2014/07/31

Rio Ave - Portugals Gefle

Att hålla på blåvitt den senaste veckan har varit tungt. Förvisso gick vi vidare till Q3, men en förlust är alltid en förlust. Den här gången kom den inte heller ensam. Jag skall inte orda något vidare om förlusten mot Mjällby, utan konstaterar att vi numera inte kan stoltsera med att vara “obesegrade sen Malmö hemma”.
Den här artikeln kommer istället fokusera på Rio Ave, som vi möter i Q3, idag torsdag.
Jag har i vanlig ordning använt mig av Wikipedia, lite google och lite google translate för att få fram det som följer.

Rio Ave Futebol Cluebe är en Portugisik klubb bildad 1939. Precis som IFK Göteborg har smeknamnet Änglarna har Rio Ave smeknamnet “Rio Grande”. Laget äger sin arena Estádio do Rio Ave belägen i hemmastaden Vila Do Conde. Arenan har en kapacitet på 12 815 besökare och invigdes 1985. Publikmässigt snittade Rio Ave 2157 besökare förra säsongen, vilket gör det högst oklart hur många besökare som kommer lockas till deras hemma-match. Än mer klart är dock att de inte lär komma med en endaste liten supporter till oss.


Laget placerade sig på elfte plats i Primeira Liga, som totalt innehåller 16 stycken lag. Platsen i Q3 fick man genom att man tog sig till final i Taça de Portugal (tänk svenska cupen) där man förlorade mot Benfica. Då Benfica redan hade en plats i CL, så fick Rio Ave kvalplatsen i Q3 till EL.

På grund av ovanstående är det väldigt svårt att veta hur bra Rio Ave är, just nu. Laget verkar inte bestå av någon ensam striker, men har ju bevisligen spelat bra i cupen trots en dåligt resultat i ligan. Något man även bör notera är att trots laget är från Portugal, så består det till stor del av brasilianska spelare. Truppen har även en förhållandevis låg snittålder, med en ganska bra spridning, så det bör finnas både energi och rutin. När det gäller skyttet verkar det, precis som i fallet med Györ, inte finnas någon utpräglad striker. (Rudolf verkade mer arg än bra..)
Spelaren Ukra (André Filipe Alves Monteiro), vann den interna skytteligan med sex mål, vilket räckte till en 76:e-plats i ligan.
Sex mål - det är lika många som Daniel Sjölund gjorde förra året, och han är man ju inte jätterädd för.

Hur sammanfattar vi? 
Krossa Rio Ave!