2008/01/01

En tid för religiös fanatism i Europa?

UTMANINGEN 2008 För 100 år sedan upplevde vi det otäcka årtalet -08. För konspiratoriskt lagda så stinker kombinationen nollåtta rejält. Stockholmarnas riktnummer ger iskalla kårar längs en och annan västgötsk ryggrad. Men den egentliga oron bör nog inte riktas mot meningslösa jämförelsen mellan riktnummer och årtal, utan snarare mot det otäcka andraårets faror. Nu lurar de i vassen.

Som svenska mästare står fokus på oss, inte det mediala fokuset som naturligtvis alltid riktar sina helljus mot Kaknäs och Söder, utan de rivaliserande tränarnas och spelarnas fokus. Precis så som Elfsborg gick från svenska mästare 2006 till en flopp under 2007 har otaliga andra mästarlag följt upp sina guld med besvikelser under "det svåra andraåret". Begreppet "andraåret" har ursprungligen kommit till för att beskriva problem som enskilda spelare får med att följa upp sina första succéår med lika bra andraår. Något som oftast är minst sagt lättare sagt än gjort. Ökad medvetenhet om spetskvalitéer, hårdare bevakning från motståndare, eskalerande medietryck och ökade krav från den närmaste omgivningen är bara några av alla de faktorer som gör andraåret till en rejäl utmaning. Men inte bara för Ragnar Sigurdsson, ett perfekt exempel på andraårsspelare för 2008, utan minst lika mycket för föreningen IFK Göteborg.

För 100 år sedan upplevde vi det "otäcka årtalet -08". Det slutade med föreningens första SM-tecken efter en finalseger med 4-3 mot Uppsala-Kamraterna i den allra första SM-finalen som spelades i Göteborg, på Walhalla. Von Rosens pokal lyftes efter ett stormigt år där oroligheter med anklagelser om korruption mot styrlesen hade skakat Kamraterna. En grupp inom föreningen försökte på årsmötet 1908 att "göra revolt mot styrelsens sätt att sköta föreningens administration och ekonomi". (Ingemar Jönsson, IFK Göteborgs 100-årsbok) Tankarna går ju till det kaos som Kamraterna fick genomgå under fjolåret då flera före detta aktiva och anställda ställdes inför rätta och dömdes för vad som faktiskt kan beskrivas som korruptionsliknande åtalspunkter. Så även om vi gick igenom en svåra period 1908, som har tydliga likheter med det 2007 vi just har passerat så finns de riktiga varningstecknen där först när man synar det så avgörande andraåret.

Nu kommer då andraåret, den stora utmaningens tid. Jämför man med det andraåret 1909 så är framtiden en svår väg att vandra. Det året förlorade Kamraterna inte mindre än fem matcher mot dåvarande lokalkonurrenten Örgryte och misslyckades nästan i alla turneringar man ställde upp i. Förväntningarna var efter det fantastiska 1908 så uppskruvade att föreningen ägnade större tid och energi åt att bråka om nya spelare med rivalen Örgryte än åt att lägga upp strategierna inför säsongen. Resultatet blev fiaskoartat och en hård men viktig lärdom för GöteborgsKamraternas organisation. IFK Göteborgs samlade intäkter för säsongen 1909 var 328 kronor. Ett resultat som man gjorde plus minus noll på.
Men efter bakslaget 1909 så inledde GöteborgsKamraterna en fantastisk period, något som ofta kallas för "Kamraternas första storhetstid". Efter att ett nytt SM-guld bärgats på Walhalla 1910 (mot som det stod i matchannonsen: "Djurgården" Stockholm) gick Kamraterna från framgång till framgång, något som inte ens fotbollsförbundet, som försökte stoppa föreningen från att delta i flera turneringar och stänga av delar av styrelsen, kunde stoppa. Kamraterna spelade sina första matcher i utlandet mot KB Köpenhamn och Norska Lyn, föreningen fick en snabbt växande supporterskara och etablerade sig som ett "storlag" i svensk fotboll, till rivaliserande Örgrytes stora irritation.

Den här gången är Örgryte inte längre någon rivaliserande maktfaktor. De jobbar istället hårt för att få föreningen att hålla näsan över vattenytan. Men likheterna finns där ändå, med vår egen historia. Vi är åter på väg utomlands, inte för första gången. Men nästan. Ett återtåg mot Europa i en situation där vi har ett svårt andraår framför oss gör vem som helst lite nervös kring hur situationen kommer att hanteras. Självklart säger både Stefan Rehn och Håkan Mild att man har full kontroll, att man planerar detaljerat och försöker ha framförhållning till kommande utmaningar. Men det är "roligt" det där med kontroll. För aldrig vet man hur lite av den man har, förrän man inte har någon kontroll alls. Så vi gör rätt i att oroa oss. Vi gör rätt i att detaljgranska föreningens upplägg inför 2008, för det är mer än historiska jämförelser och otäcka sifferkombinationer som får vaningslamporna att blinka på total overdrive.

Alla lag är ute efter oss.

Nu är vi mästarna som alla vill slå, precis som alla var ute efter Elfsborg under 2007. Risken att man garderar sig mot den här anstormningen på ett felaktigt sätt är överhängande. Jag tror personligen på att föreningen ska låta grundspelet vara kvar precis som det är och fylla på det med rätt karaktärsspelare till de olika rollerna. Men risken med att vara ledare i en mästarklubb är att pressen utifrån blir så stor att man frångår sina egna principer och på så vis chansar alldeles "för mycket". Spelsystem ändras för att få spelarna att fungera bättre när det egentligen är spelartruppen som är för svag för uppgiften. Irritation skapas mellan spelare och harmonin i laget får sprickor i fasaden. Det är mycket lättare hänt än man kan tro. Balansen mellan framgång i Allsvenskan och satsning mot Europacupen är som tidigare exempel visar väldigt svår.

Här finns ett problem i hur en del supportrar förhåller sig till föreningen. Ett intensivt supporterskap har börjat gå över till religiös dyrkan för föreningen. Föreningen i sig är "religionen" och Håkan Mild är dess profet. Enligt dessa supportrar, eller sektmedlemmar, så "kan han [Mild] inte göra fel" och all kritik mot honom bemöts av argument som kan likställas med hur religiösa Islamister ser på "Muhammed-debatten". Svart och vitt är ett beskrivningarnas understatement till avsaknaden på balans i den formen av fanatisk debatt. "Jag litar på Håkan Mild" hörs det ute i stugorna. Oavsett vad han gör, för "han kan ju sin sak". Det här är aldrig ett sunt förhållningssätt för en medlem eller supporter som vill sin förenings väl, det är snarare ett närmast religiöst fanatiskt synsätt på saker och ting, oavsett vad de är.

Vi supportrar måste vara maktfaktorn som står emot när presskåren, sponsorerna och föreningen drabbas av hybris. För lita på mig, hybrisen kommer, frågan är snarare hur vi supportrar undviker att skapa själva hybrisen och i vilken utsträckning föreningen väl kommer att drabbas den här gången. Om vi supportrar i det läget lägger ner vårt kritiska tänkande och utan egen analys ser på våra ledare, hur stora idoler de än må vara, som okritiserbara profetförebilder så gör vi inte bara föreningen en rejäl otjänst. Vi förvandlar oss själva till religiösa fanatiker. Kom ihåg, det är bara hybris när man inte vinner.

17 kommentarer:

  1. Du har helt klart många poänger i detta. Låt oss inte bli en dagslända.

    SvaraRadera
  2. Förra vintern ville folk sparka Mild efter kompisvärvningarna av Jonas Olsson och Mild. Hade gått jättebra om supportrarna styrde klubben...

    SvaraRadera
  3. Jonas Olsson och Rehn menar jag förståss...

    SvaraRadera
  4. anonym 14:56/ Fan vilket skitsnack, vem ville sparka Mild? Jag har inte hört en enda person vilja sparka Mild just på grund av den anledningen i alla fall.

    SvaraRadera
  5. Dagens roligaste: "religiösa Islamister". Finns det islamister som inte är religiösa?

    SvaraRadera
  6. det är jävligt känsligt det här, kolla bara på alltid blåvitts forum, det tar hus i helvete bara man vågar ifrågasätta något som helst som mild gjort eller gör. det är inte bra det.

    SvaraRadera
  7. Jag ser det inte som en religiös beundran, nån slags ofelbarhet. För mig handlar det mer om att vi, efter några tveksamma år, äntligen kan säga att vi har kompetent folk på ledande positioner. Jag känner mig trygg med att Milds vision, och hans kommunikation med tränare/styrelse präglas av handlingskraft, framsynthet och mod. Visst kan han göra fel, och visst ska vi ifrågasätta saker som ser konstiga ut. Men känslan jag har är, att vi nu har folk i toppen på klubben som vet vad som krävs för att bygga ett storlag, sportsligt OCH ekonomiskt, och jag har helt enkelt ett förtroende för deras kompetens. Vi som supportrar är så vana vid att utgå ifrån att alla som har nåt med klubben att göra på något sätt är korrupta, dumma eller inkompetenta. Det är den bilden vi odlat sedan -96. När vi nu har folk som faktiskt kan sin grej, så kanske glädjen över det tar sig uttryck i något som liknar idoldyrkan. Men för min del är det mer en lättnad.

    SvaraRadera
  8. det är (tycker jag) ungefär samma personer som med näbbar och klor försvarade mats persson och bengt halse som har den här typen av mentalitet som egentligen går ut på att de själva är de enda som får kritisera föreningen och gör någon annan det så blir de smått hysteriska. det är inte speciellt utvecklande eller smart dock, oavsett i vilket sammanhang man har sådan kategorisk bild av verkligheten där man aldrig ser nyanser på skeenden.

    SvaraRadera
  9. Anonym 20:32/ "Men känslan jag har är, att vi nu har folk i toppen på klubben som vet vad som krävs för att bygga ett storlag, sportsligt OCH ekonomiskt"

    Men det är ju precis samma personer där idag som det var för två år sedan?? Eller menar du att Stefan Rehn är i toppen av föreningen eller att Rehn har ansvar för ekonomin nuförtiden?

    SvaraRadera
  10. Anonym 20:32/ "Men känslan jag har är, att vi nu har folk i toppen på klubben som vet vad som krävs för att bygga ett storlag, sportsligt OCH ekonomiskt"

    Men det är ju precis samma personer där idag som det var för två år sedan?? Eller menar du att Stefan Rehn är i toppen av föreningen eller att Rehn har ansvar för ekonomin nuförtiden?


    Stig, Seppo och Håkan var ju inte med för två år sedan på de positioner de har idag.

    SvaraRadera
  11. Anonym 00:13/ Håkan var ju visst där då? Sedan var de ju alla i föreningen, så det känns inte så "nytt och fräscht" direkt.

    bra krönika för övrigt, men det brukar det vara när frankie är i farten.

    SvaraRadera
  12. Mitt sommarställe blev igår attakcerat av icke religiösa islamister.. :/

    SvaraRadera
  13. Håkan är, tillsammans med rehn o gänget, den som är i bäst position att fatta beslut angående laget. Ytterst få supportrar har någon som helst aning om vad till exempel dahlin och nadj går för. Min åsikt är att vi ska värva ny målvakt, men anser håkan att det inte behövs så litar jag självklart på honom.

    Men tro fan att det kommer ta hus i helvete bland supportrarna om han gör ett stort misstag. håkan är en legend på planen, i hemmet och på gymmet - men än är han inte det på kamratgårdens kontor

    SvaraRadera
  14. Han är allt ganska duktig ändå.....

    SvaraRadera
  15. Hur mycket man litar på sin sportchef bör i längden vara avhängigt de sportsliga resultaten. Således är tilltron större i år. Frank har dock rätt i att personkulten inte böra vara för stor kring någon som har så stort inflytande på klubben som han har. Något för Baraben själva att tänka på liksom för oss alla andra. Men det finns mycket i det som stöts och blöts som vi egentligen inte har en jävla aning om egentligen. Tex spelares karaktär. Martin Ericsson anses av många sakna karaktär. Mild har spelat med honom och då får man helt enkelt välja att antingen lita på hans ömdöme eller att inte göra det. Jag gör det och ber inte om ursäkt för det ett dyft och pissar i det avseendet på alla eventuella jämförelser med självmordbombare och Bush-väljare.

    SvaraRadera
  16. De icke-religiösa islamisterna då? Frankie, förklara dig!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.