2011/06/24

Om moralism och historielöshet i debatten om "fotbollsvåldet"

FOTBOLLSVÅLD. Tidigare i veckan antog riksdagen ett förslag om anmälningsplikt för huliganer. De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna röstade för, medan de borgerliga partierna röstade emot. Formellt innebär beslutet att riksdagen ber regeringen att lämna ett förslag om anmälningsplikt för de personer som har tillträdesförbud på idrottsevenemang.

Riksdagens beslut är ett tecken på hur inflammerad frågan om våld i samband med större idrottsevenemang har blivit. Ansvaret för frågan skickas som Svarte Petter mellan polisen, politikerna och klubbarna. I stället för att invänta utredaren Per Unckels förslag i frågan vill oppositionen visa handlingskraft och låta regeringen lida ytterligare ett nederlag innan riksdagens sommaruppehåll.

Visst är våldet i samband med idrottsevenemang ett stort problem som fläckar fotbollens varumärke. Enskilda människor kommer till skada. Sponsorer tvekar och barnfamiljer undviker vissa matcher.

Men debatten präglas också av historielöshet, bristande proportioner och moralism. Jämfört med andra våldsyttringar i det svenska samhället i dag är det ytterst få människor som kommer till skada. I stället är det våldets ritualisering och meningslöshet som provocerar.

Det var knappast bättre förr. För mer än 40 år sedan - den 25 oktober 1970 - spelade IFK Göteborg en avslutningsmatch i Allsvenskan mot Örebro SK på Eyravallen. Örebro ledde med 2-0, vilket innebar att IFK Göteborg skulle trilla ur serien. IFK Göteborgs supporters stormade då planen och försökte riva upp en målbur, i en fåfäng strävan att få matchen avbruten och i förlängningen ett omspel. Det var en grovt huliganhandling, men som i dag omskrivs närmast i ett nostalgiskt skimmer.

I grunden handlar huliganvåld nästan alltid om grupper av unga män i kombination med alkohol eller droger. Den typen av våld är sannerligen ingen ny företeelse, utan snarare något som har präglat mänsklighetens historia. Våldet utgick länge från en lokal identitet, som t ex i Ulf Peder Olrogs "Samling vid pumpen": Samling vid pumpen, Tunabergare hitåt! Alfred ha de slagit så han ligger och blör. I grusgropen slåss de med Buskhyttaborna, länsman fick på huvet, så jag tror att han dör. Eller Olle Adolphsons "Balladen om det stora slagmålet på Tegelbacken": Det var grabbarna från Eken, det var grabbar med kulör. Det var grabbarna som var på ett sjuhelvetes humör, som med knogjärn och med påkar och med blodet rött och hett gick till Tegelbacken för att skipa rätt.

I dag betingas människors identiteter allt mindre av var vi bor. Världen har blivit rörligare och vi flyttar alltmer. Men supporterlojaliteten med den egna klubben lever kvar, oavsett vart i världen vi styr kosan. I dag är det inte unga berusade män från Tunaberga som slåss mot unga berusade män från Buskhyttan. I stället är det unga, berusade män från Firman Boys som slåss mot unga, berusade män från Djurgårdens Fina Grabbar. Utanpåverket kanske skiljer sig åt, men de grundläggande mekanismerna är de samma.

Jag vill inte leva i ett samhälle där anmälningsplikt, fingeravtrycksidentifiering och övervakningskameror ända in på toaletterna blir en naturlig del av fotbollen. Min principiella inställning är i stället följande:

1.) Våldsanvändningen hänger nästan alltid hänger samman med bruk av alkohol. Ta därför bort all alkoholförsäljning från arenorna.

2.) Medierna bör fortsätta på den inslagna vägen och tona ned rapporteringen från interna uppgörelser mellan vår tids Tunabergare och Buskhyttabor, d v s klubbarnas s k firmor. Uppmärksamhet i medierna innebär ju bara ytterligare en kick för den lilla grupp som deltar i dessa sammanstötningar.

3.) I den mån individer på eller utanför en idrottsarena bryter mot lagen är det polisens ansvar att agera. Självklart skall polisbevakningen av idrottsevenemang bekostas av det allmänna. Det är därför vi betalar skatt, och polisens våldsmonopol varken kan eller bör delegeras till någon annan.

4.) Klubbarna har ett ansvar genom att inte bidra till firmornas legitimitet. Stockholmsklubbarnas s k kvartssamtal med firmarepresentanter undergräver ju all trovärdighet i klubbarnas påståenden att de motarbetar firmorna.

5.) Spelare och ledare har också ett ansvar i att skärpa sin stil och hyfs på och bredvid planen. Det ständiga tjafsandet på domaren och fuskandet i form av att medvetet och på felaktiga grunder tillskansa sig fördelar (filmningar, "stjälande" av inkast och hörnor etc) bidrar också till att i onödan hetsa upp stämningen.

Men framför allt - spänn av. Fotbollsvåldet är ett otyg och skall bekämpas. Men det är inte kriget som har kommit till vårt land.

Liknande tankar har tidigare formulerats av Vänstra Stranden.

Med dessa rader önskas alla BaraBens läsare en riktigt Glad Midsommar!

34 kommentarer:

 1. Även dina förslag stinker av moralism och bristande proportioner när alla vi vanliga supportrar som gärna vill ta en öl eller två ihop med våra vänner inför och under matchen skall fråntas denna rättighet för att ett fåtal individer inte kan hantera det.

  Annars har du rätt i mycket av det du säger. Glad Midsommar!

  SvaraRadera
 2. Ulf, mycket väl sammanfattat. Håller med helt och hållet.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte att alkoholförsäljning på arenan har något större samband med det s.k. fotbollsvåldet. Det är framför allt förhållandevis få incidenter inne på själva arenan, och sen är det inte lätt att bli full på den dyra blaskiga ölen på arenan på så kort tid. Alkoholen/drogerna intas utanför arenan, där även det mesta av våldet sker.

  Bäst vore att försöka bryta med dessa grupperingar som använder fotbollen som en ursäkt för att slåss. Man borde därför, precis som Ulf säger, försöka påverka medias bevakning av läktarkulturen (och betona det positiva), och sen borde även supporterskaran ta avstånd från dessa och sluta försköna det meningslösa våldet.

  Glad midsommar

  SvaraRadera
 4. ULF: jag avskyr verkligen ett onödigt hårt språk, påhopp och personangrepp här inne så jag ska verkligen försöka hålla mig inom gränsen...Ulf, jag blir provocerad av ditt inlägg (men jag uppskattar och respekterar verkligen människor som dig som framför tankar och idèer).

  Tyvärr verkar du gå i kvällspressens fotspår, har du gått på hela bluffen med att sälja lösnummmer?

  Jag har länge intresserat mig för fenomenet supportervåld och om man betar av den mest relevanta litteratur som finns på området så kan man väl konstarera att det inte finns någon enkel förklaring och därmed heller ingen enkel lösning. Sen kan man ju också konstatera att supporterstörningar och våld har förekommit bra mycket längre än vad du beskriver (T.ex, om man läser Lennart Nilssons texter om forbollsrelatrat våld fråm början av seklet).

  Nåväl.Är inte hemma nu och heller inte helt nykter så kan inte ge närmare hänvisning med Lennart Nilssons texter har du säkert läst.

  Så kallade firmor (t.ex.Wisemen) har ingenting med alkohol att göra. Har själv i ett flertal sammanhang talat med ansvariga poliser som sagt i stil med att " om man går in på en krog coh ser att de dricker öl är allt lugnt, men när mann ser att 50 grabbar sitter och dricker Ramlösa vet man att något är på gång".

  Hur många dokumenterade misshandelsfall finns det kopplat till GU?+alkohol jämfört med Avenyn + alkohol?. Jag försvarar givetvis inte något våld (trist att man känner att man måste skriva det), men säg mig då Ulf: Utifrån ditt moraliserande: Varför inte införa ännu ett kollektivt förbud: Förbjud alkohol på avenyn på helgerna!

  För att inte tala om all den osynlig misshandel som sker i hemmet 365 dagar om året. Varför inte även förbjuda förhållanden mellan man och kvinna? (långt ifrån alla män misshandlar sin partner men vissa gör ju faktiskt det).

  Vad jag menar är att jag tycker det är obehagligt och väl enkelt att komma med kollektiva bestraffningsförslag. "Eftersom våld på forbollsmatcher är förknippade med alkohol, förbjud alkohol".

  Nu kan det te sig som att jag skulle vara emot just alkoholförbud, men jag är emot hela detta jävla drev mot fotbollssupportrar i allnännhet och fotbollsvåld i synnerhet som pågår. Fotbollsvåld är inte ett samhällsproblem i den meningen att det skulle utgör ett verkligt hot mot samhället. Så låt oss inte göra problemet större, eller märkvärdigare än det är. Eller komma med förslag som verkligen hade inneburit inskränkningar mot "vanligt folk" som inte har något som helst intresse av att skapa bråk.

  Eller den typen av moraliserande som du ägnar dig åt. Där det verkar som att du förespråkar kollektiva lösningar enbart för att de ligger i linje med din egna moraliserande agenda.

  Nåväl. Det var väl ungefär det jag hade att säga...Kamratliga hälsningar J Fante.

  SvaraRadera
 5. Tack för uppskattning och kommentarer! Om betydelsen av alkoholförsäljning på arenorna kan vi tycka olika - den är förstås ingen avgörande faktor. Men jag tror den bidrar till att skapa ett klimat som sänker tröskeln till våldsanvändning hos en del individer.

  J Fante: Jag är inte säker på vad vi är oense om. En av mina huvudpoänger är ju att fotbollsvåld inte är någon ny företeelse, och att våld mellan grupper av unga män (oftast drogpåverkade) är lika gammal som mänskligheten själv. Genom att sätta in våldet i ett historiskt sammanhang vill jag ju kritisera moralismen och den "panik" som kännetecknar debatten. Men menar du att uppgörelserna mellan firmorna sker helt utan påverkan av alkohol eller andra droger tror jag du har en del att bevisa.

  SvaraRadera
 6. Jag är övertygad om att det inte finns någon som helst positiv korrelation mellan alkohol och våld. Jag kan till och med tänka mig att korrelationen är negativ. Det vill säga, skulle man helt plocka bort alkoholen från fotbollssupportrarna så skulle våldet öka.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att dina lösningar känns väldigt naiva och jag tror inte att, till exempel ta bort folköls försäljningen på matcherna skulle göra någon väsentligt skillnad alls.
  Och att spelare skulle sluta tjafa med domaren och filma?
  Det kommer ju aldrig någonsin att hända?

  SvaraRadera
 8. tycker hela denna artikeln var väldigt dålig. och Ulf, va e det för dumma förslag du ger? menar du att alla ska straffas för att par individer inte kan sköta sig? att ta bort alkohol tillståndet på arenan låter ju bara dumt, för det första så har 99% av dem som e berusade på arenan supit innan dem gått in på matchen. man blir ju inte full på folköl (det lär ta ett ta ett tag isf...)

  SvaraRadera
 9. Anmälningsplikt är väl jättebra!!?? Jag vill inte ha packet på arenan när jag ser fotboll

  SvaraRadera
 10. skribenten om Örebroskandalen.

  Inte för det har någon betydelse egentligen. Men hur kan Örebro leda med 2-0, när matchen slutade 1-0. Dessutom så var det inte bara Göteborgare som stormade planen, det var en hel del Örebroare också. Dessutom var det inte BARA blåvittsuppotrar som ryckte i målstolpen och nätet. Jag var där, men gick inte in på planen. Ta reda på fakta om du skall skriva nånting.

  SvaraRadera
 11. Alkoholfrågor väcker alltid starka känslor. :)

  Feldgrau: Sambandet mellan våldshandlingar och alkoholkonsumtion är ytterst välbelagt. I ca 80 procent av alla misshandelsfall är gärningsmannen berusad.

  Dylan: Visst går det att minska fuskandet och tjafset på domaren, om bara viljan finns hos tränare och klubbledning. Till det temat kommer jag att återkomma i en senare post. Jämför gärna med rugby, som sannerligen är en fysisk sport. Men där uppvisar spelarna en beundransvärd självdisciplin, accepterar domarens auktoritet och gnäller sällan över felaktiga domslut.

  Anonym 00:51 Ja, kanske är det just så att flertalet måste avstå från att dricka folköl under en match (hur stor är den uppoffringen egentligen?) för att ett litet fåtal inte sköter sig.

  Bengt: Visst slutade matchen 0-1. Mea Culpa. Att Örebroare också sprang in förändrar ingenting i sak (även om det ju var de Blåvita som började det hela). Min poäng är ju att "fotbollsvåld" inte är någon ny företeelse, utan alltid har existerat.

  Läs gärna också Torbjörn Jerlerup, bl a om fotbollsvåldet i Höganäs: http://ligator.wordpress.com/2011/06/25/fotbollsvaldet-ar-inget-nytt/

  SvaraRadera
 12. Det dummastejag har läst. Grymt bra med anmälningsplikt! Bort med packet från arenorna!!

  SvaraRadera
 13. För naivt. Anmälningsplikten som har drivits igenom är ett stort steg i rätt riktning.

  SvaraRadera
 14. Att ta bort alkoholen från arenorna skulle inte innebära annat än att vi får en sämre läktarkultur och sämre publiksnitt. Folk skulle hellre stanna på den lokala krogen och se matchen på tv. Dina förslag innebär döden för svensk fotboll.

  "våldet" på läktarna är enligt mig inget problem, eftersom det inte finns något. Firmorna ställer inte till med någon skit på arenorna, och borde därför inte heller bestraffas med tillträdesförbud osv, utan borde dömmas enligt svensk lag efter vad de gör på gatorna.

  Att en människa springer in på planen då och då och att bengaler tänds lite hipp som happ är inte heller något större problem, självklart ska man bekämpa skiten, men vi behöver väl inte få moralpanik

  SvaraRadera
 15. Haha, det är ju verkligen på grund av folkölsförsäljningen på arenorna som vissa bråkar.. Det är ju verkligen på grund av att spelarna försöker filma till sig frisparkar som idioter beter sig som apor.. Eller?

  Det här var bland det dummaste jag läst på länge. Tror du seriöst att det är på arenorna folk super sig fulla och att det är nån slags universellt fenomen att ALLA plötsligt börjar slåss? Sånt där får man fanemej känna till om sig själv, och i så fall skall man fan inte röra alkohol. Jag tänker inte straffas bara för att vissa idioter inte klarar av spriten.

  Nej, detta handlar om en extrem minoritet neandertalare. Jag är mycket nöjd med anmälningsplikten. Dra och kolla spiddvej eller nåt annat, jävla pack! Ni är inte uppskattade.

  SvaraRadera
 16. Ni som pratar om att anmälningsplikten kommer att göra en avgörande skillnad, är ute och cyklar.
  Anmälningsplikten är till för de som redan är avstängda från våra arenor.
  Dvs. de som ändå står utanför arenan när det är match.
  Visst, det är möjligt att några slinker in ändå. Men det är knappast dessa personer som syns och hörs mest, då de vet vad det innebär om de blir tagna inne på arenan (tro mej, känner ett flertal).
  Ser man dessutom till t.ex. Malmö-incidenten, så hade den knappast kunnat undvikas även om MFF hade haft anmälningsplikt på sina huliganer.
  Detta var ju en kille som tidigare varit inblandad i stök, men som aldrig blivit avstängd från någon arena. Han hade med andra ord rätt att vara på plats, och det hade lika gärna kunnat vara "Jimmy Jump" som sprungit in.

  Detta är bara ett sätt för oppositionen att hämta hem enkla poäng i media och hos den del av allmänheten som inte är påläst i ämnet.

  Anmälningsplikten har inte gjort ett dyft om man tittar på England (som debattörerna så flitigt brukar använda i sina jämförelser).
  Där är det fortfarande mängder med våld i samband med ligamatcher och landskamper, och anmälningsplikten har inte inneburit någon minskning.

  Så detta kommer snarare att sluta med att polisen får större utgifter (vilket då innebär att skattebetalarna får betala mer), och kommer att behöva avsätta ännu större resurser för att hålla koll på huliganerna.

  /Slang

  SvaraRadera
 17. Håller Bjureld på IFK Göteborg, häftigt! (så mycket koll hade jag...) Bra artikel och jag håller helt med dig!

  16:01 - nog har de hårdare reglerna i England gjort en hel del. Jag har sett flera matcher med Millwall på the Den och matchvärdarna där har generellt haft bra koll, man får tillsägelse direkt om man ens rör sig från sin plats. Anmälningsplikt tycker jag dock, som du skriver, känns som att ta i så man spricker, supporterpoliserna och matchvärdarna vet ju ändå vilka som är dömda och kommer känna igen dem i entrén.

  SvaraRadera
 18. Dom flesta som dricker alkohol, blir inte aggresiva och galna, man blir glad och lugn.

  SvaraRadera
 19. Vad hade anmälningplikten gett om vi ser till det som hänt på arenor i år?

  Malmödåren är känd av polisen men inte dömd, alltså hade han fortfarande fått vara på arenan.

  Gaisarna som kastade bengaler är okända av polisen.

  Anmälningsplikt ser bra ut på papper men ger inget i praktiken.

  SvaraRadera
 20. Uttala dig inte om firmaverksamheter om du inte har någon insyn eller kunskap om dem. Fotbollsvåldet minskar och vi behöver inga nya lagar för att få bukt med "problemen", polisens arbete behöver bara effektiviseras. Sluta med moralpaniken och se till verkligheten.

  SvaraRadera
 21. Håller helt med Ulf, ölen som de säljer i kioskerna på Ullevi är helt åt helvete för stark. Räcker med två öl för att bli slirig.

  SvaraRadera
 22. Ulf, ditt förslag om att ta bort alkohol är extremt populistiskt.
  Dels för att folk inte står och halsar 3-4 folköl och sen börjar syssla med läktarvåld, men också för att det är ett förbud bara för förbudets skull.

  Att folk är fulla inne på arenorna kan vara ett problem(dock sker våld INNE på svenska arenor extremt sällan, egentligen ett väldigt litet problem), åskådare laddar ju upp hemma eller på krogen med likasinnade innan matchen. Det är DÄR som fyllan uppstår. INTE på grund utav folköl överhuvudtaget(!). Ett fullständigt absurt förslag att förbjuda folköl då det har noll logik. Det finns ju verkligen INGA argument som talar för dig på den punkten? Synd att du ändå försöker försvara förslaget istället för att inse att problemet med fylla knappast uppstår inne på arenorna.

  Väldigt paradoxal text du bjuder på.

  SvaraRadera
 23. Detta är inget lätt problem...men firmorna slåss ej inne på plan dom håller till i hålor runt om i Sverige och gör upp om tid sins imellan och då tror jag att den här lagen gör varken till eller från

  Glad Midsommar

  SvaraRadera
 24. Det är väl fan självklart att man tänker sig för både en och två gånger innan man gör nåt idiotiskt om man vet att konsekvenserna av att bli gripen innefattar anmälningsplikten.

  Det är ju rent generellt alldeles för slappa straff för idioterna som håller på, så det är fan inte mer än rätt att de hålls borta från arenorna.

  Och att inte våldet i England gått ner..... VA? Vad snackar du om, du vet uppenbarligen inte ett skit. Det är stört mycket lugnare nu än innan.


  Bort med packet, väck med dom bara. Fy fan vad skönt.

  SvaraRadera
 25. Det enda positiva med alkoholförbud på arenorna är att färre folk skulle få öl kastat på sig. De som druckit innan och är fulla har en tendens att av deras temperament kasta ölen kors och tvärs.
  Fast det du säger - att våldet på arenan skulle minska ifall alkoholförbud infördes har jag svårt att tro. Som alla andra säger så dricker nästan alla som bli berusade innan de passerar biljettkontrollen på vårt kära Gamla Ullevi.

  Krossa gefle imorgon! Forza Blåvitt!

  SvaraRadera
 26. håller med dej förutom det med alkoholförsäljningen. Det är ju ett litet problem på arenan då det endast säljs starkvaror på en sektion när tillexempel Blåvitt spelar. Vuxna ansvarsfulla människor inne på arenan ska inte straffas i grupp för något som händer utanför arenorna.

  SvaraRadera
 27. Det här med anmälningsplikt blir en svår nöt för polisen att lösa! För det första skall den "anmälda" rapportera sig på sin lokala station precis som i England. Men hur många polisstationer är öppna idag? Och var ligger dom? För skall den anmälda behöva flytta på sig så kan ju han eller hon deltaga i div bråk utan att polisen kan förhindra det. Det var bara en tanke. I England finns en historia om en fotbollskille som begärde förflyttning från ett ökänt tufft fängelse för att det låg för nära hemmaarenan! Han påpekade att han hade lite svårt att hålla sig 3 mil ifrån arenan som var inskrivet i hans "banningorder". Haha det är humor

  SvaraRadera
 28. Den som varit på fotboll i England vet nog också att det laddas ganska friskt med alkohol på lokala pubar innan matchen. Klubbarna har alltid vissa stampubar som är "deras" med flaggor och banderoller osv. Sedan är det en annan femma att vakterna förstås kan neka den som är för berusad att få komma in på arenan precis som när man är ute...

  Kort sagt, folk kommer fortsätta dricka även om man tar bort alkoholförbudet. Jag brukar inte dricka så ofta inför matcherna men de som vill kommer kunna ladda ändå.

  SvaraRadera
 29. Allvarligt talat det låter som om många här inne försvarar idioterna som slåss och förstör, våld och annan skit hör inte hemma på arenan. Vi hade en annan diskution om bengaler det där förstår jag inte heller. Snyggt är det inte. Flaggor händer i skyn och högljud sång det höjer stämningen och uppskattas av spelare och gör matchen till en fest. Så ni som försvarar packet håll er hemma!!!!

  SvaraRadera
 30. Ni som säger att anmälningsplikt är fel. vad är eran lösning? Skulle vara intressant att höra? Hur länge ska det daltas med idioterna?

  SvaraRadera
 31. "Istället för att lyssna till de "proffstyckare" som ofta inbjuds till morgonsofforna - men som väldigt sällan har erfarenhet med att ha arbetat med de här frågorna - har vi valt att intervjua Lars-Rune Bohlin. Efter 18 år som supporterpolis, så väl i Sverige som i många andra länder, och numera säkerhetsansvarig i IFK Göteborgs styrelse, torde Bohlin vara den svensk som har längst erfarenhet av att arbeta med de här frågorna. Förutom att diskutera hans år som supporterpolis och den nya rollen i IFK fokuserar den sex sidor långa intervjun mycket på vårens debatt om supporterfrågor. Den som tar sig tid att läsa intervjun kommer att märka att Bohlin inte håller med om vare sig den verklighetsbild som målats upp under våren eller de förslag på ”lösningar” som presenterats. På samma tema skriver även Anders Almgren, tidigare ordförande i Änglarna, om sina erfarenheter av att arbeta för positiv supporterkultur och möjligheterna att inkludera den akademiska idrottsforskningen för att nyansera debatten.

  Extra aktuellt just i dag är Lars-Rune Bohlins syn på det förslag om "anmälningsplikt" som riksdagen i förmiddag kommer att debattera, efter krav från oppositionspartierna. Ett förslag som under våren har målats ut som universallösningen nummer ett, utan den minsta problematisering av vilka effekter förslaget innebär. Bohlin säger:
  – Det skjuter alldeles över målet. Om de sex vi har avstängda nu skulle behöva anmäla sig på en polisstation bara för att IFK spelar borta mot Mjällby, sicken jäkla administrativ apparat det skulle kräva. Vad man också måste väga in, om nu fotbollssupportrar ska få anmälningsplikt, vilka övriga brott ska leda till liknande åtgärder? Ska vi börja begränsa människors rörelsefrihet, utan att de ens har dömts för något brott, då är vi inte rätt ute. Jag tror aldrig att det blir verklighet av det, faktiskt. Stockholm får ju säga vad de vill, men som läget är i Göteborg tycker jag det är att skjuta alldeles över målet.
  – I debatten om anmälningsplikt låter det ibland som att vi har ett problem med att avstängda personer ändå går in och ställer till med problem. Men så är det inte, åtminstone inte i Göteborg. Både polisen och klubbens säkerhetspersonal har stenkoll. [...] Men det är jättesvårt att föra ut ett sådant resonemang i debatten som den har sett ut.
  – Jag kan förstå att man diskuterade sådana ingripande åtgärder i England efter de stora problem man hade på 80-talet, då var man tvungen att göra något. Där handlar det ju dock om anmälningsplikt, där de tvingas lämna in passen, när landslaget eller klubblagen spelar utomlands. Man pratar hela tiden om att man vill ha det som i England och att England är så bra, men det finns ju fortfarande en massa problem kvar där. Inte så ofta på arenan, men till och med där har det skett en del allvarliga incidenter som Birminghamderbyt i år och West Ham-Millwall häromåret. "

  SvaraRadera
 32. Med tanke på slutet på Adolphsons sång så var väl just den ett dåligt exempel för din sak, Ulf?

  SvaraRadera
 33. Ulf/ Fast nu svammlar du bara. Den fakta du presenterar (att 80 % av alla misshandelsfall har en berusad förövare) har ingenting överhuvudtaget med mitt påstående att göra. Jag påstår att utan alkohol överhuvudtaget så hade våldet fortfarande existerat i lika hög grad, om inte ännu högre.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.