torsdag 31 juli 2014

Matchtankar - Rio Rio och domaren hemma, 31/7

ANALYS. Vad ska man skriva? Vill egentligen inte börja så här, men den vidriga korrupta äckliga världsfotbollen, sponsrad av UEFA, visade upp sitt smutsiga ansikte på Gamla Ullevi denna sensommarkväll i juli. Vi var inte bra. Domarteamet från Spanien var om möjligt ännu sämre. Situationen som föranledde deras frispark och efterföljande mål är ett stort, brutalt jävla skämt. Deras målvakt som tar med hand utanför vit linje är ett än större skämt, och Lasses chans i slutet när han blir mördad av den lyckosamma målvakten visar inga gränser på skojeriet.

Nu kanske det inte enbart var domarens och hans kamraters insats som gjorde att denna drabbning slutade i moll och med ytterligare en nolla i blåvit målkolumn, men visst fan hade det en brutalt stor inverkan. Inget snack.

För att lämna det mediokra blåsandet, eller ickeblåsandet ett tag så var vi ändå extremt ängsliga och visade vårt för kvällen syrianskafärgade motståndarlag ruskigt mycket respekt. Det är ledsamt. Återigen. Kom inte dragandes med det patetiska bussnacket igen, för att skylla på nån jävla pajasbuss och det där toklöjliga begreppet, det köper jag inte. Visst, de backade hem, stängde mitten, drog ner tempot och gjorde det så samlat, lätt och enkelt när vi gång efter annan promenerade fotboll och inte hade större alternativ eller ambitioner att luckra upp deras täta försvar. Märkligt är ju faktiskt att vi inte en enda gång utnyttjade deras smått loja bolltapp eller halvdana uppspel. Vi hade inte en gubbe i boxen när det väl (väldigt sällan) dök upp ett inlägg att prata om. I synnerhet från MSDs fantastiskt fina högerfot.

Nej, vårt anfallsspel är under all kritik. Fantasilöst, håglöst, tafatt och smånätt. I sammanhanget måste man ändå medge och inse att Rio Ave hade (en del) bollskickliga spelare som plockade ner det mesta och levererade boll till fri medspelare. Såg extremt enkelt ut. Men, det berodde väl mest för att vi inte gjorde jobbet. För i samma kråksång tycker jag inte att Rio var nämnvärt bra. Det stör mig ännu mer.

När Sobra och Engvall kom in blev det väl lite bättre. Likaså när Emil fick röja lite på den tidigare kolasåslångsamma högerkanten så kändes det som att vi åtminstone hade nåt alternativ till Sam och Luddes kant som så ofta och så enkelt utmanövrerades. Engvall måste starta returen eller kanske rentav mot ajk. Inget snack. Likaså hoppas jag att vi redan på måndag visar vårt motståndarlag på andra sidan lika mycket respekt som vi gjorde mot skansen i premiären 2009. Så längesen var det (känns det som) som vi visade att på GU bestämmer vi.

Några korta från matchen då:

+ Publiken. Vi var inte många. Men hördes.
+ Sobra (!). Stor skillnad när han kom in.
+ Något mer?

- Publiksiffran. Gnäll, jag vet. Men dåligt.
- Respekten och rädslan!
- Ineffektivitet! Skjuta?
- Behöver de nämnas? UEFA-maffia!

Åtminstone en match kvar i Europa för denna gången. Tills dess, för att ha en sportslig liten jävla chans till repris nästa år måste ajk brytas ner på måndag. Kom till GU. Gör det.