2012/02/02

Här dör minst 74 i fotbollsvärldens mest politiska "krig"

FOTBOLLSVÅLD. Scenerna som utspelar sig på nedanstående video ser till en början inte mer dramatiska ut än under vilken "pitch invasion" som helst. Folk hoppar omkring, spelar allan och det skulle faktiskt kunna vara scener från en arena i Sverige vars fans firar SM-guld.

Men efter det bryter hela helvetet lös.

Notera hur tusentals människor sedan mosar ihop sig i jakten mot bortalaget - och hur kravallpolisen inte ens försöker att förhindra en massaker från att ske. 74 personer dör under kaoset på följande video.



Nu är situationen i Egypten fullständigt kaotisk, sedan landet kapats av en militärjunta som tagit makten efter den folkliga revolutionen för drygt ett år sedan. Därmed krävs det rätt initierade analyser för att förstå hur och framför allt varför det här urskillningslösa våldet bröt loss just i går kväll - just på just den här arenan. Men att olika politiska motiv ligger bakom är ingen långsökt spekulation, speciellt med tanke på att de hundratals kravallpoliserna inte ens försöker stoppa vare sig planinvasionen, våldet eller något annat av det som sker på arenan.

Enligt nyhetsbyrån AP bekräftade bårhuspersonal att en del av de döda var personal från säkerhetstjänsten. Bortalaget al-Ahly flögs tillbaka till Kairo i ett militärflygplan från Port Said, där matchen spelades. Samtidigt viftade chefen för Egyptens militärregim (det så kallade militärrådet), Hussein Tantaw, bort händelsen som "något som kunde ha hänt var som helst i världen". Hur reagerar man på ett sådant uttalande? "Idiot", är det enda jag kan komma på.

Men i egyptiska sociala medier - och brittisk press - framkommer nu uppgifter om att al-Ahlys ultras kan ha blivit medvetet attackerade av Egyptens regim. Orsaken: den ganska våldsamma kärnan av fans kring laget har utöver sina vanliga arrangerade "huliganuppgörelser" mot likasinnade - även varit en av grupperna som lett våldsamma gatukonfrontationer mot polis- och säkerhetsstyrkor i Kairo. Nu florerar uppgifter om att ett stort antal personer som deltog under upploppet i går var beväpnade med knivar, uppgifterna är ännu ej bekräftade.
"Det här är inte fotboll, det är krig och folk dog framför oss. Det finns ingen rörelse, ingen säkerhet och inga ambulanser. Jag vill att ligan ska avbrytas. Det här är en hemsk sitiuation och det som hänt i dag får aldrig glömmas."
Al-Ahly spelaren Mohamed Aboutrika till
klubbens egen tv-kanal, enligt The Guardian.

Senaste gången så här många människor omkom i samband med en fotbollsmatch var i oktober 1996 när 80 personer dödades under ett upplopp före VM-kvalmatchen Guatemala-Costa Rica. Innan dess får man gå tillbaka till 1991 då 40 personer dog under ett upplopp i samband med en träningsmatch i Sydafrika och före det till i april 1989 när 96 personer mosades till döds i samband med cupmatchen Liverpool-Nottingham Forest i Sheffield.

Dödssiffran från i går väntas nu stiga ytterligare. Dessutom skadades flera hundra personer under upploppet. Egyptens militärråd utlovar en grundlig utredning för att få tag på de ansvariga. Men om det är så att regimen själv haft någon slags inblandning i dådet eller hetsat folk till att göra så här - kan den utredningen naturligtvis bli rena farsen. I ett sådant läge får omvärlden aldrig veta varför minst 74 personer fick sätta livet till i samband med att de gick på en fotbollsmatch. Fy fan vilket elände.