2011/06/09

Silly Season: Bjärsmyr bor på Avalon

SMÅTT & GÔTT/SILLY SEASON. Elitfotboll är som ett strategispel. En evig balans mellan framgång och pengar, mellan prestige och titlar. Så när snacket kommer om en spelare är inte fans och medier sena att haka på. Först var det Ragnar, fansens hjälte, som såldes för en förhållandevis stor peng. Alla var glada och lyckliga. Ragge skulle hyllas. Men när Bjärsmyr gick för inte så mycket mindre, i en liknande situation, hördes många fler gnälliga röster. Jag säger inte att den ena eller andra av dessa "Bosman-hot" var bättre att sälja.

Men jag skulle vilja påstå att förlusten Bjärsmyr var en större sportslig nackdel för IFK Göteborg. Det var han som gjorde Ragge grym, det var bredvid "Bjärs" som Ragnar utvecklades. Så egentligen förtjänade Jönköpingssonen lika stora hyllningar som Ragnar fick och får när han nu lämnar. Men där har vi elitfotbollens orättvisa. Allt går att spinna, hajpa eller rasera, över en natt.

BaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBen

En annan lirare i truppen gjorde bort sig rejält här om sistens. En mycket blöt natt på en central bar slutade inte bara med att han blev utkastad från krogen, utan det ryktas dessutom om tillnyktring i fyllecell. Alltså jag har inget emot att IFK Göteborgs spelare tar sig en krogrunda när de är lediga. De är människor som vilka som helst. Men de är även föredömen för tusentals barn och ungdomar, vilket medför ett ansvar. Idrottens hjältar måste tänka efter både en och två gånger innan de låter spritintaget rinna iväg till den milda grad att de totalt tappar kontrollen. BaraBen råkade få både bild- och videobevis på när ett par av spelarna i truppen blev väldigt runda under fötterna. Men vi har valt att inte publicera dessa, av respekt för att alla kan begå ett misstag. Men vid upprepade idiotgrejer som dessa kommer vi med all sannolikhet att publicera både namn-, bild- och videobevis på ett svineri som inte hör hemma i föreningen. Ett agerande som inte är värdigt IFK Göteborg.

Jag hoppas att sportchefen är underrättad om hur förra veckans krogafton slutade. Annars är jag mer än villig att delge både den informationen och detaljerade uppgifter om beteendet som knappast passar in i Kamraternas profil där spelarna ska ha en viss "karaktär". Ta en öl? Visst. Ta fem? Allright. Men lär känna dina egna begränsningar och bromsa utvecklingen innan det blir en total fylleskandal. Hade detta skett i Stockholm skulle den offentliga skandalen med all sannolikhet redan ha varit ett faktum. Ta lärdom av det. I gemytliga Göteborg väljer både medier och polismyndigheten att inte skandalisera ett snedsteg. Men för att det ska spela någon som helst roll måste både spelaren själv - och föreningen i stort - ta lärdom av det inträffade. Och sedan se till att detta inte upprepas. Eller i alla fall hålla svineriet i ett lite mer privat sammanhang än ute i offentligheten - på en krog - med hundratals vittnen...

BaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBen

När jag såg snacket om att Philip Haglund var aktuell för Blåvitt avfärdade jag det direkt. Min motivering? Den killen skulle inte passa in, alls. Haglund gjorde sig känd under sin tid i Brommapojkarna som en playboy, en "Stureplanskille", som både sminkade sig och som fokuserade på fel saker som pengar, proffsliv och personlig framgång. I Blåvitt söker de oftast spelare som är villiga att stå tillbaka för kollektivets bästa. Det finns otaliga exempel på när lirare som velat få mer fokus på sin egen person - försvunnit ut i periferin. Men tiden i Holland, och intensiva studier vid sidan av fotbollen, verkar ha gjort Haglund gott. Han har blivit vuxen och fått sig en förmåga till kritiskt tänkande som är intressant. Men det är en frispråkig spelare som är aktuell för Kamraterna. Vid ett flertal tillfällen har han kritiserat Heerenveen för att sakna professionalitet och han har tagit mer eller mindre offentliga konflikter med tränarstaben.

Att värva en sådan spelare är kul för medierna och fansen. Han vågar säga vad han tycker och går inte alltid den utstakade vägen. Men det är riskabelt med, för en kille som är kaxig kan lätt bli en belastning om han inte lyckas leva upp till omgivningens förväntningar. För den affär som sägs vara högaktuell ska enligt uppgifter vara en dyr lösning i blåvita sammanhang. Och 18 månader efter superfiaskot med Pärlan från Gais har den nuvarande ledningen i IFK Göteborg inte råd med fler plattvärvningar av sådan kaliber. Ska det kosta, så måste det även smaka. Och inte bara snacka. Om Pär Ericsson varit en kaxig Stockholmare - och inte en überödmjuk värmlänning - skulle den uteblivna succén ha omöjliggjort honom för länge sedan. Så om Haglund kommer blir pressen på framgång avsevärt större än vid liknande miljonvärv, de senaste åren.

BaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBenBaraBen

Tidigare Blåvitt-spelare som skyttekungen Marcus Berg, mittfältsdynamon Gurra Svensson och nu senast "Bärs med Bjärs" Bjärsmyr har varit "hemma" i Göteborg på semester i olika omgångar. Senast checkade Bjärsmyr in på Avalon vid Kungsport och det gick inte mer än sekunder förrän tipsen började hagla in till BaraBens tipsmejl. "Bjärsa på väg hem till Blåvitt", sa en. En bild på Bjärsa inne på Avalon, var en annan.


Det är alltid ett nöje att få information från er läsare. Ni gör BaraBen.com till en vital plats även under de perioder som vi bloggare har mycket annat att syssla med utanför blogosfären. Och rätt vad det är så trillar ni över något som kan vara en "bomb". Då vet ni var ni kan vända er, naturligtvis går det även att få händerna på en liten tipspeng om er information, bilder, film eller spelarspotting resulterar i något intressant för oss!

49 kommentarer:

  1. Bjärsmyr är från Hestra!

    SvaraRadera
  2. Undrar om det var en viss ung målvakt var efternamn börjar på sand och slutar på berg? Har ialla fall tidigare stött på honom på krogen några gånger totalt nerdyngad.. Han hamna även i bråk en av gångerna.

    SvaraRadera
  3. anonym/ Vart hamnade Sandberg i bråk?

    /Svensson

    SvaraRadera
  4. Vill påpeka att påståenden som kommer från en helt anonym person utan någon som helst källa borde betraktas lika givande och trovärdigt som påståendet att jorden gått under den 25:e maj i år.

    SvaraRadera
  5. Jag såg Rehn och Mild dyngfulla på en krog. De retade Jonas Olsson som fan. Sedan kom Teddy och var ännu fullare och sa att Mild o Rehn var dumma mot Jonas.

    SvaraRadera
  6. Jag såg det Frankie skriver om. En back och en mittfältare var på Berså, bägge dyngraka. Sedan flippade mittfältaren ur och fick bäras ut av vakterna...

    SvaraRadera
  7. Tipspeng och förtäckt halvskvaller. Ny inriktning på gång för denna blogg?

    SvaraRadera
  8. Ledtråd: mittfältaren som skenade loss på berså kommer från en ö.

    SvaraRadera
  9. Alla behöver en bläcka då och då. Det är medicin för själen.

    SvaraRadera
  10. ö-bon greps utanför sitt hem. så han klarade polisen hele vägen hem.

    SvaraRadera
  11. blazen/ Skvaller? Om det är skvaller att rapportera om saker som händer som är av intresse för läsarna så är väl ALLTING "skvaller"?

    När Baraben outar spelare lipar vissa, när de är sjukt snälla mot spelare (som i detta fall) så lipar andra. Eller ja, snarare samma folk som bara är ute efter att lipa vad Baraben än gör...

    SvaraRadera
  12. anonym 12:17/ Det är väl vad han skriver med. Alla kan behöva supa till, men är man spelare i blåvitt ska man naturligtvis INTE hamna i fyllecell.

    SvaraRadera
  13. Zlato Pramen2011-06-09 12:59

    Är man spelare i IFK Göteborg och behöver ett rus får man slå ner en pinne i gräsmattan, lägga pannan mot den och snurra några varv.

    Våra spelare representerar inte bara vår stad, sina fans och landets största sport; de är också välbetalda proffs som lever sin dröm. Vill någon ta fler än ett par öl SKA det ske i privat miljö, långt borta från allmänhetens ögon.

    Skämmes, ta mig fan!

    SvaraRadera
  14. Bjärsmyr är från Hestra som ligger 6 mil från Jönköping.. läs på Frankie läs på..

    SvaraRadera
  15. De flesta här vet ju tydligen vilka det handlar om så varför kan inte vi andra få veta vad som händer i laget i våra hjärtan. Är det Elmar som varit ute och supit? och hade han en back med sig så måste det ju vara Ragnar? Säger man A så får man ju säga B och det är ju inget olagligt dom gjort, bara något korkat.

    SvaraRadera
  16. SANDBERG VAR MED U21-LNDSLAGET HELA LEDIGHETEN!
    PUCKO!

    SvaraRadera
  17. Skulle gissa på Elmar och Logi, men det är som sagt bara en gissning.

    SvaraRadera
  18. Strongt gjort att inte hänga ut spelarna. De förtjänar vår respekt och det är klubbledningens uppgift att bestraffa dem om de inte sköter sig.

    SvaraRadera
  19. Fy fan vad PK alla är då!! Klart de ska supa lite och kalla varandra för niggers och rövknullare, det är ju blåvitt vi snackar om.

    SvaraRadera
  20. De är människor som vilka som helst. Men de är även föredömen för tusentals barn och ungdomar, vilket medför ett ansvar.

    Barn och ungdomar skall inte vara ute så sent att dom ser detta ändå. Så deras föräldrar är redan tillräckligt omdämeslösa själva så dessa kids bryr sig inte .

    SvaraRadera
  21. Verner: Tycker dock inte att dom förtjänar speciellt mycket respekt om man är professionell fotbollsspelare och åker i fyllecell...

    SvaraRadera
  22. Rebus:

    (rasmus, viktor, david), "???" + arn (-n)

    SvaraRadera
  23. hamna i fyllecell

    SvaraRadera
  24. @15:26 - nej det håller jag med om men jag tycker inte att vi ska hänga ut våra egna spelare, det gör inte saken bättre och bidrar bara till att media startar drev som förstör för klubben, utan först låta klubbledningen och tränarna sköta det internt. Kanske får vi en hint mot Djurgården i startelvan?

    Jag tycker att BaraBen har en nykter syn på det hela: publicerar utan att uppge namn. En gång ingen gång, två gånger en för mycket...

    SvaraRadera
  25. Ge er.

    LÅt de supa och skämma ut sig, bara de presterar på planen.

    SvaraRadera
  26. personen i fråga har varit given i laget sedan fyllan. inget tvivel om det. frågan är om inte killen har problem som klubben borde sluta sig runt. snutarna har varit tysta(så vitt jag vet) fast dom har skrockat glatt om det.

    SvaraRadera
  27. Va fan är det här för jävla frireligiöst godtemplar smörja. Killarna får väll festa på sin lediga tid om de vill. Ibland kan det bli för mycket, men den som inte varit med om det, kan dra åt helvete och skaffa sig ett liv.

    SvaraRadera
  28. Jag såg Roger Gustafsson svänga av vid Gamlestadsmotet tidigare idag.

    SvaraRadera
  29. Jag tycker att BaraBen har en nykter syn på det hela: publicerar utan att uppge namn. En gång ingen gång, två gånger en för mycket...

    Pekat ut folk har bb gjort förut därför är det folk som inte tycker om vissa innom bb.............

    SvaraRadera
  30. stackars stackars spelare som övervakas av sina "fans" och hotas mer eller mindre att bli uthängda med rena stasimetoder. vilka tror ni att ni är?

    SvaraRadera
  31. Säljer vi Hysén för under 25 miljoner så kan Mild dra åt helvete - igen! Fan vad arg jag är nu!

    SvaraRadera
  32. Presterar gubbarna på planen får de göra vad fan de vill.

    SvaraRadera
  33. wtf, representanter för barn? Barn ser vä inte spelarna på krogen ändå. Who cares.

    Hoppas gubbarna tar sig ett rejält järn under ledigheten för att komma avslappnade till nästa match.

    SvaraRadera
  34. "I gemytliga Göteborg väljer både medier och polismyndigheten att inte skandalisera ett snedsteg."
    Så skriver en köpt människa.

    SvaraRadera
  35. En miljard på att det var Seb som flippade på krogen...

    SvaraRadera
  36. Så jävla pinsamt när fotbollsfans (som då och då själva skämmer ut sig på fyllan och skadar sin klubb) ska läxa upp spelare som är ute på krogen. Så länge spelarna sköter träningar och matcher unnar jag dem att ta sig en blecka nån gång ibland. Givetvis inte så lyckat att bli utslängd från krogen, men ångesten dan efter är nog tillräcklig utan att man ska behöva bli offentligt uthängd.

    SvaraRadera
  37. Lite lustigt, om det nu var Elmar:

    För några månader sedan - den allsvenska starten och Elmars storartade intåg på det centrala mittfältet - drömde jag en fruktansvärd mardröm.

    Jag drömde att jag hittade Elmar sittandes svinfull och gråtande på trottoaren utanför ett uteställe. Jag frågade honom vad som hade hänt och han svarade att ingen förstod honom - att han visst var bra men att Olsson och de andra aldrig lät honom visa det. Jag försökte trösta honom bäst jag kunde med att jag minsann hade sett hans storhet, och många med mig. Det hjälpte inte. När jag vände ryggen till klättrade han upp på klubbens tak och kastade sig ner mot asfalten med huvudet före. Ridå.

    Jävlar vad förtvivlad jag var när jag vaknade. En av de hemskare drömmar jag haft på länge.

    SvaraRadera
  38. "Innan den allsvenska starten", skulle det såklart vara...

    SvaraRadera
  39. Frankie är som vanligt patetisk

    SvaraRadera
  40. gurra var på liseberg igår och besökte herrtoaletten vid fem-tiden. förtjänar helt klart ett eget inlägg...

    SvaraRadera
  41. Stor humor hur vissa vill få det till att vara en skitsak att Blåvita spelare svinar, blir utslängda och hamnar i fyllecell. Är det Mild som sitter och gör damage control anonymt här eller? Tro fan att de yttersta representanterna för IFK Göteborg inte ska bete sig på det här sättet. Den som trivialiserat det idiotförklarar ju bara sig själv.

    SvaraRadera
  42. jag, anonym 00:50... håller med anonym 00:07

    SvaraRadera
  43. Jag Anonym 09:16... håller med Anonym 00:50... som håller med anonym 00:07

    SvaraRadera
  44. Alla vet väl att Elmar var med om en tragisk händelse inom familjen för en tid sen? Kanske är inte är så konstigt om man ballar ur ibland när man mår skit. Hoppas klubben stöttar honom så gott det går.

    SvaraRadera
  45. Jag tycker att Frankie borde Haglunds eventuella sminkande eller ej utanför dessa texter.

    Såna kommentarer verkar inom samma förtryckarsystem som får andra än Anton Hysén att dra sig för att komma ut.

    Att han tidigare prioriterat personlig framgång framför laganda är en sak, och det kan vara värt att lyfta fram, särskilt nu när han enligt Frankie kommit på bättre tankar, men sminkkommentaren... onödig.

    SvaraRadera
  46. Anonym 09:46: Haglund skriver själv på sin blogg att han är fåfäng och tidigare använt smink. Vad det nu är för konstigt med det. Tycker nog själv att diskret sminkning är snyggare än de flesta fotbollsspelares tatueringar.

    SvaraRadera
  47. Angående Bjärsa så fick vi ju ingen chans att säga "adjö" som vi fick med Wernblom och som vi nu även får med Ragge. Bjärsas sätt att försvinna var ju aningen taffligare när han helt plötsligt bara signade, utan en sista "avskedsmatch" eller någonting. Hade han fått de så är jag säker på att folk hade hyllat honom för det han gjort för Blåvitt, oavsett att han skulle försvinna för kaffepengar trots sin kompetens som mittlås.

    SvaraRadera
  48. Frankie hänger inte ut efter sakfrågor utan vad han tror han har nytta av. Allt är en ego grejj från han fy-fan!

    Därmed inte sagt att folk ska hängas ut!

    SvaraRadera
  49. anonym 10:36/ Haha, vad menar du med det då? Egogrej? Nytta av? Så han har personlig nytta av att skydda Elmar? Men ingen personlig nytta av att skydda AIK-fansen som stormade Gamla Ullevi? Eller vad menar du?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.