2011/06/27

Det är lätt att hitta fel!

SÄSONGSTANKAR. Jag har försökt hitta ett bra sätt att inleda den här texten säkert tio minuter nu, men det finns inget bra sätt, så det är väl bara att dyka rakt in!

Det gör ont att hålla på kamraterna just nu! Det är svårt att hitta något positivt med den här säsongen. Precis när det börjat vända iallafall en aning, tack vare samspelet mellan Sella och Hysén, så åker Sella på en skada. Den som inte förstår hur viktig Sella och Hysén är för att den här säsongen inte ska sluta med en kvalplats bör notera följande:
1. Sella har delad andraplats i assistligan med sex poäng.
2. Sedan Sella blev skadad har Blåvitt gjort tre allsvenska mål, varav ett på straff.

Men det är lätt att hitta fel och anledningar till att säsongen är så åt helvete, att Sella är skadad är bara en i mängden. Ett axplock av det som sprids på nätet och på läktaren är:
"Den där borde Sandberg tagit, vi behöver en nu målvakt!"
"Vafan sysslar Lund med, är inte Adam frisk snart?"
"Avgå JO, du är värdelös och gör värdelösa byten!"
"Varför får inte Söder spela?!?"
"Jacob platsar inte!"


Precis som alla andra har jag min uppfattning, och det går inte att peka på att någon enskild spelare skulle stå ansvarig för att det inte gått bra. IFK Göteborg är i dagsläget ett sargat lag, med en darrande ledare som står och antyder värvningar i direktsändning, för att senare ta tillbaka det i ett senare skede. Spelar det någon roll egentligen, det finns väl ingen som på allvar tror att Haglund ska bli någon frälsare?
Att tro det är ungefär lika naivt som att tro att Söder ska vinna skytteligan bara han får längre speltid!

Min bestämda uppfattning är att Blåvitt inte vinner matcher i dagsläget för att truppen som helhet inte håller måttet. JO har en spelidé, men även om vi har en hel del individuellt duktiga spelare räcker inte det om inte laget fungerar som helhet.
I det läget har man två val:
- Spela med en annan spelidé och kanske ett annat spelsystem som laget klarar av att hantera och vinna med.
- Värva in en eller ett par spelare på de positioner där det är som värst för att försöka få laget att fungera med den spelidé man tänkt sig.

Det ska bli mycket intressant att se hur Jonas Olsson tänker försöka ta sig upp ifrån den tiondeplats som vi nu hamnat på. Att värva Haglund kan vara en början, men jag är som sagt skeptisk. Som någon sa:
"Värvningen av Haglund går i linje med Blåvitts nya idé om att satsa på cupen. På cupen Rikets Änglar. Den kan de kanske, med ett nödrop, vinna någon match i..."

Skämt åsido, det kan bli en riktigt mörk höst om det inte händer något nu!

24 kommentarer:

  1. Fyra mål har vi gjort sedan Sella blev skadad - ett mot Djurgården i cupen, två mot Mjällby och ett mot Elfsborg - men visst, vi har blivit nollade i två matcher och Hysén har bara gjort en ynka balja på fem matcher så din poäng står kvar.

    SvaraRadera
  2. Helt rätt Jayo. Vi har lagt fyra mål. Jag räknade inte med cupmålet och av någon anledning glömde jag att vi slog Mjällby med två och inte ett mål!

    Skönt att du både rättar och samtidigt förstår poängen!

    SvaraRadera
  3. Fattar inte varför han måste vara så "hemmablind". Han borde sätta sig om lyssna på och framför allt ta åt sig, av vad hans kollegor säger om Blåvitt. Under och efter match.
    Klart spelarna ställer sig bakom JOs idéer. Han har ju tutat i dom att dom är bra (~ en handfull är det faktiskt), och sportsmän som dom (och JO) är , så finns inget annat heller för den delen.

    SvaraRadera
  4. Patetisk värvning av Haglund om den blir av. Spelidén är den betongvägg Mild och JO kört huvudet i sedan Wernbloom flyttade. Jag hoppas det finns nog med moral och kunnande att undvika superettan. Men mest hoppas jag att jag har fel.

    SvaraRadera
  5. Vi måste få hit 4 st nya utifrån.En rutinerad målvak en snabb mittback, en snabb teknisk mittfältare och en forward som gör mål.Ta även upp 2st från u21.Få bort dom här som inte håller allsvensk klass.Något måste hända nu när fönstret öppnar och det hänger på Herr Mild som har ansvaret för detta. Annars kan vi åka rätt ut.

    SvaraRadera
  6. Ånyo ett förlorat år.
    Hur länge skall vi orka med detta??

    SvaraRadera
  7. Pat the Cat2011-06-27 22:03

    Ska man vara helt ärlig är det svårt att få in någon i "Wernbloom-rollen"... Stor, stark, grym inställning, funktionell teknik (bra skarvar och ok på små ytor), bra spelsinne, bra avslut... Hitta den snubben för pengar om ni kan... Tar man in en brasse så får man inte det fysiska spelet och huvudspelet och tar man in den klassiska svenska spelaren (typ Drugge) så får man en klumpigare version som är lite sämre på allt.

    JO måste därför tänka om. Med det spelarmaterialet som finns (mindre, tekniska spelare) bör man satsa mer på instick istället för inläggspel. Spelar man instickspel så bör iofs yttrarna ha rätt fot inåt plan. Min uppställning hade därför varit (från höger):

    Sandberg
    Adam/Lund-Kalle-Dyre/Hjalle-Logi/Dyre
    Elmar-JJ
    Hysén/Sana-Sana/Drugge-Sella/Bärkroth/Söder
    Söder/Hysén/Pärlan

    SvaraRadera
  8. Anonym 21.45:
    Man kan se det på olika sätt. Jag tror faktiskt inte att Mild är ansvarig för att det står till på det sätt det gör. Jag tror att Jonas Olsson fått de spelar han velat ha (sålänge ekonomin tillåtit).

    Händer inget mer än Haglund under transfer-fönstret har vi helt klart en ganska dyster höst framför oss.


    Pat the cat:
    Enda sedan Wernbloom stack har man letat efter någon som ska fylla "Wernbloom-rollen". Jag är så sjukt trött på det uttrycket. Det man behöver är ingen som kan fylla någon jävla Wernbloom-roll. Det man behöver är en mittfältare som styr upp och dirigerar spelet!

    SvaraRadera
  9. Styrelsen måste bort. Inget veto på Pär och Drugge värvningarna visar att man inte förstår fotboll öht. En lekman kunde ju see att det skulle bli katastrof. Och nu värvas en till, suck. Pissar bort pengar.

    SvaraRadera
  10. Peeman: att folk pratar om wernbloomrollen är inget konstigt han var klockren för rollen som släpande i 4-2-3-1 felet var att Blåvitt inte ändrade till 4-4-2 när han lämnade.

    Sen dess har stiller ( helt ok köp till pris osv) o fiaskolirarna drugge o pärlan kört där. Det roligaste/sjukaste är att råttan är den som varit bäst i rollen efter wernbloom. Han gjorde dock bara 2-3 matcher innan han blev långttidsskadad.

    Jag blir mer trött på att en "dirigent på mitten" löser allt snacket.

    Tillbaks till grunden, vår klubb, vår historia, våra sm-guld, våra Uefa-guld, svennecupguld osv.

    4-4-2 nu, tack.

    SvaraRadera
  11. Jag gillar iaf värvningen av Haglund. Men jag hoppas det bara är en av flera. Kim på lån hade ju inte varit fel. Sen En försvarsklippa (Bjärs) och en ny tränare vilket jag har lite svårt att sätta namn på?? (henke, Baxter??)Vem vill vi ha som tränare?? Vi vill ju inte ha JO det är ju ganska klart men vem ska ta över??

    SvaraRadera
  12. Syrianska x2, Trelleborg, Halmstad. Vågar man hoppas på 12 poäng och en vändning här och nu? Kan det vara så svårt?

    SvaraRadera
  13. Anonym 23.03: Vi kan enas om att vi inte är överrens om allt...

    Tommie: Du lägger fram en riktigt bra poäng. Man kan inte bara sparka en tränare innan man vet vem som ska ta över. Och vem som VILL ta över. Att ta över IFK Göteborg i det här läget innebär en helvetes massa press och att man har en bra idé om vad man vill göra....

    SvaraRadera
  14. Jag funderar ju på vilka vi skall kicka ur elvan och vilka som skall ersätta?

    Om inte jag minns fel så går väl Adams kontrakt ut och är så fallet så drar jag en lans för Salomonsson i HBK. Mil bättre än han gubben som leker högerback just nu.

    Sella kommer ju en vacker dag att försvinna, Hysén? Fan det kommer bli intressant att se vad som händer i våran klubb.
    En ny tränare som "vågar" ta bort Jakob. Bärk håller inte heller.

    Om vi ska gå händelserna i förväg hur ser erat lag ut anno 2012?

    SvaraRadera
  15. In med Lagerbäck. Jag tror han lyckas.

    SvaraRadera
  16. Lagerbäck skulle helt klart vara intressant. Hans filosofi passar med Blåvitts spelarmaterial tycker jag. Ett ganska direkt spel såsom Blåvitt har varit framgångsrika med förr.

    SvaraRadera
  17. Är inne på exakt samma linje, den spelartruppen som vi har idag (när Sella, Adam och Seb är skadade) är kanske den sämsta truppen som vi har haft på 2000 talet.
    Just nu har vi en spelare som håller Allsvensk topklass och det är Hysen, och två spelare som håller hög allsvensk klass (Elmar och Sana) resten som vi har och som är tillgängliga håller inte för en guldstrid.
    Det är ju bara att kolla på IFK idag gentemot IFK 2009. Då hade vi 5 spelare som representerade sverige i det riktiga landslaget (dvs inte vinter turnen), nämligen, Hysen, gustav, wernbloom, Bärjs och Adam, på det hade vi ragnar och kim. Så truppen som vi har håller inte. Visst när de skadade är tillbaka så kommer vi klättra igen. Visst vi har ett par spelare som kan växa till allsvenska topspelare som Söder, Logi och Kalle och kanske kanske jj, men de är inte där än och då är vi inte bättre än så här.

    Angående JO vara eller icke vara kan man diskutera, visst jag vill bli av med JO men det är inte rätt tid att sparka han just nu, för vad ska vi ersätta han med? Nästan alla intressanta namn har kontrakt och då måste få köpa ut dem ur det och det har vi nog inte råd med. Bara kolla på Malmö som även de letade efter en ny tränare och de har betydligt bättre förutsättningar med starkare ekonomi och framför allt ett CL kval som lockar men de fick ta sitt tredjeval (?) Norling och det har ju inte gått allt för bra för dem efter det. Så det jag vill se är att vi redan nu börjar leta efter en ny tränare som ska ta över laget efter säsongen och som i lugn och ro kan gå igenom truppen och redan nu börja planera med nyförvärv.

    SvaraRadera
  18. Torbjörn Nilsson kostar nästan gratis.
    Jag skäms å Blåvitts vägar att han inte redan för många år sedan varit tillfrågad.
    "Gud" som tränare och "Kungen" Stefan Petterson som sportchef.
    Då kanske A-Lagspelare i Blåvitt som tränar varje dag kunde slagit en passning rätt typ Lund, Hjalmar, JJ.
    Vi e skit å det vet vi om...

    SvaraRadera
  19. Likt Alan Shearer och Newcastle så har GUD ingen chans att lyckas i IFK. Alla skulle förvänta sig för mycket, och även om man skulle lyckas vinna smguld så skulle pressen på honom vara för stor, något som han försöker undvika då han inte mår bra av det.

    Men visst, vid ett tillfälle då allt går åt pipan så skulle han säkert kunna ta över säsongen ut ( lex Roger 2002) Men tror inte på att det skulle sluta lyckligt med en riktig anställning.

    SvaraRadera
  20. Jag tycker du är rätt i din analys PeeMan.. Huvudproblemet är att vi har helt orimliga förväntningar på en trupp som inte (i dagsläget) har de kvaliteter vi fans tror/hoppas.

    Som jag ser det så behöver vi få in 3-4 spelare som är nära landslagsnivå som en avlastning till Hysen. Annars ger vi inte våra talanger chansen att utvecklas och etablera sig!. Haglund är en, sen så skulle jag gärna ta in en snabb teknisk spelartyp på högermitt och mer kvalitet på inlägg från högerbackspositionen. JJ har potential men saknar de ledaregenskaper som en defensiv påhejare behöver. Jag hoppas fortfarande Seb kan ta ett steg till den nivå man hoppats!

    Med ett par kanonförstärkningar så kan allansson, bärken, söder, dyre och de andra unga ta det där steget de har potential till!

    Sen saknas det där "kollektiva självförtroendet" som Pia Sundhage kallar det..

    SvaraRadera
  21. Alltså Lund, han har nog bara gjort ett enda bra inlägg på hela säsongen, han kan inte gå förbi en enda gubbe, han kan glidtackla det är allt, orkar ju knappt springa.

    Är det ingen som stör sig på Drugges förstatouch???? Jag blir tokig, varje gång han får bollen så slår han den 2-3 meter ifrån sig. En allsvensk spelare skall väl för fan kunna ta emot en pass??

    Jag har tyckt att JJ fått mycket skit och inte alltid förtjänat det men nu är jag så trött på hans felpassningar, han slår ju bort nästan 50%. Hysén har varit bra över säsongen utan honom hade vi varit i botten av tabellen, jag tycker också att Elmar har varit helt outstanding, han är överallt och gör ett grymt jobb både framåt och bakåt.

    Hade vi haft Kim hade vi inte släppt in ens hälften av alla mål, en osäker målvakt ger osäkra backar, osäkra backar ger insläppta mål. Inte ens Ragge kom upp i sin bästa klass på grund av för dålig pondus från Sandberg :(
    Låna ut honom så han kan bygga upp lite självförtroende, han har ju potential men man kan väl inte låta honom "träna upp sig" i startelvan?? Mild?? JO??? Helvete!!!
    Sana har varit bra men efter 50 min läser backen honom, kantbyte i halvlek annars kommer han inte förbi sin försvarare.

    Nu orkar jag inte mer...

    SvaraRadera
  22. Anonym 10.03: Word! Drugges förstatouch har verkligen varit katastrofal på slutet.

    Leman tror att vi kan åka ur i år, och om en så kunnig grabb säger detta, ja då har vi problem.

    Pia Sundhage tror jag hade varit perfekt för Blåvitt, hon sitter tydligen löst om inte USA vinner VM-guld.

    SvaraRadera
  23. No Sherlocks2011-06-28 16:42

    Sundhage som tränare för blåvit!!
    Va fan har ni fått grus i hjärnan eller?

    Hon tränar ju en helt annan sport. Jag skulle kunna tänka mig att gå med på att det amerikanska damlanslaget umgefär är som ett svenskt div 3-4 lag, herrar.

    Är det någon av er som även kunde tänka sig att värva Björn Engelaar
    från Hille IF, div 3 södra Norrland?

    SvaraRadera
  24. Bra skrivet Effe!

    Jag tror mycket på de unga talangerna, även JJ, Bärk och Sandberg som ofta kritiseras. Problemet är inte deras kapacitet utan att vi släpper fram 6-7 talanger samtidigt i startelvan. Om vi hade haft 4-5 stabila spelare av hög allsvensk klass, som vi hade tidigare om åren, tror jag att det gått bra. Vi måste ha minst en mittback, mittfältare och forward på plan som kan axla det tunga ansvaret. Hjalle, Elmar, Drugge och Stiller i all ära men de är inte den sortens spelare som kan ta ansvar både för sitt eget spel och talangernas.

    Vill samtidigt påminna om att det sett jävligt illa ut på 00-talet och 90-talet också i perioder. Minns t.ex. våren då vi låg sist vid midsommar och ändå tog guld, tråkiga förluster hemma mot HBK och ÖSK osv.

    Tror tyvärr att mycket ligger i att vi fick en riktigt dålig start och redan spelat bort guldet vilket den orutinerade truppen inte klarar att hantera när firma Selakovic+Hysén inte levererar.

    Håller helt med om att det vore idiotiskt att sparka JO nu - leta i lugn och ro upp en ersättare och lotsa in ersättaren i september om vi då säkrat kontraktet och fortfarande är i mittenstrid 2011 utan chans till Europaplatser.

    Det viktigaste just nu är att vi får behålla de spelare som har potential och utvecklar dem. Dessutom tror jag att Haglund kan växa om han får ansvar och förtroende. Till 2012 måste vi värva så att vi har de 4-5 kvalitetsspelarna, annars är vårt rykte tyvärr skadeskjutet för år framöver och spelare kommer gå till Ellos eller ÖSK istället för oss...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.