På gång


söndag 25 juli 2010

Gothia Cups reaktion på upploppen är patetisk

GOTHIA CUP. Jag hatar att säga det men efter den här sommarens turnering står det helt klart: Gothia Cups ledning är fullständigt ointresserad av att få ordning på de rätt grova problem man har inom organisationen. Redan före det att 300 fans sprang in och jagade Blåvitts 16-åringar hade det inträffat flera våldsincidenter. Själv jobbade jag med en av dem som inträffat kring Ånässkolan vid Redbergsplatsen.

Då hade ett norditalienskt lag attackerat ett lag med mörkhyade spelare under tillrop som "nigger niggers" och diverse fascistiska hälsningar. Jag hörde personligen Gothia Cups personal tala om detta. De stod och ojade sig om över hur italienarna var urspårade och att de inte visste hur de skulle få stopp på dem. Tre skolvärdar och en guide diskuterade öppet dessa problem.

Så min reaktion var naturligtvis att höra av mig till områdeschefen inom Gothia Cup, en medelålders kvinna som även är säkerhetsansvarig inom Gothia, enligt henne själv. Den kvinnan ägnade sedan hela eftermiddagen åt att förolämpa mig genom att kalla mig "lilla vännen" och försöka sopa våldsamheterna under mattan. "Ingenting hade hänt", var versionen trots att jag och flera andra vittnen hört Gothias personal berätta om att det hade hänt. Det tog inte lång tid före det att vittnen till själva bråken började höra av sig till mig och berättade om hur ett italienskt laget provocerade och attackerade flera andra lag. Men kom någon reaktion från Gothia?

Ja, de försökte tysta ner det hela - i stället för att ta itu med problemet.

Gothia Cup går varje år till enorma längder för att tysta ner alla incidenter som sker och satsar ofantliga resurser på att sopa saker under mattan, i stället för att agera mot dem som skapar problem inom turneringens ramar. Förra året jobbade jag på en skandal där ett killlag och deras lagledare (!) hade trängt sig in i ett kanadensiskt tjejlags omklädningsrum och tafsat på de 14-15 åriga tjejerna, tagit bilder på dem och betett sig vidrigt - och olagligt - åt på alla möjliga vis. Precis som nu påstod Gothia Cups ledning att det inte hade hänt något alls. Men då hade jag redan fått berättat för mig från de drabbade tjejerna och flera andra tjejer som blev vittnen, precis vad som hade hänt. Nu sker det igen, men med våld i stället för sexuella trakasserier i centrum.

Hade Gothia Cup redan på ett tidigt stadium i turneringen gått in med full kraft och markerat mot de lag som betett sig illa åt är det högst sannolikt att det blivit mycket lugnare i slutet av veckan. Nu fick vi istället två omfattande kravaller på Heden med ett irakiskt och franskt lag inblandade, två större slagsmål mellan lag med engelsmän och fransmän, en domare som blev nedslagen, en domare som blev jagad ut från Heden av irakiska fans, ett slagsmål på Avenyn med Gothia-deltagare inblandade och en våldtäkt med tre Gothia-spelare som misstänkta. Och gud vet dessutom hur många ytterligare incidenter som Gothias personal faktiskt lyckats tysta ner helt.

Hade inte skandalmatchen på Heden, där hundratals fans jagade och attackerade Blåvitts 16-åringar varit tv-sänd på Viasat och haft en publik på uppemot 2 000 personer kan jag garantera er att Gothia Cup skulle gjort sitt bästa för att tysta ner även detta. Det är nämligen - tyvärr - den kultur som råder kring turneringen. Det första alla säger, i stället för att gå till angrepp mot den orätt som begåtts, är: "Det har inte hänt".

På finaldagen kunde skandalscenerna ha fortsatt. Flera gånger sprang ungdomar in på planen, bland annat kastade en kille spjut med hörnflaggan. Ingenstans syntes någon säkerhetspersonal. Inte ens Gothias egna blåklädda smurfar reagerade. En av dem skakade på huvudet. En annan sa till någon med walkie talkie. Killarna som sprungit in fick göra lite som de ville under en dryg minut, sedan sprang de upp på läktaren igen - som om inget hade hänt. Det var Gothias kraftfulla reaktion på att ha haft våldsamma upplopp i sin turnering den här veckan. Ledningen tar inte problemen på allvar och nonchalerar fullständigt behovet av att anpassa turneringen efter rådande omständigheter.

Blåvitt, det lag som drabbades av den värsta incidenten, fick kalla in säkerhetsvakter. Blåvitt fick kritisera Gothia Cup. Blåvitt fick kräva möte med polisen. Blåvitt, Blåvitt, Blåvitt. När det är Gothia Cup - och genom det BK Häcken - som arrangerar turneringen. Men de bryr sig helt enkelt inte, för i så fall hade turneringsledningen redan för många herrans år sedan tagit tag i de här problemen och satsat på en vettig säkerhetsorganisation kring arrangemanget. I stället för att gå till enorma längder med att sopa varje skandal under mattan. Nej Gothia, hade jag haft hand om ett ungdomslag skulle jag vägrat att sända in mina ungdomar i detta kaos.

Det är rent ut sagt patetiskt att se hur ni nonchalerar problemen.

62 kommentarer:

 1. Det sägs att det inträffat mångfalt fler incidenter under årets turnering.
  Att Gothiadiscot är ett helvete är vida känt,den göteborgske förälder som låter sin barn gå på det kan inte vara det minsta insatt i vad som sker där. Det är inte direkt enbart vänskap där direkt.
  Det värsta med irakgrejen är ju att gothia skyller det på vår kille som kysste klubbmärket och gjorde en segergest, inget finger syntes iaf och ingen av de jag såg matchen med såg något finger de heller.
  Det enda goda med detta var väl att det var ovanligt många blåvitta på 16åringarnas matcher i fredags, kul för så många har inte sett dom innan under veckan,tyvärr gick de inte hela vägen men tack för goda insatser grabbar!

  SvaraRadera
 2. Min morbror fick sin husvagn vandaliserad av ett holländskt lag. Den stog på hans tomt på hisingen. Han fick inte ens svar från gothiaorganisationen när han skickade ett klagomål.

  SvaraRadera
 3. Som medlem i IFK Götborg vill jag inte att våra ungdomslag ska delta i turneringen och är beredd att lägga en motion på årsmötet om det skulle krävas.

  SvaraRadera
 4. Bra sagt frankie!!!

  SvaraRadera
 5. Förresten Frankie, kan du inte skicka in en förkortad version av den här krönikan som insändare till GP?

  SvaraRadera
 6. Som vanligt i sverige så är det brottslingen (iraks supportrar) som är offret och brottsoffret (blåvita fotbollsspelaren) som är boven. Heja Sverige!

  SvaraRadera
 7. Matchen mellan IF Elfsborg och det franska förortslaget ACBB Paris på Överåsvallen i fredags slutade med att de franska spelarna jagade iväg domaren, samt ett antal mindre incidenter. Jag har inte sett detta nämnas i media alls.

  SvaraRadera
 8. 12:32 Funderar i samma banor här, framförallt är man upprörd över Gothias behandling av 16-åringen som blir beskylld som mer eller mindre ensam ansvarig för upploppen. Sen blir påföljden avstängning hela turneringen för det "lilla" han ändå gjorde.

  Gothia-folkets ord om "vi har aldrig haft problem med den här publiken tidigare, det var hans provokation som utlöste det" kommer jag nog fan aldrig släppa.

  SvaraRadera
 9. Egentligen är det inte Blåvitt som drabbas. Det mest patetiska är att det är en 16-årig spelare som drabbas. En kille som har sett mål- & seger-gester på TV där hans idoler gör hysch-tecken mot publiken, tar på sitt klubbmärke och klappar sig på bröstet. Han får nu istället springa för livet med dödsångest i flera minuter. Tack vare Gothias agerande att straffa och stänga av spelaren i kombination med den mediala uppmärksamheten med TV-sändningen så blir Blåvitt tvingade att agera försvarsadvokat. Vill verkligen Gothia Cup-ledningen att en 16-årig spelare ska "hängas ut" offentligt och försvara sitt agerande på egen hand ?
  Jag hoppas att detta ärende kommer upp i en panel-debatt i TV, där de själva kommer att hängas ut som patetiska och inkompetenta arrangörer.
  Bra skrivet Frankie !

  / The Rock

  SvaraRadera
 10. Mycket bra skrivet!

  SvaraRadera
 11. Risken är väl att det snart försvinner i minnet för de flesta och det är ju det gothia vill.
  Tyvärr är väl chansen större att vi inte får delta än att irakierna inte får delta framgent.

  SvaraRadera
 12. Gothia cup är det bästa och roligaste som händer Göteborg under sommaren för ungdomar. Det ända ni försöker göra är att skita ner cupen för att IFK drabbades av en incident. hade det varit ett lag från Tyskland hade ni inte brytt er ett dugg. För mig får gärna IFK sluta vara med i cupen.
  Frankie är ett skämt och en värdelös journalist.

  SvaraRadera
 13. Måste ha varit ett stort trauma för 16-årslaget. Kan inte vi supportrar starta en insamling så att laget kan göra något kul tillsammans?

  SvaraRadera
 14. Ursäkta att jag låter tråkig nu men, är inte gothia cup lite av en hyllning till mångkulturen?
  Därför ska allt tystas ner i oändlighet, grymt svenskt.

  SvaraRadera
 15. Gothia är inavel25/7/10 13:19

  anonym 13:07/ Du är ju uppenbarligen del av Gothia Cups ledning för inte kan väl någon annan människa vara så inskränkt och korkad som dig annars?

  "Frankie är ett skämt och en värdelös journalist", haha just det. Han är skämtet och den värdelösa när han kräver att Gothia Cup ska sluta tysta ner skandaler, våldtäkter och våldsamma upplopp.

  Inser du själv hur patetisk din kommentar är? Om inte, sök hjälp.


  Från Fotbollsexpressen:

  1977 - final spelas om
  En final spelas om efter att Gais lämnat planen på grund av att de nigerianska motståndarna ansetts spela för fult. Dagen efter spelas matchen om och Gais vinner.

  1998 - spelare narkotikapåverkade
  Fem spelare ur ett schweiziskt lag hittas knarkpåverkade i en dusch på Hvitfeldtska gymnasiet.

  Ett lag från Cypern jagar domare och spelare i svenska laget Nyköping av planen med en knölpåk.

  2001 - trakasserier
  Sju franska pojkar mellan 12 och 14 år gamla omringar och sextrakasserar två flickor efter ett disko.

  2003 - domare skallad
  En fransk ledare blir åtalad och döms senare till en månads fängelse efter att ha skallat en domare under en Gothia Cup-match.

  2004 - storbråk i final
  Finalen i P19-klassen mellan Frölunda och spanska AC Inter urartar. Flera spelare attackerar varandra med hoppsparkar och knytnävsslag. Domaren väljer att avbryta matchen.

  2008 - olycka
  15 Gothia Cup-spelare sitter i Lisebergsattraktionen Rainbow när den kollapsar. Flera får föras till sjukhus för vård.

  2009 - misshandel
  Ett argentinskt och ett engelskt Gothia Cup-lag börjar slåss på en fotbollsplan i Västra Frölunda. I en annan match, på Kviberg, misshandlas tre spelare av motståndare.

  och det finns dussintals ytterligare skandaler.

  SvaraRadera
 16. Gothia är inavel/ Han är snarare en 14-is än någon från Gothia, då han stavar enda med ä, vilket blir ända. Det vill säga RÖV.

  SvaraRadera
 17. Åkte buss häromdagen där ett Gothia lag från Balkan gjorde runkrörelser mot ett svensk flicklag som var på samma buss sen hade de även fräckheten att håna två afrikaner på bussen med att skratt ut dem i ansiktet. Lägg ner skiten nu tack!

  SvaraRadera
 18. apropå länken till matchen på majvallen:
  jag var där och såg hela händelsen. det var småbråkigt och rätt mycket tjöt från båda håll och i samband med en utvisning av engelsmännens målvakt valde domarna att springa in i omklädningsrummet. efter det var det ett tag rätt mycket tjafs mellan lagen, och det var några knuffar här och där. efter en stund skiljde ledarna lagen åt och det lugnade ner sig och det verkade som om lagen mest väntade på vad som skulle hända. då kommer det två polisbilar till majvallen. poliserna gick ut och pratade lite med gothias funktionärer. efter ytterligare en stund kom en piketbuss. ur den kom en eller kanske två poliser, som pratade med sina kollegor en stund.
  alltså, det var inte polisen som skiljde lagen åt på majvallen. det var inte heller gothias funktionärer. de stod och tittade på vid ena straffområdet. det var lagen själva som tog tag i problemet och lugnade ner situationen. det om detta.
  det är helt absurt att skylla händelserna på heden på att en spelare gör en gest, obscen eller inte. olämpligt javisst, men det fråntar inte de idioterna som stormade in från ansvar. det är som att säga att men ger wise men rätt att storma planen om någon in aik skulle visa glädje efter sm-guldet eftersom det är provocerande mot alla blåvitt-fans. god morgon!

  SvaraRadera
 19. Pengar mina vänner, det handlar om pengar. Skit i säkerheten, tysta ned en tre-fyra våldtäkter, bråk, stölder mm. Bara BK röva får in sina pengar.

  SvaraRadera
 20. Översten25/7/10 13:50

  anonym 13:07/ Är du helt störd eller? Blåvita som är förbannade är alltså de som försöker "skita ner cupen", inte de 150 fans som är misstänkta för våldsamt upplopp, de tre killar som är misstänkta för våldtäkt osv - bara i årets cup?

  vissa är ju så trångsynta att man undrar om ni lever er mammas garderob.

  SvaraRadera
 21. Hej, vill tala om Frankies ordval: "patetiskt". Är det verkligen rätt i det sammanhanget? Jag är skeptisk.

  SvaraRadera
 22. Bra att cupen synas för vad den är. En orgie i våld, rasism, fascism och sexuella trakasserier. I bakgrunden skrattar Bk Röva hela vägen till banken och skiter fullständigt i sådana här incidenter. Eller rättare sagt de gör det inte, de har ett intresse av att tysta ner allting så inte deras enda livlina upphör så att bk röva försvinner ner i seriesystemet.

  SvaraRadera
 23. johan 13:50/ Menar du att deras reaktion varit bra, eller vadå?

  SvaraRadera
 24. Anonym 13:51
  Utmärkt ssammanfattning

  SvaraRadera
 25. Som kvinna är det verkligen obehagligt att röra sig ute under Gothia cup. Kollektivtrafiken är full av fotbollskillar som tafsar, trakasserar och uppträder våldsamt, allt medan tränare bara tittar på eller själva deltar. Har flera vänner som har som tradition att alltid lämna stan under Gothia cup, eftersom de inte står ut med eländet.

  Dessutom går det rykten om att ytterligare TRE våldtäkter ska ha ägt rum i år, men tystats ner.

  SvaraRadera
 26. Gothia Cup är bara ytterligare ett sätt att hylla mångkulturen, Gothia cup ledningen är ju väldigt måna om att göra det så därför sopar dem allt under mattan så fort problem uppstår.

  Det kanske är dags att börja uppmärksamma den sidan av Gothia Cup som dem så gärna vill dölja?

  SvaraRadera
 27. arne_erlandsen25/7/10 14:30

  Tycker vänstern är patetisk som hela tiden viftar bort problemen som uppenbart finns i samhället.
  Det här är ju samhället ni har velat ha hela tiden.
  Viva la revolution typ. Varför klaga nu? Eller ni kanske ville vara med i medeltidsmobben och blev utkastade?

  SvaraRadera
 28. kan inte häcken ta och lägga ut en ny gräsmatta på GU. den såg inte så himla fräsch ut nu efter alla finalmatcher där.

  SvaraRadera
 29. I aftonbladet så står det att den 15 åriga flickan har hittat på att blivit våldtagen. Typiskt lögnaktiga svenska flickor.

  SvaraRadera
 30. Inget fan av Gothia Cup25/7/10 14:44

  Mycket bra skrivet! Skicka in den till GP och en hel del andra tidningar! Jag själv ramlade in här pga. av post på ett forum och det är knappast alla som gör.


  Till anonym @ 13:07 >>> Är du helt borta eller? EN (1) incident?! Jag kan räkna upp flera incidenter som har hänt under denna hemska vecka då dessa snorungar härjar i vår fina stad.

  Du sitter säkert i ledningen eller så är du mutad, för att påstå att det bara har inträffat en (1) incident under denna vecka är under all kritik (milt sagt).

  Det finns ett bra ord som används på forum för folk som dig och det är TROLL!


  Idén bakom Gothia Cup är bra, men utförandet och hur det behandlas är under all kritik. Gothia Cup ledningen tar INGET ansvar, snorungarna få härja som de vill och ledarna för fotbollslagen bryr sig inte och tar mer än gärna chansen att tafsa på tjejerna som kommer.

  Nä, lägg ner Gothia Cup. Det lär bara bli värre och värre...tyvärr.

  SvaraRadera
 31. arne_erlandsen/ Är du dum eller låtsas du? Det är ju BORGARNA som har styrt landet de senaste fyra åren, så nu är alltså bråk och skit på Gothia cup VÄNSTERNS fel? Hahaha, jesus amalia. Dumstrut på. Det är väl antagligen "invandring" du försöker skylla på när franska, italienska och brittiska ungdomar på fotbollscup slåss? Ja, alla irakiska kids är ju såklart skyldiga till allt annat SKIT som skett under Gothia den här och alla andra gånger. Iiiiidiiiiot.

  SvaraRadera
 32. [Det här är inte en tråd för någon allmän politisk debatt så ni som försöker dra in höger-vänster skalan i det faktum att Gothia Cup misslyckas/struntar i att göra något åt alla problem som följer i spåren av deras turnering kan lägga ner nu, eller känna saxens vrede.]

  SvaraRadera
 33. Bk häcken tjänade förra året 16 miljoner netto på Gothia Cup !

  Allt enligt SVFF ekonomiska redovisning av alla AS lag

  SvaraRadera
 34. Svårt att tro att detta rör sig om en ungdomsturnering i fotboll där unga killar och tjejer från hela världen ska träffas och ha kul.
  Dags att lägga ner hela cupen?
  Sverige och arrangörerna tål nog inte fler skandaler.

  SvaraRadera
 35. arne_erlandsen25/7/10 15:17

  @ anonym 14:49
  Håller med om att borgerligheten också blundar för problemen. Men faktum är att de var irakiska flyktingar som invaderade planen och försökte misshandla ifk-spelare. Liknande incidenter förekommer hela tiden runt om i Sverige även utanför sportens domäner. Reaktionen är alltid likadan det är svenskarna eller samhällets fel. Här går den politiska korrektheten dock ett steg längre och målar ut en ensam grabb som problemorsak vilket är ssk ruttet.

  Har man givit stöd åt denna kravlösa daltpolitik har man ingenting att gnälla över idag.

  /forza blåvitt

  SvaraRadera
 36. Analytikern25/7/10 15:24

  Arne Erlandsen/ De engelska och franska ungdomarna som slåss, det är den "politiska korrekthetens" fel det med eller? Eller när Italienska ungdomar attackerar indier för att de är rasister? Är det PK-folkets fel det med? Jävla hyckleri är det är att skrika på att invandrare är roten till allt ont så fort någon mörkhyad gör något dumt, men aldrig säga ett skit om att det skulle vara fel i huvudet på alla svenskar eller vita när vita gör dumheter. Hycklande och lågt, blåvit debatt är värd mer än så.

  SvaraRadera
 37. Svårt att undvika problem när så mycket ungdomar samlas. För att helt få bukt med problemen som är skulle turneringar av det här slaget inte kunna genomföras överhuvudtaget. Bk Häcken hade absolut kunna ta i med hårdhandskarna mer. Dock vill jag samtidigt ge Bk Häcken en eloge för allt positivt som faktiskt Gothia cup för med sig.

  Har själv sett slapphänta lag på spårvagnarna. Idrottsledare som står bredvid och håller käft och därmed i det tysta rättfärdigar ungdomarnas beteende. I detta fall att sjunga nidvisor om motståndare/håna motståndare. När jag som grabb själv kickade boll var disciplin A och O när vi åkte på turneringar. Inga sena discokvällar var accepterade. Alla ramsor vi sjöng var hyllningar av den egna klubben. Hade något försökt med en nidvisa om en motståndare hade ledarna agerat kraftfullt mot detta.

  Så, i mitt tycke, det största problemet med fotbollen är inkompetenta ledare som inte har det egenskaper som krävs för att leda ett lag i en turnering. Det handlar inte bara om sportliga resultat. Fotbollen ska vara en positiv kraft i uppfostran av ungdomarna.

  Det behövs fler bra förebilder bland ledare helt enkelt.

  Jag tror flera härinne kan dra sig till minnes dåligt ledarskap bland tränare och medföljande föräldrar. Det är det stora problemet med alla stora cuper.

  För övrigt vann mitt lag den turneringen som spelas i Borlänge. Noll fyllor, noll sena discokvällar, obligatoriskt matchtröja innanför shortsen :).

  Lägg inte all skuld på BK Häcken. Det är en faktiskt en bra förening i det stora hela.

  SvaraRadera
 38. Gårdsten25/7/10 15:29

  Det sjuka är ju att en ungdomsturnering med 35 000 ungdomar och runt 50 000 deltagare totalt inte har en riktig säkerhetsapparat med vakter, ordningvakter, säkerhetspersonal etc. I vilket annat land i världen skulle man börja diskutera att eventuellt ha det först efter att allt spårat ur. Polisen är mest upptagna med att skicka fakturor till festivaler som behöver bevakning och Gothia skiter fullständigt i vad som händer...

  SvaraRadera
 39. Lägg ner Gothia cup!!! Den skapar bara fiendskap och hat mellan olika nationaliteter. Hela skiten är ett sorgligt skådespel!

  Bk Röva stinker skit!

  SvaraRadera
 40. Det är väl som det alltid varit med Gothia. Ingen anställs på kompetens utan med nepotism, den som är släkt eller känner någon plockas in för det är så man alltid har gjort. Så var det redan på början av 90-talet när jag själv jobbade med Gothia och det lär ha blivit värre till i dag...

  SvaraRadera
 41. Bk häcken tjänade förra året 16 miljoner netto på Gothia Cup !

  SvaraRadera
 42. Ronny med ie och y25/7/10 15:32

  Samhället är det människan är.

  Gothias cups ledning agerar precis som svenska politiker i diverse frågor. Ingen har någon skyldighet att säga som det är, allra minst om man inte har något intresse i att förlora värdet i ett varumärke.

  Svenska partier är intressegrupper och rena företag, samma sak gäller organsationen bakom cupen, de är ett företag. Varför skulle de erkänna problem? Hur gynnar det rörelsen?

  SvaraRadera
 43. Om du tar dig en titt på dessa "franska" och "engelska" fotbollsspelare så ser man ganska fort att dom inte ser så franska och engelska ut. Ops!

  SvaraRadera
 44. Anonym 14:49
  Ja eller hur, jävlar vad de ser franska ut på bilden. Den får mig oavkortat att tänka på fransk skymmning och slottsvin, Calvadosflamberad anka, senapssås och pommes souffles i Bourgognes sluttningar! ///Christian - utflyttad 08

  SvaraRadera
 45. Mycket bra skrivet, stämmer till fullo och ett problem är det. Gothia tar inte tag i något problem utan låter dem som vill köra på och förstöra för andra göra det.

  De flesta av dem som kommer hit har helt annorlunda kulturer och skiter fullständigt i vår.

  Jag förstår att lag kan bli sura på varandra och hamna i bråk men när lag förstör och bråkar med andra blir man fan förbannad, Irakierna som attackerade blåvitt har fan inget vett i skallen någonstans, våldtäkten är riktigt hämsk o.s.v...

  SvaraRadera
 46. anonym 15:35/ I vilken "kultur" är det lagligt med slagsmål eller våldtäkt? Alltså jag kräver en dum-spärr i kommentarerna för de här fjortisrasisterna är fan för mycket för oss vanliga människor. Snälla, sätt in en fråga med 1-1 eller något som kan stoppa dem från att delta...

  SvaraRadera
 47. "Patetisk" enligt våre goe arenadöpare Sture Alléns Nordstedts svenska ordbok: starkt känslosam, vanligen på ett högstämt sätt. Kan även användas med mer negativ värdering, som i "löjlig".

  Ville bara mana till försiktighet när det gäller ordet "patetisk".

  Ansvarslöst, hycklande och dåligt känner jag mer att BK Häckens agerande är i detta fall.

  /Ner med Sverigedemokraterna, stormande Al Madina-irakier och rasist-Åke som värnar om sin svenska fyllekultur i de tre senaste kommentarerna.

  SvaraRadera
 48. Anonym 15:33/ Du tittar på en bild och drar slutsatsen att alla människor som deltagit i brott, slagsmål och elände har en annan hudfärg än du, trots att ingen på bilden begår något brott. Du måste vara ett geni, rentav den smartaste människan på planeten.

  Sorgligt rasistpack som hänger här inne just nu. Naturligtvis är inte skandalen att Gothia Cup är en patetisk säkerhetsorganisation, utan att de bjuder hit folk från andra länder. Jag tycker ni ska åka på studieresa till Auswitch och se effekterna av att hela tiden skylla alla samhällsproblem på andra grupper och försöka demonisera "de andra" som banditer och pack.

  Skrämmande nivå, väx upp.

  SvaraRadera
 49. Johan/ Kul att du som försöker mästra har noll koll. Sture Allén har ju väldigt mycket med Nordstedts svenska ordbok att göra, haha. Skönt att du satte in dig i kategorin "besserwisser med noll koll".

  SvaraRadera
 50. Det är rätt låg nivå på mänga här nu, om hudfärg och politisk riktning och skit som skulle ligga till grund om det här..

  Däremot ligger det nåt i det som han som snackade om "annan kultur" sa. I vissa delar av världen ses det inte alls som en lika stor grej med till exempel en våldtäkt som här i västeuropa. I Sydafrika har var fjärde man någon gång våldtagit nån, och var tionde man har blivit våldtagen. Dessa siffror lär vara skyhöga om man bara ser till de stora fattiga områdena.


  Jag tvivlar på att det är spelare från rika stadsdelar i t.ex. Sverige eller Danmark som begår de flesta Gothia-våldtäkter. Inte på grund av hudfärg, men på grund av kultur.

  SvaraRadera
 51. arne_erlandsen25/7/10 18:36

  analytikern: Det var publiken som stormade planen. Vad har italienska eller franska fotbollsungdomar med saken att göra?

  Fortsätter vi blunda så kommer problemen bara öka i Göteborg. Dessa människor är tyvärr en del av Sverige nu, vare sig vi vill det eller inte.

  SvaraRadera
 52. Tips till admin: plocka bort rasistsvinen här inne. Härkomst har inte ett skit med hur man beter sig att göra och att vara "vänster" har inget att göra med om man gillar Gothia Cup eller inte!

  SvaraRadera
 53. Tyvärr spårar Kommentatorstråden ut i till att bli en svårforcerad gröt av oegentligheter så som korkad rasism och allmänt gap och skrik.
  Ämnet förtjänar bättre. Att man tystar ner det hela är ofrånkomligt och att man inte reagerar på våldtäkter, pitchinvasions och annat otyg borde ses som grov försumlighet och en fruktansvärd dålig framförhållning. Jag tänker inte ägna mig åt korkad idealism och säga att vissa individer är dumma eller elaka men det faktum att man släpper lös en invasionsarmé av tonårspojkar med allt för lösa tyglar innebär ju ganska självklart ett problem om det sker med så lösa tyglar som det bevisligen gör. Lag som missköter sig bör uteslutas och enskilda spelare som missköter sig ska straffas av den egna klubben, det ska finnas en solid ordningsdialog mellan klubbarna och arrangörerna och misskötsel ska utan omsvep få konsekvenser. Att så inte är fallet är pinsamt och ett hån mot det sunda förnuftet!

  SvaraRadera
 54. @Nicklas Eriksson,

  Vissa skyller allt på härkomst, för andra som dig betyder det noll och intet.

  Sanningen är sällan helt svart eller helt vit. Det som du tolkar som "rasism" i kommentarerna kan lika gärna handla om att diskussionerna rör annan kulturell bakgrund, andra värderingar och uppfostran (eller brist på sådan).

  Jag ser skillnad på olika folkslag och borde genom detta kunna betecknas som "rasist". Därmed inte sagt att jag automatiskt sätter någon "ras" före någon annan.

  Däremot är det tydligen helt OK att tala om raser bland hundar...

  SvaraRadera
 55. [Vi varnade en gång, nu varnar vi inte mer. De organiserade kommentarsspammare som söker sig hit kommer inte hållas kort, deras kommentarer kommer försvinna helt.]

  SvaraRadera
 56. 2 girls, 1 gothia cup

  SvaraRadera
 57. Om det nu inte har med att det är IFk inblandat i det här som ni alla vill påstå för att sätta Frankie i försvar. Varför tar han då upp det just när det händer IFK något. Kan med säkra kort skriva att Frankie inte ahde skrivit en rad om detta om inte IFk hade blivit drabbade. Ser dock inget fel med att kritisera cupen. Tråkigt dock att behöva se alla tycka synd om IFK texter. hellre en stor granskning om Våldtäckterna och rånen.

  SvaraRadera
 58. vi Blåvittsuportrar måste bojkotta röva borta

  SvaraRadera
 59. Jag håller med föregående skribent. Det står vem som helst fritt att kritisera ett så stort evenemang som Gothia Cup men det faktum att det kommer på denna IFK blogg, skrivet av en IFK sympatisör och strax efter det att IFK drabbats av en planstormning gör att syftet med artikeln måste ifrågasättas. Hade det verkligen legat något djupare i Frankies frontalangrepp så hade hans icke så nogräknade kompisar på kvällsblaskan nappat på hans teorier. Tänk för övrigt om denna "journalistiska" ambition riktades mot IFK:s egna problem med säkerhet, våld, rasism mm...

  SvaraRadera
 60. anonym 17:15/ 1. Lär dig stava.
  2. Kanske skrivs det här för att det är en BLÅVITT-BLOGG? Jisses, vill du ha hjälp med att räkna ut 1 + 1 med eller? texten som för övrigt handlar till 90 procent om de övriga problem Gothia haft och inte om det Blåvitt-relaterade.

  SvaraRadera
 61. Är en exil-ängel som i år reste till Gothia med ett äldre flicklag som ledare. Det sjuka med allt är ju att det är f-n ta mig inte ett skvatt bättre sen jag flyttade från stan, snarare sämre....

  Under upploppet på Heden passade den lokala pöbeln på att trasha ett antal skolor, bl a den vi bodde på. Polisen kom inte då allihop befann sig på Heden för att försöka lugna ner idioterna.
  Vaktbolaget kom inte då de hade fullt upp med att försöka laga fönster m m på många skolor.Enligt uppgift från personalen så var detta ett av de lugnaste åren de haft på skolan vi bodde på.

  Jag tror att om fler föräldrar runt om i Sverige visste den svarta baksidan med våld, hot, sexbrott/trakasserier och stölder/rån så skulle många tveka att skicka sina telningar till cupen. Det må vara världens största ungdomsturnering men säkerheten för spelare, ledare och ortsbefolkning fungerar besvisligen inte bra.

  Gbg stad får in 400 miljoner i skatteintäkter på turneringen. Ska turneringen leva kvar så tror jag att ett antal av dessa måste satsas på bl aktiviteter för de lokala ungdomarna som inte lirar och andra säkerhetsarrangemang. Gothia har blivit sargat av det som hände på Heden, ska turneringen kunna fortsätta på sikt så måste man nog tänka till rejält.

  SvaraRadera
 62. En som vet27/7/10 12:43

  anonom 11:50/ Du kastar ur dig massa siffror, men vart får du dem från? Skulle Göteborgs Stad (!) tjäna 400 miljoner kronor i skatteintäkter på Gothia? Hur fan räknar du då? Jag kan GARANTERA dig att den siffran inte ens är nära att stämma, haha.

  Du snackar i nattmössan, tyvärr. Stan som i vårt gemensamma, Göteborgs kommun, tjänar fan inte många ören på det där evenemanget.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.