På gång


tisdag 27 juli 2010

Hur kan Blåvitt chocka AZ Alkmaar?

UEFA-CUPEN. På torsdag är det dags för Blåvitt att försöka sig på lyckan i Europa, i första matchen av två mot Pontus Wernblooms nya klubb, AZ Alkmaar. Av någon anledning känns det inte som att holländarna darrar av skräck inför att få besök av grabbarna som just fick stryk av Halmstads BK. Men precis det kan även vara Blåvitts stora och kanske enda hopp om att avancera i Europa: underskattning.

Till skillnad från i Allsvenskan så ser lag som AZ Alkmaar (med all rätt) Blåvitt som ett rätt mediokert gäng. De kommer inte att backa hem, inte att visa respekt eller bry sig särskilt om de eventuella taktiska drag Blåvitt försöker med. AZ Alkmaar är klassen bättre än Blåvitt på varenda position och det mest symboliska i det är ju hur en av Blåvitts bästa spelare under de senaste åren gick till just denna nederländska klubb.

Så vad kan Blåvitt göra för att chocka? Den klassiska förhoppningen är ju naturligtvis att vårt försvar gör en tokigt bra serie av matcher samtidigt som Tobias Hysén springer ifrån ett allt för högt försvar. Men jag är ledsen att spräcka de förhoppningar som en del av er positiva fans har, det kommer krävas ett mirakel för att vi ska kunna gå vidare mot det här motståndet.

Trots att vi är mitt i säsongen och de bara börjat varva upp.
Trots att vi gynnas av att få spela kontringsfotboll.
Trots att vi är enorma underdogs.

Åker AZ Alkmaar ut mot Blåvitt så är det en skräll av magnituden "ge vår coach sparken på en gång" för holländarna. Samtidigt kan allt hända över två matcher. Alla minns vi ju den sanslöst snopna sortin mot FC Basel i Champions League-kvalet här om året. En hemma/borta-serie som Blåvitt inte bara borde, men skulle ha vunnit. Då satte vår egen förmåga att klanta till saker och ting den förhoppningen ur spel.

Låt oss inte klanta till det den här gången. Ska vi åka ur så kan vi väl göra det med stil? Med huvuden högt hållna och med en insats på plan som är värd att minnas för lång tid framöver. Blåvitt har en lång historia av framgång i Europa och den får inte besudlas av överdriven respekt eller utställda skor.

Fotboll är en ologisk sport. Alla kan slå alla på en bra dag. Tron kan besegra berg.
Tyvärr vet jag inte om Blåvitt tror på sig själv i dag. Om de tror på sin förmåga.

Så det är det upp till bevis, kamrater!

30 kommentarer:

 1. HÅLL TÄTT BAKÅT, så kan fan vadsomhelst hända på hemmaplan!

  SvaraRadera
 2. Ändå sättet att vinna är att sätta hög press och chocka dem på bortaplan. Gör vi inget mål är det kört. Backar vi hem och tjongar kan alla på den blåvita sektionen lika väl röka ner sig innan match för att få ut något av den.

  SvaraRadera
 3. Om inte Sebban hade vart skadad så hade vi kunnat öppna i ett rasande tempo och slå dom med överraskning. Nu vet i fan. Känns inte som att Jakob och Tomas har samma jävlar anamma i sig.

  SvaraRadera
 4. Rättelse: Det var domaren som klantade till det för oss mot Basel.

  SvaraRadera
 5. anonym 15:36/ Nej, det var Hjalmar Jonsson som klantade sig genom att ta med handen och skaffa straff åt Basel...

  SvaraRadera
 6. Den kom inte på handen.

  SvaraRadera
 7. 16:02 >> Du såg inte Basel matchen antar jag?

  SvaraRadera
 8. 16.02
  Han tog inte med handen, din åsna.

  SvaraRadera
 9. Korven du skulle passa bra som tränare för IFK Göteborg. Alkmaar är definitivt inte klasser bättre på varje position, hör till exempel med Werbloom som säger att holländska spelare brister i det defensiva (men som samtidtg säger att den holländska ligan är betydligt bättre än den svenska). Att de har ett bättre lag än IFK är vi båda överns om, men hade bara IFK varit det topplag som man borde varit den här säsongen och agerat med ett topplags självförtroende hade chanserna till avancemang definitivt funnits. Nu blir det svårt. Men det finns ingen anledning att övervärdera motståndet för det. Jag tror till exempel att Hapoel Tel Aviv som vi mötte förra året är bättre och de klarade vi ändå oavgjort mot på bortaplan.

  SvaraRadera
 10. Även om vi fick en väldigt tveksam straff mot oss mot Basel borta får dom ändå sägas ha varit bättre än oss över 180 minuter.

  Förhållandet mellan oss och Alkmaar är väl som det mellan Jenusse de Esch (eller hur det nu stavas) och AIK. Typ, det borde vara två skrattmatcher men blir ändå överraskande jämnt målmässigt.

  SvaraRadera
 11. tycker nog vi kan ha ganska goda möjligheter mot AZ. Klart dem är favoriter men kan minnas att Helsingborg gick ganska knackigt i allsvenskan för några år sen och körde över Herenveen med 5-1 och avancerade till gruppspel.Känns lite som att detta är möjligheten att rädda säsongen.

  SvaraRadera
 12. Vår enda chans är att Wernblooms klubbkänsla är starkare än lojaliteten mot arbetsgivaren. Kan han sätta ett par i egen bur så finns en liten möjlighet att gå vidare. Då får han dessutom sparken och kommer tillbaks till Blåvitt ;-)

  SvaraRadera
 13. Bra skrivet!

  Jag tror faktiskt Wernbloom undermedvetet gav oss nyckeln till vinst mot dem: förstatouchen. Om vårt mittfält kan använda förstatouchen till bra passningar och om Tobbe kan få med sig bollen bra med sin förstatouch, då kan vi vinna.

  Men minsta brist i förstatouchen och Alkmaar straffar oss stenhårt.

  /Dunderdan

  SvaraRadera
 14. anonym 16:29/ "Hade vi varit", säger du. Kanske dags att börja leva i den verklighet vi ÄR i istället?

  Hade vi varit bäst i världen hade vi vunnit Champions League. Nu är vi inte det. Holland gick samtidigt till VM-final, vad Pontus än säger om deras spel. Pontus dömde även ut Hollands chanser i VM totalt i den intervju Frankie hade med honom här på Baraben...

  SvaraRadera
 15. Doriga:

  Ja du hade Alkmaar haft Hollands VM-lag hade vi blivit överkörda. Nu är det inte direkt så. Alkmaar hade två spelare i vm-truppen. Den ena fick inte spela alls. Den andra gjorde ett kort inhopp i en match. Hlesingborg slog som sagt Heerenveen med 5-1 för nått år sedan. Alkmaar är bättre, men inte så mycket bättre.

  SvaraRadera
 16. anonym 20:09/ Du glömmer alla de andra VM-spelare de hade i sitt lag, du glömmer att Blåvitt inte är i närheten av att ha den klassen av spelare, att vi är ett bottenlag i vår egen liga osv...

  SvaraRadera
 17. Stiller fixar biffen.

  Och det heter väl "tro kan flytta berg"?

  SvaraRadera
 18. Hege Arnefors27/7/10 20:53

  Blåvitt har väl också WM "spelare" i sina led ?

  SvaraRadera
 19. Vad har Kalle gjort för ont??? Inte ens med till Holland... Är det någon som vet vad som hänt med honom?

  In med Kalle!!!

  SvaraRadera
 20. Anonym 22.06 ///

  Han håller ju inte, det är nog ingen som vet vad som har hänt med den gubben.

  SvaraRadera
 21. Hur fan ska ett omotiverat blåvitt slå alkmaar?

  Det jag såg i Halmstad gjorde bara ont i själ och hjärta.

  /J-T

  SvaraRadera
 22. Vart tog alla mittbackar vägen när man behöver dem?

  SvaraRadera
 23. Hammarby spöade Utrecht för några år sedan. Kalmar spöade, eller spelade kanske oavgjort - mot Feyenoord. Helsingborg spöade Hereenveen, Galatasaray och Austria Wien. Man ska inte ge upp på förhand.

  SvaraRadera
 24. nämn inte baselmatchen, mår bara dåligt då...

  SvaraRadera
 25. Är helt lugn. Vi har ju JJ ! En havande kossa vänder snabbare... och tar sig kvickare upp från liggande ställning !

  SvaraRadera
 26. Finns motivationen, så kommer tron. Och då kommer vi ha chansen. Med medvind seglar alltid Blåvitt bra.

  Men knappt den mest obotliga optimisten vågar väl hoppas på det i år..

  SvaraRadera
 27. bortamatchen kommer förloras med minst 3-0 och då är inte matchen på gamla speciellt intressant.

  SvaraRadera
 28. Vi är TOTALT chanslösa.

  SvaraRadera
 29. Är det någon här på BaraBen.com som spelar in matchen.?

  Vet att Crumbs har spelat in allsvenska matcher så hoppas han fixar Az-IFK också.

  /Kaisson

  SvaraRadera
 30. Ska ni såga någon är det Jonas Olsson och Håkan Mild inte enskilda spelare..

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.