2007/09/21

Inför-special: IFK - Landskrona i cupsemi

SVENSKA CUPEN För IFK Göteborg väntar i morgon den mycket viktiga semifinalen i Svenska Cupen. En match som ger oss chansen att komma till final och möjligen bärga den titel som vi längtat så länge efter. Men även en chans att återigen komma ut i Europa. Vi möter Landskrona, ett lag i supperettans nedre regioner. En match vi bara ska vinna, eller?

Landskrona BOIS spelade i Allsvenskan senast 2005. Den som har minnet på skaft minns att det var inga mindre än just IFK Göteborg som kickade ut skåningarna från högsta serien. Ett möte som är minnesvärt av flera anledningar. Landskrona hade chansen att vid vinst klara sig kvar men ett gäng ynglingar skulle se till att ändra de planerna. Blåvitt tog ledningen med både 1-0 (Wowoah) och sedan 2-1 genom Marcus Berg, innan Amuneke gjorde ett mycket elegant mål då han pangade upp bollen i Bengans nättak. Ställningen 2-2 stod sig till ett par minuter innan slutet då Jonatan Berg dribblade två man och klippte in 3-2 via ett hårt markskott. Det sista som hände i matchen och på hela den säsongen, var att Pontus Wernbloom fick göra sitt första allsvenska mål. En totalt misslyckad utspark från målvakten och Pontus kom helt fri mot mål. Han rundade sedan iskallt målvakten efter en väl avvägd skottfint och la enkelt in bollen i mål. Som om det inte vore nog så firade han det hela genom att ställa sig och dansa nere på kortlinjen. Pontus Wernbloom hade på allvar presenterat sig.

Två år senare och Pontus har numera huvudrollen i dagens Blåvitt. Den här gången förväntar vi oss att han sänker BOIS och kanske får vi även se en liten dans på lördag? Om han är med vill säga. Det är nämligen frågan: hur kommer tränarna att formera laget? Vinner vi imorgon så väntar ny match tre dagar senare; derbyt mot Gais, och ytterligare två dagar senare är det dags för cupfinal. Således ett minst sagt pressat schema och det ger tränarna anledning att fundera på om det är ”bästa laget” varje match som gäller, eller om det möjligen kan vara läge att vila några av de mer tongivande spelarna.

Dock är vi inte ensamma om att vara i denna situation, då även Landskrona har ett tufft spelschema. Lördagens match mot oss blir tredje inom loppet av sju dagar och lägg där till att man ligger tämligen risigt till i Superettan så förstår man att även Landskronas tränare har en del att fundera över då det gäller spelaruttagningar. Man visar dock god form, vinst igår med 2-0 mot Sirius.

I Landskronas trupp finns fortfarande en hel del profiler. Den korte, tjocke Jörgen Pettersson är en. Enarmade duktige dribblern Håkan Söderstierna en annan. Här finns även Jocke Persson. Jocke, som var en av de uppmärksammade värvningarna under ”katastrofåren” 98-02, och han gjorde väl allt annat än att utmärka sig på plan. Ett citat från Mattias Göranssons Blåvit Gryning säger egentligen det mesta om den mannen;

"I fallet Jocke Persson var problemet framför allt att han var en mer defensiv och bollvinnande spelartyp än den spelfördelare IFK behövde, något man inte kunde lasta honom för. Däremot irriterade lagkamraterna sig på hans stil bredvid planen.

"Han var ju en Avenygubbe", säger Blessner. "Han körde en helt egen stil. Jag minns när vi hade mött Luxembourg borta och han hade blivit utbytt. Jag var nere i omklädningsrummet efteråt och han satt därinne - med solglasögon. Han var duktig i Malmö. Men han var inte rätt person för IFK."

Jocke P nämns även i den text som Landskronabloggaren "Togge" skriver för Baraben:
"Semin är det största som händer för BoIS i år, sett utifrån alltså. Men det största har redan hänt, i åttondelen piskade vi MFF med ett halvt b-lag och i kvarten HeIF med ungefär samma uppställning. Med sådana derbyn och med en usel seriesäsong kan bara en cupseger nå samma höjd. Därför är det helt klart trevligt om vi skulle slå er på lördag men inte detsamma som de matcher vi redan vunnit.

Hur ska ni då kunna slå oss? Tja att döma av förra matchen jag såg med er så får ni börja med att bänka allsvenskans sista 60-talist. Det kändes riktigt stelt i de gamla lederna. När det gäller BoIS är det omöjligt för mig att tipsa om vem i ska passa er för. Alvedin Nezirovac har varit derbydödare i år men i serien har han fått spela sparsamt och när han fått chansen har det inte gått speciellt bra. Jörgen Pettersson har gjort en riktigt dålig säsong och yttermittfältet fungerar inte alls. Nja, det vi är hyggligt bra på just nu är defensiven. ”Er gamle” Jocke Persson agerar sopkvast på mitten med ackuratess. Mittförsvaren Kelly – Theorin är duktiga och vi har bra ytterbackar. Dessutom – hör och häpna – går numera Lee Baxter under smeknamnet "muren” efter en magisk sensommar och höst. Offensiven är däremot oberäknelig och vi vet aldrig var vi har laget. Det kan väl vara det som gör oss farliga. Vår kapacitet är högre än det vi får ut på plan i serielunken... i cupen släpper spelarna på de mentala bromsarna!"

Trots allt så att matchen imorgon är en match vi bara ska vinna, och gärna med ett par måls marginal. Att en annan Landskrona-supporter dessutom är vänlig nog att skriva en hel krönika om lagets svaghet tackar vi och tar emot för. Det enda som stoppa oss är att vi så grovt underskattar bois att vi bara ställer ut skorna, då vet vi alla hur illa det kan gå. Vi har trots allt förlorat mot betydligt sämre lag förr om åren. Historien får inte upprepas imorgon. Detta skall vi bara sopa hem!

UPDATE 12:15 Efter dagens träning så erfar Baraben att tränartrion väljer att vila några av truppens nyckelspelare, och istället satsa på några av de som inte fått så mycket speltid i år. Det kan dessutom bli så att vi imorgon får se ytterligare en debutant ta klivet från akademien och rakt in i a-lagets startelva. Helt klart är att Niclas Alexandersson står över morgondagens match.

UPDATE 14:00 Tränartrion har trots allt tagit ut starkast möjliga trupp (förutom Alexandersson) till morgondagens match, dock bara 15 man stor vilket tyder på att ytterligare minst en spelare tillkommer. Se hela truppen här.

25 kommentarer:

  1. Jag var på matchen 2005 tillsammans med en ur-BoISare och vad jag minns var det redan kört för landskronalaget. Han gick med för att få se BoIS för sista gången i allsvenskan på ett tag. Att det stod någonting på spel var aldrig aktuellt.

    Minns jag så jäkla tokigt?

    Varför jag minns det jag tror mig minnas är att vi änglar i sällskapet hela matchen "tröstade" grabben.

    SvaraRadera
  2. ... 2-1 blev det igår.

    För övrigt: I FM har Håkan Söderstierna värdet 1 i inkast. 1 är inte så dåligt för en enarmad!

    SvaraRadera
  3. Var det inte så att Bois åkte ut i kvalspelet mot FC Gothia?

    SvaraRadera
  4. På ett sätt förstår jag att SteReO ställer över Alex och nån mer, men å andra sidan kan det visa sig riktigt ödesdigert. Oddsen för att vi ska vinna cupen och på så sätt ta oss ut i Europa är hundra gånger större än att vi vinner fem raka i serien och tar SM-guld. Satsa på cupen! Det psykologiska värdet av att faktiskt vinna en titel för första gången på 11 år KAN inte överskattas.

    SvaraRadera
  5. landskrona fick kvala mot gais och det p.g.a att dem torska mot oss, hade dem vunnit hade det blivit gefle som fick kvala mot gais det året

    SvaraRadera
  6. Ni har helt rätt i att de kvalade mot gais, det hade jag för en stund glömt bort. Det var ju dessutom Hasse-brasse som såg till att BOIS slutligen åkte ner så det borde man väl minnas.

    SvaraRadera
  7. Jag tror på följande lag i morgon:

    Bengan
    Adam-Ragnar-Bjärsa-Hjalle
    Sella-Olsson-Gustav-Tobbe
    Walle-Pontus

    Och vi vinner med 1-0 efter en hörna som Walle nickar in, känns som att det kommer bli mycket långbollar imorgon.

    SvaraRadera
  8. Vem är den eventuella debutanten nu då.

    SvaraRadera
  9. Oscar måste vara starkaste konkurrenten, strax efter kommer Sebastian.

    SvaraRadera
  10. 12:41
    Sella som högerytter? Kan han lira där då?

    Vilken position spelar Oscar på i vnaliga fall?

    /Roffe

    SvaraRadera
  11. Oscar är mittback i b-laget

    SvaraRadera
  12. Haha Jocke P e "skadad". Han e skraj för att vi kommer håna den fånen hahaha

    SvaraRadera
  13. Måste ni nämna att Håkan är enarmad?

    SvaraRadera
  14. Samma sak som att säga bögen Erkan Zengin gjorde mål igår osv..

    SvaraRadera
  15. Om inte jag minns helt fel så hade Landskrona ledningen med 1-0 i den matchen efter världens tavla av Bengt Andersson.

    SvaraRadera
  16. nån som har lite koll på u-laget får gärna lämna lite info om de spelare som ev kan komma att vara med imorrn.

    SvaraRadera
  17. Vart står det att en debuntant spelar i morgon?

    SvaraRadera
  18. BoIS 1-0 mål mot IFK i sista seriematchen 2005 som ledde till att vi ramlade ner på 12 plats var en strumprullare av ett av våra mest misslyckade nyförvärv André Shei Lindbaek. Bollen rullade i sakta mak mot Bengan som lyfte på foten och lät den rulla sakta över mållinjen...

    Nu har jag lagt ut Erlings krönika på min blogg!

    SvaraRadera
  19. går matchen på ngn tv kanal?

    SvaraRadera
  20. Finns det biljetter kvar till den här matchen?

    Eller är man hänvisad till svartabörsenlirare utanför Ullevi?

    SvaraRadera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  22. Enligt Alltid Blåvitt så e Bengan petad.

    Till de två sista anonyma:

    - matchen sänds inte på någon kanal.
    - plåtar går inte att förboka utan cashas direkt i spärrarna på Ullevi för 120:-
    Det lär finnas biljetter kvar...

    SvaraRadera
  23. Sella till höger, Hysén till vänster och Wernbloom & Walle på topp?

    SvaraRadera
  24. Blir det någon direktrapport här på baraben ifrån ullevi i eftermiddag?

    SvaraRadera
  25. 4-0 gött jobbat Boom-Boom!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.