2014/07/16

Att vara eller inte vara, Darijan Bojanic.

Igår kl 15:00 presenterades Darijan Bojanic som ny spelare för Helsingborg.
Darijan, som kom till IFK Göteborg sommaren 2013 spåddes en lysande framtid och imponerade på såväl undertecknad som lagkamrater och ledning med sitt spelsinne och sina fantastiska avslut.
- Han har ett skott av hög internationell klass, lät Mikael Stahre hälsa en kylig augustiträning på Härlanda park. Samma dag skickade Håkan Mild pojken till frisören. Det där håret skulle det bli ordning på. Nu representerar du en av Sveriges största klubbar. Någon struktur får det allt vara.

Nyfriserad och fin
Vad hände sedan? Någonstans på vägen har någonting gått fel. Väldigt fel.
Darijan hamnade bokstavligt i den stora frysboxen. Det ryktades om missbruk från egen del.
Sena nätter, dålig kost, sen ankomst, loj inställning och gnäll för uteblivet spel.

Om du ser till vilket annat arbete som helst så hade en sådan person aldrig fått stanna kvar på ett bolag.
Vem behåller en person som inte utför de arbetsuppgifter den blivit ålagd? Vem behåller en person som inte visar vilja, gnäller och inte representerar bolaget på ett bra sätt? Jag arbetar själv inom säljbranschen och jämför ofta fotbollsspelare med säljare. Det handlar om att leverera under press. Det handlar om att öva, slipa på sina färdigheter och nå de mål som är uppsatta. Om du inte klarar av de krav som ställts på dig är det dags att du försvinner. Klarar du inte av de villkor som ställts ses du bara som en belastning. En kostnad. Och som säljare har du minsann inget långt kontrakt att luta dig mot.

Skillnaden är att det inte går att jämföra med vilket annat arbete som helst.
Kan det vara så att en del av ansvaret ligger på klubben? Att se till att deras investering faktiskt blir motiverad, visar vilja och ger skäl för sin lön? Att se till att deras spelare, vilken blott är 19 år gammal faktiskt växer upp, börjar ta ansvar och visa mognad? I synnerhet när det finns en såpass lång tid kvar på kontraktet. Det finns väldigt stora pengar att tjäna här.
Om man försökt i detta fallet? Det tror jag säkert. Jag tror knappast på devisen; "Ställ dig in i ledet, annars försvinn".

Personligen tycker jag frågan är komplex. Finns det ett rätt eller fel? Vem bär ansvaret? Vad tycker du?
Det enda jag kan konstatera är att den klubb som får ordning på Darijan Bojanic har gjort sitt livs affär.

Ps. Darijan Bojanic skall INTE bli pappa, vilket texten tidigare förtäljde. 
Vanligtvis dubbelkollar jag alltid saker som skrivs här - denna gången missade jag det. Det var fel och jag ber om ursäkt.