2014/07/31

Matchtankar - Rio Rio och domaren hemma, 31/7

ANALYS. Vad ska man skriva? Vill egentligen inte börja så här, men den vidriga korrupta äckliga världsfotbollen, sponsrad av UEFA, visade upp sitt smutsiga ansikte på Gamla Ullevi denna sensommarkväll i juli. Vi var inte bra. Domarteamet från Spanien var om möjligt ännu sämre. Situationen som föranledde deras frispark och efterföljande mål är ett stort, brutalt jävla skämt. Deras målvakt som tar med hand utanför vit linje är ett än större skämt, och Lasses chans i slutet när han blir mördad av den lyckosamma målvakten visar inga gränser på skojeriet.

Nu kanske det inte enbart var domarens och hans kamraters insats som gjorde att denna drabbning slutade i moll och med ytterligare en nolla i blåvit målkolumn, men visst fan hade det en brutalt stor inverkan. Inget snack.

För att lämna det mediokra blåsandet, eller ickeblåsandet ett tag så var vi ändå extremt ängsliga och visade vårt för kvällen syrianskafärgade motståndarlag ruskigt mycket respekt. Det är ledsamt. Återigen. Kom inte dragandes med det patetiska bussnacket igen, för att skylla på nån jävla pajasbuss och det där toklöjliga begreppet, det köper jag inte. Visst, de backade hem, stängde mitten, drog ner tempot och gjorde det så samlat, lätt och enkelt när vi gång efter annan promenerade fotboll och inte hade större alternativ eller ambitioner att luckra upp deras täta försvar. Märkligt är ju faktiskt att vi inte en enda gång utnyttjade deras smått loja bolltapp eller halvdana uppspel. Vi hade inte en gubbe i boxen när det väl (väldigt sällan) dök upp ett inlägg att prata om. I synnerhet från MSDs fantastiskt fina högerfot.

Nej, vårt anfallsspel är under all kritik. Fantasilöst, håglöst, tafatt och smånätt. I sammanhanget måste man ändå medge och inse att Rio Ave hade (en del) bollskickliga spelare som plockade ner det mesta och levererade boll till fri medspelare. Såg extremt enkelt ut. Men, det berodde väl mest för att vi inte gjorde jobbet. För i samma kråksång tycker jag inte att Rio var nämnvärt bra. Det stör mig ännu mer.

När Sobra och Engvall kom in blev det väl lite bättre. Likaså när Emil fick röja lite på den tidigare kolasåslångsamma högerkanten så kändes det som att vi åtminstone hade nåt alternativ till Sam och Luddes kant som så ofta och så enkelt utmanövrerades. Engvall måste starta returen eller kanske rentav mot ajk. Inget snack. Likaså hoppas jag att vi redan på måndag visar vårt motståndarlag på andra sidan lika mycket respekt som vi gjorde mot skansen i premiären 2009. Så längesen var det (känns det som) som vi visade att på GU bestämmer vi.

Några korta från matchen då:

+ Publiken. Vi var inte många. Men hördes.
+ Sobra (!). Stor skillnad när han kom in.
+ Något mer?

- Publiksiffran. Gnäll, jag vet. Men dåligt.
- Respekten och rädslan!
- Ineffektivitet! Skjuta?
- Behöver de nämnas? UEFA-maffia!

Åtminstone en match kvar i Europa för denna gången. Tills dess, för att ha en sportslig liten jävla chans till repris nästa år måste ajk brytas ner på måndag. Kom till GU. Gör det.

Rio Ave - Portugals Gefle

Att hålla på blåvitt den senaste veckan har varit tungt. Förvisso gick vi vidare till Q3, men en förlust är alltid en förlust. Den här gången kom den inte heller ensam. Jag skall inte orda något vidare om förlusten mot Mjällby, utan konstaterar att vi numera inte kan stoltsera med att vara “obesegrade sen Malmö hemma”.
Den här artikeln kommer istället fokusera på Rio Ave, som vi möter i Q3, idag torsdag.
Jag har i vanlig ordning använt mig av Wikipedia, lite google och lite google translate för att få fram det som följer.

Rio Ave Futebol Cluebe är en Portugisik klubb bildad 1939. Precis som IFK Göteborg har smeknamnet Änglarna har Rio Ave smeknamnet “Rio Grande”. Laget äger sin arena Estádio do Rio Ave belägen i hemmastaden Vila Do Conde. Arenan har en kapacitet på 12 815 besökare och invigdes 1985. Publikmässigt snittade Rio Ave 2157 besökare förra säsongen, vilket gör det högst oklart hur många besökare som kommer lockas till deras hemma-match. Än mer klart är dock att de inte lär komma med en endaste liten supporter till oss.


Laget placerade sig på elfte plats i Primeira Liga, som totalt innehåller 16 stycken lag. Platsen i Q3 fick man genom att man tog sig till final i Taça de Portugal (tänk svenska cupen) där man förlorade mot Benfica. Då Benfica redan hade en plats i CL, så fick Rio Ave kvalplatsen i Q3 till EL.

På grund av ovanstående är det väldigt svårt att veta hur bra Rio Ave är, just nu. Laget verkar inte bestå av någon ensam striker, men har ju bevisligen spelat bra i cupen trots en dåligt resultat i ligan. Något man även bör notera är att trots laget är från Portugal, så består det till stor del av brasilianska spelare. Truppen har även en förhållandevis låg snittålder, med en ganska bra spridning, så det bör finnas både energi och rutin. När det gäller skyttet verkar det, precis som i fallet med Györ, inte finnas någon utpräglad striker. (Rudolf verkade mer arg än bra..)
Spelaren Ukra (André Filipe Alves Monteiro), vann den interna skytteligan med sex mål, vilket räckte till en 76:e-plats i ligan.
Sex mål - det är lika många som Daniel Sjölund gjorde förra året, och han är man ju inte jätterädd för.

Hur sammanfattar vi? 
Krossa Rio Ave!

2014/07/28

Word of mouth - varumärkesvård

MARKETING. De flesta, inklusive undertecknad, som arbetar med marknadsföring och försäljning av ett större varumärke i någon form, känner till begreppen "Word of mouth" och "Buzz marketing". Arbetar man inte med varumärkesvård dagligen så rekommenderar jag att man snabbt tar och googlar dessa två begrepp för en fördjupad insikt i ämnet jag nedan skall ta upp.


På svenska brukar man i stället prata om "mun till mun-marknadsföring" och vetskapen om att detta utgör ett utav de viktigaste och mest kostnadseffektiva marknadsföringsverktygen gör att företag världen över inte sällan går över lik för att upprätthålla en positiv bild av det varumärke man saluför. Vad konsumenter tycker och tänker om ett visst varumärke har en enorm inverkan på den försäljning som sker med varumärket som dragplåster. Att värna om varumärket är en viktig del av det dagliga branding-arbetet för en marknadsorganisation. Marknadsorganisationen har som yttersta ansvar att försälja och i övrigt tillvarata företagets intresse med hjälp av varumärket.


För att mitt resonemang här skall få något fäste i den blåvita supporterskaran förenklas det något här och nu, men visst är det så att vi supportrar många gånger pratar om att "vi är klubben". Vi anser oss själva ha rättigheter vad gäller beteendet på läktaren. Vi anser oss själva också ha rätten att skriva på föreningens officiella Facebook-sida att Robin Söder är "värdelös", "usel" och att "han inte har gjort en enda bra insats sedan 2009". Om det ligger någon som helst relevans i denna kritik tänker jag i detta inlägg inte beröra alls, utan snarare konstatera att om, och jag väljer att understryka OM, vi supportrar utgör hjärtat i klubben... OM vi anser oss stå överst i hierarkin bland de som skall bestämma i och kring IFK Göteborg, borde vi inte också då se oss som en del av den marknadsorganisation som Andrej Häggblad idag basar över?


Borde inte vi likt vilken annan marknadsorganisation som helst finna ett intresse i maximal utdelning för det vackraste av varumärken, IFK Göteborg? Borde vi inte rannsaka oss själva ibland? Borde vi inte stanna upp och faktiskt bara inse att det språket vi inte sällan använder när vi pratar om IFK Göteborg, det språket vi ibland använder i dialog med varandra och det språket vi använder när vi pratar om våra egna spelare på nätet, på gator och torg och i övrigt på sociala medier, faktiskt skadar vårt varumärke, IFK Göteborg? Vågar vi stanna upp och rannsaka oss själva? För ja, det är dags att stanna upp nu. Vad håller vi på med egentligen?


Jag har under en tid studerat det blåvita tonläget på Twitter, på Facebook och på stan och i ärlighetens namn - "Word of mouth" är inte till vår fördel just nu. Med den virala effekten på sociala medier vi just nu upplever har innebörden av vad som skrivs och delas, skrivs och delas, och skrivs och delas blivit ännu större och ännu viktigare.


Jag är övertygad om att en nyhet som gillats/delats över femhundra gånger, som vår senaste reklam för matchen mot Rio Ave, tas emot mycket bättre av nya läsare och potentiella Gamla Ullevi-besökare om vi helt enkelt låter bli att skriva osammanhängande hat-haranger av ord riktade mot Robin Söder i kommentarsfältet till denna reklamannons. Utan allt detta interna hat, och utan all intern kritik så hade en sådan nyhet på sikt kunnat innebära precis den succé för publiksiffran som vi vill att den skall göra. Det är vi supportrar som avgör nu. Det är vår uppgift att agera marknadsorganisation. Det är vår uppgift att få det finaste av varumärken, IFK Göteborg, på fötter igen. Just nu finns det ingen annan gruppering än vi själva, vi supportrar, som smutskastar varumärket lika mycket som vi gör. Effekten av hur vi behandlar varumärket är knappt mätbart, men att det har stor effekt är jag säker på. Hur rimmar det egentligen med vår vilja att utgöra klubben? Inte förrän man lever upp till sina skyldigheter kan man komma och tala om rättigheter...tycker jag.


Förstå mig rätt här. Jag är inte ute efter att ni inte skall tycka och tänka om Blåvitt, för det ska ni göra, men ni måste göra det med även insikten att de ni vill locka till arenan kan vara just de som läser er hatkommentar om Robin Söder på Facebook-sidan ni genom att kommentera just delat. Det är så det fungerar. Det ni säger och skriver om IFK Göteborg, spelarna, arenan eller medarbetarna på Kamratgården avspeglas i vad andra tycker och tänker om IFK Göteborg, spelarna, arenan eller medarbetarna på Kamratgården. Och vad andra tycker och tänker om IFK Göteborg kan som ni inser om ni googlat "Word of mouth" innebära att snöbollen är i rullning. Snöbollar av 2014 års modell i rullning växer dessutom oerhört snabbt. Svårare än såhär är det inte; Word of mouth.


Nu till en uppmaning, och till något vi kan kalla för ett upprop på inte minst sociala medier. Låt oss alla tänka oss för en extra gång innan vi kritiserar någon internt. Ibland kanske det anses befogat, men gör det med finess i stället för att basunera ut det på internet. En del av den kamratanda vi ibland brukar hänvisa till står för just det här - respekten för andra änglar och varumärket IFK Göteborg. Vi skall uppträda med värdighet och med respekt för det varumärket vi ämnar vårda, IFK Göteborg. Vi skall respektera varandra och vi bör rannsaka oss själva. Försök ställa er frågan innan ni agerar: -"Om jag agerar på detta viset, bidrar jag då till att stärka IFK Göteborgs varumärke?"


Om vi alla tänker lite extra på detta och försöker hänvisa till en trevligare samtalston på internet, på läktarna och på gator och torg så är jag säker på att det kommer få effekt på publiksiffror vi idag inte sällan är kritiska till. Låt oss inse att detta också ta tid. Låt oss arbeta tillsammans i denna fråga. Vi är IFK Göteborg, och vi är Sveriges stoltaste förening. Det är såhär det fungerar, Word of mouth.


Och nej, kära änglar, jag hävdar inte att Andrej Häggblad och hans gäng inte har något ansvar i denna fråga, men jag menar att vårt ansvar är detsamma. Vårt ansvar väger tyngre. Vad vi supportrar som gruppering kan åstadkomma väger mycket tyngre än vad en traditionell marknadsorganisation begränsad av en stram budget kan åstadkomma. Vi är IFK Göteborg. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Highlights: Mjällby AIF - IFK Göteborg

2014/07/27

(Jävligt korta) Matchtankar - Mjällby borta, 27/7

ANALYS. Analys och analys, jag vet inte riktigt. Efter matchen drog jag iväg med en polare och försökte dra lite makrill i södra skärgården. Det gick inte bra, inte någonstans. 5 fiskar totalt, varav 4 var på tok för små och fick döna ner i djupet igen. Endast en av dessa var dessutom makrill. Den fick åka ner i hinken och ligga där och kippa efter andan lite efter att ha fått ett slag i pannan. Mådde väl ungefär så gött som en fisk och en fotbollssupporter kan göra. Hur som helst, det gick fanimej våldsamt mycket bättre med fisket än insatsen som beskådades (stort, gigantiskt jävla kredd till er som åkte dit) på helvetessvåra (?) Strandvallen i Blekinge.

Sällsynt dåligt inlägg från min sida? Analys? Matchtankar? Jajamän! Det man kan förvånas över är självfallet hur i helvete ett lag som anses som "topplag" kan skåpas ut och torska (höhö) mot ett, på pappret och i serielång realitet, "bottenlag" på det sättet. Jag förstår det inte.

Man kan ju självklart förundras över uttagning, vem och vilka som hade 90 minuter i kroppen efter torsdagens EL-kvalmatch, vem som borde och inte borde spelat idag och så vidare... Det är Stahres uppgift att matcha och instruera vem som ska spela och hur det ska spelas. Vari det brister, uttagning, matchning, matchplan eller om det är trötthet hos spelare, mental svaghet i spelares skallar, eller om det bara är jävligt dåligt är för mycket att sia om. Vad man dock kan konstatera och tycka efter denna söndagseftermiddagens fruktansvärt dåliga match är att det är fan inte värdigt IFK Göteborg att förlora som man gör. Visst, en förlust är en förlust. Saker som händer. Men, på IFC-manér och rätt av stulen text från dem: "Vi har nämligen under vår finfina tid utan torskar, tack vare en räcka onödiga kryss, blivit akterseglade. BP, Halmstad, Peking, Ellos och så vidare. Matcher vi bara skulle vunnit men slarvade bort. En och en kan de viftas bort som olyckshändelser. Tillsammans är de ett irriterande mönster". Det är precis vad det är. Ett irriterande jävla mönster.

Och visst, man kan komma dragandes med att "det ska andas positivism", "vi tillsammans måste ändra på detta", "vi kommer tillbaka på torsdag på läktaren", "vi ska inte bara leta fel utan se ljuspunkterna" o.s.v., inget snack, det måste vi också göra. Men, då måste fanimej varenda jävel som drar på sig den finaste av tröjor i blåvit färg som ställs på planen förutsättningslöst göra detsamma.

Några korta från matchen kommer det inte. Det finns inget mer att säga om Mjällby borta 27/7 2014. Vi ses på torsdag. Då jävlar måste det till ett par pinnhål till för att få någon som helst värdighet i denna säsongen. Igen.

2014/07/24

Matchtankar - Györi ETO hemma, 24/7

ANALYS. Återigen brutaljinx från officiella håll när det skickas ut e-post om hur avancemanget ser ut och biljettinformation angående Rio Ave. Visserligen, efter kanonresultatet 3-0 borta i Ungern borde ju saken ha varit klar. Så uppträdde åtminstone spelarna. En helt okej första där det borde ha stått 1-0 (minst) på tavlan efter ett gäng kvalificerade chanser, i synnerhet efter fasta situationer i form av bra hörnor och Sams giftiga frispark.

Nu stod det istället 0-0 efter 45 och känslan satte sig mer att "inte släppa in fler än 2 baljor så är det klart" syntes jävligt tydligt på spelarna. Självklart då att efter ett rött (domaren var väldigt frikostig med korten ikväll, och rätt eller fel på rött vetefan) på han Rudolf svenskdödaren kom logiskt nog deras 0-1.

Kändes ju såklart lite som skit samma ändå eftersom inte direkt mycket tydde på att det skulle ringa flera gånger bakom Sandberg. Ändå. Jävligt onödigt. Stundtals bedrövligt spel på högerkanten (i synnerhet) efter halvdana rensningar och insatser av Adam kombinerat med ett mycket märkligt och rentav dåligt alibispel av MSD som gång efter annan föll in i banan när han borde bredda, och få gånger gick på kanten när han borde mött boll. Andra konstiga i kråksången var ju också att både Vibe och May fick 90 minuter, men som tur var/är syntes ju inga direkta utmattnings- eller nedbrytningssymptom på någon av dem. May som återigen lirade mycket bra på mitten, och Vibe, som gång efter annan visar så sjukt mycket hjärta att alla, oavsett sexuell läggning skulle vilja sätta bo tillsammans med den fantastiska dansken. Se bara på maxlöpet i slutminuterna. Han är för jävla dejlig Vibe.

Sen har vi Joel. Oj, oj, oj. Fullkomligt älskar (har dravlat, orerat, mässat och spaltat meter om det förut, men det skiter jag i) när Joel spelar boll. Förläng med smålandspajken, ögonaböj!

Att Söder sedan kom in och spelade högerytter, där jag gärna ser honom framöver var ett positivt inslag, även om han inte uträttade allt för mycket så kändes det ändå bra för framtiden att han var inne på den positionen.

Några korta från matchen då:

+ Joel!
+ JJ! Jösses så komplett han är som spelare nu. Bara att lyfta på hatten och tacka för allt snart?
+ May. Vinner boll, flyter fram och skapar lugn för medspelare.
+ Sam. Man kan inte riktigt få nog av hans göttigött. Något slarvigt vid ett tillfälle, men vafan.

- MSD. Nej, ingen bra insats. Idag heller.
- Adam. Nej, ingen bra insats. Idag heller.
- 6000-isch? Wtf?
- Sobrafilmningarna? Sobrafrisparken i slutet? Komigen nu...
- Lite onödigt att paja den förlustfria sviten, men okej, "rätt match att förlora".

Mot tre extremt viktiga poäng på svårspelade ålarensvallen, så kör vi järnet mot Portugiserna nästa vecka! Då kräver jag fan 5-siffrigt på läktaren. Allt annat är för bedrövligt.

2014/07/23

G'day mate – Mané till Australien

TYCKARE. Malick Mané lånas ut i ett år till australiensiska Central Coast Mariners i A-League. Det meddelade officiella hemsidan i dag. Och jag kan inte mer än att applådera Micke Stahre, Mats Gren och de andra beslutsfattarna på Kamratgården. Den stora orsaken till det är att jag nu hoppas att det ska gynna utvecklingen hos en viss ung anfallare vid namn Gustav Engvall.

Ge honom mer speltid och på sikt kan han bli riktigt bra. Det visade han i U17-VM, det visar han alltid med sitt hårda jobb och inte att förglömma assisten till Tobbe Hyséns mål mot BP i fjol. Och för att bli bra räcker det inte med bra träningar, det behövs matcher också. Och får Engvall fortsatt med speltid som nu efter VM-uppehållet så kommer snart också det första målet.

Jag kommer att tänka på en ung Marcus Berg som klubben hade stort tålamod med, mycket större än mig kan jag erkänna, innan det till slut lossnade våren 2007 med 14 mål och kort därefter utlandsflytt. Att få fram en giftig egen anfallstalang, nåja han är visserligen ölänning även om han ryktas bli allt mer göteborgsk, är ju i princip också en garanterat god försäljningsaffär med många miljoner in på kontot i framtiden. Värt i många avseenden alltså att satsa på Engvall.

Men det ska skrivas några fler ord om Malick Mané också. För visst finns det kvaliteter hos honom. Hade han gått till ett allsvenskt mitten- eller bottenlag hade han säkert fått ihop 8-10 mål under en hel säsong. Dock var han lite väl självisk, och i kamratföreningen är väl inte det riktigt optimalt känns det som. Och gör man dessutom inte mål på läget när man skiter i att passa så höjs inte populariteten direkt.

Det finns få givna värvningssuccéer på förhand. Mané var en halvchansning som inte funkade fullt ut och efter ett tag blev utkonkurrerad. En del målar allt svart eller vitt och tar fram motorsågen i sina beskrivningar. Men jag nöjer mig så. Eller förresten så sänkte han ju AIK i premiären på bortaplan med sitt 2-0-mål. Värt varenda spenderad krona tyckte jag då på Friends arena. Men det var matchens förste målskytt, Lasse Vibe, som tog över målgörarrollen efter Hysén.

Ett annat gott Mané-minne var när kommentatorn en match i början kallade honom för Manick Mané otaliga gånger.

Min spontana tanke i och med utlåningen är att ”nu måste ju Vibe stanna”. För inte säljer man först Bojanic och sedan även lånar ut Mané om Vibe också skulle vara på väg bort? A-League i Australien/Nya Zeeland börjar inte förrän i mitten av oktober, det borde i så fall kunnat gå att hålla i Mané tills transferfönstret stängt i slutet av augusti. Eller håller Gren på att göra plats för sin första värvning?

Kanonvärvning!

Årskort, din rättighet till allt?

3044 stycken. Så många biljetter är i skrivande stund sålda till returmötet mellan IFK Göteborg - Györi Eto FC. En match som egentligen bara skall spelas av. Håll tätt bakåt och i värsta fall, släpp bara in två mål.
3044 sålda biljetter. En katastrofsiffra på förhand. Är inte IFK Göteborg mer intressanta än så, även om det är en given match? Det låter ju helt sjukt i sig. Samtidigt läser jag ständigt kommentarer på bloggen och i twitterflödet.
- Ge bort matchen till oss årskortsinnehavare istället för att tjäna några ynka fyttepengar!!

Ge bort matchen? Jag tycker mig ofta läsa just de orden. "Ge bort matchen".
IFK Göteborg är en klubb som omsätter omkring lika mycket som en hyfsat stor Ica Supermarket. Inte Maxi. Inte Kvantum. Supermarket. EN Supermarket. Genom att köpa årskort sparar du in.. vad är det?.. en match till skillnad mot om du köpt lösbiljetter? Knappt värt mödan egentligen.


Men så kommer vi då till det där andra. Det faktum att man gav bort den första matchen i kvalet. Det faktum att 3044 stycken sålda biljetter motsvarar över 300000:- i intäkter. Det faktum att vi gnäller på vår klubb för att vi tvingas sälja spelare och inte kan behålla dem pga ekonomiska skäl. Det faktum att du aldrig skulle kunna gå ner på din lokala Ica-butik och säga;
- Hej, jag handlar här så jävla ofta. Är det ok om jag plockar på mig en påse för 300:- spänn eller?

Visst, folk drar folk! Men gör just det då. Hjälp till att dra folk.
Att vi nu står inför en situation där vi spelade FÖR BRA i Ungern vilket gör returen direkt ointressant är väl knappast skäl att strunta i att stötta sin klubb?

Om vi nu ska prata om mervärden för årskortsinnehavare skulle jag hellre se ett utökat samarbete med partners. Årskort skall vara en självklarhet. Varför inte använda sig av det starka varumärke vi har i form av fler förmåner? Ex. Göta Lorensbergs bilskola? Varför inte ge 10% på tre körlektioner vid uppvisande årskort, likväl som Hard Rock Café kan bjuda på efterrätt vid köp av tvårätters, eller Gummigubben ge 10% på nya däck vid lågsäsong? Detta är bara ett axplock av de möjligheter som finns för oss och våra partners att tjäna pengar.
Synd bara att denna guldgruva inte upptäckts än.

2014/07/22

"Ska man behöva få ångest så fort en spelare gör mål?"

Vi har sett det så många gånger förut. Ett av flera exempel;
Waris Majeed. Kom till Häcken 2010. Upptäckt på deras egna lilla fotbollscup året innan. Sökte sig till Sverige som så många andra för att söka lyckan, för att mellanlanda och få ett avstamp. Helst under så kort tid som möjligt.
Häcken gjorde 67 mål år 2012. Waris 23 av dem. Det lag som gjorde näst flest mål var Helsingborg. 52 stycken.
Nu är denna text inte ämnad att hamna om Waris Majeed, men han är ett ganska bra exempel på vad som sker när en spelare presterar för mycket.
Han blir såld. Direkt. För stora pengar - Med Allsvenska mått mätt.


Det är någonstans här problemet dyker upp. Just de orden; "Med Allsvenska mått mätt". 
Med Allsvenska mått mätt är vår liga ingenting. Vi kan skratta åt BP som tvingas sälja sin supertalang till backstjärna åt oss pga deras plats i näringskedjan, likväl som FC Köpenhamn skrattar tillbaka när han för en spottstyver senare hamnar i deras spelarbank.
Vi kan glädjas åt 18 stora miljoner för DMK, samtidigt som Sunderland värvar honom till sin ungdomsakademi för sin spetskvalité. Vi kan skryta mot andra Allsvenska lag att vår egen dansk, Lasse Vibe, leder skytteligan, samtidigt som vi nästan ber på våra bara knän att han inte skall vinna den.
Fast så kan man ju inte tänka?!
Nej, det är just det. The circle of Allsvenskan. Någon blir bra. Säljs för rimlig summa (med Allsvenska mått mätt), någon ny kommer in. Antingen på dekis, hemvändare eller talang - Säljs. Någon ny kommer... ja ni förstår.
Det är en av de stora anledningarna till varför Sverige aldrig lyckas i Europaspel. Spelarna som tog sitt lag dit finns inte längre där. Kvar står de övriga med en omöjlig uppgift framför sig.
När lönekuvertet tredubblas bara genom att åka över Öresundsbron förstår jag dock att folk gärna tar sitt pick och pack. Hur sorgligt det än låter.

Vi kan i alla fall konstatera en sak; Inget lag har vunnit Allsvenskan två år i rad sedan Djurgården 2002-2003. Det var samtidigt som den här låten var listetta i Sverige;



@_PatrikG

2014/07/19

39 skäl till att inte missa söndagens match

Om du fortfarande tvekar på att gå på matchen på söndag så finns här 38 övertygande skäl till att inte missa matchen mot Mjällby:

1. Du får sjunga “snart skiner poseidon” tillsammans med tusentals andra goa gubbar.
2. Ungern. Räcker så. 
3. VM är slut och vem har inte fotbollsfeber nu?
4. Vi går mot 3 poäng och har även alla möjligheter till att ta 3 poäng.
5. Lasse Vibe. Den målsprutarn kan man inte se för mycket av
6. Vem vill missa helgens förhoppningsvis bästa höjdpunkt?
7. Hjälp till och va den tolfte spelaren.
8. Vi får se Mattias Aspers ledsna min när ännu en boll glider förbi honom och in i mål.
9. Sambasam överraskar antagligen med nya fina utklassningar.
10. Än så länge är långt ifrån alla biljetterna sålda. Onödigt att vaska biljetter hit och dit.
11.Emil Salomonsson.
12. Och resten av hela laget.
13. Vi slipper se pärlan.
14. Pausunderhållningen som är helt fantstiskt kan du BARA se på gamla ullevi. BARA.
15. May Mahlangu
16. Hjälp laget framåt så att vi inte blir som gais. Sist i superettan. Utan supportrar. Utan självförtroende. Ensamma på Valhalla.
17. Inte för att det någonsin skulle hända blåvitt.
18. Se Stahre jubla
19. Det lovas en stor familjefest.
20. Blåvitt har inte förlorat en allsvensk match sedan 7 april. Lär inte komma nu heller.
21. Visa alla spelaragenter hur fantastisk våran klubb är.
22. Kanske en utav de sista gångerna du får se Jakob Johansson i IFK Göteborg.
23. Det lär, som vanligt, bli gött tryck på läktaren.
24. Mjällby har 12 poäng. IFK har 23. Detta är en match vi borde och MÅSTE vinna.
25. Du får en chans att skirka “TJOCKIS” till målvakten.
26. Stötta laget nu när det är mycket matcher.
27. Meteorologerna lovar strålande sol och bastuvärme. Nu kanske är det enda tillfället för dig som jobbat på din beachkropp hela året att visa upp den.
28. Hjalmar går från klarhet till klarhet. Det följer man gärna.
29. Ge Stahre ett stort tack från läktaren.
30. Matchen börjar 15.00. Inga bortförklaringar om att det blir läggdags för sent för supportrar utanför göteborgsområdet.
31. Söndag och sommar gör att företagen sviker. Det gör inte en supporter.
32. Förra årets möte mot Mjällby på hemmaplan blev det 4-2.
33.Men lika viktigt är det att inte underskatta Mjällby som trots allt fått någorlunda resultat det senaste.
34. Det får man inte glömma bort så därför behövs vi supportrar som kan ge en spark i röven på våra blåvita hjältar.
35. Så visst har Mjällby förutsättningarna att vinna.
36. Skäl 35 var ett skämt. Klart vi vinner och vem vill missa en vinstmatch?
37. Det är kul.
38. Oavsett vad man tror så finns det i vilket fall väldigt många skäl till att inte missa matchen.
39. IFK Göteborg, mesta mästarna, den finaste klubben I världen, ja kalla det vad ni vill, spelar match på Gamla ullevi vilket borde räcka som anledning.

Stort tack.



2014/07/16

Truppanalys - Mitt i sillsäsongen 2014

ANALYS. Blåvitt har enligt flertalet twitterrapporter från dansbands-Rylander på GP, korpenkrigaren Wulcan från Aftonbladet och GT-Wikström anlänt Bratislava inför morgondagens match i EL-kvalet mot Gyori ETO FC. Dessa herrar (plus ett gäng fotografer och annat löst folk?) har tydligen fått möjlighet att flyga med i det chartrade planet och få följa blåvitt inifrån. Tjusigt. För oss tröttmössor som firar semester i äkta svennebanananda hemma i svettig lägenhet och tyvärr inte är på plats i Ungern visas matchen visst i någon kanal "M2" som ska finnas i ComHems utbud. Givetvis lär det väl med detta då även finnas möjlighet att hitta en stream via någon av Internets bättre bakgårdar.

Tänker inte nämna så mycket närmare om matchen, utan är mest skräckblandat hoppfull och tror på det bästa, spetsat med stor skepsis. I synnerhet efter den sylvassa och effektiva offensiven på Örjans i söndags. Anyway, detta inlägg är mer ämnat att behandla truppen, inventera lite kring kontraksläget (rättstavningen i Chrome föreslår slavkontraktet när man skriver kontraktsläget) och förhoppningsvis bjuda upp till en diskussion gällande önskvärda och kanske rentav oönskvärda värvningar i kommentarsfältet nedan.

Truppen som den ser ut just nu då.

Målvakter

- John Alvbåge, 1982-08-10 - Kontrakt t o m 2015
Förstemålvakt Alvbåge som bröt armen borta mot Kalmar (som tuffar på i AS och ligger, lite överraskande för mig i alla fall, på tredje plats) och har fått kämpa både med rehab och med U21 för att försöka återta platsen som Sandberg förvaltat helt okej. När det gäller kontraktsläget med Alvbåge känns det helt klart som att Gren borde se över läget med John i slutet av denna säsong för att få till en förlängning. En bra allsvensk målvakt som vill spela i blåvitt och som borde spela i blåvitt under ett gäng år till. Garanterat inte inblandad i nått sillysnack just nu.

- Marcus Sandberg, 1990-11-07 - Kontrakt t o m 2014
Sandberg med den galna mördarhunden och feta Webergrillen har axlat rollen som förstemålvakt under Johns skadeuppehåll med ett fullt godkänt resultat har utgående kontrakt denna säsong. Verkar lite avvaktande från båda håll här när det gäller Mackans situation. Självklart är inte en andremålvaktsplats förstavalet för 23-åringen från Tjörn. Samtidigt, vilka andra klubbar i allsvenskan kan tänkas vara intresserade? Ingen aning. Känslan är ändå att han är för bra för superettan, så frågan är vad som händer. Mycket bra back-up, men för hans egen del är nog situationen väldigt lik Johns i den förra blåvittsejouren. Skillnaden är ju dock att då var det Bengan som stod... Kanske inblandad i sillysnacket just nu.

Backar

- Mattias Bjärsmyr, 1986-01-03 - Kontrakt t o m 2017
Kapten Bjärs har blandat och gett en del denna säsongen. Helt okej defensivt, spridda långbollar offensivt som visserligen lett till ett och annat mål, men överlag har känts jävligt mycket "vad i helvete, spela kort på innermittfältet!". Har varit inblandad i rätt många twitterdiskussioner huruvida det är ett bra kaptensmaterial eller ej vid just okoncentrerade långtjongbananer från mittbacksposition. Hur som helst, jag gillar Bjärs, han behöver dock klä på sig lite mer grinighet och pusha på än mer som kapten, så blir det nog bra detta. Långt kontrakt och lär inte vara inblandad i något sillysnack.

- Adam Johansson, 1983-02-21 - Kontrakt t o m 2016
Adam får utstå mycket spe här i den digitala världen och även på den något mer analoga betongläktaren. Emellanåt med all rätt (i synnerhet efter fittpublikens buande), men för det mesta (även från mig) något onyanserat och i "enkelhetsaffekt". Han är ju ändå en fullt duglig högerback som klarar av defensiven rätt bra, men måste måste måste få mer ordning på sina inlägg och slipa det offensiva spelet något mer, om det går såhär på ålderns höst. Borde varvas mer med Emil beroende på vilket lag vi möter (går vi offensivt vs. defensivt?) och inte bara p.g.a. den enes skade-/kort-/ eller formläge. Diskuteras garanterat inte under denna sillysväng.

- Emil Salomonsson, 1989-04-28 - Kontrakt t o m 2015
Jag gillar Emil. Tycker även här att Gren borde sitta ned med Emil efter säsongens slut och kanske fila på en förlängning. Med Emils hjärta och lungor känns högerbacken/högeryttern för det mesta rätt okej. Offensivt. Samtidigt, Emil kanske har högre ambitioner och vill flytta på sig, tur eller otur, beroende på vems hatt man bär, så har han ju ändå inte direkt "spelat bort sig från blåvitt och till de stora ligorna". Således troligtvis inte inblandad i något sillysnack just nu.

- Hjalmar Jonsson, 1980-07-29 - Kontrakt t o m 2014
Hjalle, som i år har bjudit på en hel del gott. Både i form av segerspel i premiärmatchen mot ajk och ett extremt moget spel (vi har i alla fall ännu inte blivit bjudna på några patenterade Hjalle-grejer i form av självmål, indianare, handsnickar eller något sådant (avd. jinxning)), och med moget menar man väl mer att Hjalle vet sina begränsningar och spelar därefter. Jag hoppas att Hjalle får några år till med Blåvitt eftersom han är Hjalle. En mer lojal truppspelare får man väl leta efter och mittbackar har vi ju ändå inte hundra av, så han kan gott få ett år till. Efter det hoppas jag att han får en plats i organisationen på något sätt. Inte sillyaktuell.

- Kjetil Waehler, 1876-03-16 - Kontrakt t o m 2014
Den något märkliga svängen när Kjetil helt plötsligt var på väg bort/hem i mars kändes lite som vändpunkten för den extremt seriöse norrmannen som spelat denna säsong på ett väldigt bra sätt. Vändpunkt och vändpunkt, men han var ju rätt halvdan under 2012, gjorde det rätt okej under 2013 och nu denna säsong har han varit riktigt bra. Kanske var det ytterligare en växel av "knyta näven i fickan" när Gurra (S) plockades hem som mittback (?)? Hans fruga har tydligen öppnat ytterligare en parfymbutik (?) i Oslo samtidigt som det bygg(t)s ett flott hus. Lär väl inte lämna nu under detta fönster, men kommer kanske inte heller att få ytterligare ett år i blåvit tjänst.

- Patrick Dyrestam, 1996-03-11 - Kontrakt t o m 2017
Lillebror Dyrestam skrev nyligen på ett 3,5-årskontrakt och kommer såklart i och med det inte att vara inblandad i något mer snack detta fönster om inte Gren hittar på en herrjössesdeal med någon i sitt breda kontaktnät. Jävligt spännande spelare som visar en skön mix av gammal resolut stor mittback men med finess. Kan bli ruggigt bra.

- Ludwig Augustinsson, 1994-04-21 - Lär väl lämna 2:e november kl. 17:00.
Orkar inte ens skriva något här.

- Jonathan Azulay, 1993-05-05 - Kontrakt t o m 2014, utlånad till Östersund
Utlånad året ut och där löper kontraktet ut. Bara att tacka för tiden som gått och önska all lycka framöver.

Mittfältare

- Jakob Johansson, 1990-06-21 - Kontrakt t o m 2014
Är det sista matcherna vi ser med JJ i den blåvita tröjan nu för ett tag framöver? Jävligt svårt att säga. Denne Trollhättanpajk som även han fått utstå helt sjukliga mängder spe genom åren, vilket i och för sig under senaste två, tre åren har vänts till enbart lovord. Att se JJ spela boll nu för tiden är inget annat än ren jävla fröjd. Sättet han täcker bollen, blicken för spelet, resolutheten i defensiven och i viss mån trycket och spelfördelningen offensivt (kryddat med en del "fula mål") är något som i allra högsta grad funkar i ett brottarblåvitt. Frågan är dock var han tar vägen? Spelartypen är ju inte direkt "självsäljande" på samma sätt som sulfinter och sockervaddsgöttigött som typ Sana bjussade på innan han blev Hollandsexport och sedan landslagsstjärna (mer om honom senare). Svårt att säga var JJ tar vägen som sagt, men unnar honom verkligen spel i de större ligorna (för att även han få en välförtjänt plats i a-landslaget framöver) typ Bundesliga eller kanske Eredivisie? Samtidigt, han är smart Jakob, går säkert inte till vilket sketland som helst. Helt klart med i sillydiskussionen.

- Joel Allansson, 1992-11-03 - Kontrakt t o m 2015
Apropå fröjd att se folk spela boll kommer man ju osökt in på på Joel. Sjukt ändå att han "bara" är två år yngre än JJ, men känns som att han fortfarande är rätt ung och har framtiden för sig i blåvitt. I och för sig inget snack om att han är både ung och förhoppningsvis har framtiden för sig i blåvitt. Jag älskar verkligen när Joel spelar. Han har flytet, han har blicken, han har foten. En mycket tänkbar och önskvärd bärare av den Farnerudska manteln. Hoppas innerligen att Gren sitter ner med Joel i slutet av säsongen och snickrar på en förlängning, för Joel är onekligen en bra spelare. Förhoppningsvis och troligtvis inte någon sillyinblandning detta fönster.

- Gustav Svensson, 1987-02-09 - Kontrakt t o m 2017
En av Milds sista värvningar som på ett eller annat sätt gått rätt in i laget. På gott och ont kanske. Missförstå mig rätt här, det är inte Gurra (S) som tar ut sig själv i en startelva såklart, men vissa matcher där vi spelat "rätt så ultradefensivt" med JJ och Gurra (S) då vi kanske inte satts på allt för mycket prov bakåt (läs: typ en av alla kryssmatcher, och varför inte BP?) då borde kanske Gustav inte spelat. Hur som helst, det är en fröjd att se honom städa och grisa runt framför backlinjen och årets enda smolk hittills är ju såklart det röda kortet mot Norrköping. Nyss hemflyttad och med lite stabilitet och säkerligen en smutt lönecheck är Gurra (S) inte med i några sillydiskussioner i år.

- Philip Haglund, 1987-03-22 - Kontrakt t o m 2014
Tänk så fort det svänger i fotbollsbranschen ändå. Från att ha varit given förra året (och gjort det jävligt bra) till att vara tokpetad denna säsongen och när chansen gavs, då gick det åt helvete, rent ut sagt. Sjukt trist ändå. Jag gillar Philip. Jag gillar verkligen intelligenta människor och Philip verkar onekligen vara en intelligent människa, stockholmare till trots. När det gäller hans fortsatta karriär i blåvitt är jag dock tveksam. Det snackas om att han kommer att presenteras för hårdsatsande (vilken gång i ordningen?) Hammarby. Skulle inte bli förvånad om det blir Södermalm för Haglund. Helt klart med i sillydiskussionen detta fönstret.

- May Mahlangu, 1989-05-01 - Kontrakt t o m 2014
Lite otippad värvning av Håkan ändå. Dels för att May inte hade lirat på länge efter sitt hälsenebrott förra säsongen, samt att det just var en "sådan spelartyp från en annan allsvensk klubb". Samtidigt var det ju inte direkt någon Youtube-värvning, utan alla som sett May i Helsingborgs tröja fattar ju att det är en riktigt duktig spelare. Något som han verkligen visat i blåvitt. Återigen, ett flow och lugn som förnimmer om Farnerud, självfallet med andra kvalitéer och egenskaper, men just flowet. Tror inte att May kommer att lämna för någon annan klubb detta fönstret, men lär sticka efter säsongen i och med att han är "för bra" för allsvenskan och att han har ett kort kontrakt. Hade ju varit flott om Gren lyckades behålla honom under nästa säsong också. Tänk May, Hysén och Vibe på samma plan?

- Martin Smedberg Dalence, 1984-05-10 - Kontrakt t o m 2017
Jävlar vad man vill att MSD ska leverera på högerkanten (när han spelar) likt gamla dagars Alex och Sella. Det har man ju inte fått se allt för mycket av, än. MSD har ändå visat prov på bra inslag under några matcher, både offensivt och defensivt, i synnerhet matchen mot Helsingborg häromsistens. Det man kan fundera över i kombinationen med att det pratas om MSD's "känsliga högerfot" är ju såklart VEM han ska slå sina patenterade inlägg på? Likaså, vi har inte heller fått se prov på några herrjössesfrisparkar, än. Kommer inte att diskuteras under denna sillårstiden. Långt kontrakt. Truppspelare.

- Sam Larsson, 1993-04-10 - Kontrakt t o m 2015
Hale bale. Var ska man börja när det gäller Sam? Känns som att man hade kunnat skriva en hel hittepåkrönika, eller kanske rentav en avhandling om Sams utveckling och prestation i blåvitt såhär långt. I synnerhet när man tänker på hur överlägsen han ändå är i man-mot-man-situationer i vänsterkantsspelet och hans totala Torbjörn Nilsson-magi. Sen kanske det inte alltid leder till varken målchans eller mål, vilket i och för sig inte alltid är direkt länkat till Sams egna spel, men ändå. Sam är den spelartypen (vi var inne på det tidigare) som större klubbar (då menar jag inte F*CK) med enkelhet kan slanta upp en 20 millar för, bara för att få en trollgubbe av den kalibern. Förhoppningsvis har Gren insett detta också och printar ut ett kontrakt modell större, för att åtminstone försöka få behålla Sam ett tag till. I allra högsta grad under diskussion i detta sillyrejs.

- Hampus Zackrisson, 1994-08-24 - Kontrakt t o m 2014
Först erbjöds ett halvårskontrakt som sedan förlängdes året ut (av Gren) med Hampus. Debuterade i a-tröjan mot Helsingborg och ersatte då JJ. Är väl kanske både tänkt som försvarsspelare och defensiv mittfältare a'la Gurra (S). Spännande spelare som mycket väl kan ta några steg till och således kanske få möjlighet att förlänga efter säsongen. Lär inte diskuteras allt för mycket i denna silly season.

- Daniel Sobralense, 1983-02-10 - Kontrakt t o m 2015
När man skriver detta och kommer till inskten att Sobra till och med har ytterligare ett år kvar på kontraktet blir man ju måttligt trött. Samtidigt, Sobralense själv har ju gått ut i media att han vill lämna, vilket även har kommenterats och bekräftats av den extremt frispråkige Gren. Jag hoppas innerligen att Sobra kan komma iväg under detta fönstret för att kunna friställa (den troligtvis extremt stora) löneposten till Sams kontrakt istället. Sobra gjorde det i och för sig rätt bra mot HBK sist när han kom in, men vi har ju inte direkt fått se någon av aktionerna och åkturerna som vi bjöds på under alla möten me Kälmäh back in the days. Minns så väl hans sista (?) match i röd tröja i cupen mot Kälmäh hemma, och Sobra blev avplockad efter typ 60 minuter. Jävlar som han dominerade då. Sen kom han till blåvitt.

- Nordin Gerzic, 1983-11-09 - Kontrakt t o m 2015. ÖSK resten av 2014
Att det inte blev mer snack och drag i Patriks inlägg om Kalle Anka-hanteringen, eller åtminstone media- och hemsidesnurren när det gällde Nordins utlåning och där klubben tackade för denna tiden, är oerhört märkligt. Där och då kändes det verkligen som att "alla belackare" fick sina kvarnar vattnade när det gäller allsvenskans kvalitet. För det var verkligen helt makalöst pajigt agerat. Hur som helst, Nordin, som verkar vara en trevlig prick med hårt driv på träning och extremt mycket kroppspråk och gester i matchsituation, har ju inte gjort sig rättvisa i blåvit tröja. Varför kan man fråga sig, men hans "outning" av spelmissbruket kan ju vara en orsak. Bara att lyfta på hatten och hoppas att Nordin gör det bra i ÖSK säsongen ut och att vi kan få några spänn tillbaka i herrejössespåsen pengar som de fick av oss när han kom hit. För, mer spel i blåvitt lär det väl inte bli, hur långt kontrakt han än sitter på.

Anfallare

- Malick Mané, 1988-10-14 - Kontrakt t o m 2017
Här var det såklart Håkan Milds extremt breda kontaktnät som lade grunden till värvningen av Mané. När vi pratar kontaktnät alltså. Malick som debuterade rätt gött i och med mål borta mot ajk i premiärmatchen, men sedan dess inte har gjort allt för mycket avtryck likt de vi kikade på i Sogndal-highlightsen när han kom på tapeten. Har väl givetvis att göra med att i Sogndal var han stjärnan och gjorde som han ville (på plan i alla fall) och dribblade halva moståndarlaget och dönade in den. Eller tog en het frispark och sänkte den i borte. Om det har med att göra att han spelar i blåvitt nu, och där är det kanske lite svårare att vara svår (lex Bojanic/n+1) eller om det är något annat är svårt att säga. Massa mål har han inte gjort i alla fall, även om det sett rätt okej ut emellanåt när han spelat. Samtidigt, det har sett mindre okej ut också. Lär inte vara med i något sillysnack. Långt kontrakt. Får köra ner huvudet och köra helt enkelt.

- Gustav Engvall, 1996-04-29 - Kontrakt t o m 2017
Känns jävligt gött att Gurra (och vi) sitter på ett långt kontrakt. Fruktansvärt lovande ung man den där ölänningen. Självfallet såg vi ju potentialerna i U17-VM och även under de framträdanden han gjort i blåvit tröja. Senast nu mot Helsingborg bjöd han på mersmak i riviga löpningar (straffen!), en till synes orädd inställning och blick för spelet. Givetvis finns det saker att slipa på (såsom lite mer egosim i offensivt straffområde), därav gött med långt kontrakt. Självklart behöver grabben speltid, vilket inte borde vara så svårt att få när våra övriga anfallare spelar så evinnerligt bra (Vibe borträknad här). Lär inte diskuteras under denna silly om inte Sunderland får för sig att punga ut ett gäng nya millar...

- Lasse Vibe, 1987-02-22 - Kontrakt t o m juni 2016
Var ska man börja i Vibeanalysen då? Rätt grova lägen som brändes förra året, kryddat med en del assists dock. I år var det tänkt att Söder skulle axla Tobbes mantel, men där har supersympatiske dansken tagit vid istället. Skytteligaledare efter två fina baljor mot HBK senast och en av få i laget som verkligen, och då menar jag verkligen, visar hjärta och stolthet i det han gör på planen. Märkligt att det ska komma från en såpass "otippad" spelare (man kan ju tycka att en av de äldre, eller åtminstone med några år på CV't i blåvitt kliver fram), å andra sidan gör det mig inget alls. Efter det extremt intressanta snacket i allsvenskans podcast häromveckan steg Lasse i mina ögon ytterligare. Med hänvisning till tidigare dravel om förkärleken till intelligenta människor är såklart Vibe inget undantag. Verkar trivas gött i Göteborg och förhoppningsvis får vi se ett gäng baljor till från "Good Vibes"-Vibe. Förhoppningsvis inget sillysnack länkat med #29.

- Robin Söder, 1991-04-01 - Kontrakt t o m 2015
När Vibe avhandlades ovan var jag ju inne lite på det här med att axla Tobbes mantel i form av målgörare. Säga vad man vill om Söder, men en målgörare av Tobbeklass är han inte. Däremot finns ju många andra styrkor som kanske inte alltid syns, men som Söder ändå gör väldigt bra. Emellanåt. I kruxet och kråksången, som vi drog igenom med Gurra (S) så är det ju inte spelarna själva som tar ut laget, således är det ju inte Söder själv som bestämmer att han ska spela. Det gör någon annan, typ Stahre. Tycka vad man vill om det, och Söder har ju även han fått utstå hinkvis av skit på nätet efter sina insatser de senare åren. Även här får jag väl dessvärre skriva under och hålla med. Någonstans måste man försöka bryta mönstret och säga att det räcker. I synnerhet om man spelar på ett visst sätt. Hade man kört Robin som ytter och några andra (Vibe och Engvall?) på topp så hade jag köpt den uteblivna målproduktionen lite mer. Men inte som "striker". Nåväl, ett år kvar på kontraktet. Tveksamt om det blir så mycket mer efter att Gren har fått säga sitt. Å andra sidan, bollen är rund och allt kan hända. Gör han 25 mål nästa år så kanske det blir försäljning ändå? Vi får se.

Tränare

- Mikael Stahre/Magnus Edlund - Kontrakt t o m 2015
Firma Stahre/Edlund har blandat och gett genom åren. 7a, tredjeplats/cupvinst och i år? Samtidigt är det rätt givet att den "nya organisationen" på KG inte vågar/vill göra sig av med tränarstaben såhär "tidigt i sin kontorslagskarriär". Jag tror helt klart att Stahre/Edlund kommer att fullfölja sina kontrakt, däremot om det blir en förlängning eller inte, det beror såklart helt och hållet på resultatet. Hade man fått provision på oavgjorda matcher vore Stahre/Edlund jävligt täta vid det här laget.

Sillynamn

- Tobias Hysén
Har väl uttryckt lite löst i media från och till att det är familjen som bestämmer om det blir att köra hela vägen i Shanghai, eller om det blir hemkomst innan kontraktsslut. I och med att Khalili gick till Shanghai kanske "möjligheten" har ökat att få hem Tobbe, samtidigt, är det verkligen så bra? Jag vet inte. Alltid lurigt att få hem en spelare som är "given" redan innan... Å andra sidan, när det gäller Tobbe så är jag först i ledet att välkomna honom i L.A när Gren har löst hans signatur (förhoppningsvis kanske utan en allt för fet sign-on denna gången eftersom förra kontraktet "bröts" i förtid). Nej, en Tobbe som inte är för trött platsar helt klart i detta blåvitt som inte riktigt får igång målfabrikationen.

- Gunnar Heidar Thorvaldsson
Enligt uppgifter i media är alltså Konyaspor är beredda att släppa anfallaren helt gratis, trots ett år kvar på kontraktet. Om det blir blåvitt är oklart, men han kanske är sugen på att få lite finfina inlägg från MSD igen? Att Risp är inblandad kanske är positivt om man vill ha honom till oss. Jag vet inte rikigt. Det jag "minns" av honom är att det var mycket "målgörarmål" och nickmål. Det är ju något vi saknar. Så varför inte?

- Tom Pettersson
Åtvidabergaren är alltså trött på pommes och majjo i Belgien. Här vet jag inte mer än hans singer-songwriteregenskaper och några svaga minnen från mittbacksspel på Kopparvallen. Kanske en fullt potent mittback när/om Kjetil lämnar.

- Tobias Sana
Sana är väl en helt okej spelare, inget snack. Han kanske rentav har slipat på många saker under sin tid utomlands, men att han skulle gå in som någon frälsare och en ren copy/paste på Sam (om han skulle försvinna) det låter mycket mycket osannolikt i mina öron. Jag vetefan alltså.

- DMK
Samma sak här som med Sana. Skön kille, men unnar honom några år utomlands i andra obskyra ligor som Skottland. Inte heller någon direkt frälsare för oss om han skulle komma tillbaka nu.

- Mikael Antonsson
Ingen aning om det fanns någon kontraktsklausul när han trillade ur Serie A med Bologna, men kontrakt till 2015 har han enligt Internet i alla fall. En högklassig mittback (visst, diverse landskamper som inte varit 100) som helt klart hade fått bilda mittlås med Bjärs. Kanske inte så trolig dock.

- Haitam Aleesami
Vår extremt extroverta och kontaktnätsrika sportchef uttalade sig visst även om Fredrikstads 22-åriga vänsterback. Jag har ingen aning om denne Haitam är något att ha, men en riktig vänsterback måste vi ju ha när vår nuvarande ska söka lyckan i världens största klubb i öresund.

- Jacob Ericsson
Även här har Gren bekräftat till media att en vänsterback är intressant och helt klart skulle passa in. Denne Jacob Ericsson har jag inte heller någon direkt aning om, men som sagt, en vänsterback måste ju in.

Det var allt för denna gången. Ös på i kommentarsfältet med sillynamn. Tills dess: Krossa Ungern.

Att vara eller inte vara, Darijan Bojanic.

Igår kl 15:00 presenterades Darijan Bojanic som ny spelare för Helsingborg.
Darijan, som kom till IFK Göteborg sommaren 2013 spåddes en lysande framtid och imponerade på såväl undertecknad som lagkamrater och ledning med sitt spelsinne och sina fantastiska avslut.
- Han har ett skott av hög internationell klass, lät Mikael Stahre hälsa en kylig augustiträning på Härlanda park. Samma dag skickade Håkan Mild pojken till frisören. Det där håret skulle det bli ordning på. Nu representerar du en av Sveriges största klubbar. Någon struktur får det allt vara.

Nyfriserad och fin
Vad hände sedan? Någonstans på vägen har någonting gått fel. Väldigt fel.
Darijan hamnade bokstavligt i den stora frysboxen. Det ryktades om missbruk från egen del.
Sena nätter, dålig kost, sen ankomst, loj inställning och gnäll för uteblivet spel.

Om du ser till vilket annat arbete som helst så hade en sådan person aldrig fått stanna kvar på ett bolag.
Vem behåller en person som inte utför de arbetsuppgifter den blivit ålagd? Vem behåller en person som inte visar vilja, gnäller och inte representerar bolaget på ett bra sätt? Jag arbetar själv inom säljbranschen och jämför ofta fotbollsspelare med säljare. Det handlar om att leverera under press. Det handlar om att öva, slipa på sina färdigheter och nå de mål som är uppsatta. Om du inte klarar av de krav som ställts på dig är det dags att du försvinner. Klarar du inte av de villkor som ställts ses du bara som en belastning. En kostnad. Och som säljare har du minsann inget långt kontrakt att luta dig mot.

Skillnaden är att det inte går att jämföra med vilket annat arbete som helst.
Kan det vara så att en del av ansvaret ligger på klubben? Att se till att deras investering faktiskt blir motiverad, visar vilja och ger skäl för sin lön? Att se till att deras spelare, vilken blott är 19 år gammal faktiskt växer upp, börjar ta ansvar och visa mognad? I synnerhet när det finns en såpass lång tid kvar på kontraktet. Det finns väldigt stora pengar att tjäna här.
Om man försökt i detta fallet? Det tror jag säkert. Jag tror knappast på devisen; "Ställ dig in i ledet, annars försvinn".

Personligen tycker jag frågan är komplex. Finns det ett rätt eller fel? Vem bär ansvaret? Vad tycker du?
Det enda jag kan konstatera är att den klubb som får ordning på Darijan Bojanic har gjort sitt livs affär.

Ps. Darijan Bojanic skall INTE bli pappa, vilket texten tidigare förtäljde. 
Vanligtvis dubbelkollar jag alltid saker som skrivs här - denna gången missade jag det. Det var fel och jag ber om ursäkt. 

2014/07/15

Highlights: Halmstads BK - IFK Göteborg

Europanalays

Nu har det gått ett par dagar sedan vinsten mot Fola. Med distans till matchen tänkte jag sammanfatta den väldigt kort och koncist. I första halvlek spelar Fola "sitt spel" och vi faller in i det. Faktum är att de har de farligaste chanserna. I andra halvlek går IFK ut och är om inte bra, så iallafall bättre. Det är oerhört svårt för laget att få hål på Fola som parkerar bussen. Men när målet väl kommer och de blir tvungna att satsa framåt är det "vår match" och det är inte oväntat att 0-2 kommer.
Det här med att ha svårt för lag som backar hem är något IFK haft länge. Förmodligen saknas det en riktig spelidé när man möter sådant motstånd, eller så fungerat de man inte särskilt bra. Nåväl, en lättnadens vinst var det iaf.

I förrgår mötte änglarna Halmstad på en dyblöt bortaplan. Utan att prata i för långa termer kan jag konstatera att det saknades effektivitet, något Halmstad däremot hade. Vibe räddar en poäng och Sobra gör ett bra, riktigt bra, inhopp. Däremot är 2-2 långt ifrån godkänt, särskilt med tanke på hur matchen såg ut.

Nu kommer vi fram till det roligare. Veckans bortamatch i Györ, mot Gyori ETO FC. Följande har framkommit efter lite mobilsurf i en skakig Aygo påväg ut i Europa.

Gyori grundades likt en annan stolt svensk fotbollsförening år 1904. Senaste säsongen slutade laget på en andraplats i den Ungerska ligan som har 16 lag. Man hamnade på samma poäng som Debreceni VSC, men hade fem poäng sämre målskillnad.

Historiskt har klubben vunnit ligan fyra gånger, senast 2013. Man har även spelat semi i Europacupen 1964-1965. I modern tid kan man notera att laget nådde play-off 2010, samt att man åkte ut mot Tel Aviv i Q2 till CL förra året.

Lagets mesta målgörare är den 26årige Pátkai Máté samt 27 åriga Andric Nemanja, som bägge slutade på sju mål förra säsongen. Det man kan konstatera är att Gyori inte verkar ha någon stjärna i laget som lägger alla mål, då dessa två spelare tillsammans gjorde 14 av totalt 58 mål.

Gyoris hemmaarena heter ETO Park. Arenan får räknas som modern då den uppfördes 2008. Den har en kapacitet på 16 000, men har aldrig varit fullsatt.
Klubben är rankad på plats 259 på UEFAs coefficient-lista, exakt en placering före IFK-Göteborg. Vilket säger en del om hur tufft det kommer att bli!

Läcker arena, den där ETO Park
Med tanke på hur spelet sett ut den senaste tiden och motståndet skulle undertecknad bli helt klart nöjd med ett kryss på bortaplan. Får vi det tror jag att vi kan säkra en plats i Q3 på hemmaplan, då änglarna har ett rejält publiktryck i ryggen!

2014/07/13

Matchbilder: Helsingborg hemma



Som uppladdning inför kvällens match kommer här lite bilder från förra veckans kross mot Helsingborg. Som vanligt är det Emelie Hübner (@EmzaansFoto) som är fotograf.

Bilderna får inte spridas vidare utan Emelies och Barabens tillåtelse.

2014/07/12

Matchbiler: Fola Esch hemma



Något försenade kommer här ett gäng matchbilder från första matchen mot Fola Esch. Som vanligt är det Emelie Hübner (@EmzaansFoto) som är fotograf.

Bilderna får inte spridas vidare utan Emelies och Barabens tillstånd.

2014/07/08

Djurgården - The show must go on

"Sjung för gamla Djurgårn", det är titeln på Djurgårdens tidigare inmarschlåt.
En trallvänlig, rak visa med ett tydligt budskap. "Så länge gamla Djurgår´n finns känns livet ändå lätt!"


Ingenting varar för evigt, och igår var det äntligen dags för DIF att presentera sin nya hymn. Den som skall följa föreningen över sommaren. Vara förknippad med laget, fansen och halva södra stockholm i år framöver.
Föreställ er själva. En härlig sommarkväll. Det kokar inför stundande stockholmsderby och Tele2 är fyllt till bredden. Spelarna gör sig beredda. De ställer sig på rad vid ingången. Jawo rättar till flätan. Tibbling smsar att han troligtvis blir sen hem till middagen. Erton tänker "Yolo, nu kör vi" samtidigt som han ordnar tryckfelet på Mutumbas bandana. Faltsetas bara står. Han är osäker på vilket lag han spelar i. 
Ikväll ska de visa vad svensk fotboll står för. Kärlek, passion, glädje, tårar. Om 90 minuter, när gummikulorna på plastmattan bytt plats med varandra vet folket. 
Svensk fotboll, dess supporterkultur och arrangemang skall tillhöra världseliten. Detta är vår chans att visa det för världen. 

Domaren ger signal. Det är dags att gå ut till... det här:


2014/07/07

Highlights: IFK Göteborg - Helsingborgs IF

Har Blåvitt gjort en dundertabbe?

IFK Göteborg gick precis ut med nyheten;
"IFK Göteborg och Örebro har slutit ett avtal beträffande Nordin Gerzic, som innebär att mittfältaren stannar i ÖSK över hela 2014. Det är också då kontraktet med IFK löper ut. Gerzic har varit utlånad till sin tidigare klubb under hösten 2013 och våren 2014.
Vi tackar Nordin för tiden hos oss och önskar honom lycka till framöver, säger sportchef Mats Gren."




2012-02-01 publicerade IFK Göteborg följande textrad på sin hemsida;
IFK Göteborg har klart med ett nyförvärv. Nordin Gerzic har skrivit på ett fyraårsavtal med IFK. 
– Här finns en helt annan vinnarkultur, säger den 28-årige mittfältaren.


Både i undertecknads likväl som Malmös mattebok blir 2012-2013-2014-2015 fyra år.
Har IFK Göteborg gjort en dundertabbe och glömt bort hur långt kontrakt man skrev med Nordin? Är han friköpt? Var kontraktet på 3+1? Någon annan klausul? Har Örebro gjort sitt livs affär? 

Matchtankar - Helsingborg hemma, 6/7

ANALYS. Efter sju sorger, flera svåra år och en jävla massa flathet är det dags både för mig och blåvitt att komma in i matchen igen. 6-2 mot hif, heif?, Helsingborg och man borde ju självfallet sitta jävligt still i den känslomässiga hissen. I synnerhet efter debacleskräpet mot Fola Esch i torsdags. Eller? Jag vet inte. Stahres uttalande i gepe om att fansen hatade honom/laget (eller bara honom?) efter noll noll mot Luxemburgs näst bästa klubblag, och att vi älskar honom (eller kanske mer laget, typ?) efter 6-2 mot ett Helsingborg som var riktigt trötta. Sanningen skulle tydligen vara mitt däremellan. I alla fall enligt Stahre, denne fingerspetsretoriker. Men, resultatet styr tanken, och jag tycker fan att Helsingborg var bättre än Fola, så ingen logik, floskelgenererad eller ej verkar funka i detta fallet. Och vänder man på det, när det gäller att resultatet styr tanken-teorin, så borde man ju varit än mer förbannad i torsdags, eftersom "vi inte ens förlorade".
 
Hur som helst, tre extremt viktiga (såsom alltid) poäng, hämtades hem efter ett mycket trevligt spel i söndagens match. 4-4-2 med en tydlig balans och samspel mellan JJ och May, en frejdighet av Sam och Ludde (yay, honom har vi sålt!), bra avvägd defensiv/offensiv av MSD, fantastiskt löpstarkt och utdelningsrikt arbete av Emil (nej, Adam ska inte spela högerback nu när Salomonsson kör såhär) och en stekhet Vibe som gör allt rätt nu, så får vi vara nöjda. I alla fall lite nöjda, Söder gjorde ju mål!
 
Hur ska laget formeras och spelas framöver då? Mot Fola vore det ju ett direkt tjänstefel att ändra på gårdagens elva. Gurra (S) kan inte plockas in "bara för att han ska spela", Adam ska definitivt inte gå in "bara för att hans ska spela", och Mané får nog bestämt sitta kvar och häcka på bänken ett tag till. Samtidigt, en av nycklarna i gårdagens match var ju självfallet individuella prestationer, men i huvudsak kändes det som att för första gången på länge, "så var skallarna på plats". Inställningen verkade finnas hos de flesta. Löpningar, understöd, avslut, variation och framförallt en tro på uppgiften lös igenom. Till och med efter Helsingborgs plötsliga mål.
 
Smolket i gårdagens bägare får ju ändå tillskrivas deras snöpliga reduceringsmål efter Sandbergs något mindre lyckliga murplacering och hans retursläpp. Hur som helst så kan vi ju glömma det ganska lätt när Engvall trummade igenom några minuter senare och löste den där straffen. Solklar sådan. Maylangu dönade upp den i taket på ett Farnerudsäkert sätt. Flott.
 
Några korta från matchen då:
 
+ Vibe!
+ JJ!
+ Sam!
+ Emil!
+ Inställningen och genomförandet.
+ Variationen.
 
- Rätt bedrövligt försvarsspel vid deras mål. Kommunikationen från Sandberg måste bli lite bättre.
- Helsingborg. De var sannerligen inte bra. Inget som vi ska gnälla över såklart, men växlarna får kanske inte dras för hårt efter denna segern. Sitt still i känslomässig hiss med skallen på plats.
 
Nu kör vi över Fola på torsdag.

2014/07/06

Roar Hansen Roar Sig i Göteborg

SUPERCHOCK. Tack vare signaturen k_sandas på Twitter kan BaraBen nu publicera och bekräfta det många HIF-fans misstänkt. Roar Hansen har under kvällen firat IFK Göteborgs seger i gott sällskap med blåvita fans!

Slutresultat: IFK Göteborg - Helsingborgs IF


2014/07/05

Dags för straffträning, Stahre!

Jag anser mig vara realist, men många av mina blåvita vänner skulle nog hellre kalla mig pessimist. När motståndet i Q1 var klart var jag skeptisk. Jag varnade till och med i min bloggpost för att vi skulle åka ner till Luxemburg med ett kryss, och som ni alla vet var det precis vad som hände. Innan matchen hade jag dock blivit med-dragen i en positiv anda. Mina vänner Feldgrau och Sandsäter lovade dyrt och heligt.
“Vi vinner, de här är SÄMRE än Brommapojkarna”
“Jag lovar dig till 95% att vi vinner”.
Jag skall ALDRIG låta mig ryckas med i dessa positiva tongångar igen!

Så till själva matchen. Varför förlorar vi?
En sak skall vi ha väldigt klart för oss. IFK Göteborg har ingen DÅLIG trupp, med allsvenska mått mätt. Med det spelarmaterial vi har skall vilken rutinerad tränare som helst lyckas spela hem den här matchen i första halvlek. Under våren har det från hyllningskören förekommit följande ursäkter i olika tappningar, alltid med samma Bagdad Bob-anda:
“Det lossnar snart”
“Vi hade otur, vi hade ju lägena”
“Vi är fortfarande obesegrade”
“Vi har skador”
“Vi hade domaren emot oss, vi gjorde en bra match”

Handen på hjärtat. NÄR den här säsongen såg du IFK Göteborg spela 90 Minuter BRA fotboll?
Jag kan iallafall säga när jag såg de spela sina 90 sämsta minuter fotboll, det var igår. Mot ett lag som alltså anses vara “sämre än Brommapojkarna”. Det säger en del.

Det får vara slut på det här nu. Den som inte såg att gårdagens match föll på dåligt ledarskap måste vara blind. Jag brukar vara den siste som ropar på tränarbyte, men nu är det dags!
Stahre har gjort sitt, och den åsikten har jag baserat på följande:
- Man går ut och säger att man “gör en bra match” vid flera kryss-matcher
- Man kör på en spelidé(eller finns det ens någon?) som varken genererar chanser eller mål
- Man låter hungriga och talangfulla spelare sitta på bänken trots att startelvan inte presterar
- Man vågar inte avvika från planen. Finns det ens någon plan-b när spelet låser sig?
Det vore ett jävla mirakel om vi tog ens en poäng mot Helsingborg på söndag. Räkna med torsk i den matchen på en gång. När det gäller returmötet mot Luxarna skall vi vara glada om vi lyckas göra mål på 90minuter.


Hade jag varit Stahre hade jag nog fan kastat in lite straffträning de närmaste dagarna!