2013/03/30

Know your enemy: Häcken borta

Äntligen dags för premiär! 146 dagar har gått sedan den senaste allsvenska matchen. Efter förra årets bottennapp, det tredje raka, med en mängd nya värvningar och favoritskap är tongångarna helt andra inför årets säsong. Endast två värvningar har gjorts och åtminstone en av dessa var på en position som behövdes förstärkas rejält. Att vi dessutom får en Adam igen är en ren bonus!

Att döma av försäsongen så har vi ett betydligt stabilare försvarsspel, anfallsspelet är svårt att säga något om då kvalitén varit ganska låg nivå på motståndet vi mött. Men i matchen mot Kalmar fick vi se två helt olika sidor av Blåvitts anfallsspel, i första halvlek rörlighet och skapade målchanser. I andra, inget. Om vi istället släpper träningsmatcher och cupmatcher och fokuserar på kommande motstånd istället. Derby direkt i premiären, nåja så nära ett derby i år i alla fall. För egen del känns det inte mer speciellt än vilken annan premiär som helst. Det är helt enkelt inget speciellt att möta Häcken.

Hur formerar vi vårt lag? Alvbåge i mål är given. I backlinjen finns det ju helt plötsligt lite alternativ. Men med Ludde skadad, troligtvis även Hjalmar så är nog backlinjen ganska klar också. Adam till höger, Bjärsmyr och Kjetil i mitten samt Dyrestam till vänster. Det man skulle kunna ha invändningar emot är om Adam ska starta istället för Salomonsson. Men min gissning är att det blir så, samtidigt som Emil istället spelar på mittfältet. Även om Adam inte varit med i truppen särskilt länge och att Dyre har gjort det riktigt bra som högerback så tror jag ändå man väljer att flytta över Dyre. Alternativen vi har som vänsterbackar är helt enkelt sämre än vad Adam i icke matchform är och Dyre har visat tidigare att håller hög klass som vänsterback också.

På det centrala mittfältet får vi återigen se Jakob tillsammans med Haglund, till vänster gissar jag på Sam. På topp blir det nog Tobbe tillsammans med DMK. Även om rapporter från dagens träning tyder på att det blir Stiller. Jag hade i dagens läge nog ändå valt Stiller, men Stahre jag tror Stahre kör på DMK.

Alltså får vi följande startelva;
Alvbåge
Adam - Kjetil - Bjärs - Dyre
Emil - JJ - Haglund - Sam
Tobbe - DMK


Sen förra säsongen har det hänt en del i Häckens trupp. Man har bland annat tappat skyttekungen Waris Majeed och mittbacken Tom Söderberg. Man har även gjort sig av med e viss Andreas Drugge som nu återfinns i Gais... För att stärka upp truppen har man plockat in namn som Moestafa El Kabir, Mika Ojala, Fredrik Björck och Reuben Ayarna.

Man har alltså fått behålla stora delar av sitt lag och man har som förhoppning att man ska kunna fortsätta vara det målglada lag man var förra året. Ser man till försäsongen så har det varit lite upp och ner. Segrar mot bland annat Elfsborg och Gais har blandats med förluster mot Lilleström och Falkenberg. Just förlusten mot Falkenberg blev extra kostsam då det innebar att man åkte ur cupen redan i gruppspelet.

Till matchen på söndag saknar man viktiga Oscar Lewicki som förra året gjorde en mycket stark säsong. Istället lär det bli någon av tvillingarna Gustafsson, nya från Fässberg, som kommer att få chansen från start. Alternativt blir det Ayarna som spelas där. Offensivt har Häcken en rad alternativ att välja på. På topp lär det bli El Kabir men på de tre platserna bakom honom är det öppnare. Eller åtminstone på en av dem. Martin Ericsson har sin roll och det samma gäller Makondele. Den sista platsen är den som är osäker. Min gissning ligger på Mika Ojala eller Björn Anklev.

FRÅGETECKNET Den stora frågan är om man lyckats ersätta Waris Majeed, att El Kabir är en bra spelare är det ingen fråga om. Men kan han ersätta Majeed? Som lag tror jag att Häcken mycket väl kan komma att göra lika många mål som man gjorde förra året. Att El Kabir blir bäste målskytt är högst troligt, men det blir nog inga 20+ mål från honom. Istället tror jag att Häcken kommer att han en rad spelare som ligger på kring tio mål vardera.

UTROPSTECKNET Häcken har många individuellt skickliga spelare, men också ett starkt kollektiv. Det kanske största individuella hotet är nog ändå Makondele. Han gjorde sin kanske bästa säsong förra året. Både poängmässigt och spelmässigt. Han har en förmåga att agera både målskytt och framspelare. Det är absolut en spelare som Bjärsmyr och de övriga försvararna får hålla koll på.

Eftersom att Häcken verkar ha snurrat till det lite så får jag passa på att förtydliga lite. Matchen spelas alltså på påskdagen klockan 15:00 på Ullevi. Inte Stora Ullevi, utan kort och gott Ullevi. Biljetter köps via Ticnet och går loss på 150-200:-. I fredags var ca 10 000 biljetter sålda, större delen av dessa är givetvis blåvita, men bättre kan vi väl?

MED LÄNGTAN I BRÖSTET!