Truppanalys - Mitt i sillsäsongen 2014

ANALYS. Blåvitt har enligt flertalet twitterrapporter från dansbands-Rylander på GP, korpenkrigaren Wulcan från Aftonbladet och GT-Wikström anlänt Bratislava inför morgondagens match i EL-kvalet mot Gyori ETO FC. Dessa herrar (plus ett gäng fotografer och annat löst folk?) har tydligen fått möjlighet att flyga med i det chartrade planet och få följa blåvitt inifrån. Tjusigt. För oss tröttmössor som firar semester i äkta svennebanananda hemma i svettig lägenhet och tyvärr inte är på plats i Ungern visas matchen visst i någon kanal "M2" som ska finnas i ComHems utbud. Givetvis lär det väl med detta då även finnas möjlighet att hitta en stream via någon av Internets bättre bakgårdar.

Tänker inte nämna så mycket närmare om matchen, utan är mest skräckblandat hoppfull och tror på det bästa, spetsat med stor skepsis. I synnerhet efter den sylvassa och effektiva offensiven på Örjans i söndags. Anyway, detta inlägg är mer ämnat att behandla truppen, inventera lite kring kontraksläget (rättstavningen i Chrome föreslår slavkontraktet när man skriver kontraktsläget) och förhoppningsvis bjuda upp till en diskussion gällande önskvärda och kanske rentav oönskvärda värvningar i kommentarsfältet nedan.

Truppen som den ser ut just nu då.

Målvakter

- John Alvbåge, 1982-08-10 - Kontrakt t o m 2015
Förstemålvakt Alvbåge som bröt armen borta mot Kalmar (som tuffar på i AS och ligger, lite överraskande för mig i alla fall, på tredje plats) och har fått kämpa både med rehab och med U21 för att försöka återta platsen som Sandberg förvaltat helt okej. När det gäller kontraktsläget med Alvbåge känns det helt klart som att Gren borde se över läget med John i slutet av denna säsong för att få till en förlängning. En bra allsvensk målvakt som vill spela i blåvitt och som borde spela i blåvitt under ett gäng år till. Garanterat inte inblandad i nått sillysnack just nu.

- Marcus Sandberg, 1990-11-07 - Kontrakt t o m 2014
Sandberg med den galna mördarhunden och feta Webergrillen har axlat rollen som förstemålvakt under Johns skadeuppehåll med ett fullt godkänt resultat har utgående kontrakt denna säsong. Verkar lite avvaktande från båda håll här när det gäller Mackans situation. Självklart är inte en andremålvaktsplats förstavalet för 23-åringen från Tjörn. Samtidigt, vilka andra klubbar i allsvenskan kan tänkas vara intresserade? Ingen aning. Känslan är ändå att han är för bra för superettan, så frågan är vad som händer. Mycket bra back-up, men för hans egen del är nog situationen väldigt lik Johns i den förra blåvittsejouren. Skillnaden är ju dock att då var det Bengan som stod... Kanske inblandad i sillysnacket just nu.

Backar

- Mattias Bjärsmyr, 1986-01-03 - Kontrakt t o m 2017
Kapten Bjärs har blandat och gett en del denna säsongen. Helt okej defensivt, spridda långbollar offensivt som visserligen lett till ett och annat mål, men överlag har känts jävligt mycket "vad i helvete, spela kort på innermittfältet!". Har varit inblandad i rätt många twitterdiskussioner huruvida det är ett bra kaptensmaterial eller ej vid just okoncentrerade långtjongbananer från mittbacksposition. Hur som helst, jag gillar Bjärs, han behöver dock klä på sig lite mer grinighet och pusha på än mer som kapten, så blir det nog bra detta. Långt kontrakt och lär inte vara inblandad i något sillysnack.

- Adam Johansson, 1983-02-21 - Kontrakt t o m 2016
Adam får utstå mycket spe här i den digitala världen och även på den något mer analoga betongläktaren. Emellanåt med all rätt (i synnerhet efter fittpublikens buande), men för det mesta (även från mig) något onyanserat och i "enkelhetsaffekt". Han är ju ändå en fullt duglig högerback som klarar av defensiven rätt bra, men måste måste måste få mer ordning på sina inlägg och slipa det offensiva spelet något mer, om det går såhär på ålderns höst. Borde varvas mer med Emil beroende på vilket lag vi möter (går vi offensivt vs. defensivt?) och inte bara p.g.a. den enes skade-/kort-/ eller formläge. Diskuteras garanterat inte under denna sillysväng.

- Emil Salomonsson, 1989-04-28 - Kontrakt t o m 2015
Jag gillar Emil. Tycker även här att Gren borde sitta ned med Emil efter säsongens slut och kanske fila på en förlängning. Med Emils hjärta och lungor känns högerbacken/högeryttern för det mesta rätt okej. Offensivt. Samtidigt, Emil kanske har högre ambitioner och vill flytta på sig, tur eller otur, beroende på vems hatt man bär, så har han ju ändå inte direkt "spelat bort sig från blåvitt och till de stora ligorna". Således troligtvis inte inblandad i något sillysnack just nu.

- Hjalmar Jonsson, 1980-07-29 - Kontrakt t o m 2014
Hjalle, som i år har bjudit på en hel del gott. Både i form av segerspel i premiärmatchen mot ajk och ett extremt moget spel (vi har i alla fall ännu inte blivit bjudna på några patenterade Hjalle-grejer i form av självmål, indianare, handsnickar eller något sådant (avd. jinxning)), och med moget menar man väl mer att Hjalle vet sina begränsningar och spelar därefter. Jag hoppas att Hjalle får några år till med Blåvitt eftersom han är Hjalle. En mer lojal truppspelare får man väl leta efter och mittbackar har vi ju ändå inte hundra av, så han kan gott få ett år till. Efter det hoppas jag att han får en plats i organisationen på något sätt. Inte sillyaktuell.

- Kjetil Waehler, 1876-03-16 - Kontrakt t o m 2014
Den något märkliga svängen när Kjetil helt plötsligt var på väg bort/hem i mars kändes lite som vändpunkten för den extremt seriöse norrmannen som spelat denna säsong på ett väldigt bra sätt. Vändpunkt och vändpunkt, men han var ju rätt halvdan under 2012, gjorde det rätt okej under 2013 och nu denna säsong har han varit riktigt bra. Kanske var det ytterligare en växel av "knyta näven i fickan" när Gurra (S) plockades hem som mittback (?)? Hans fruga har tydligen öppnat ytterligare en parfymbutik (?) i Oslo samtidigt som det bygg(t)s ett flott hus. Lär väl inte lämna nu under detta fönster, men kommer kanske inte heller att få ytterligare ett år i blåvit tjänst.

- Patrick Dyrestam, 1996-03-11 - Kontrakt t o m 2017
Lillebror Dyrestam skrev nyligen på ett 3,5-årskontrakt och kommer såklart i och med det inte att vara inblandad i något mer snack detta fönster om inte Gren hittar på en herrjössesdeal med någon i sitt breda kontaktnät. Jävligt spännande spelare som visar en skön mix av gammal resolut stor mittback men med finess. Kan bli ruggigt bra.

- Ludwig Augustinsson, 1994-04-21 - Lär väl lämna 2:e november kl. 17:00.
Orkar inte ens skriva något här.

- Jonathan Azulay, 1993-05-05 - Kontrakt t o m 2014, utlånad till Östersund
Utlånad året ut och där löper kontraktet ut. Bara att tacka för tiden som gått och önska all lycka framöver.

Mittfältare

- Jakob Johansson, 1990-06-21 - Kontrakt t o m 2014
Är det sista matcherna vi ser med JJ i den blåvita tröjan nu för ett tag framöver? Jävligt svårt att säga. Denne Trollhättanpajk som även han fått utstå helt sjukliga mängder spe genom åren, vilket i och för sig under senaste två, tre åren har vänts till enbart lovord. Att se JJ spela boll nu för tiden är inget annat än ren jävla fröjd. Sättet han täcker bollen, blicken för spelet, resolutheten i defensiven och i viss mån trycket och spelfördelningen offensivt (kryddat med en del "fula mål") är något som i allra högsta grad funkar i ett brottarblåvitt. Frågan är dock var han tar vägen? Spelartypen är ju inte direkt "självsäljande" på samma sätt som sulfinter och sockervaddsgöttigött som typ Sana bjussade på innan han blev Hollandsexport och sedan landslagsstjärna (mer om honom senare). Svårt att säga var JJ tar vägen som sagt, men unnar honom verkligen spel i de större ligorna (för att även han få en välförtjänt plats i a-landslaget framöver) typ Bundesliga eller kanske Eredivisie? Samtidigt, han är smart Jakob, går säkert inte till vilket sketland som helst. Helt klart med i sillydiskussionen.

- Joel Allansson, 1992-11-03 - Kontrakt t o m 2015
Apropå fröjd att se folk spela boll kommer man ju osökt in på på Joel. Sjukt ändå att han "bara" är två år yngre än JJ, men känns som att han fortfarande är rätt ung och har framtiden för sig i blåvitt. I och för sig inget snack om att han är både ung och förhoppningsvis har framtiden för sig i blåvitt. Jag älskar verkligen när Joel spelar. Han har flytet, han har blicken, han har foten. En mycket tänkbar och önskvärd bärare av den Farnerudska manteln. Hoppas innerligen att Gren sitter ner med Joel i slutet av säsongen och snickrar på en förlängning, för Joel är onekligen en bra spelare. Förhoppningsvis och troligtvis inte någon sillyinblandning detta fönster.

- Gustav Svensson, 1987-02-09 - Kontrakt t o m 2017
En av Milds sista värvningar som på ett eller annat sätt gått rätt in i laget. På gott och ont kanske. Missförstå mig rätt här, det är inte Gurra (S) som tar ut sig själv i en startelva såklart, men vissa matcher där vi spelat "rätt så ultradefensivt" med JJ och Gurra (S) då vi kanske inte satts på allt för mycket prov bakåt (läs: typ en av alla kryssmatcher, och varför inte BP?) då borde kanske Gustav inte spelat. Hur som helst, det är en fröjd att se honom städa och grisa runt framför backlinjen och årets enda smolk hittills är ju såklart det röda kortet mot Norrköping. Nyss hemflyttad och med lite stabilitet och säkerligen en smutt lönecheck är Gurra (S) inte med i några sillydiskussioner i år.

- Philip Haglund, 1987-03-22 - Kontrakt t o m 2014
Tänk så fort det svänger i fotbollsbranschen ändå. Från att ha varit given förra året (och gjort det jävligt bra) till att vara tokpetad denna säsongen och när chansen gavs, då gick det åt helvete, rent ut sagt. Sjukt trist ändå. Jag gillar Philip. Jag gillar verkligen intelligenta människor och Philip verkar onekligen vara en intelligent människa, stockholmare till trots. När det gäller hans fortsatta karriär i blåvitt är jag dock tveksam. Det snackas om att han kommer att presenteras för hårdsatsande (vilken gång i ordningen?) Hammarby. Skulle inte bli förvånad om det blir Södermalm för Haglund. Helt klart med i sillydiskussionen detta fönstret.

- May Mahlangu, 1989-05-01 - Kontrakt t o m 2014
Lite otippad värvning av Håkan ändå. Dels för att May inte hade lirat på länge efter sitt hälsenebrott förra säsongen, samt att det just var en "sådan spelartyp från en annan allsvensk klubb". Samtidigt var det ju inte direkt någon Youtube-värvning, utan alla som sett May i Helsingborgs tröja fattar ju att det är en riktigt duktig spelare. Något som han verkligen visat i blåvitt. Återigen, ett flow och lugn som förnimmer om Farnerud, självfallet med andra kvalitéer och egenskaper, men just flowet. Tror inte att May kommer att lämna för någon annan klubb detta fönstret, men lär sticka efter säsongen i och med att han är "för bra" för allsvenskan och att han har ett kort kontrakt. Hade ju varit flott om Gren lyckades behålla honom under nästa säsong också. Tänk May, Hysén och Vibe på samma plan?

- Martin Smedberg Dalence, 1984-05-10 - Kontrakt t o m 2017
Jävlar vad man vill att MSD ska leverera på högerkanten (när han spelar) likt gamla dagars Alex och Sella. Det har man ju inte fått se allt för mycket av, än. MSD har ändå visat prov på bra inslag under några matcher, både offensivt och defensivt, i synnerhet matchen mot Helsingborg häromsistens. Det man kan fundera över i kombinationen med att det pratas om MSD's "känsliga högerfot" är ju såklart VEM han ska slå sina patenterade inlägg på? Likaså, vi har inte heller fått se prov på några herrjössesfrisparkar, än. Kommer inte att diskuteras under denna sillårstiden. Långt kontrakt. Truppspelare.

- Sam Larsson, 1993-04-10 - Kontrakt t o m 2015
Hale bale. Var ska man börja när det gäller Sam? Känns som att man hade kunnat skriva en hel hittepåkrönika, eller kanske rentav en avhandling om Sams utveckling och prestation i blåvitt såhär långt. I synnerhet när man tänker på hur överlägsen han ändå är i man-mot-man-situationer i vänsterkantsspelet och hans totala Torbjörn Nilsson-magi. Sen kanske det inte alltid leder till varken målchans eller mål, vilket i och för sig inte alltid är direkt länkat till Sams egna spel, men ändå. Sam är den spelartypen (vi var inne på det tidigare) som större klubbar (då menar jag inte F*CK) med enkelhet kan slanta upp en 20 millar för, bara för att få en trollgubbe av den kalibern. Förhoppningsvis har Gren insett detta också och printar ut ett kontrakt modell större, för att åtminstone försöka få behålla Sam ett tag till. I allra högsta grad under diskussion i detta sillyrejs.

- Hampus Zackrisson, 1994-08-24 - Kontrakt t o m 2014
Först erbjöds ett halvårskontrakt som sedan förlängdes året ut (av Gren) med Hampus. Debuterade i a-tröjan mot Helsingborg och ersatte då JJ. Är väl kanske både tänkt som försvarsspelare och defensiv mittfältare a'la Gurra (S). Spännande spelare som mycket väl kan ta några steg till och således kanske få möjlighet att förlänga efter säsongen. Lär inte diskuteras allt för mycket i denna silly season.

- Daniel Sobralense, 1983-02-10 - Kontrakt t o m 2015
När man skriver detta och kommer till inskten att Sobra till och med har ytterligare ett år kvar på kontraktet blir man ju måttligt trött. Samtidigt, Sobralense själv har ju gått ut i media att han vill lämna, vilket även har kommenterats och bekräftats av den extremt frispråkige Gren. Jag hoppas innerligen att Sobra kan komma iväg under detta fönstret för att kunna friställa (den troligtvis extremt stora) löneposten till Sams kontrakt istället. Sobra gjorde det i och för sig rätt bra mot HBK sist när han kom in, men vi har ju inte direkt fått se någon av aktionerna och åkturerna som vi bjöds på under alla möten me Kälmäh back in the days. Minns så väl hans sista (?) match i röd tröja i cupen mot Kälmäh hemma, och Sobra blev avplockad efter typ 60 minuter. Jävlar som han dominerade då. Sen kom han till blåvitt.

- Nordin Gerzic, 1983-11-09 - Kontrakt t o m 2015. ÖSK resten av 2014
Att det inte blev mer snack och drag i Patriks inlägg om Kalle Anka-hanteringen, eller åtminstone media- och hemsidesnurren när det gällde Nordins utlåning och där klubben tackade för denna tiden, är oerhört märkligt. Där och då kändes det verkligen som att "alla belackare" fick sina kvarnar vattnade när det gäller allsvenskans kvalitet. För det var verkligen helt makalöst pajigt agerat. Hur som helst, Nordin, som verkar vara en trevlig prick med hårt driv på träning och extremt mycket kroppspråk och gester i matchsituation, har ju inte gjort sig rättvisa i blåvit tröja. Varför kan man fråga sig, men hans "outning" av spelmissbruket kan ju vara en orsak. Bara att lyfta på hatten och hoppas att Nordin gör det bra i ÖSK säsongen ut och att vi kan få några spänn tillbaka i herrejössespåsen pengar som de fick av oss när han kom hit. För, mer spel i blåvitt lär det väl inte bli, hur långt kontrakt han än sitter på.

Anfallare

- Malick Mané, 1988-10-14 - Kontrakt t o m 2017
Här var det såklart Håkan Milds extremt breda kontaktnät som lade grunden till värvningen av Mané. När vi pratar kontaktnät alltså. Malick som debuterade rätt gött i och med mål borta mot ajk i premiärmatchen, men sedan dess inte har gjort allt för mycket avtryck likt de vi kikade på i Sogndal-highlightsen när han kom på tapeten. Har väl givetvis att göra med att i Sogndal var han stjärnan och gjorde som han ville (på plan i alla fall) och dribblade halva moståndarlaget och dönade in den. Eller tog en het frispark och sänkte den i borte. Om det har med att göra att han spelar i blåvitt nu, och där är det kanske lite svårare att vara svår (lex Bojanic/n+1) eller om det är något annat är svårt att säga. Massa mål har han inte gjort i alla fall, även om det sett rätt okej ut emellanåt när han spelat. Samtidigt, det har sett mindre okej ut också. Lär inte vara med i något sillysnack. Långt kontrakt. Får köra ner huvudet och köra helt enkelt.

- Gustav Engvall, 1996-04-29 - Kontrakt t o m 2017
Känns jävligt gött att Gurra (och vi) sitter på ett långt kontrakt. Fruktansvärt lovande ung man den där ölänningen. Självfallet såg vi ju potentialerna i U17-VM och även under de framträdanden han gjort i blåvit tröja. Senast nu mot Helsingborg bjöd han på mersmak i riviga löpningar (straffen!), en till synes orädd inställning och blick för spelet. Givetvis finns det saker att slipa på (såsom lite mer egosim i offensivt straffområde), därav gött med långt kontrakt. Självklart behöver grabben speltid, vilket inte borde vara så svårt att få när våra övriga anfallare spelar så evinnerligt bra (Vibe borträknad här). Lär inte diskuteras under denna silly om inte Sunderland får för sig att punga ut ett gäng nya millar...

- Lasse Vibe, 1987-02-22 - Kontrakt t o m juni 2016
Var ska man börja i Vibeanalysen då? Rätt grova lägen som brändes förra året, kryddat med en del assists dock. I år var det tänkt att Söder skulle axla Tobbes mantel, men där har supersympatiske dansken tagit vid istället. Skytteligaledare efter två fina baljor mot HBK senast och en av få i laget som verkligen, och då menar jag verkligen, visar hjärta och stolthet i det han gör på planen. Märkligt att det ska komma från en såpass "otippad" spelare (man kan ju tycka att en av de äldre, eller åtminstone med några år på CV't i blåvitt kliver fram), å andra sidan gör det mig inget alls. Efter det extremt intressanta snacket i allsvenskans podcast häromveckan steg Lasse i mina ögon ytterligare. Med hänvisning till tidigare dravel om förkärleken till intelligenta människor är såklart Vibe inget undantag. Verkar trivas gött i Göteborg och förhoppningsvis får vi se ett gäng baljor till från "Good Vibes"-Vibe. Förhoppningsvis inget sillysnack länkat med #29.

- Robin Söder, 1991-04-01 - Kontrakt t o m 2015
När Vibe avhandlades ovan var jag ju inne lite på det här med att axla Tobbes mantel i form av målgörare. Säga vad man vill om Söder, men en målgörare av Tobbeklass är han inte. Däremot finns ju många andra styrkor som kanske inte alltid syns, men som Söder ändå gör väldigt bra. Emellanåt. I kruxet och kråksången, som vi drog igenom med Gurra (S) så är det ju inte spelarna själva som tar ut laget, således är det ju inte Söder själv som bestämmer att han ska spela. Det gör någon annan, typ Stahre. Tycka vad man vill om det, och Söder har ju även han fått utstå hinkvis av skit på nätet efter sina insatser de senare åren. Även här får jag väl dessvärre skriva under och hålla med. Någonstans måste man försöka bryta mönstret och säga att det räcker. I synnerhet om man spelar på ett visst sätt. Hade man kört Robin som ytter och några andra (Vibe och Engvall?) på topp så hade jag köpt den uteblivna målproduktionen lite mer. Men inte som "striker". Nåväl, ett år kvar på kontraktet. Tveksamt om det blir så mycket mer efter att Gren har fått säga sitt. Å andra sidan, bollen är rund och allt kan hända. Gör han 25 mål nästa år så kanske det blir försäljning ändå? Vi får se.

Tränare

- Mikael Stahre/Magnus Edlund - Kontrakt t o m 2015
Firma Stahre/Edlund har blandat och gett genom åren. 7a, tredjeplats/cupvinst och i år? Samtidigt är det rätt givet att den "nya organisationen" på KG inte vågar/vill göra sig av med tränarstaben såhär "tidigt i sin kontorslagskarriär". Jag tror helt klart att Stahre/Edlund kommer att fullfölja sina kontrakt, däremot om det blir en förlängning eller inte, det beror såklart helt och hållet på resultatet. Hade man fått provision på oavgjorda matcher vore Stahre/Edlund jävligt täta vid det här laget.

Sillynamn

- Tobias Hysén
Har väl uttryckt lite löst i media från och till att det är familjen som bestämmer om det blir att köra hela vägen i Shanghai, eller om det blir hemkomst innan kontraktsslut. I och med att Khalili gick till Shanghai kanske "möjligheten" har ökat att få hem Tobbe, samtidigt, är det verkligen så bra? Jag vet inte. Alltid lurigt att få hem en spelare som är "given" redan innan... Å andra sidan, när det gäller Tobbe så är jag först i ledet att välkomna honom i L.A när Gren har löst hans signatur (förhoppningsvis kanske utan en allt för fet sign-on denna gången eftersom förra kontraktet "bröts" i förtid). Nej, en Tobbe som inte är för trött platsar helt klart i detta blåvitt som inte riktigt får igång målfabrikationen.

- Gunnar Heidar Thorvaldsson
Enligt uppgifter i media är alltså Konyaspor är beredda att släppa anfallaren helt gratis, trots ett år kvar på kontraktet. Om det blir blåvitt är oklart, men han kanske är sugen på att få lite finfina inlägg från MSD igen? Att Risp är inblandad kanske är positivt om man vill ha honom till oss. Jag vet inte rikigt. Det jag "minns" av honom är att det var mycket "målgörarmål" och nickmål. Det är ju något vi saknar. Så varför inte?

- Tom Pettersson
Åtvidabergaren är alltså trött på pommes och majjo i Belgien. Här vet jag inte mer än hans singer-songwriteregenskaper och några svaga minnen från mittbacksspel på Kopparvallen. Kanske en fullt potent mittback när/om Kjetil lämnar.

- Tobias Sana
Sana är väl en helt okej spelare, inget snack. Han kanske rentav har slipat på många saker under sin tid utomlands, men att han skulle gå in som någon frälsare och en ren copy/paste på Sam (om han skulle försvinna) det låter mycket mycket osannolikt i mina öron. Jag vetefan alltså.

- DMK
Samma sak här som med Sana. Skön kille, men unnar honom några år utomlands i andra obskyra ligor som Skottland. Inte heller någon direkt frälsare för oss om han skulle komma tillbaka nu.

- Mikael Antonsson
Ingen aning om det fanns någon kontraktsklausul när han trillade ur Serie A med Bologna, men kontrakt till 2015 har han enligt Internet i alla fall. En högklassig mittback (visst, diverse landskamper som inte varit 100) som helt klart hade fått bilda mittlås med Bjärs. Kanske inte så trolig dock.

- Haitam Aleesami
Vår extremt extroverta och kontaktnätsrika sportchef uttalade sig visst även om Fredrikstads 22-åriga vänsterback. Jag har ingen aning om denne Haitam är något att ha, men en riktig vänsterback måste vi ju ha när vår nuvarande ska söka lyckan i världens största klubb i öresund.

- Jacob Ericsson
Även här har Gren bekräftat till media att en vänsterback är intressant och helt klart skulle passa in. Denne Jacob Ericsson har jag inte heller någon direkt aning om, men som sagt, en vänsterback måste ju in.

Det var allt för denna gången. Ös på i kommentarsfältet med sillynamn. Tills dess: Krossa Ungern.