2012/02/08

Här är supporterns vardag - misshandlade av polisen



FOTBOLLSVÅLD/POLISBRUTALITET. Det som skett under flera ishockeyderbyn i Stockholm den här vintern är en skrämmande historia. Polisen har likt krogdebatten i Göteborg - där man tydligt deklarerat att man inte har någon personal efter 03 så därför bör krogarna stängas då, helt enkelt bestämt sig bland kollegorna i Stockholm att de inte har lust eller resurser att finnas vid derbyn av den här typen.

Alla ni som protesterat om och om när jag genom åren försökt tala om nyanser i våldet kring fotbollsmatcher bör studera videon här ovan i detalj. På era VIP-läktare långt bort från det våld och den aggression som vi bland den bespottade pöbeln utsätts för (vanligtvis av ordningsvakter men i detta och många andra fall av poliser) och skyller jämt allt på ståplatspubliken. "Har man inget ont gjort råkar man inte illa ut", är ett väldigt vanligt förekommande argument i den här debatten. Men alla som tagit sig utanför den skyddade lounge-världen vet att det där är kvalificerat skitsnack. Verkligheten är inte svart och vit. Och poliskåren är definitivt inte det.

Jag tycker det är helt rätt av Supporterklubben Änglarna att JO-anmäla det uppenbart olagliga beteende som Göteborgspolisen uppvisade vid Flygarns Haga på Vasagatan i samband med Gais-derbyt i höstas. Dessutom vore det taktfullt att öppet stötta den klackbojkott som Järnkaminerna utlyst inför nästa hockeyderby i Stockholm. Fotboll eller hockey, polisens vansinniga taktik - att misshandla och förnedra medborgare - måste bekämpas på alla fronter.