2012/02/16

Träningsrapport 16/2

VALHALLA. Stahre och Edlund körde en ganska lugn träning i dag med gänget. Jakob, Lund, Logi och DMK som spelade med i U21-lagets vinst i går var med en stund i början, men körde sedan lätt träning för sig själva och avslutade efter en halvtimma. DMK som hade känning i låret i går efter matchen såg ut att vara ganska fräsch. Saknades helt gjorde som vanligt Sobra, likaså Pärlan av förklarliga skäl.

Man inleder som alltid med en passningsövning av något slag. Jag satt och tänkte att det blir fan många passningar under en fotbollskarriär, det är så fundamentalt och grundläggande i fotbollsspel, och även om en elitspelare förväntas kunna slå en pass ostörd på två meter, så ska man ändå stå och nöta. Nöta pass, efter pass, efter pass. Man kan alltid bli bättre. Och bara på en sån liten övning kan man se klara kvalitetsskillnader mellan spelarna.

I dag körde man en passningsövning i cirkel där Stahre förklarar att det är fritt att passa hur man vill, till vilken spelare som helst. Alla ska vara på tårna. Eller som man säger det på stockholmska: "Så ingään står å soooväär!". Och han försöker också peppa igång en matchmentalitet även i en sån liten övning. "Nu äre foppollsmatch gubbar!". Det tar ett tag innan spelarna vågar komma i gång och vara kreativa, men efter en stund får vi se överhopp, överlapp, väggspel, krossbollar. Kjetil har lite svårt i början, men kommer i gång allt eftersom och får till och med höra "Världsklass!" från Stahre en gång när han hoppar över bollen för att se efter om spelaren bakom honom i ledet är på tårna.

Det där är en typ av finurlig ledaregenskap som jag uppskattar. Stahre har precis sagt till gruppen att ALLA ska vara beredda att få en pass HELA TIDEN, och det första Kjetil gör då är att släppa bollen mellan benen, för att tydliggöra detta faktum. Norken är verkligen en mittback av den gamla skolan. Alltid bland de sämre när det kommer till teknik- och passningsövningar, men så snart det blir matchspel på ett eller annat sätt så visar han sina kvaliteter som bollstoppare. Han är en jävel på att förstöra motståndares anfall helt enkelt. Man kan till exempel jämföra med gårdagens mittbackspar i U21-matchen, där Bratt och Azulay båda är riktigt bra med fötterna men har en hel del att lära när det kommer till att bli en fullfjädrad "bollstoppande" spelare.

Den enda spelövning man kör i dag är ett fem mot fem-spel, med så kallade "väggar" på var sida av den lilla spelytan. Väggen är en spelare som båda lagen får ta hjälp av, och övningen går ut på att man ska ta poäng genom att ta sig från vägg till vägg utan att tappa bollen. Efter en sekvens när ett lag väggat med ena sidan och har riktigt bra läge att ta sig till andra, men inte tar chansen, utan bara bollar runt, så går Stahre in med tydlighet och skriker "Ta poäng gubbar! Ni ska ta poäng!" Det är så uppenbart att det ska vara tävling i alla moment. Snyggt passningsspel är inte snyggt om det inte leder till poäng, till vinst. Det är kul och titta på, och jag hoppas det är något man lyckas ta med sig när tävlandet börjar på riktigt. Lite extra plus i dag också till Salomonsson som varit riktigt vass de senaste träningarna.