2013/05/31

Pinsamt Blåvitt!

HELVETESJÄVLASKIT. Ungefär sådär känner jag just nu. Var f-n fanns kampen, viljan och moralen?? Domarskiten får komma i något annat inlägg, men hur i h-vete kunde det gå såhär??

//Besviken

Gästkrönika: Kärleksbrev till Daniel Sobralense

GÄSTKRÖNIKA Idag fick vi in en gästkrönika från João F som är riktad till Daniel Sobralense personligen efter dennes insats i cupfinalen. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på:kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!


Caro Daniel Sobralense!
Quero agradecer a sua grande atuação na final da taça no último domingo. Depois de vir para o campo no momento em que estávamos sendo muito pressionados, não jogaste apenas como um homem, mas como um artista. Você ganhou a bola, segurou-a por alguns segundos para acalmar a nossa equipe e, em seguida, a cada momento, realizou um pouco de magia e mostrou seu brilhantismo em uma passagem chave ou mudança de posição. Você jogou com uma qualidade que eu tenho raramente visto em qualquer equipe sueca, e eu estou muito feliz e humilde que você é um membro da nossa equipe. Por favor, nunca pare de servir-nos "as sobras" do seu jogo, e por favor continue ensinando este futebol maravilhoso e belo para os nossos jovens jogadores. Você é uma parte importante da nossa equipe, e que às vezes julgamos rápido demais, você tem a capacidade de agregar irracionalidade e uma lateral letal para nosso ataque. Por favor, continue jogando da mesma forma e no mesmo nível, para que possamos mais uma vez ver o sucesso, tanto na liga nacional e as taças internacionais europeias!

Com muito amor e gratidão por seu jogo habilidoso e maravilhoso no último domingo,

João F. 
IFK Gotemburgo torcedor


Kära Daniel Sobralense!
Jag vill tacka dig för din strålande insats i cupfinalen i söndags. Du kom in på planen i ett läge när vi var under stor press, men spelade inte bara som en man utan som en sann konstnär. Du vann boll, höll den några sekunder för att skapa lugn i vårt lag och tog varenda tillfälle att visa magi och briljans i nyckelpassningar och positionsändringar. Ditt spel höll en kvalitet som jag sällan skådat i något svenskt lag, och jag är väldigt glad och ödmjukt tacksam att du är en del av vårt lag. Vänligen, sluta aldrig upp att servera oss rester (Sobra = rester) av ditt spel den här matchen, och fortsätt lära ut din makalösa och vackra fotbollskonst till våra yngre spelare. Du är en viktig del av vårt lag, och även om vi ibland har varit något snabba att döma, så har du bevisligen kapaciteten att ge vår offensiv irrationalitet och en dödlig spets. Snälla, fortsätt spela på samma vis och på samma nivå, så att vi återigen kan nå framgång i såväl Allsvenskan som i de europeiska cuperna! 

Med stor kärlek och uppskattning för ditt konstnärliga och lysande spel i söndags

João F 
IFK Göteborgssupporter

2013/05/29

Cupfinalen 2013 - Bilder inifrån Blåvitt.

BaraBen kan här bjuda på exklusiva bilder inifrån Blåvitt från Cupfinaldagen. 
Se bland annat uppladdning, segerintervjuer och ett efterlängtat guldfirande. 



Ett stort tack till IFK Göteborg för en fantastisk resa.
Blåvitt mot Europa!

En förvriden verklighet. 1000 Änglar.

Reflektion:
  • Det har väl inte undgått någon att det var stökigt och bråkigt utanför Friends Arena i söndags. 
  • Det har väl inte undgått någon hur de otäcka Blåvita supportrarna eldade bengaler fritt och okontrollerat vid inmarschen i klacken. Där fanns barn. Där fanns kvinnor. Alla grät. 
  • Men framförallt har det väl inte undgått någon att IFK Göteborgs supportrar vid slutsignal stormade plan och sprang rakt över mot Djurgårdens fans för att häckla samt kasta bengaler. Varenda Blåvit supporter, på hela Friends - ja, fan, tom de som satt hemma i soffan var med. Alla kastade bengaler. De otäcka jävla blåvita supportrarna som inte vet hut. 

Det har nog undgått vissa; att IFK Göteborg tog en historisk seger på Friends Arena.
Att IFK Göteborg hade ett fantastiskt supporterfölje där över 5000 änglar var på plats.
Att runt 4980 änglar skötte sig exemplariskt, hejade fram sitt lag till seger och sedan åkte hem med ett leende på läpparna och ett minne för livet.

Låt mig berätta om min verklighet.
Den börjar redan klockan 10:30 i Söndags. SJ har precis satt IFK Göteborgs chartrade tåg mot Solna i rullning. 1000 Änglar sammansatta i ett tåg på 14 vagnar - på ett tåg som mäter 453 meter.
Förväntansfulla blickar sveper ut över vagn sju. Vid säkert fem tillfällen hör jag orden;
-"Nej, fan va roligt att DU är med på tåget! Gött att se dig!"
11:00 - Restaurangvagnen öppnar.
Vi börjar närma oss Skövde, och vår lokförare låter meddela att vi har något problem med bromsarna på tåget - självklart gäller det vagn sju. Vi blir ombedda att gå av. Några börjar garva;
- "Klart som fan de skulle bli problem, vi åker ju med SJ!"
Ett stort skratt sprider sig i vagnen. Det är bara att hoppa ur och vänta. Rökpaus för vissa. Perfekt timing enligt någon.
Solna - Match - Dödssyndsskandal
Vi slussas tillbaka mot tåget, lustfyllda, lyckliga och ja, berusade. Bussar väntar oss utanför arenan och vid 22:00 är vi åter på väg mot Mölndal.



Ett party likt inget jag vart på tidigare bryter ut. Det vankas 453 meter lång kärleksfest och spelarna är ute för lite segersnack. Det kramas och det fotas. Alla vill få en bild med sin idol. Alla vill få en bild med pokalen. Alvbåge stannar länge och håller låda. Han lär ut gamla klackramsor till nyblivna supportrar och fortsätter sedan att berätta om hur han själv stod där i klacken en gång. Bistron säljer mer öl än vilken fulländad Oktoberfest i München som helst.
1000 uppspelta, berusade, lyckliga och dansande supportrar.

SJ låter rapportera till IFK Göteborgs marknadsavdelning att antalet anmärkningar efter resan är NOLL.
Inte ett fönster - nej inte ens ett litet stolssäte fick ta stryk. Det finns inte ett handtag som ej är i gott skick. Inte en soppåse, lampa, tvålpump, kaffekopp eller hatthylla återlämnades obrukbar. Vidare låter våra värdar rapportera att det inte fanns en tillstymmelse till bråk noterad efter resan, och IFK Göteborgs supportrar är mer än välkomna tillbaka. 1000 Änglar.


Där har ni något att skriva om, gammelmedia.

2013/05/28

Söndagen 26/5

Jag har valt att fokusera på glädje, lycka, eufori på fans, supportrar, ståplats, sittplats på resan tur och retur till Solna och det finns självklart några bilder från resan hem på dom som gjorde oss så härligt glada.

Cupguldstankar


HÖFTSKOTT. Två nätter, en tågresa, ett antal lyriska tweets och en extremt välbehövlig SVT Play-repris senare börjar väl intrycken så smått att klarna. Här kommer lite spridda tankar om matchen, guldet och ”den största läktarskandalen i svensk fotbolls historia” (som någon idiot kallade det). Håll tillgodo!



♛  Rätt lag vann. Svårt att ha några invändningar mot det egentligen. Även om finalmatchen som sådan var en förhållandevis jämn historia så har Blåvitt imponerat överlägset mest på vägen dit. Helsingborg borta, Öster borta och sedan Djurgården i Stockholm – vi fick svårast möjliga utmaning i varje omgång egentligen.

 Jag har inga naglar kvar. Kan faktiskt inte minns när jag var så nervös senast.   

♛  Alldeles för passivt vid ledning. Igen. IFK Göteborg ÄR ett bättre fotbollslag än Djurgården 2013. Det borde ha synts mer.

♛  Alvbåge var bäst i Blåvitt. Inga protester där va? 

♛  Emil var sämst. Tyvärr. Det gör ont att säga det, för jag gillar verkligen Emil, men hans insats i söndags måste vara den blekaste jag sett av någon spelare i år. Jag räknade till en bra aktion – ett kombinationsspel med Adam i början av första halvlek. Dessutom blev han olycklig syndabock vid Djurgårdens mål. Minns ni #hållenstolpe? Lustig fick en jävla massa skit för det målet, och då var ändå Sjevtjenkos nick bra mycket vassare än Amarteys.

♛  Samuelsson, Samuelsson, Samuelsson... När fan ska Sveriges alla kommentatorer lära sig att han heter Salomonsson? Hur svårt ska det vara?

♛  Bra, Stahre! Rätt byten vid precis rätt tidpunkt. Litet frågetecken för Moberg – kändes mer som ett Stiller-läge där – men både Farnerud och Sobralense hjälpte verkligen till att ta tag i matchen så fort de kom in. Sobra får ofta berättigad kritik för att spela för svårt och inte föra bollen framåt, inte minst av undertecknad, men inte den här gången.

♛  På tal om Sobra: Visst såg man väl glimtar av 2009-Adam där på högekanten efter att han kommit in?

♛  Skulle vilja se statistik över hur stor del av våra inkast som renderat i bollinnehav i år. Måste vara sämst i hela Allsvenskan. Cirka 95 procent av alla inkast kastas rakt framåt längs långlinjen mot stillastående forward som i bästa fall skarvar till ingen alls. Övriga fem kastas långt mot Sobra, när både Wæhler och Bjärsmyr finns i straffområdet. Obegripligt.

♛  På tal om långa inkast: Haglund fortsatt kung, även om väl varken han eller Jakob lyckades dominera fullt så mycket som vi vant oss vid.

♛  Djurgårdens kvitteringsmål var en spegelvänd kopia av deras enda mål mot Öis i semin. Det känns så klart jävligt slappt, onödigt och irriterande att vi inte ska kunna hålla bättre koll på den ytan då.

♛  Helt okej domarinsats, undantaget en riktigt miss. Eller två, beroende på hur man ser det. Det var inget mindre än rent tjänstefel av Johannesson att Östberg inte fick lämna matchen i förtid. Tacklingen på Jakob mot slutet av ordinarie speltid borde egentligen ha varit rött kort direkt. Var helt övertygad om att det skulle bli det också eftersom Tobbe inte tilläts spela vidare trots uppenbar fördel av boll. Även om man skulle nöja sig med ett gult kort i den första situationen skulle ett andra ha kommit en stund senare, till följd av den allt annat än vältajmade tacklingen på Tobbe i första förlängningskvarten. Tjänstefel, som sagt. 

♛  Mycket bra straffar. Inte ens Bjärsmyrs, som ju missade, var riktigt dålig. Övriga tre eminenta. Och Alvbåge  med tillhörande klackvägg gjorde minst sagt sitt. Tycker synd om de djurgårdsspelare som tvingades stega fram till punkten. 

♛  Från och med nu heter den Kamratvallen, okej?

♛  Hur många var vi på Kamratvallen egentligen? 4 000 sa de på TV. 5 000 skrev Balkander (har jag för mig). Hörde 7 000 någon annanstans. Hursom så ska vi tydligen ha varit det största blåvita bortaföljet på svensk mark någonsin. Sugna på en titel, much?

♛  Jag kan inte nog berömma IFK Göteborg för det fantastiska finaltågsinitiativet. Att fansen och spelarna fick fira den här grymt efterlängtade titeln tillsammans tror jag betydde otroligt mycket för båda parter.

♛  Jag kan inte nog berömma Kanal Glenn-crewet för den kanske bästa episoden någonsin

♛  ”Sug min kuk...”, skrek Alvbåge på tåget och drog igång allsång. Det har vissa säkert invändningar mot. Själv älskar jag det. En ocensurerad lyckoyttring.

♛  Det nya cupformatet blev en succé. 

♛  Planstormningen och tillhörande tråkigheter har tagit oproportionerligt mycket plats i eftersnacket, både i media och på Twitter. Mer än hälften av allt jag läst har på ett eller annat sätt handlat om det. Jag ska vara riktigt tydlig nu: Att fira den första blåvita titeln på fem år (!) med att springa fram och håna knäckta Djurgårdssupportrar är riktigt jävla lågt. Det är AIK-stilen. Att kasta in en bengal i motståndarklacken är rent kåkfararbeteende. Men (och det här är ett stort jävla MEN). Det handlar kanske om tio pers som hade Difs förlust som främsta fokus när planen stormades. De övriga 99,8 procenten tillresta Blåvitt-supportrar var, som sig bör, bara helt jävla galna av lycka.

♛  Många har frågat sig (både raljerande och på allvar) hur matcharrangören Svenska Fotbollförbundet ska straffa sig själva för det som inträffade efter slutsignalen. Förbundets svar har varit att det inte skulle tjäna mycket till att överföra pengar mellan olika konton. Det är så klart sant, så vad sägs om att betala ut pengarna till Blåvitt och Djurgården som ju är de som blev lidande av den bristande säkerheten?

♛  Träffade några päronkastarknattar som ville slåss när jag gick helt ensam till tunnelbanan efter matchen. "Nu är du inte så kaxig va, när du inte har polisen bakom dig?", undrade de. "Kaxig?", svarade jag, "Jag är lika glad som ni är ledsna, skulle jag tro." Det blev inget bråk.

♛  Träffade även ett äldre par från Fjällbacka som hade åkt upp för matchen. Blåvita så klart, med årskort och allt. Tog sällskap med dem in till stan och fick berättat för mig att deras son varit på samtliga Blåvitts tävlingsmatcher de senaste tolv åren, inklusive Europa-spel. DET är imponerande!

♛  Europa League-kval, för sjutton! Alla till Riga, Vaduz, Skopje eller vart fan det bär av!

♛  Den där lilla kronan som är till vänster här och innan varje annat stycke ska alltså föreställa en liten cuppokal. Man tager vad man haver.


"Klacken utan röst - en undersökning av pressens beskrivning av svenska fotbollssupportrar"

SUPPORT. Sällan används detta forum av mig för att sprida länkar till intressanta artiklar och undersökningar. Än mer sällan används det till att sprida länkar till relevant forskning och relevanta studier (...vilket i sin tur kan bero på att den relevanta forskningen är ytterst sällsynt).

På länken nedan kan ni läsa en mycket inressant studie och undersökning signerad Christian Naumanen och Fredrik Stjernström. Ta er gärna tid att läsa hela rapporten. Den är värd varenda minuts uppmärksamhet om man har ett intresse i supporterskap i allmänhet.

http://supportrar.wordpress.com/ - "Klacken utan röst"

2013/05/27

KanalGlenn - Cupvinnare 2013

Gårdagens cupguld är ett faktum och Kanal Glenn-redaktionen passade på att dokumenterade hela dagen.
Likväl förtärdes kolossala mängder alkohol, varpå avsnittets planerade manus kan ha påverkats - till det positiva.

Sista straffen & planstormning

#ifkgbg på Instagram

BILDER. Under gårdagen och idag har ett flertal bilder från gårdagens cup-äventyr publicerats på sociala medier. Här är de senaste med hashtag #ifkgbg som lagts ut på Instagram. Ta en titt du med för lite extra njutning:


Gästkrönika - "En elefant har attackerat ett hus i Värnamo"


GÄSTKRÖNIKA. I dag välkomnar vi signaturen "Pops" som serverar en gästkrönika om en cupfinal sett ur en ung nyvunnen supporters ögon. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på:kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!

För det första - IDIOT, kasta en bengal i firandet mot tvärsura och griniga Djurgårdsfans är aldrig ok - aldrig.

Åter till reflektionen som bär formen av total glädje, lycka, spänning, upplevelse, nerver, gyttja, galet bra stämning av båda klackarna & total eufori.

Fredag kväll i ett vanligt hem, berättar för sonen att det förmodligen blir en utflykt till Stockholm och Friends arena på söndag. Den blicken, förväntan och nästan lite blyga glädjen kommer aldrig att glömmas. 
- "Var är matchtröjan? Halsduken? Hur kommer Blåvitt att starta? Vem leder interna skytteligan i Djurgården? Men de ligger ju sist i Allsvenskan, fast har ju inte förlorat det senaste! Åker vi bil upp pappa? Hinner vi se uppvärmningen? Hur stor är Friends egentligen? Vi skall inte äta på Mc Donalds, det skall vara Burger King! Rad 1, Rad 1, det är ju precis vid planen! Ge mig IPaden jag vill kolla på arenan! Tror du Moberg-Karlsson får starta? Men Alvbåge kommer vara svinbra! Tänk om det blir straffar och Blåvitt vinner! Sitter vi nära klacken? Vem kommer slå straffarna för Blåvitt? Haglund gör det säkert och gör mål, som mot AIK!" ... frågorna, tankarna, kommentarerna tar aldrig slut om man är sju år och totalt fotbollstokig och plöjer allt, verkligen allt, som rör Blåvitt, Allsvenskan och fotbollen i allmänhet.

En lördag som fortsätter, spänningen stiger, allt skall analyseras och reflekteras över. Nästan lite svårt att äta på kvällen men en CL-final råder lite bot på fotbollsabstinensen. 

Söndag, mors dag & Cupfinaldags. Givetvis måste mamma få ett paket och en härlig frukost med fina kort från alla småttingar. Men snabbheten att göra sig klar då man skall få åka bil upp och vara med om en final, slåss om guld och verkligen få uppleva en gungande arena, den snabbheten slår alla andra dagar. Den blåvita tröjan med nummer 9, Selakovic är givetvis med i packningen. Frågorna fortsätter, fortsätter och fortsätter.  - "Packa ihop dig nu pappa, nu går bilen  mot Stockholm."

Hinner till Borås ungefär - "woaaaa, fullt med Blåvitt i den bilen!! En till pappa, kolla en hel buss med Blåvitt." Vägen upp genom landskapet innehåller bilar, minibussar, bussar och folk med blåvita detaljer överallt. Tanka lite, pinka lite, handla lite fika - "vi måste vidare nu pappa, matchen börjar snart." Funderar lite vuxet på hur logistiken skall lösas på plats i huvudstaden, Friends är ju kaos vad gäller parkering och transporter, men pendeln funkade ju kanon mot AIK för ett tag sedan. Vi parkerar i stan så tar vi pendeln ut - det i sig är ju ett äventyr om man är liten kille från västkusten. Ösregn möter oss, men pappa, Blåvitt älskar regn, det regnar alltid hemma! - "Det här kommer sluta 1-1 och Blåvitt vinner på straffar, vad tror du pappa?"

Stockholm city, Djurgårdare överallt, några enstaka Blåvita fans som lite sådär ovant traskar omkring på centralen och undrar vart närmsta spårvagn finns som skall ta dem till kompisvallen. En öl, en cola, lite pommes med ketchup i hotellbar känns som en bra uppladdning för oss. Nu är nerverna utanpå oss båda fast på lite olika sätt, en liten som inte kan äta av upphetsning och en stor som börjar få lite matchångest. Tänk om det inte går vägen, om vi får åka hem i regnet i natt med en förlust…"NÄ pappa Blåvitt vinner på straffar, jag tror Dyre får lägga en med, säkert i krysset!"

En liten promenad mot pendeltåget mot Märsta eller Ulriksdal, nu börjar stämningen höjas, blandade supportergrupper, familjer, mammor, döttrar, söner, farfar och en morfar - alla är vänner oavsett lagtröjor. Det skojas friskt mellan grupperingarna på tåget, ren glädje och en massa analyser om hur det kommer att gå eller inte. Vandringen mot arenan är precis på samma sätt, lite blöt och nervös men otroligt härlig och med glada människor överallt. - "Pappa, hur långt är det till Friends? Vilken ingång? Hinner vi se uppvärmningen? Jag vill se Alvbåge värma upp med alla skott! Finns det mat där? Är taket på nu då det regnar? Hur hittar vi rad 1? Kommer vi känna någon där? Jag tror Jakob blir varnad, han kommer säkert att lägga fälleben!"

Friends, kompisvallen, den stora nationalarenan - äntligen framme. Ingång D, nu kan tamejfan inget gå fel, guldet skall hem till Göteborg. - "Pappa där kommer nog klacken, de vrålar så där högt! En bengal, tror du de skall elda där inne? Blir det sådär rökigt då? Hinner vi se uppvärmningen nu? Det borde vi va? Jag vill ner till rad 1 direkt pappa!"



Inmarsch, stämningen verkligen på topp på alla sätt, nu är det matchdags, ståpäls på hela kroppen, nästan en liten tår i ögat, en son som är HELT LYRISK. Bengalhavet är mäktigt, fel att elda absolut det vet varje del av våra kloka delar, men vilken otrolig syn med flammorna, röken och motståndarnas svar. Sångerna ekar och trycket är massivt, betydligt bättre än mot AIK senast här. - "Pappa Pappa - de eldar!! Jag gillar inte färgröken, den stinker!! PANG!! knallskott, pappa det där var inte roligt, hatar då det smäller, skall de smälla igen??" 

Matchen, matchen, matchen, matchen, mål, sång, stämning, mål, stämning, gyttja och en totalt lyrisk son, "Pappa det blir 1-1 och straffar, Blåvitt vinner som jag sa." Piip Piip, nu är det förlängning och för spännande för oss alla. "Pappa jag vill stå på stolen för att se ordentligt! Haglund i ribban pappa! Stolpen pappa! Det kommer bli straffar! Blåvitt vinner!!" Jag hör vad du säger lillen men pappa är så nervös att jag går sönder! "De lägger nog en eller kanske alla i stolpen eller ribban pappa! Eller kanske får Alvbåge en på foten!

"MÅÅÅÅÅÅÅL - Farnerud pappa!! Det blev som jag sa!! GUUUUULD!!"

Promenad efter att sett en massiv planinvasion, glädje och yra men tyvärr också IDIOTI. Mot tåget pappa! Nu kan vi fira hela vägen hem! Kan vi äta på Burger King igen? Mamma blir nog bara glad om jag ätit kvällsmat innan jag är hemma! Jag är jättehungrig, glömde att äta på Friends! Promenaden mot pendeln är på samma sätt lugn, under god stämning och på alla sätt lika analyserande och kommenterande av alla olika grupperingar. Spärrarna öppna, bara att traska ned, inga kortstrul här inte, bra SL! Inga poliser, inga upplopp, inga knallskott och slagsmål, bara sjukt mycket folk som skall åka tåget mot centralen igen. 

"Pappa - Blåvitt vann på straffar!! Som jag sa!! Du skulle inte varit nervös! Kolla telefonen vad de skriver om matchen!!"

Krigsrubriker, skandaler, upplopp, eld och totalt kaos på arenan, utanför arenan och ilskna fans från alla håll - "men pappa så var det väl inte?? Inte där vi var i alla fall! Bara han dumskallen som kastade en sådan eld efter matchen! Kan man inte se straffarna igen? Vem fick bäst betyg? Varför står det inget om guldet? Kolla pappa - en elefant har attackerat ett hus i Värnamo, det ligger ju nära där vi var och kollade på Öster - Blåvitt. En cirkuselefant har stångat ett helt hus pappa, galet va?"

Vid halv två packar jag ned sonen i sängen, skola i morgon, men med väldigt starka minnen av att få åka på bortaresa igen, Friends arena, rad 1, guld i Svenska Cupen, superstämning, spänning och ett Stockholm som tog emot oss väl på alla sätt. En segerwhisky till pappan i soffan för att kolla Twitter, FB och nätets rubriker.

"Pappa - guld och straffar, som jag sa, och du den där elefanten som stångade på huset i Värnamo, snacka om galet."

…allt är inte krigsrubriker, inte ens för en son och en pappa som håller på Blåvitt och var mitt i händelsernas centrum hela tiden, vid två somnar sonen nöjt medan jag njuter av sonens upplevelse och guldet.

//Pops

2013/05/26

Mästare!



2013/05/25

Youtubeorgie - Tagga inför cupfinalen!











Kolla även in livesändningen från träningen, 17:15 på SVT Play genom att klicka på dessa nervöst nedplitade ord!

Imorgon kamrater, då smäller det!

John Alvbåge inför Cupfinalen.

Intervju:
Gårdagens träning på Kamratgården bjöd inte bara på trevligt väder, underhållande fotboll och gott kaffe. En stor skara barn hade fått med sig matsäck, saft och autografblock till en träning som inte riktigt ville ta slut, så de kunde springa fram till sina hjältar - idoler. Än mindre populär vart undertecknad då jag direkt efter passet tog ett snack med John Alvbåge inför matchen imorgon, vilket ledde till att barnen fick avvakta en liten stund till.. Trots den långa väntan tyckte jag mig inte se en enda unge som lämnade Kamratgården utan ett leende på läpparna. Precis som det ska vara.




Din första titelmatch i Blåvitt - Hur laddar du upp?
Jag laddar upp som vanligt och försöker inte tänka på att det är så speciellt. Vi åker förvisso upp lite tidigare nu och det är ovanligt att man har en heldag i Stockholm och tränar på matcharenan, så visst det skiljer sig lite, men vi försöker att inte konstra till det utan vi kör som vanligt.

Om du summerar den framgång vi haft i Cup och Allsvenska än så länge - vad beror det på?
Vi har byggt laget bakifrån och det har fungerat. Vi har en stabil defensiv som hela laget nästa förlitar sig på och där även alla är delaktiga. Sedan har vi kryddat det med att spela bra - inte överlag i varje match - men vi har vart stabila. Har vi gjort något- eller några mål har vi oftast gått vinnande ur de matcherna. Därför ska vi inte röra om och göra något annorlunda imorgon utan kommer spela vidare på vår stabilitet, och förhoppningsvis går det vägen.

Hur stoppar vi Djurgården?
Dom är väldigt duktiga på offensiv planhalva faktiskt och besitter ett gäng duktiga individualister. Jag tänker främst på Andreas Johansson, Jawo och Fejzullahu. Deras yttermittfältare centrerar spelet ganska mycket och samtidigt kommer deras ytterbackar upp och runt på kanterna, så vi får vara med på det. Sedan känns det lite som att dom får se mer upp med oss..Vi har väl lite mer hot än vad dom har och besitter nog fler spelare som kan göra sin gubbe, så det känns som att vi är lite hetare. Sedan skall man inte glömma att det är en cupmatch, och då kan verkligen allt ske.

DU är fruktansvärt bra just nu. Vad äter du egentligen?
(skratt) Det är mycket havregrynsgröt och vår kock Fredriks goda mat som gör att man håller formen.
För personlig del handlar det mycket om idrottspsykologi. Jag har kommit in i laget, hittat min identitet och känner mig trygg i det spel vi har. Det gör att man kan slappna av, köra mitt spel och då kryddas självförtroendet. Mycket tack vare den fina start vi har fått. Sen att jag får göra det i Blåvitt, det är ju något extra liksom.

Om du avslutar meningen; "Jag, John Alvbåge lovar vid en eventuell cupvinst att...."
...Oj. Vad ska man nu säga. Jag kan väl styra upp mikrofonen på tåget hem kanske? Lite allsång?

Lycka till!
Tack!

Vi ses i vagn sju!

Revansch för Farnerud

2013/05/24

Offensiv

SPEKULATIONER Hur ska vi göra fler mål? Genom att skapa fler chanser. Hur ska vi skapa fler chanser? Det är något som Mikael Stahre och spelartruppen måste lösa, men jag tänker nedan presentera mitt förslag till vad som skulle kunna hjälpa.

Årets IFK Göteborg har inlett på ett poängmässigt bra sätt och vunnit även då man inte har imponerat. Ett stabilt försvar har lagt grunden till de tidiga framgångarna men vår oförmåga att avgöra matcherna när de står och väger har till slut börjat att kosta oss poäng, som senast mot Gefle. I många fall består problemet av att man radar upp chans på chans utan att få in bollen, som i många matcher förra säsongen, då lagkapten Hysén brände så många frilägen att en tia per gång hade räckt till att finansiera en halv kamratsten. I år är så inte fallet. I år tycker jag att vi i långa perioder har sett extremt ofarliga ut, och inte bara på den så kallade "sista tredjedelen". Även om vi inte blir tillbakapressade och måste slå ifrån oss bollen gång på gång så har vi ändå inte kommit någonstans. Bollen har gått mellan backlinje, innermittfältare, kantspelare och målvakt i en evig loop men sällan nått fram till straffområde eller anfallare.

I mina ögon är problemet att vi inte har tillräckligt med spelare som bidrar till offensiven i startelvan. Vi kan börja bakifrån. Alvbåge är ingen Kim Christensen. Hans utsparkar blir sällan till direkta målchanser. Kjetil må spela stabilt i försvaret, men en boll vid fötterna är inte hans starka sida. Bjärsmyr kan slå krossbollar, men bara ibland. Varannan går till helt fel adress. Adam verkar ha tappat all förmåga att gå på överlapp som han hade innan han reste till USA. Antalet offensiva löpningar vi sett honom göra i år är lätträknade. Vårt innermittfält består av två grovjobbare. Philip har visserligen gjort ett par mål i år, men det är allt som oftast på kontringar och fasta situationer han hotar motståndarnas mål. På högerkanten får Gerzic tyvärr inte till mycket rätt. Och när han inte får alternativet att spela överlappande högerback blir det vanligen en slumpmässig lyftning mot våra anfallare, tätt omgivna av försvarsspelare.

Vad har vi kvar då? Jo, vi har en vänsterkant, med Dyre och Sam, och vi har två anfallare, varav en har en riktig känsla för avslut. Söder och DMK har tyvärr inte den där kylan som krävs i avgörande lägen. Inte än i alla fall. Dessa anfallare får inte sällan möta upp långbollar från resten av laget, eftersom avståndet mellan anfallare och innermittfältare är väldigt stort. Vi blir lite för långa i laget och beroende av vår vänsterkant samt individuella prestationer. Detta är inte hållbart i längden.

Jag har diskuterat saken med ett par kompisar och kommit fram till att med den trupp vi har nu, och så som spelet har sett ut hittills, finns det ett spelsystem som skulle kunna bidra till en lite mer kreativ offensiv, samt ett mer kompakt lag: 4-2-3-1.

Genom att låta mittbackar (MB, KW) och innermittfältare (JJ, PH) behålla sina positioner bibehåller vi stabiliteten bakåt. Mittfältarna kan fokusera på att stötta upp defensiven vilket gör att ytterbackarna (MD, ES) kan gå med i anfallen. Genom att spela med tre kreativa, kalla det fria, offensiva mittfältare (SL, PF, JA) skapar vi en koppling mellan bollvinnarna (JJ, PH) och anfallarna (TH, DMK/RS) som vi inte har i dagsläget. Vi får även en möjlighet att fokusera vårt spel var som helst i banan, då de tre kan lämna sina kanter utan att det blir för trångt i mitten och vetandes att ytterbackarna fyller på utanför.

 
Det som gick fel senast vi spelade 4-2-3-1 var att vi hade två defensiva mittfältare (Gurra och Seb) som båda presterade bättre i ensamhet och en brist på bra offensiva mittfältare efter att Pontus lämnade (som fick till följd att Tobbe blev för ensam på topp). Jag tror att förutsättningarna är mycket bättre nu.

Vad tror du?

/patricw
@patricwestberg

2013/05/23

Det blåvita havet

Efter den disiga föreställningen på Strömvallen, kan all fokus och all energi riktas mot söndagen och cupfinalen!

I dagsläget är ca 3400 biljetter sålda på de blåvita sektionerna, och över hela arenan närmare 12000. Det är med andra ord goda förutsättningar, trots arenans storlek, för en elektrisk stämning på söndag. Och ni som redan har biljett och ni andra som tänker köpa inom en väldigt snar framtid, klä er i blått och vitt.

Matchtröjor, skjortor, halsdukar, slipsar, klänningar, kepsar, mössor, brottartrikåer, linnen, kjolar, saronger, kiltar eller vad som helst. Gör läktarna till ett blått och vitt hav! Ett estetikens mästerverk.

Och sjung för helvete. Högt och vackert. Låt det bara lyfta.

Straff?

SKANDAL Förra året var det ett antal mycket tveksamma domslut (tillsammans med ett par riktiga skräpinsatser) i inledningen av säsongen som tidigt krossade våra gulddrömmar. I år har vi så här långt varit skonade från tvivelaktiga domslut som resulterat i poängtapp... fram till igår.

I en svårspelad bortamatch mot Gefle har vi lyckats kriga in ett ledningsmål, utan att på något sätt imponera. Antalen chanser för de båda lagen är ytterst begränsade en sån här kväll. Matchen står och väger.

Då skjuter Tobias Hysén ett skott från distans som Mattias Hugosson i Gefle-målet släpper retur på. På väg mot bollen syns Emil Salomonsson rusa, med två försvarare emot sig.


Den främre försvararen syns här med sin arm hindra Emil på ett sätt som inte är regelrätt i min bok. Om man inte skulle hålla med mig redan här kan vi ju gå in på försvarare nummer två. Det är här det riktigt ledsamma kommer in. I första fallet kan man hävda att det är kamp om bollen, men när försvarare två slänger sig i en glidtackling för att slå bort bollen är det ganska solklart vad som gäller tycker jag. Han missar bollen och fäller istället den framrusande Emil. Han missar bollen och träffar spelare. Direkt frispark och förmodligen ett gult kort. Tillhör man kritikerna kan man hävda att Emil inte hade ramlat om det inte vore för den andra försvararen, men i så fall skulle jag vilja påstå att Salomonsson blir mer nedriven snarare än att han förlorar en närkamp.

Det ska vara straff. Matchen skulle ha varit stängd. Tillräckligt många vassa lägen för att hämta upp två mål skapades inte i den här matchen. Domare Mohammed Al-Hakim och hans stab ger Gefle chansen att ta poäng, när de inte skulle ha haft den. Det är min åsikt.

Vad säger ni? Straff eller ej?

/patricw
@patricwestberg

"Highlights": Gefle IF - IFK Göteborg

2013/05/22

Matchtankar

(Snabba)MATCHTANKAR. Jag är lite för trött (och besviken) för att göra några längre utläggning, så det blir några snabba tankar idag.


  • Gefle spelar ett kompakt och bra försvarsspel, som tar tid att lirka upp, men det skall inte ta en halvtimme
  • Att skapa 2-4 halvchanser mot Gefle är inte direkt okej, eller rättare sagt inte alls okej!
  • Visst, DMK kanske var sist på bollen, men det är väl Jakobs mål egentligen - Apropå Jakob. Han var väl en av de få som verkligen var med i matchen?
  • Adam Johansson gör ett riktigt juniormisstag när han rensar INÅT i banan. Något måste gått snett i USA. Adam är inte samma spelare som han var när han åkte.
  • Salomonsson är inget vidare bra på mittfältet till höger. Kanske dags att låta honom få testa högerbacken istället för Adam?
  • Skönt att DIF inte fick mer medvind idag, då kanske de hade fått för sig att de har en chans på söndag.

2013/05/21

GAIS - Har du hört den förut?

PARODI. I en artikel på GP.se har GAIS kallat till krismöte då man som vanligt inte får saker och ting att gå ihop. Samtidigt kan man även läsa att man planerar en stödgala för att få in lite extra pengar. Känns det igen??

Här är några hämtade saker från texten som du kanske hört förut:
  • 1 miljon fanns kvar att lösa efter budget från sittande styrelse. Detta skulle inte vara något problem att få in. Idag tror GP att den summan är 2 miljoner istället..
  • Publikintäkterna har inte blivit så stora som styrelsen kalkylerat med..
  • Ekonomiskt stöd från privatpersoner och sponsorer ligger under budget..
  • Man kanske måste spara in på tjänster..
  • Det berömda cykelloppet genererade inga vinstpengar i år..

Det går även att läsa att delårsrapporten ska ligga på noll 31 augusti för att elitlicensen inte ska äventyras.

Här är mitt tips på hur ni kan komma undan:
Lägg ner redan nu!
Bespara er allt lidande och sluta ljug för er själva. Det är snart över ändå. Varför pina er?

De e la gais....

Startelvan mot Gefle


Jag hade den stora förmånen att INTE kunna se drabbningen mellan Gefle - IFK Göteborg, live den 21:e Juli 2012. Likväl, har jag vid flera tillfällen reflekterat över resultatet (0-5) och tvingade mig själv genomlida matchen i efterhand, inspelad på (hör och häpna) VHS
Senast IFK Göteborg slog Gefle på hemmaplan var 2009. Det börjar bli dags att bryta den trenden.
Min önskeelva inför morgondagen ser ut enligt följande;

J Alvbåge

A Johansson - Bjärsbärs - Norrman - Dyrestam

   E Salomonsson - Kung J - Nordin <-> SambaSimbaSam

Robin Söder - Tobias Hysén

Reflektion 
Vi har sett det förr, och då främst under Stina Hedins tid - (Tack och lov är hon och förpestar hos Frölunda nu istället) Spelare som går på för tidigt. 
Farnerud är tillbaka i truppen, men efter att ha följt honom på träning ger jag honom gärna en vecka till. Ett konstgräsdebacle och uppdragen skada är det sista vi behöver just nu.
Varför inte DMK? 
David är tveklöst ett hetare namn är Robin S i skrivande stund. Därmed ej sagt att Robin inte förtjänar sin chans, i år, igen. David gick mållös under en lång tid, och Robin bör ges åtminstone fem-sex matcher att visa vad han går för. Robin visade dessutom prov på kvalité i matchen mot Halmstad. 

Hur hade du ställt upp din Start11:a, och varför?

Revansch att kräva!

INFÖR. Gefle borta imorgon. Det finns bara en sak som gäller - REVANSCH!

Alla minns vi väl med fasa hur matchen uppe i Gävle slutade förra året (5-0), men i år är det helt andra förutsättningar. Med ett bättre försvarsspel och andraplatsen i Allsvenskan i ryggen är det nu dags att visa vilka det är som bestämmer.

Vem kommer ersätta avstängde Haglund?
Blir det Pontus som gjorde efterlängtad comeback eller kommer Gerzic kliva in i startelvan efter några matcher på bänken? Sobralense gick av skadan och verkar inte kunna spela samtidigt som Joel fortfarande inte är disponibel.


Vem det än blir och hur Stahre än formerar laget så hoppas jag vi visar att vi är BÄST I SVERIGE!

2013/05/20

Matchtankar


MATCH- OCH TABELLTANKAR. Dagen efter segern mot Kalmar har intrycken sjunkit in, och jag tycker väl ungefär som jag tyckte redan när jag satt på vagnen hem igår. Vi kan börja med att konstatera att det var längesen jag såg Kalmar spela så dåligt som igår. Jag var helt övertygad om att det skulle ske en uppryckning efter halvtidsvilan, men jag tycker snarare att det var blåvitt som spelade upp sig under andra halvlek.

Det har nog inte gått någon förbi att försvarsspelet från kamraterna för tillfället är allsvenskans bästa. Kalmar skapar förvisso några få farligheter, men i övrigt känns det som att vi kontrollerar spelet under i stort sett hela matchen. Enda gången det uppstod nervositet var när Kalmar fick med sig ett par frisparkar i kombination med några underliga gula kort. Men när Hysén satte den där andra bollen i mål kändes det som att man kunde andas ut.

Något som däremot oroar är att det faktiskt "bara" blir 2-0. Med tanke på det spelövertag man besitter skapar man på tok för få riktigt vassa målchanser, framförallt under den första halvleken. Trots att IFK vann skall man ha i baktanke att Kalmar gjorde en dålig, riktigt dålig match. Det vore orättvist att kalla det första målet för tur, men det är två saker som gör att vi får det målet. 
Den första är marginalerna, den andra är Tobias Hysén. Det var tack vare hans kvicka fötter och beslutsamhet som vi fick det där viktiga 1-0 målet. Det känns som att det börjar lossna på riktigt för Hysén, vilket förmodligen är den viktigaste faktorn som avgör om vi kommer att vara med i guldstriden när vi börjar se säsongens slut.

Idag funderade jag över kvällens match mellan Helsingborg och Elfsborg. Frågan är vilket resultat som är mest önskvärt. Jag drog iväg en tweet för att få höra lite tankegångar. De allra flesta verkar överens om att ett kryss gynnar oss mest, då bägge lagen tappar viktiga poäng. Själv är jag nog mer inne på att en HIF-seger kan vara bättre i det långa loppet. Elfsborg och Helsingborg är bägge starka på hemmaplan och lär ta flest poäng där. Det kan vara bra att öka på luckan ner till Elfsborg, även om HIF tillfälligt tar över serieledningen!

Inte en leksakslåda till

Jag hade en dröm för några nätter sedan, som fick mina tankar i lätt obehagliga banor. Det var en dröm om den där kompisens kompis, som bara dyker upp några gånger per år. Den som man inte har någon reell relation till, som är så där skavsamt irriterande, som alltid ska låna ens leksaker men aldrig lånar ut sina egna. Som likt Bill och Bull bara flikar i, håller med, nickar fånigt men aldrig för några egna resonemang.

Och jag kom att tänka på den där kompisens kompis, som Gefle IF. Som också bara dyker upp några gånger per år. Lever sin tillvaro i periferin, men rätt vad det är så står de där igen.

Förra säsongen, en  plågsam eftermiddag i juli, gick den där kompisen kompis för långt. Det var då, helt utan förvarning, som han helt sonika ställde sig och pissade rakt ner i vår leksakslåda. Och jag och många med mig, stod och såg på. Var fick han luft ifrån? Och varför gjorde vi ingenting?

När sommaren övergick i höst, och vintern la sig som ett täcke över vårt avlånga land, kunde de där frågorna dyka upp. De hade tagit plats under min hud, som ett högoktanigt klipulver.

Jag säger bara, låt det inte ske igen. Börjar han fingra på shortsen på onsdag, göra minsta antydan till att dra ner dem, sätt då för i helvete stopp!

Inte en leksakslåda till. Istället tar vi och pissar tillbaka. Men vi gör det på vårt sätt. Vi brottar ner den dryge.

Viktig läsning för alla Blåvita!

NOTIS Oftast när jag skriver något här på BaraBen handlar det direkt eller indirekt om publiksiffror eller annan statistik. Den här gången tänkte jag passa på att lobba för den icke-statistiska delen av publiken - stödet.

Det är IFK Göteborg själva som postar, idag på sin webbplats, en artikel där tränare Mikael Stahre och lagkapten Tobias Hysén båda får vädra sina syner på publikens betydelse för lagets prestationer.

Detta är en text jag tycker att alla bör läsa och sprida vidare till varenda kotte ni känner som påstår sig tycka om IFK Göteborg.

Artikeln hittar du här!

Mot cupguld! Mot 18 000 på Gamla Ullevi, varje match!

2013/05/19

2013/05/18

Du har väl inte glömt?

Mitt under Eurovision-, hockey- och Göteborgsvarvstider är det lätt att glömma av det som är viktigt.
Det som betyder något och som inte bara påverkar dig, din vardag och din fritid utan även de som lever runt om dig. Det som får ditt liv att fyllas med ljus och som sedan ger dig oersättliga lyckokänslor, varje vecka.

Imorgon tar våra älskade Änglar emot Kalmar FF:s kyckligbröst på hemmaplan.
Klockan 17:30 blåser Strömbergsson igång den 90 minuter långa kamp som åter tar oss till serieledning - ett steg närmre SM-guld.

I skrivande stund är 9087 biljetter sålda. Kanske du inte säkrat din plats än?
Gör det här, nu - så slipper du stå och trängas utanför biljettluckan imorgon.
Du har väl ändå tänkt att gå, eller hur?


Vi ses!

2013/05/17

Grader i helvetet


Först o främst skall klargöras att jag i en ideal värld tycker alla ska vara snälla mot varandra alltid. Men jag vill ändå belysa ett par märkliga händelser i den senaste tidens Fotbollssverige och ställa frågan om fotbollens död ligger så nära som den allmänna debatten får oss att tro. Här följer tre jämförelser för att balansera debatten.


Albornoz vs De Tre  I söndags spelade Djurgården mot Malmö på Stockholms Stadion. På plan spelade en man anställd av MFF dömd för sexuellt utnyttjande av barn. Utanför stadion stod tre medlemmar i DIF. De tre medlemmarna avstängda från fotboll under en obestämd framtid, spelaren som är anställd av Malmö tillbaks från sin korta avstängning för att under en längre tid uppvaktat och haft sex med ett barn. 

Under matchen påtalar publiken på Stadion precis det som rätten fastställt, att Miiko Alboroz har våldtagit en 14 år gammal person. De sjunger saker som "Hej våldtäktsman" och "Miiko, hon var 14 år". Svenska fotbollsförbundet tycker detta är ett väl grovt sätt att ta avstånd från sexuellt utnyttjande av barn på och hotar klubben Djurgården med böter för att deras medlemmar förtalat Albornoz.

Tillbaks till de tre medlemmarna i Djurgården som inte fick komma in på arenan. Dessa tre hade ett par veckor tidigare gått fram till föreningens sportsligt ytterst ansvarige och sagt att om han inte gör ett bättre jobb kommer de och alla andra medlemmar försöka få honom avsatt. Detta skedde på föreningens sportsligt ytterst ansvariges arbetsplats, Djurgårdens klubbhus, vilket dessa tre medlemmar i föreningen är delägare av.

Sveriges statsminister proklamerar inför rikets samlade press att nästa steg för dessa tre medlemmar är att gå hem och slå sina barn och fruar. Polisen startade en utredning mot de tre medlemmarna av Djurgårdens IF och kom fram till att de inte gjort något brottsligt. Inget åtal för förtal har dock rests mot Reinfeldt.

Polisinsats vid fotbollsmatch vs Polisinsats vid annat tillfälle  Eftersom regeringens första utredare av fotbollsrelaterat våld efter år av utredning inte kom fram till de slutsatser regeringen ville ha fram satte de en ny man på jobbet. På ett par veckor skrev Bo Svensson ner en rapport som speglade regeringens fördomar bättre och Björn Erikssons betydligt mer gedigna dokument kunde nu förpassas till arkiven. 

En av sakfrågorna där de två rapporterna avvek mest var den om polisen ska ta betalt av fotbollsklubbarna när de bevakar städer i samband med fotbollsmatcher. Här kom Svensson fram till att fotbollsklubbar inte längre jobbar som ideella föreningar och ska därför inte ska ha polisbeskydd om de inte betalar för det. Detta resonemang haltar något oerhört. 


  1.  Det finns ingen fotbollsklubb i Sverige som tagit ut en vinst till sina ägare, dvs sina tusentals medlemmar. 
  2.  Däremot finns det mängder av andra vinstdrivande företag som kostar miljoner i polisinsatser varje år - banker, nattklubbar mfl.
  3.  Anställda av föreningen får bra betalt, men det får även högt uppsatta inom Röda Korset, Moderaterna eller andra organisationer utan vinstsyfte.
  4.  Och, varför skulle inte vinstdrivande företag få polisskydd?

Om vi inte fokuserar på pengarna utan vad för typ av event idrottsföreningarna anordnar (för alla åldrar och etniciteter, kulturellt värde, passion och glädje) och jämför dessa med mer sunkiga event som en rasistisk marsch så är det inte heller lätt att förstå varför den sistnämnda ska ha rätt till polisbeskydd men inte fotbollsmatchen.

Kasta päron vs Bryta ben  Till en fotbollsmatch går Jonas och Amir. Amir går till arenan han varit på sedan barnsben, där också hans mamma och morfar gått innan honom. Klubben betyder väldigt mycket för Amir, matcherna är högtidsstunder och de inverkar på hans humör och vardag. Det är det första och sista Amir pratar om med sin mor under söndagkvällens obligatoriska telefonsamtal. Jonas kommer till arenan för sjunde gången i livet, han har spelat för klubben i ett halvår men är mycket omtyckt av supportrarna för hans inställning att alltid ge 100% för att laget ska vinna sina matcher. Jonas är en stolt yrkesman och ger alltid allt för den klubben som han får sin lön från. Han är dock bra på att släppa fotbollen när han inte är på jobbet, dvs match eller träning.

Matchen börjar bra och hemmalaget tar ledningen, Jonas och Amir känner båda adrenalinet pumpa ut glädje i blodet. I halvtidsvilan känner de båda sig fantastiskt glada och och fyllda med energi. 

Med tio minuter kvar av matchen vänder allt. Motståndarna får en felaktigt dömd straff och kvitterar. Två minuter senare tar de också ledningen genom ett tveksamt offsidemål. Målgöraren gapar till Jonas att han är en långsam jävla föredetting och hånar sedan Amir och hemmaklacken genom att fira och hytta med näven framför dem. Amir kokar av vrede på läktaren, inte nog med att hans dröm om SM-guld håller på att gå i kras, den där jävla motståndaren har också mage att ställa sig nedanför klacken och håna honom rakt i ansiktet. Han får ett sms av sin mamma som sitter hemma och ser på tv - en gråtande smiley och ett krossat hjärta. Nere på plan känner Jonas att också hans dröm håller på att gå i kras, ett guld hade betytt allt för honom och hans familj, dörrar mot ett proffskontrakt och kanske en landslagsplats hade öppnats, familjens chans att bli ekonomiskt oberoende.

Bollen spelas av och motståndarna vinner bollen omgående. En långboll slås ut mot den kant där Amir står på läktaren och Jonas samt motståndarnas målskytt huserar. Jonas hamnar på efterkälken och motståndaren ångar på mot målet, han känner att det är kört, han kommer inte hinna ikapp. Det brinner till i huvudet på honom, det händer då o då, adrenalinet gör att han släpper alla tankar och agerar instinktivt. Han kastar sig med sulorna före mot motståndaren, han inser att han inte kommer nå bollen men han ska till varje pris stoppa honom. 

På läktaren känner Amir att sista spiken är på väg ner i kistan, säsongen kommer gå åt helvete. Den jäveln som precis stod och hånade honom kommer avgöra detta. Det brinner till i huvudet på honom, det händer då o då, adrenalinet gör att han släpper alla tankar och agerar instinktivt. Utan att sikta kastar han det päron han stått o tuggat på ner mot planen. Päronet träffar motståndarnas ytterback som stormat upp längs kanten strax bakom Jonas. Ytterbacken blir chockad och ramlar ihop på planen. Amir fattar direkt att han gjort något extremt dumt. Han skäms så han inte vet vart han ska ta vägen. 

Tio meter längre fram mot målet ligger Jonas och motståndarnas målskytt i gräset. Motståndaren tar sig mot underbenet, Jonas tittar ner på hans ben, det har gått av. Benpiporna spänner mot strumporna och Jonas känner att kräkningen ligger nära. Jonas fattar direkt att han gjort något extremt dumt, han är chockad och tårarna rullar ner längs hans kinder när han utvisad går av planen. 
Domaren springer fram till motståndarnas ytterback som påtalar att han blivit träffad av ett päron från läktaren. Domaren avbryter matchen för att han inte kan garantera spelarens säkerhet och kallar till möte med matchdelegaterna. De kommer fram till att matchen ska avbrytas och att motståndarna tilldelas en 3-0-seger.

En vecka senare kommer domen, Jonas har fått ett av de hårdaste straffen någonsin i svensk fotboll. Han har stängts av 7 matcher från allsvenskt spel. Han kommer träna och få lön av sin arbetsgivare men inte spela matcher med a-laget. Samma dag kommer Amirs dom. Han är avstängd från att se på svensk fotboll i 2 år. Hans stora passion i livet, det som gör de långa dagarna som IT-tekniker uthärdliga - tanken på att träffa vännerna och tillsammans se veckans match. Klubben som förlorat miljonbelopp på den avbrutna matchen har lämnat in en stämning där de kräver Amir på 750 000 kronor. Amir kommer sättas i personlig konkurs och resten av livet bli tagen för en idiot och huligan.

Dessa tre jämförelser tar upp ett gäng mer eller mindre fiktiva händelser som alla tar avstamp i den aktuella debatten kring fotbollskulturen. Jag tror de flesta i fotbollsfamiljen tycker som jag och hoppas att vi tillsammans kan sansa debatten och få den på rätt köl igen. Fotbollssuportrar kan som alla andra kan göra korkade saker när känslorna svallar – men vi är inte farligare än någon annan.

Jakob Hysén Hedberg

2013/05/15

Blåvitt behöver oss, vi behöver Blåvitt

IFK Göteborg ordnade med finaltåget, Änglarna hakade på med bussar när tåget blev uppbokat. Och supportrar i Göteborg arbetar frenetiskt med att sprida budskapet om att A-l-l-a ska med!

Men i dagsläget (16/5 kl. 09.00) är det bara 6786 biljetter sålda på hela arenan (2369 på blåvita sektioner), och det är alldeles för dåligt. En final i Svenska cupen, på nya Kompisvallen, kräver sina besökare. Därför känns det också som vår plikt, även vi som inte är stationerade i Göteborg, att sprida detta så långt det bara går. Prata om det på jobbet, sätt upp affischer, skriv på de sociala medierna, gapa ut det över torget och låt folk förstå, att det kommer att vara en ynnest att få vara på plats. Det var fem år sedan Blåvitt bärgade en titel senast, men nu är det dags igen. Vem vill egentligen missa det?

Så samla ihop dina blåa och vita själsfränder, tryck in er i bilar, kasta er på tåg, gå, lifta, muta någon eller vad fan som helst. Blåvitt behöver oss, vi behöver Blåvitt.

Svårare än så är det inte.

Länk: Ladda ner flygblad!

Halvvägs till match

MINIHETS. 4 dagar sedan matchen mot Halmstad. 4 dagar kvar till matchen mot Kalmar. Det är dags att börja ladda!

Sveriges bästa lag, Sveriges bästa supporters, Sveriges bästa gräsmätta och SMHI som "utlovar" 20 grader varmt. Det är näst intill perfekta förhållanden på gång. Det här tar vi!

För övrigt:
Jag kommer sakna Sellas gnabb med Rydström.
Hur korta shorts kommer Rydström ha denna gång?
När får vi se Bjärs signa nytt kontrakt?
Får Söder chansen igen?
Det är bara 1,5 vecka kvar till cup-finalen.

Kämpa!

2013/05/14

Snärt på stjärt

Hur går det för dig och din internationella, målrikamoderna, färggrannakreativa och roliga fotboll, lillebror?


För att referera till er själva; "Man kan inte leva på gamla meriter. Det är 2013 nu."
Ni har så rätt. 2012 är nu ett minne blott. Vi ses igen den 4:e augusti. 

2013/05/13

BaraBens Bästa Fergie Moment!

FILMKLIPP. För att hedra gamle Alex Ferguson har vi på Baraben letat upp ett av de absolut största ögonblicken i mannens historia! Njut av vårt "Fergie Moment"!


2013/05/12

Matchbilder: Halmstad hemma




Då var det dags för den nästa bildserie signerad Emelie Hübner. Idag var Emelie på plats på Gamla Ullevi under mötet mellan IFK Göteborg - Halmstad BK, och här är resultatet:

 Bilderna får ej spridas utan Emelie´s samt BaraBens samtycke.

Serieledare

BÄST I SVERIGE. Ni har sett det förut och kommer se det många fler gånger framöver. 7-7-7 är utbytt och istället återfinns vi där vi hör hemma:



Highlights: IFK Göteborg - Halmstads BK

2013/05/11

Matchtankar.

Matchtankar. Efter åtta spelade omgångar kan man efter hemma-matchen mot Halmstad konstatera följande.

Det är bra att:
  • Vi leder (den förvisso släpande) allsvenska tabellen
  • Vi fortfarande är obesegrade på Gamla Ullevi
  • Halmstad egentligen bara har två halvchanser under hela matchen
  • Alvbåge är stabil och säker i luftrummet även när han har förhållandevis lite att göra
  • Att Haglund Och JJ dominerar mittfältet från första minut

Det är mindre bra att:
  • Vi inte får utdelning på den enorma press som skapas under första kvarten
  • Varken Adam eller Dyrestam är riktigt vän med bollen idag
  • Vårt inläggs-spel från kanten oftast är rätt ofarligt
  • Vi inte lyckas stänga en match utan tvingas till oroliga och nervös slutminutrar
  • Hysén missar två givna möjligheter utöver det mål han nätar

Det är tråkigt att:
  • Andra halvlek blir en ganska tråkig och avslagen tillställning.
  • Robin Söder inte får näta det där förbannade målet när han i övrigt gör en grym insats!

2013/05/10

Startelvan mot Halmstad, samt rykte kring Gerzic


Efter att ha synat delar av dagens träning ges troligen några förändringar av den startelva vi sett de senaste omgångarna. På träningsplan fanns en spelsugen Pontus Farnerud, som nu ej torde ligga långt från att vara helt återställd. Kanske får vi se ett inhopp imorgon?

En trolig och inte helt omöjlig startelva ser dock ut enligt följande;

Alvbåge

Salomonsson - Bjärsmyr - Waehler - Dyrestam

Sobralense - Johansson - Haglund - Larsson

DMK - Hysén

Detta skulle innebära att både Nordin Gerzic och Adam Johansson står utanför.
Adam, som tydligen ådragit sig någon form av skada, (för mig oklar vilken) samt Gerzic, som inte riktigt kommit upp i sin kapacitet sedan sitt skadehelvete - Gerzic, som det för övrigt spekulerats en del kring idag, tog jag mig ett kort snack med;

Är det dags för lite dementi?
"(skratt), Ska jag vara ärlig? Jag är lika förvånad som du. Min telefon ringde igår, och då sa dom (fotbolldirekt) att de hade en säker källa på att jag skulle lämna, och att IFK inte ville ha mig kvar.
Jag sa bara; "Jasså, det var märkligt. Jag trivs bra, och hade IFK velat att jag skulle gå känns det som att dom borde pratat med mig först?" -  Jag blir så jävla trött när dom försöker fiska saker ur en. Varför skulle jag vilja lämna? Jag får spela, och visst, jag har kanske inte nått upp till min kapacitet, men det kommer nu. Håkan kom ner nu i morse och sa samma sak. - "Du kan vara lugn, Nordin, ibland undrar man vart fan dom får allt ifrån.."


2013/05/09

Det kom ett mail

Vi får dagligen mail av olika slag. Det kan vara en krönika, en bild eller kanske en rolig historia.
Ibland får vi mail med ett annat innehåll, ett innehåll som bör vidarebefordras till en större massa för analys och diskussion. Detta är ett sådant mail;

Jag var på Friends Arena i går tillsammans med min son för att se fotboll; vi håller varken på AIK eller Blåvitt. Dessvärre hade jag i min okunnighet köpt biljetter under Era s.k. supporters. En halvtimme innan match kommer vi in, min son sätter sig, och direkt exploderar det en halv meter ifrån honom; en stol kastad från de "goa gubbarna" krossades direkt en hårmån från honom. När vi tittar upp de säkert 20 meter upp det handlar om möttes vi att åtskilliga långfingrar. Inga poliser fanns i närheten då alla var utanför för att skydda samma "goa gubbar" ! 

Till slut fick större delen av sektionen utrymmas och förblev tom tills de småbarn som tågat in med spelarna satte sig där. 7-8 åriga barn fick fly därifrån snabbt då det haglade ner både det ena och andra uppifrån. 

Eftersom jag utgår ifrån att dessa huliganer inte har något med fotboll eller IFK Göteborg att göra kan jag inte förstå att ni inte kan fördöma liknande beteende, och dessutom försöka stävja det? 
I andra klubbar vet jag att klacken själva stoppar liknande - var är Er ryggrad? 

Hälsningar 

Tomas F

Medgångssupportrar gör skillnad

MEDGÅNGSSUPPORT. Det finns en mindre kategori supportrar som så fort det visas ett större intresse bland "medgångssupportrarna" (till viss del mig själv inkluderad) reagerar hatiskt och exkluderande, ofta dessutom ganska högljutt. Hur tänker ni? Jag ska försöka bena ut hur jag tänker i och med detta inlägg.

Om vi alla är överens om att en fullsatt och kokande arena är en mer intressant arena att besöka än en halvtom och avslagen dito så är vi en bra bit på vägen i detta resonemang. Om vi alla tror att våra sportsliga resultat påverkas i positiv riktning om vi är många som står bakom vårt kära IFK Göteborg på läktarna så har vi kommit ännu längre. Om vi alla får gåshud när Snart skiner Poseidon framförs av 18000 unisona Änglar så är vi mer eller mindre i mål. Om vi dessutom kan hjälpas åt att få med så många Änglar som möjligt till Norra Stå i Solna för att bevittna cupfinalen så skulle jag nästan vilja kalla oss den "familj" som jag hoppas på att vi innerst inne tillhör. Så hur når vi dit?

Jag har några konkreta tankar kring detta:

  • "Folk drar folk" - ju mer inkluderande vi är, desto mer plats gör vi för andra som också älskar IFK Göteborg. Ju fler vi är som älskar och pratar positivt om IFK Göteborg, desto mer får media upp ögonen för oss som supportrar, för oss som klubb och för vår "familj". Medias bevakning, inklusive mitt eget bloggande på denna domänen, bidrar till att vi blir fler och fler. Tro mig, det fungerar såhär. Och tro mig - hur ni pratar om oss (IFK Göteborg och Änglar i allmänhet) på arbetsplatser, på krogen, på gatan... Det påverkar också intresset.
  • "Medgångssupportrarna blir vår räddning" - om vi alltid ska reagera negativt så fort vi blir fler på bortaresorna så kommer det bli svårare att nå målen som vi gemensamt var överens om ovan. Om vi anser att vi är omkring 5000 (antalet årskort som måttstock) i den kärna som "alltid" besöker Gamla Ullevi när Blåvitt spelar match, så är vi alltså beroende av omkring 13000 "medgångs-Änglar" varje match för att fylla arenan. Inkludera dessa! Om vi ska bli fler så måste vi låta alla vara "gröna" i sin blåvita kostym (kul paradox tycker jag själv).
  • "Vi måste sluta vara paradoxala" - ni kan inte både exkludera medgångssupportrarna och fortsätta vara förbannade och missnöjda över att våra publiksiffror inte är i närheten av de bästa i Sverige (...ännu. Jag är dock säker på att vi är på väg åt rätt håll).

Delar av Kommandobryggan hemma mot Brommapojkarna
Vi är absolut flest. Ja vi är dubbelt så många som Djurgårdarna som påstås vara näst flest. Jag är dock övertygad om att vi enbart kan räkna oss som flest om vi är just inkluderande. Vi måste tillåta medgångare som varit besvikna på resultaten de senaste åren komma tillbaka och göra sitt första besök på Gamla Ullevi för året. Vi måste tillåta medgångssupportrarna boka tågbiljetterna framför näsan på oss, för det kan vara just denna tågresa som får dem fast och återkommer. Vi måste inkludera kvinnor, barn, människor från olika sociala skikt, människor som har närmare till våra bortamatcher än våra hemmamatcher, ja, de allra flesta som sätter IFK Göteborg i första rummet. Alla dessa människor har haft en röst i Orvestos undersökning. Alltså, vi kan inte vara flest och exkluderande. Vi kan bara vara flest om vi inkluderar.

Delar av det massiva bortaföljet på Myresjöhus Arena
Så till alla er som tvekat de sista åren vill jag säga några saker: Det gjorde jag också. Jag var borta från årskorten, kärleken, stämningen och kamratskapet i många år. De sista åren har jag dock inte missat många matcher. Jag åker på så många bortamatcher jag hinner och jag missar inte många blåvita minuter på hemmaplan. Kan jag komma tillbaka och finna glädjen så kan ni också komma tillbaka. Jag kan uppriktigt säga att så roligt som jag har haft i blåvita sammanhang i år har jag inte haft på många år. Ölen på stan innan match, bussresorna, kontakten med blåvita jämlikar, bloggandet. Allt detta flyter samman och innebär inget annat än en känsla av blåvit eufori. Ramsorna som ekade på Myresjöhus Arena i Växjö ekar fortfarande i de småländska skogarna. Vi visade upp oss från vår bästa sida och förhoppningsvis var det en del knattar i Växjö som såg oss, hörde oss och "fastnade". Kom igen - att växa upp i Växjö och hålla på Östers IF kan INTE vara roligt. Då är det ganska skönt att det kommer ett inkluderande gäng med till viss del tokiga men snälla supportrar från Göteborg och sjunger in lite vett i skallen på dem. "Hej hå, hej hå - mot Cupen-Guld vi gå!"

Jag är medveten om att ni är många besvikna där ute som inte fått plats på det första tåget till Stockholm, men jag hoppas att ni kan se på det såhär: Ni "gav bort" er plats till en ängel. Ni gav bort er plats till någon som också ville dit. Ni gav bort er plats till en utav medgångarna. En utav medgångarna som måste åka till Stockholm och se Blåvitt vinna ett Cup-guld för att "fastna" och sedan återkomma till Gamla Ullevi och kärleken till Blåvitt. Vi behöver medgångarna. De kan bli vår räddning.

Spelarna ljublar efter att ha eliminerat Östers IF i semifinalen av Svenska Cupen
Ni som inte fick biljett till Stockholm har ju alla möjligheter att lösa detta TILLSAMMANS i stället för att exkludera. Boka en buss där man får ta med sig berusningsdrycker. Flyg upp och hem igen. Hyr minibussar. Åk i privata bilar. Åk med ett gäng ni inte känner sedan innan. Mobilisera er! Vi har världens chans att göra denna match och denna resa till något som ingen av oss glömmer!
 
"Hej hå, hej hå - mot Cupen-Guld vi gå!"

PS - Glöm för allt i världen inte Halmstad hemma på lördag. Det är nu vi bygger upp publikintresset som vi så väl behöver framöver för att kunna haka på i toppen av allsvenskan. Inkludera vännerna och medgångarna. Ring någon som inte brukar gå med. Samla släkt och vänner för att välkomna Sella tillbaka med en "Snart skiner Poseidon" som får håret att resa sig på armarna. Vi ses på Gamla Ullevi på lördag. Vi ses kamrater!

Finaltåget slutsålt

90 minuter.
Så lång tid tog det alltså att sälja slut det 14 vagnar långa finaltåg som skall bära oss vackra supportrar mot Stockholm - Solna - Friends Arena.
Det tåg som till bredden är fyllt med sjungande, glada, berusade, lyckliga och förväntansfulla Änglar.
Det tåg, som med en längd på nästan 400 meter måste inskeppas via Mölndals Station, ty Göteborgs central ej kan hantera ett så långt ekipage. 14 vagnar - fyllda med kärlek.

90 Minuter, på två kassor. 

Släng dig i väggen, Justin Bieber.

"..mot cupenguld vi gå.."

2013/05/07

Normavvikelsen

SUPPORT. Via sociala medier kommer jag (Daniel) i kontakt med många fantastiska supportrar och i synnerhet blåvita sådana. Karin Bolin Derne är en utav dessa fantastiska Blåvitt-supportrar. Här delar Karin med sig av ett perspektiv som ter sig förhållandevis främmande för den genomsnittliga BaraBen-läsaren. Ett perspektiv som i allra högsta grad är värt att fundera vidare kring. Trevlig läsning!

Hej. Jag är småbarnsmamma, medelålders (snart 38) och fotbollssupporter. Jag håller på Blåvitt, har årskort på LS på Gamla Ullevi och åker ibland på bortamatcher. Igår packade jag Bjärsmyrs gamla spelarväska, åt frukost, tog på barnen kläderna och gick till dagis med dem. Sedan tog jag Änglarnas supportbuss till Stockholm för att se AIK möta IFK Göteborg på Friends Arena för första gången. Det var på många sätt en minnesvärd resa. Jag funderade länge på om jag skulle försöka åka på den. När jag väl bestämt mig frågade jag om lov hemma om att få åka, fick ja, bad om semester på jobbet och köpte Änglarnas kompispaket med buss och biljett.

Att jag håller på Blåvitt är tack vare min pappa, född 1920. Han är trogen supporter sedan 20-talet (även om han höll på ÖIS i ett år innan). Han har alltid gått på matcher, sett Svarte-Filip knäcka en stolpe på Slottsskogsvallen med sitt stenhårda skott och alltid sjungit blåvita hejarsånger för mig. Även om han noga påpekar för mig att när man går på match ska man hålla tyst, för att sedan explodera när det blir mål. Det var så man gjorde på hans tid, och det är ju såklart det enda rätta då. Fast jag lyssnar inte på vad pappa tycker i den frågan. På matcherna sjunger jag för full hals och ropar med hela mitt operaskolade röstomfång. Min kompis Nina kallar mig för orchen, jag ropar ibland så det ringer i öronen på henne och hon blir halvdöv. Det är underbart.

Mitt intresse för Blåvitt och fotbollen har alltid funnits där. Men det är på senare år som det blommat ut för fullt i offentligt ljus och jag skaffat årskort. Första årskortet var till förra säsongen, 2012. Det var inte så roligt att vara supporter och gå på matcher då ska gud veta. Men det hör sporten till.

Många bekanta har höjt på ögonbrynen och frågat var mitt plötsliga stora intresse för fotbollen kommit ifrån. Det har alltid funnits där, svarar jag. Ingen har bara brytt sig om att fråga innan, och jag har inte pratat så mycket om det. Man frågar ofta inte tjejer vilket lag de håller på så där utan anledning. Jag får nästan aldrig den frågan. Många undrar också hur det går att kombinera två småbarn med att gå på alla hemmamatcher. Lika bra för mig som för alla småbarnsfarsor som det kryllar av på Gamla Ullevi, svarar jag. Men det är alltid förhandlingar hemma, ibland mycket hårda sådana, med planering och logistik. Min man är stor fotbollssupporter han med. Håller på Blåvitt men framför allt Arsenal. Hans ”årskort” är Viasat Fotboll och Premier League-matcherna. Han gillar att jag är aktiv supporter.



Som medelålders kvinna, småbarnsmamma och engagerad fotbollssupporter följer man inte normen. ”Varför gillar du fotboll?”. För att jag gör det. ”Har du spelat själv?”. Nej, jag höll på med hästar som liten. ”Går du på matcher bara för att se på snygga killar?”. Nej, jag går för att se på fotboll (att det sedan inte gör ont i ögonen att titta på plan är bara en bonus). ”Vad säger barnen när du går hemifrån för att gå på match?”. ”Ha det så roligt mamma. Heja Blåvitt! Och Arsenal”. Jag borde egentligen hålla på med yoga, sy gardiner och odla spännande tomatsorter, om jag skulle följa normen. Men jag mår som bäst med en öl i handen på Gamla Ullevi. Det är himlen för mig. Och därför är jag där.

Igår på pubsamlingen i Gamla Stan i Stockholm (som jag envisas med att kalla för Gamlestan bara för att jag har jättedålig humor) satt jag i solen, drack öl och njöt av uppladdningen inför matchen. Jag hade inga emblem på mig, förutom mitt City of Glenn-armband. Halsduken låg kvar i bussen inför matchen. När jag skulle gå på toaletten knödde jag mig fram bland allt folk och på vägen in i pubmörkret sa en kille till mig ”du har hamnat fel”. ”Vad menar du?”, undrade jag. ”Du har hamnat fel”, upprepade han. Jag kände att jag hamnade i försvarsläge, drog fram handleden och höll upp mitt armband. ”Nej, jag är på alldeles rätt ställe”, sa jag, och sedan kände jag att jag var tvungen att snabbt gå därifrån. Jag kände nämligen att jag blev oerhört irriterad, och orchen i mig började vakna.

Jag insåg att jag precis hade behövt legitimera mig, att visa mig värdig, att jag var tvungen att bevisa att jag verkligen var supporter och att jag var på rätt plats. Ska jag vara helt ärlig kände jag att smockan hängde i luften från min sida. Jag blev så irriterad över att inte känna mig välkommen. Men jag förstår hans reaktion. Jag är inte normen för en blåvit supporter på en pubsamling i Stockholm inför en match mot AIK. Jag är allt annat än normen. Därför tänkte jag berätta lite om mig, besvara några av de vanligaste frågor jag brukar få, och presentera mig.

Det har jag gjort här nu. Och om du läser det här, killen på pubsamlingen igår, kanske du inte tycker jag är så främmande och felplacerad nästa gång vi ses. För det lär vi göra. På Gamla Ullevi eller på bortamatch. Jag heter Karin. Du som läser det här får gärna följa mig på Twitter där jag oftast skriver om blåvita saker. @karbol heter jag där. Och vill du se bilder från bortamatchen igår så hittar du mig också på Instagram. Och hälsa gärna när vi ses på matcherna. Det vill jag gärna.

Heja Blåvitt!

Med vänlig hälsning
Karin Bolin Derne

P.S. För övrigt vill jag bara påpeka att Friends Arena suger som upplevelse för mig som bortalagssupporter. Undanfösta i ett hörn med kass kontakt med plan och dålig akustik dog stämningen i klacken rätt fort, upplevde jag. Det ska vi tänka på inför Cup-finalen. Som jag givetvis ska åka på. Och då jäklar, då går vi för guld!