2011/09/29

Vansinne att böta DIF för glåpord - från publiken!

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. I dag tar "vonsaa" sig an det som pågår på våra läktare. Håller du med? Tycker du tvärtom? Gillar du det du läser? Eller avskyr du rubbet? Mejla in din gästkrönika till oss på kontakt@baraben.com eller lägg in din kommentar nedanför bloggposten!

Instormande åskådare, bengaler, inkastade föremål, knallskott och glåpord mot domare och förbund både verbalt och på banderoller. Den senaste tiden har SvFF bötfällt klubbar för olika händelser där åskådare (enskilda och ibland i grupp) gjort sig skyldiga till brott mot förbundets regler. Nu senast är Djurgårdens publik rapporterad till SvFF för att ha skanderat glåpord mot domare Martin Hansson under matchen mot BlåVitt.

Jag vill först och främst göra klart att jag inte tycker att något av ovanstående är okej, det har ingenting på en fotbollsarena att göra. SvFF:s regelverk säger att Klubbarna ansvarar för sin publik, alltså är de skyldiga att ha vakter, matchvärdar, visitationer, avspärrningar mm
och brister de i sitt säkerhetsarrangemang så kan de tilldömas böter av godtycklig storlek.

Alltså...

Att MFF bötfälls för att en person ur deras publik springer in på plan under pågående match för att "snacka" med motståndarnas målvakt kan jag förstå. MFF har antagligen inte gjort tillräckligt för att hindra honom.
Att Gais bötfälls för att någon i deras publik tänder bengaler som antänder banderoller kan jag också förstå. Gais borde ha visiterat sin publik bättre.
Att AIK bötfälls och att de tilldöms förlust i den avbrutna matchen mot Syrianska kan jag också förstå (förutsatt att knallskotten kastades från deras läktare).

Jag kan förstå att Hammarby bötfälls för att någon i deras publik kastar in en plastmugg med öl av tvivelaktig kvalitet på planen. Ölen säljs ju ändå på deras arena.

Jag kan till och med - åtminstone i teorin - förstå att man bötfäller klubbar för inkastade mynt, snusdodor med mera, även om jag har svårt att se klubbarna neka publiken att ta med detta in på arenan, särskilt som mynten behövs för att köpa ovan nämnda plastmuggar med öl av tvivelaktig kvalitet.

Men...

Jag har visserligen i princip inget emot att Djurgården döms till böter, men jag ställer frågan:
-Vad hade Djurgården kunnat göra för att förhindra sin publik att skandera glåpord mot domaren? Nekat personer som är kända för att ta till fula ord? Allvarligt talat, för att kunna bötfälla en klubb, så måste väl ändå klubben ha utfört en brottslig handling eller brustit i sina åtaganden?

Eller vad tycker ni?
//vonsaa

17 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Är du Lars-Åkes syskon eller? Låter som att du hör hemma på Häckens sittplats för fan.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet.

  SvaraRadera
 4. Håller med!

  Någon måtta får det f-n vara.

  SvaraRadera
 5. Riktigt bra skrivet. Håller med dig till fullo.

  SvaraRadera
 6. Anno Nym på nätet2011-09-29 17:22

  Håller inte med dig. Vem ska man bötfälla om inte klubben som fansen "representerar"? Fortsätter man bötfälla kommer kanske publiken förstå att man inte kan skrika vad som helst, eftersom man då skadar klubben man är där för att stödja. Klacksång och allt är trevligt och höjer stämningen väldigt mycket, men att skrika "MH är en ****" gör inte särskilt mycket med stämningen? Hur många är det som står i en klack och skriker detta skulle ställa sig på plattan i Stockholm och skrika det till en polis? Mer böter för dåligt uppträdande till klubbarna kommer i längden medföra att klackarna slutar med dessa onödiga "attacker" (i brist på bättre ord).

  Dessa "attacker" leder nog bara till att flera som funderar över en karriär som domare kommer välja andra yrken istället. Men vi kanske inte vill ha några domare på plan? Fotbollsspelare är ju så pass mogna att de kan döma en match själva ;)

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg i debatten. Jag tycker du har rätt i alla aspekter. Det svåra är väl egentligen hur man ska ta tag i problemet, d v s att vissa klackar inte kan uppföra sig som folk. Jag får dock säga att blåvitts klack visat prov på gott omdöme många gånger på senaste och gjort statements mot folk i den egna klacken som uppfört sig dåligt. Det gör mig väldigt stolt. Och det är nog det som är bästa lösningen. Lite gammalt hederligt patos. Vi måste alla stå upp för en god supporterkultur. Dels för kollektivet och klubben, men även så man själv kan känna stolthet över att stödja det finaste av klubbmärken. Dessutom kanske man i förlängningen kan slippa ståplatsreducering och kameraövervakning.

  SvaraRadera
 8. Jävligt bra argument det sista! Det var någonting som inte ens har slagit mig!

  SvaraRadera
 9. Jag tycker att alla (spelare ledare, domare, åskådare, publikvärdar, poliser, journalister, vaktmästare, kioskpersonal, städare, bollkallar, riksdagsledamöter samt Al Pacino, Robert de Niro, Harvey Keitel och Joe Pesci) skall böta 20 kr för varje svordom. Det är en rimlig påföljd.

  SvaraRadera
 10. De svordomskänsliga religiösa fundamentalisterna har tom lyckats nästla sig in i fotbollen. Rädda läktarkulturen med mer dekadens och hat innan det blir som i MLS där en svordom leder till åskådare pekas ut, lyfts ut av vakter och stängs av.

  SvaraRadera
 11. Anno Nym på nätet2011-09-29 22:22

  @Annonym 22:02:
  Man måste skilja på EN svordom och att hela klacken skriker "MH är en hora". Hoppas du inser skillnaden.
  En svordom är ett normalt uttryck för besvikelse, frustation, ilska, etc. och att det kan straffas med kort på plan är bara sjukt (nu görs det nog inte så ofta på allsvensk nivå hoppas jag). Men som sagt, skilj på en svordom och HELA klacken som skriker samma sak. Har full förståelse för att det anmäls då.

  SvaraRadera
 12. @Anno Nym

  Att skandera att MH (eller någon annan heller för den delen) har världens äldsta yrke är inte ok.
  Min poäng är att om de skulle skrika samma sak åt en polis i Östra Nordstan så skulle man bötfälla de som skriker och inte nordstans handlarförening.

  SvaraRadera
 13. 30/9/11 14:03
  Usel jämförelse. Annan arena, andra regler. Du kan inte göra en glidtackling på en polis i Östra Nordstan heller, men på en fotbollsarena är det accepterat.

  SvaraRadera
 14. Jag har inget emot svordomar eller andra tillmälen mot domarna.

  Jag har däremot problem med dif-supportrars dumhet/okunnighet. Så om dom får 25 000 i böter, är det 75 000 för lite.

  SvaraRadera
 15. Anonym 30/9/11 14:03
  Jag tror inte du kan göra en glidtackling på någon, varken polis eller nån annan på läktaren (för det är väl läktaren vi pratar om ?). På planen gäller givetvis andra regler...

  SvaraRadera
 16. Visst, det kanske är en annan arena med andra regler. SvFF, dvs alla de svenska fotbollsföreningars organ,kan såklart bestämma vilka regler de vill. Och egentligen är det inte publikens problem, det är föreningens och dess medlemmars. Med det sagt, vad har föreningarna för åsikt? Har de gått med på de nya regeltolkningar? Stödjer de dem? Jag tycker att det vore varit rimligt att om man nu ska använda sig av strängare regler, borde det inte rimligtvis samtidigt anordnats en kampanj av SvFF och därmed föreningarna för att komma till rätta med det problem som de tycker det uppenbarligen är? Egentligen är väl den bästa lösningen att sluta släppa in fulla personer och sluta sölja öl till dessa, men det vill nog varken klubbarna eller publiken. Vill man inte det, kan man låta det vara.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.