2014/07/15

Europanalays

Nu har det gått ett par dagar sedan vinsten mot Fola. Med distans till matchen tänkte jag sammanfatta den väldigt kort och koncist. I första halvlek spelar Fola "sitt spel" och vi faller in i det. Faktum är att de har de farligaste chanserna. I andra halvlek går IFK ut och är om inte bra, så iallafall bättre. Det är oerhört svårt för laget att få hål på Fola som parkerar bussen. Men när målet väl kommer och de blir tvungna att satsa framåt är det "vår match" och det är inte oväntat att 0-2 kommer.
Det här med att ha svårt för lag som backar hem är något IFK haft länge. Förmodligen saknas det en riktig spelidé när man möter sådant motstånd, eller så fungerat de man inte särskilt bra. Nåväl, en lättnadens vinst var det iaf.

I förrgår mötte änglarna Halmstad på en dyblöt bortaplan. Utan att prata i för långa termer kan jag konstatera att det saknades effektivitet, något Halmstad däremot hade. Vibe räddar en poäng och Sobra gör ett bra, riktigt bra, inhopp. Däremot är 2-2 långt ifrån godkänt, särskilt med tanke på hur matchen såg ut.

Nu kommer vi fram till det roligare. Veckans bortamatch i Györ, mot Gyori ETO FC. Följande har framkommit efter lite mobilsurf i en skakig Aygo påväg ut i Europa.

Gyori grundades likt en annan stolt svensk fotbollsförening år 1904. Senaste säsongen slutade laget på en andraplats i den Ungerska ligan som har 16 lag. Man hamnade på samma poäng som Debreceni VSC, men hade fem poäng sämre målskillnad.

Historiskt har klubben vunnit ligan fyra gånger, senast 2013. Man har även spelat semi i Europacupen 1964-1965. I modern tid kan man notera att laget nådde play-off 2010, samt att man åkte ut mot Tel Aviv i Q2 till CL förra året.

Lagets mesta målgörare är den 26årige Pátkai Máté samt 27 åriga Andric Nemanja, som bägge slutade på sju mål förra säsongen. Det man kan konstatera är att Gyori inte verkar ha någon stjärna i laget som lägger alla mål, då dessa två spelare tillsammans gjorde 14 av totalt 58 mål.

Gyoris hemmaarena heter ETO Park. Arenan får räknas som modern då den uppfördes 2008. Den har en kapacitet på 16 000, men har aldrig varit fullsatt.
Klubben är rankad på plats 259 på UEFAs coefficient-lista, exakt en placering före IFK-Göteborg. Vilket säger en del om hur tufft det kommer att bli!

Läcker arena, den där ETO Park
Med tanke på hur spelet sett ut den senaste tiden och motståndet skulle undertecknad bli helt klart nöjd med ett kryss på bortaplan. Får vi det tror jag att vi kan säkra en plats i Q3 på hemmaplan, då änglarna har ett rejält publiktryck i ryggen!