måndag 27 maj 2013

Gästkrönika - "En elefant har attackerat ett hus i Värnamo"


GÄSTKRÖNIKA. I dag välkomnar vi signaturen "Pops" som serverar en gästkrönika om en cupfinal sett ur en ung nyvunnen supporters ögon. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på:kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!

För det första - IDIOT, kasta en bengal i firandet mot tvärsura och griniga Djurgårdsfans är aldrig ok - aldrig.

Åter till reflektionen som bär formen av total glädje, lycka, spänning, upplevelse, nerver, gyttja, galet bra stämning av båda klackarna & total eufori.

Fredag kväll i ett vanligt hem, berättar för sonen att det förmodligen blir en utflykt till Stockholm och Friends arena på söndag. Den blicken, förväntan och nästan lite blyga glädjen kommer aldrig att glömmas. 
- "Var är matchtröjan? Halsduken? Hur kommer Blåvitt att starta? Vem leder interna skytteligan i Djurgården? Men de ligger ju sist i Allsvenskan, fast har ju inte förlorat det senaste! Åker vi bil upp pappa? Hinner vi se uppvärmningen? Hur stor är Friends egentligen? Vi skall inte äta på Mc Donalds, det skall vara Burger King! Rad 1, Rad 1, det är ju precis vid planen! Ge mig IPaden jag vill kolla på arenan! Tror du Moberg-Karlsson får starta? Men Alvbåge kommer vara svinbra! Tänk om det blir straffar och Blåvitt vinner! Sitter vi nära klacken? Vem kommer slå straffarna för Blåvitt? Haglund gör det säkert och gör mål, som mot AIK!" ... frågorna, tankarna, kommentarerna tar aldrig slut om man är sju år och totalt fotbollstokig och plöjer allt, verkligen allt, som rör Blåvitt, Allsvenskan och fotbollen i allmänhet.

En lördag som fortsätter, spänningen stiger, allt skall analyseras och reflekteras över. Nästan lite svårt att äta på kvällen men en CL-final råder lite bot på fotbollsabstinensen. 

Söndag, mors dag & Cupfinaldags. Givetvis måste mamma få ett paket och en härlig frukost med fina kort från alla småttingar. Men snabbheten att göra sig klar då man skall få åka bil upp och vara med om en final, slåss om guld och verkligen få uppleva en gungande arena, den snabbheten slår alla andra dagar. Den blåvita tröjan med nummer 9, Selakovic är givetvis med i packningen. Frågorna fortsätter, fortsätter och fortsätter.  - "Packa ihop dig nu pappa, nu går bilen  mot Stockholm."

Hinner till Borås ungefär - "woaaaa, fullt med Blåvitt i den bilen!! En till pappa, kolla en hel buss med Blåvitt." Vägen upp genom landskapet innehåller bilar, minibussar, bussar och folk med blåvita detaljer överallt. Tanka lite, pinka lite, handla lite fika - "vi måste vidare nu pappa, matchen börjar snart." Funderar lite vuxet på hur logistiken skall lösas på plats i huvudstaden, Friends är ju kaos vad gäller parkering och transporter, men pendeln funkade ju kanon mot AIK för ett tag sedan. Vi parkerar i stan så tar vi pendeln ut - det i sig är ju ett äventyr om man är liten kille från västkusten. Ösregn möter oss, men pappa, Blåvitt älskar regn, det regnar alltid hemma! - "Det här kommer sluta 1-1 och Blåvitt vinner på straffar, vad tror du pappa?"

Stockholm city, Djurgårdare överallt, några enstaka Blåvita fans som lite sådär ovant traskar omkring på centralen och undrar vart närmsta spårvagn finns som skall ta dem till kompisvallen. En öl, en cola, lite pommes med ketchup i hotellbar känns som en bra uppladdning för oss. Nu är nerverna utanpå oss båda fast på lite olika sätt, en liten som inte kan äta av upphetsning och en stor som börjar få lite matchångest. Tänk om det inte går vägen, om vi får åka hem i regnet i natt med en förlust…"NÄ pappa Blåvitt vinner på straffar, jag tror Dyre får lägga en med, säkert i krysset!"

En liten promenad mot pendeltåget mot Märsta eller Ulriksdal, nu börjar stämningen höjas, blandade supportergrupper, familjer, mammor, döttrar, söner, farfar och en morfar - alla är vänner oavsett lagtröjor. Det skojas friskt mellan grupperingarna på tåget, ren glädje och en massa analyser om hur det kommer att gå eller inte. Vandringen mot arenan är precis på samma sätt, lite blöt och nervös men otroligt härlig och med glada människor överallt. - "Pappa, hur långt är det till Friends? Vilken ingång? Hinner vi se uppvärmningen? Jag vill se Alvbåge värma upp med alla skott! Finns det mat där? Är taket på nu då det regnar? Hur hittar vi rad 1? Kommer vi känna någon där? Jag tror Jakob blir varnad, han kommer säkert att lägga fälleben!"

Friends, kompisvallen, den stora nationalarenan - äntligen framme. Ingång D, nu kan tamejfan inget gå fel, guldet skall hem till Göteborg. - "Pappa där kommer nog klacken, de vrålar så där högt! En bengal, tror du de skall elda där inne? Blir det sådär rökigt då? Hinner vi se uppvärmningen nu? Det borde vi va? Jag vill ner till rad 1 direkt pappa!"Inmarsch, stämningen verkligen på topp på alla sätt, nu är det matchdags, ståpäls på hela kroppen, nästan en liten tår i ögat, en son som är HELT LYRISK. Bengalhavet är mäktigt, fel att elda absolut det vet varje del av våra kloka delar, men vilken otrolig syn med flammorna, röken och motståndarnas svar. Sångerna ekar och trycket är massivt, betydligt bättre än mot AIK senast här. - "Pappa Pappa - de eldar!! Jag gillar inte färgröken, den stinker!! PANG!! knallskott, pappa det där var inte roligt, hatar då det smäller, skall de smälla igen??" 

Matchen, matchen, matchen, matchen, mål, sång, stämning, mål, stämning, gyttja och en totalt lyrisk son, "Pappa det blir 1-1 och straffar, Blåvitt vinner som jag sa." Piip Piip, nu är det förlängning och för spännande för oss alla. "Pappa jag vill stå på stolen för att se ordentligt! Haglund i ribban pappa! Stolpen pappa! Det kommer bli straffar! Blåvitt vinner!!" Jag hör vad du säger lillen men pappa är så nervös att jag går sönder! "De lägger nog en eller kanske alla i stolpen eller ribban pappa! Eller kanske får Alvbåge en på foten!

"MÅÅÅÅÅÅÅL - Farnerud pappa!! Det blev som jag sa!! GUUUUULD!!"

Promenad efter att sett en massiv planinvasion, glädje och yra men tyvärr också IDIOTI. Mot tåget pappa! Nu kan vi fira hela vägen hem! Kan vi äta på Burger King igen? Mamma blir nog bara glad om jag ätit kvällsmat innan jag är hemma! Jag är jättehungrig, glömde att äta på Friends! Promenaden mot pendeln är på samma sätt lugn, under god stämning och på alla sätt lika analyserande och kommenterande av alla olika grupperingar. Spärrarna öppna, bara att traska ned, inga kortstrul här inte, bra SL! Inga poliser, inga upplopp, inga knallskott och slagsmål, bara sjukt mycket folk som skall åka tåget mot centralen igen. 

"Pappa - Blåvitt vann på straffar!! Som jag sa!! Du skulle inte varit nervös! Kolla telefonen vad de skriver om matchen!!"

Krigsrubriker, skandaler, upplopp, eld och totalt kaos på arenan, utanför arenan och ilskna fans från alla håll - "men pappa så var det väl inte?? Inte där vi var i alla fall! Bara han dumskallen som kastade en sådan eld efter matchen! Kan man inte se straffarna igen? Vem fick bäst betyg? Varför står det inget om guldet? Kolla pappa - en elefant har attackerat ett hus i Värnamo, det ligger ju nära där vi var och kollade på Öster - Blåvitt. En cirkuselefant har stångat ett helt hus pappa, galet va?"

Vid halv två packar jag ned sonen i sängen, skola i morgon, men med väldigt starka minnen av att få åka på bortaresa igen, Friends arena, rad 1, guld i Svenska Cupen, superstämning, spänning och ett Stockholm som tog emot oss väl på alla sätt. En segerwhisky till pappan i soffan för att kolla Twitter, FB och nätets rubriker.

"Pappa - guld och straffar, som jag sa, och du den där elefanten som stångade på huset i Värnamo, snacka om galet."

…allt är inte krigsrubriker, inte ens för en son och en pappa som håller på Blåvitt och var mitt i händelsernas centrum hela tiden, vid två somnar sonen nöjt medan jag njuter av sonens upplevelse och guldet.

//Pops