2014/07/07

Matchtankar - Helsingborg hemma, 6/7

ANALYS. Efter sju sorger, flera svåra år och en jävla massa flathet är det dags både för mig och blåvitt att komma in i matchen igen. 6-2 mot hif, heif?, Helsingborg och man borde ju självfallet sitta jävligt still i den känslomässiga hissen. I synnerhet efter debacleskräpet mot Fola Esch i torsdags. Eller? Jag vet inte. Stahres uttalande i gepe om att fansen hatade honom/laget (eller bara honom?) efter noll noll mot Luxemburgs näst bästa klubblag, och att vi älskar honom (eller kanske mer laget, typ?) efter 6-2 mot ett Helsingborg som var riktigt trötta. Sanningen skulle tydligen vara mitt däremellan. I alla fall enligt Stahre, denne fingerspetsretoriker. Men, resultatet styr tanken, och jag tycker fan att Helsingborg var bättre än Fola, så ingen logik, floskelgenererad eller ej verkar funka i detta fallet. Och vänder man på det, när det gäller att resultatet styr tanken-teorin, så borde man ju varit än mer förbannad i torsdags, eftersom "vi inte ens förlorade".
 
Hur som helst, tre extremt viktiga (såsom alltid) poäng, hämtades hem efter ett mycket trevligt spel i söndagens match. 4-4-2 med en tydlig balans och samspel mellan JJ och May, en frejdighet av Sam och Ludde (yay, honom har vi sålt!), bra avvägd defensiv/offensiv av MSD, fantastiskt löpstarkt och utdelningsrikt arbete av Emil (nej, Adam ska inte spela högerback nu när Salomonsson kör såhär) och en stekhet Vibe som gör allt rätt nu, så får vi vara nöjda. I alla fall lite nöjda, Söder gjorde ju mål!
 
Hur ska laget formeras och spelas framöver då? Mot Fola vore det ju ett direkt tjänstefel att ändra på gårdagens elva. Gurra (S) kan inte plockas in "bara för att han ska spela", Adam ska definitivt inte gå in "bara för att hans ska spela", och Mané får nog bestämt sitta kvar och häcka på bänken ett tag till. Samtidigt, en av nycklarna i gårdagens match var ju självfallet individuella prestationer, men i huvudsak kändes det som att för första gången på länge, "så var skallarna på plats". Inställningen verkade finnas hos de flesta. Löpningar, understöd, avslut, variation och framförallt en tro på uppgiften lös igenom. Till och med efter Helsingborgs plötsliga mål.
 
Smolket i gårdagens bägare får ju ändå tillskrivas deras snöpliga reduceringsmål efter Sandbergs något mindre lyckliga murplacering och hans retursläpp. Hur som helst så kan vi ju glömma det ganska lätt när Engvall trummade igenom några minuter senare och löste den där straffen. Solklar sådan. Maylangu dönade upp den i taket på ett Farnerudsäkert sätt. Flott.
 
Några korta från matchen då:
 
+ Vibe!
+ JJ!
+ Sam!
+ Emil!
+ Inställningen och genomförandet.
+ Variationen.
 
- Rätt bedrövligt försvarsspel vid deras mål. Kommunikationen från Sandberg måste bli lite bättre.
- Helsingborg. De var sannerligen inte bra. Inget som vi ska gnälla över såklart, men växlarna får kanske inte dras för hårt efter denna segern. Sitt still i känslomässig hiss med skallen på plats.
 
Nu kör vi över Fola på torsdag.