På gång


torsdag 10 mars 2011

Anton Hysén sparkade in dörren

KRÖNIKA. Det var en speciell dag igår, minst sagt. Ingen har väl kunnat undgå nyheten om att Anton Hysén tar det berömda steget och kommer ut som homosexuell. Fy fan vad jag hatar det uttrycket egentligen. Komma ut. Låter som att man rent bokstavligt står i en garderob eller bakom en dörr, skuttar ut med ett riktigt bögigt leende och skriker rakt ut så alla kan höra ”Jag är gay!”. Men å andra sidan så är det väl nästan precis det Anton gjorde.

Det är något speciellt med familjen Hysén alltså. Så ödmjuka och jordnära trots att de är på den nivå de ändå är. Tobias Hysén spelar i IFK Göteborg och landslaget men gör sig inte märkvärdig för det. Glenn är en levande fotbollslegend men är precis som oss alla andra. Och han bjuder på sig själv som kanske ingen annan gör. Och nu Anton som kliver ut i rampljuset på ett sätt som ingen annan gjort förut. Med en befriande attityd och med en imponerande avspändhet kring det han nu valt att berätta.

Vissa tycker kanske att det här är en icke-nyhet. Vem bryr sig liksom? Han får väl ligga med vem han vill? Det tycker inte jag. Jag tycker det Anton gjort är jävligt starkt och modigt på alla sätt man kan tänka sig.


Det finns de som bryter barriärer och de finns de som följer efter. Anton har rivit en hel mur. Han har sparkat in en dörr som ingen gjort förut och öppnar nu för många andra att följa efter.

Jag tänker egentligen inte så mycket på mig själv. För jag tror verkligen inte att det är så som media beskriver idag, att alla omklädningsrum är homofoba, det skämtas friskt om bögar och i ett hörn står någon stackare och tar illa upp. Eller, jag vet ju inte att det inte är så, men tillåt mig att tvivla. I mitt lag är det precis tvärtom, alla kan skämta med alla. Tappa inte tvålen liksom, höhö. Vem bryr sig? Men när man spolar tillbaka tiden ett antal år får man ett annat perspektiv på det.

Jag tänker på alla de tiotusentals ungdomar som spelar fotboll runt om i landet. Många killar i de yngre tonåren har nog sprang nog till gårdagens träning med lätta fötter och ben. Kanske lättare än någonsin förut. Nu vet de att det finns åtminstone en till som känner samma saker, som varit om det de också varit. Som är de personer som de egentligen vill vara. Anton har nu direkt blivit en förebild för alla dessa ungdomar. Och om det så bara hjälper till att en person som kanske tänkt sluta med fotbollen fortsätter så tror jag han tycker att det hela varit värt det. Och det är det viktiga i hela den här soppan.

Det är inte lätt, det skall gudarna veta. Jag vet, för jag har själv varit där. Det är inte lätt att formas som ung person när man går in i tonåren och märker att man är annorlunda när allt man vill egentligen är att vara som alla andra.

Man känner sig utanför, man passar inte in. Och det går inte att inte passa in i den gemenskapen det är att spela i ett fotbollslag i de åldrarna. Många unga pojkar, som känt att de varit ”annorlunda”, har garanterat valt den enkla vägen och lagt skorna på hyllan.

Anton har gjort precis tvärtom. Han fortsatte, och han tacklade ner normen med en glidtackling så brutal att den rev upp stora sår i det tidigare orörda gräset.

Anton, om du läser det här… Vi känner inte varandra. Vi har pratat i telefon i tio sekunder när jag ringde och skulle gratulera din pappa i en radiointervju för ett par år sedan. Jag har förvisso vetat om din läggning ryktesvägen och någon gång har jag väl tänkt att ”tänk om han kommer ut, vad modigt det skulle vara”. Ändå måste jag nog erkänna att jag aldrig trodde du skulle våga.

Nu när du gjort det har du ingjutit ett mod i många andra att följa efter. För det är viktigt. För oss själva och för väldigt många därute. Oavsett vad grottmänniskorna säger. Hela den här texten är ett stöd till dig och jävlar vad stark du är som vågade göra det. Jag beundrar ditt mod så otroligt mycket. Jag har funderat länge om jag skulle skriva dessa rader men efter att ha sett dig på tv bestämde jag mig… vafan, det är ju ingen stor grej egentligen. Anton, om man nu kan säga det om någon man inte känner så är jag sjukt stolt över dig.

Du har kastat dig in i ringen först av alla. Nu står du där ensam och väntar på att ta emot slagen. På andra sidan möter du pöbeln av fördomar. Bakom dig har du din familj som främsta stöd, men även tusentals och åter tusentals av människor som ger dig sitt stöd. Det kommer bli kanske din tuffaste match hittills, det tror jag du vet. Men nu är du inte ensam i ringen längre. Om jag så bara går in och tar ett slag för dig så är värt det. För alla de som står runt omkring och hittills aldrig vågat ta steget. För alla som är trötta på ett samhälle som styrs av fördomar och förlegade normer.

För alla som vaknar upp idag till en lite bättre värld.

54 kommentarer:

 1. Man kan inte annat än att älska Hysenfamiljen. Pinsamt att det är en stor deal det här men det är det.

  SvaraRadera
 2. Jävligt starkt gjort! En eloge till den mannen!

  SvaraRadera
 3. Stort av honom. Vem var det som skrev reportaget?

  SvaraRadera
 4. Jag tolkar texten som att Erling kommer ut som homo han också?

  SvaraRadera
 5. välkommen ut erling! hur som helst... låt inte den här diskussionen överskugga blåvita frågor nu bara; då vinner homofoberna eftersom dom får som de vill, att det är något konstigt eller oönskat etc. normalisera hela saken, och dessutom är anton inte ensam i den här matchen, jag och många tusen blåvita kamrater till oss alla kommer ta kampen mot äckelråttorna när dom spyr sin skit över oss. då står vi fan enade allihop, och gör som alltid: vi vänder på skiten och tar ramsorna själva - alla heter glenn i gbg!

  SvaraRadera
 6. ja man kan inte annat än beundra Anton för detta. Respekt!

  SvaraRadera
 7. ja eller kör "gå på hockey, bonnjävlar" den tog iallafall hårt på dif förra året.

  SvaraRadera
 8. Tack Anton och tack Erling!

  Det är en bättre värld idag.

  SvaraRadera
 9. 100 spänn på att AIK lägger nyheten om Anton i sina ramsor. Någon som sätter emot? :)

  SvaraRadera
 10. starkt gjort. dock tror jag att tobbe kommer få en massa glåpord över sig? tror fan att aik kommer sjunga: tobbes brorsa tar den i 2an?

  SvaraRadera
 11. En banderoll på premiären kanske skulle vara nåt?

  SvaraRadera
 12. Bra text som vanligt Erling!

  SvaraRadera
 13. Tycker också det var starkt att Anton vågade komma ut.

  Undrar hur det hade låtit här inne om det varit sonen till en aik:are?

  SvaraRadera
 14. Skulle ju vart jäkligt platt att köra nån ramsa på det, även om det vart en aikare. Låt dem köra nåt lamt om det om de vill.

  Starkt Anton!

  SvaraRadera
 15. Bra Anton, bra Erling.

  SvaraRadera
 16. Grymt bra skrivet!

  Vet inte om det har med min generation att göra, härliga 90-talet. Men min första tanke var 'jaha?'

  När jag sedan fick reda på att han är den första inom svensk 'elitfotboll' som kommer ut är helt sjukt. Jag trodde det var världens vanligaste grej att folk får gilla vem fan dom vill, antingen är det jag som har en väldigt liberal syn eller så är mina medmänniskor sjuka i huvudet.

  Det är höjden av manlighet att våga står för vem man är. Respekt

  SvaraRadera
 17. jag måste bara säga att jag tycker det e svin bra att det inte kommer in några "elaka" kommentarer här, i vanliga fall hade jag skrivit en skit kommentar men jag gör nog fan inte de......

  SvaraRadera
 18. Anonym 20.32:
  "Vet inte om det har med min generation att göra, härliga 90-talet."

  Din generation är förslappad och långt ifrån härlig. Givetvis finns undantaget som bekräftar regeln, men generellt är ni förlorade får allihopa!

  SvaraRadera
 19. Grymt bra skrivet Erling, håller med dig fullt ut! Jävligt modigt av Anton!

  SvaraRadera
 20. Håkan köp han för fan! Skit samma om han är bra eller dålig på fotboll, Anton ska spela i Blåvitt!!!

  SvaraRadera
 21. Anonym: 21:41
  Blåvitt köp inte denna killen, leder troligtvis till en dålig relation mellan spelarna! ;)

  SvaraRadera
 22. När vi spelar med våra rosa bortatröjor på Råsunda kan man ju tänka sig va de kommer för ramsor. Om så händer får de stå för dom som sjunger.

  I övrigt tror jag att den här nyheten blir så pass stor för att andelen homosexuella inte är så stor som i övriga samhället som när de gäller fotbollsspelare på hög nivå. Därför har dom få som finns svårt att gå ut med sin läggning när de är så pass långt ifrån normen.

  SvaraRadera
 23. Anonym 21:45,

  Hur ofta har Blåvitt spelat i rosa mot AIK på Råsunda?

  Är du också född på 90-talet?

  SvaraRadera
 24. mycket starkt gjort!

  SvaraRadera
 25. All heder åt Anton och en stor eloge till Erling för ett välskrivet blogginlägg.

  Och skulle nu andra lags supportrar använda detta i sina ramsor, är det ju endast deras inskränkthet som visar sitt fula tryne.

  SvaraRadera
 26. Heja bögarna!

  SvaraRadera
 27. I'm håkan mild, and i am here to recruit you!

  SvaraRadera
 28. Kalla mig dum nu men behöver ett bekräftande eller inte. Är Erling bög?

  SvaraRadera
 29. 23:52

  Vad spelar det för roll?

  SvaraRadera
 30. 10/3/11 20:44

  vem fan är du att säga något som dom från 90-talet?! det är antagligen jag och våran generation som kommer betala för dig när du ligger i någon respirator på sjukan, tänk på det...

  SvaraRadera
 31. Ungefär som skillnaden mellan fördomsfulla människor och idioter alltså?

  SvaraRadera
 32. AIK tar galgen i tvåan...

  SvaraRadera
 33. L: Intressant inlägg faktiskt. Det där mantrat folk kör om att man ska våga stå för och vara stolt över vem man är gäller visst bara så länge man är något (i deras ögon) positivt.

  Kanske inte rätt forum för en sådan här diskussion, men ville bara ge en klapp på axeln för iakttagandet.

  SvaraRadera
 34. Bra gjort av Anton, jag är själv född på 50-talet och straight men tycker det är starkt gjort av killen att komma ut men det är ju egentligen inget som man har med att göra hur deras sexuella läggning är. Och ni som skriver om Erling - vad har ni med hans läggning att göra. Han är den han är - oavsett! Ni andra som sprider dynga tänk på att blåvitt är en kamratförening och då ställer man upp för varandra. Passar inte det tycker jag ni ska lämna kamraterna!

  SvaraRadera
 35. [Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.]

  SvaraRadera
 36. bra där anton. men också märkligt att detta överhuvudtaget är en händelse år 2011. ett så kallat non-issue om någon råkar vara gay liksom.

  SvaraRadera
 37. Ja, kan man annat än att älska familjen Hysén? Så öppenhjärtade och enkla männniskor. Riktigt fint skrivet av Erling också får jag säga.

  SvaraRadera
 38. När jag tankar bilen stoppar jag inte slangen i avgasröret...

  SvaraRadera
 39. 8,52: Hoppas de höjer bensinpriset till 20 kr/litern så att du får sitta kvar i den äckliga byhåla:).

  SvaraRadera
 40. Välkommen ut, Erling. Kul.

  SvaraRadera
 41. Vad spelar det för roll?

  11/3/11 00:29

  Ne ne, undrar bara.

  SvaraRadera
 42. Bra skrivet Erling. Starkt av Hysen den yngre!!!

  SvaraRadera
 43. Bra skrivet!
  Bara att lyfta på hatten i beundran för både Anton och Erling.

  SvaraRadera
 44. Anonym 22:06

  Bra koll där! Haha

  SvaraRadera
 45. Vem bryr sig idag egentligen? Det är 2011, inte 1911 och man blir inte automatiskt en hjälte för att man "kommer ut" med sina olika sexuella preferenser. Vi struntar i din sexuella läggning, Anton, det är vad du presterar på fotbollsplanen som räknas!

  SvaraRadera
 46. 10/3/11 22:06
  trögfattade gamling, klart jag vet att vi inte spelar med bortastället mot aik. Var mera ett worst case scenario med lite humor.

  Om jag nu hade varit född på 90-talet och inte förstått när man använder borta stället och inte hade jag ändå behövt lära mig de och då ska du som är gammal o vis berätta de utan att hoppa på en bara för att du sitter på de oändliga internäätet?

  SvaraRadera
 47. Snacka om att sparka in vidöppna dörrar! Det var länge sen man blev en "hjälte" för att man "kom ut"! Nu vågar man ju snart inte säga att man är hetero längre, det vimlar ju av bögar överallt!

  SvaraRadera
 48. Detta var då sannerligen en annorlunda tongång jämfört med hur grottmänniskan Frankie gick åt homosexuella när vi skulle möta DIF för ett par år sen.
  Men vad dum jag är, jag glömmer ju att rödtotten sedermera jobbar som frilansjournalist för bl.a. GT och då antagit en mer PK ton för att fortsätta få jobb?

  SvaraRadera
 49. vakna upp till en battre varld????

  SvaraRadera
 50. Fan va bra du är Erling!
  Heja Anton!

  SvaraRadera
 51. ..och nu väntar vi bara på att den första damfotbollspelaren skall komma ut som heterosexuell!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.