2011/09/02

Inlägg i tränarfrågan

SMALL TALK. Jag kan inte på några vettiga grunder avgöra om Mikael Stahre vore det bästa namnet för IFK Göteborg. En lekmans fotbollskunskaper som mina sträcker sig egentligen inte längre än till att halta sig fram med halvtaskiga resonemang som är lätta att bryta ner för den sakkunniga. Men eftersom jag är en fotbollssupporter så skiter jag i det. Till vår natur hör att tycka väldigt mycket på väldigt dåliga grunder. Jag generaliserar givetvis, det finns många av oss som sitter på gediget kunnande. Men de tillhör en minoritet. De flesta är nog som jag. Hur som helst så finns det flera tränarnamn som känns intressanta. Det viktigaste är dock inte själva namnet eller vad vederbörande har för bakgrund, utan snarare att vår tilltänkta tränare har en nykter syn på vad som är svensk fotboll.

I vår strävan efter att hänga på den ”nya” fotbollen känns det som att svenska lag har stagnerat, glömt sina grunder, blivit förtrollade av den skönhet fotbollen kan skapa när den når som allra högst. Fotboll kan ibland hos betraktaren tangera de allra största känslorna i det mänskliga registret, dels på grund av ett fantastiskt utförande, så som Barcelona ibland formulerar fotbollkonsten . Dels också på grund av tillhörighet och gemensam framgång. Den svenska fotbollen saknar förutsättningarna för det förstnämnda, en match mellan Blåvitt och MFF kommer aldrig att skapa samma magnetiska kraft som ett El Clasico kan göra även för den objektiva åskådaren.

Men likaväl som alla andra kan vi nå det senare, alltså den kollektiva upplevelsen av framgång. Det är där vårt fokus måste ligga och för att nå dit måste vi ta till alla möjliga tillgängliga medel. Att spela efter ett dominanstänkande där man ska besegra sin motståndare med en sprudlande överlägsenhet är bara dumt. Där finns inte vår framtid. Gråben kommer aldrig springa ifatt Hjulben, han måste rätta sig efter förutsättningarna och använda sin list, lägga ut fällor på vägen. Om liknelsen ursäktas. Det är i alla fall detta som jag hoppas att en ny blåvit tränare inser. Vi behöver en tränare som sysslar med vinstmaximering. Om han tidigare tränat AIK är i sammanhanget helt oväsentligt.

Jag gillar Stahre för hans personlighet. När han intervjuas ser jag en verbal, eftertänksam och nyfiken tränare. Det är kul att lyssna på honom, han kan skapa kontakt. Om vi överhuvudtaget ska byta tränare så vill det till att det är något nytt, annars känns det meningslöst. Jonas Olsson tycks vara en duktig analytiker, han tycks likaså ha förtroende bland sina spelare, men ibland kan jag nästan låta mig provoceras av hans obefogade inåtvändhet i relation till media och alla andra som försöker tränga sig på.

Detta är såklart ingenting som är avgörande för hur skicklig tränare man är, men jag tror att det skulle kunna vara bra för vårt lag att få in en tränare som tar plats. En tränare som tycker sig själv förtjäna att andra lyssnar, för det är precis så ett lag ska agera på plan. Här är jag, bara så du vet. Man kan kalla det kaxighet, jag gör det gärna, och det är inget negativt och jag har aldrig begripit varför det skulle vara det. Stahre känns kaxig med en lagom dos självinsikt. Om det blir han som tar över vårt lag så hoppas jag i vilket fall att tas emot med respekt och acceptans. För Blåvitts skull.

46 kommentarer:

 1. Ett mer nyktert (bokstavligt talat?) inlägg i tränarfrågan än föregående skribent.

  SvaraRadera
 2. Bra och relevant inlägg. Håller med till fullo.

  SvaraRadera
 3. samma joakim?

  SvaraRadera
 4. Känslor är irrelevanta när guldet ska bärgas.
  Heja Spanien!
  Heja Barcelona!
  Heja Färjestad!
  Heja McDonalds!
  Heja Apple!
  Framgång är allt, känslor är sååå 1991.

  SvaraRadera
 5. Nja, snarare 2007!

  SvaraRadera
 6. Underbart, håller med!

  SvaraRadera
 7. mycket bra inlägg

  jag kan bara konstatera att Stahre inte har lite kaxighet uten en hel ocean.

  vi kan prata om våra känslor och att han är änkegnagare m.m.

  men den som har mest av alla är förlora är Stahre han:
  är ogillad/hatad i Göteborg han börjar minst sagt i uppförsbacke.

  skulle ha lyckas (guldet hem till göteborg) blir han snudd på helgon förklarad i Götet och per automatik hatat och utsedd till judas i Solna!

  så Stahre har bara allt att förlora om vi har supporter ögon på oss ;)

  SvaraRadera
 8. Nu var du orättvis mot JO, är det någonting han varit så är det öppen mot media. Kanske inte så karismatisk, men han har verkligen aldrig varit någon Lagerbäck-typ utan alltid ställt upp och svarat på frågor. Ta fan inte den hedern ifrån honom.

  SvaraRadera
 9. "Ta bort alla känslor från sporten..."

  SvaraRadera
 10. Kan vara ett utav de mer nyanserade inläggen jag hittills har läst om Mikael Stahre och Blåvitt. Jag tror att Stahre kan bli en hit.

  SvaraRadera
 11. det handlar inte om hur bra eller dålig tränare han är det handelar om att han är en råtta

  SvaraRadera
 12. Det får inte bli för mycket av den här extrema ödmjukheten som JO och Hysen spyr ur sig i media. Jag gillar ödmjukhet i sport. Man visar på planen vad som gäller. Men känns som JOs attityd i media speglar av sig inne på planen.
  Vi är inte den självklara vinnaren, inte ens mot Halmstad, vi måste verkligen kämpa från 0 varje match och gå in med 0 självförtroende.
  Så helt klart intressant som du nämner med nya karakteristika från tränarsidan.

  SvaraRadera
 13. avgå mild han gör så jävla dåligt jobb

  SvaraRadera
 14. Den massive från Hovås2011-09-02 14:32

  Stahre han har he! DVS I RÖVEN!!! HATA AIK, BRÄNN NER KAMRATGÅRDEN, SPOLA NER ÅRSKORTET OCH AAAAHHHHHHHH!!!!

  SvaraRadera
 15. Bo Ankarhus lever!2011-09-02 14:35

  Tar Stahre jobbet är han grymt modig. Spännande blir det hursomhelst och en bra nytändning för föreningen med ny kamratgård, ny tränare och ett gäng mycket spännande spelare. TA DOM!

  SvaraRadera
 16. Stahre lär vara en orädd vinnarskalle och han lär vara medveten om att resultat måste levereras. Det måste han creddas.

  SvaraRadera
 17. Hallå! Vad har Stahre att förlora på att bli tränare i Blåvitt? Går det bra så lär han få en fet bonus och bli hjälte. Går det åt helvete så lär han bli hyllad av sina riktiga vänner.

  SvaraRadera
 18. Och så svängde jag över i en positiv syn på Stahre. Helvete att man är så lättpåverkad när det gäller Blåvitt.

  Med förra Joakim så höll jag med, och nu är jag lika instämmande.

  Jobbigt.

  SvaraRadera
 19. Mycket bra inlägg. Jag håller med helt och hållet.

  SvaraRadera
 20. Bara han är rolig att lyssna på.. det är det viktigaste..

  Okej

  SvaraRadera
 21. Bara han är kaxig så går det bra. Japp brukar väl vara de personer som märks som är de bästa eller?

  SvaraRadera
 22. En medial tränare.. hmm

  SvaraRadera
 23. Som någon redan varit inne på:
  Stahre är riktigt modig om han tar över Blåvitt!
  Jag menar de reaktioner som väntar från våra fans, gnagets fans och inte minst journalister som skulle älska att trigga igång hetsk stämning.

  När Tobbe skrev på för 4 år, fick han antagligen reda på vem som skulle ta över och då måste han gillat alternativet då han kritade på för 4 år. Eller?
  Frågan är: Vem var det han trodde på de närmaste åren?

  Men som krönikören är inne på så måste tränarfrågan ställas objektivt vad som är bäst för klubben sportsligt sett.

  Och i mina ögon får gärna en vänsterhänt homosexuell hamster träna mitt lag, bara vi börjar vinna titlar igen!(tog hamster som exempel då djurtema verkar vara melodin i blåvitts tränarstab)

  SvaraRadera
 24. Mycket bra inlägg! Skönt att läsa något från någon som har lite vett i huvudet!

  Det viktigaste är att vi når sportsliga framgångar, sen om det är en råtta som tar oss dit skiter jag fullständigt i!

  SvaraRadera
 25. En modern tränare tack. Inte en omodern AIK:are.

  SvaraRadera
 26. Snälla supporters bara för att ni tycker att Mourinho är cool betyder inte att Stahre är bra.

  SvaraRadera
 27. Bra inlägg i debatten!
  Att såga Stahre för att han är gnagare och därför bojkotta Blåvitt är ju på gränsen till skrattretande - att däremot diskutera om Stahre är rätt tränare med avseende på kompetens, erfarenhet och sund syn på fotboll är däremot väldigt intressant...
  /Muddy

  SvaraRadera
 28. hehe, stahre berör. Givetvis.

  Min första spontana känlsa var - NEEEJ. Inte en aik-are...han har ju hånat oss.

  Men när jag samlat mig så är det bara inse att det är något galet dubbelmoraliskt över dessa känslor.

  Stahre är en ledare som kan få ihop ett lag. Det har han visat både i Väsby men framförallt i ett AIK med mycket märkliga spelare.

  Jag tror att han kan vara helt perfekt för blåvit. Och det där med gnagare osv.. det glömmer vi om vi spelar en fotboll som gör att vi vinner.

  SvaraRadera
 29. Du är ovälkommen Stahre2011-09-02 16:40

  Finns ANDRA tränare som tar plats.

  SvaraRadera
 30. Som jag skrev i den andra tråden är jag osäker på Stahres kompetens som taktiker. AIK vann idel tursamma uddamålssegrar utan glänsande skönspel med ett par bra spetsspelare. Med lite flyt kunde JO också klarat av det 2009 eller 2011 utan att skönspela.

  Samtidigt är inte precis alternativen lysande men återigen, Väsby - då kan vi lika gärna plocka in den där Askebrand, Superettan som Superettan...

  SvaraRadera
 31. http://www.svartamassan.se/mikael-stahre-medlem-i-dsm

  Han har betalat 12 000 för att få vara med.

  Det behöver inte sägas mer.

  SvaraRadera
 32. Varför spelar det någon roll hur en tränare är mot media? Det påverkar väl inte Selakovic eller någon annan i gruppen hur öppen eller stängd han är mot Ekwall. Två helt olika saker, hur man är mot media och i omklädningsrummet.

  SvaraRadera
 33. Anonym 15:58>

  Re(h)n och Teddy(björn) eller nån mer?

  SvaraRadera
 34. Klart det spelar en roll hur tränaren är i sitt utåtriktade arbete. Kanske inte i första hand hur tränaren bemöter media men fansen. Däremot får vi fans en hel del information från media (Stahre är ju t.ex. inte bekräftad) och om inte tränaren sköter det snyggt kan publiksiffrorna gå ned vilket är dåligt för klubben.

  SvaraRadera
 35. Ingen jävla Stahre! Kommer Stahre så får Mild gå!

  SvaraRadera
 36. Anonym 2/9/11 18:25 - Vad tror du Galne Gunnar och hans anhang betalat till SAP av blåvita pengar under åren?

  SvaraRadera
 37. Hur många proffisionella tränare går med i en ekonomisk förening som gagnar sin älsklings klubb och desutom inte anonymt.. killen verkar ärligt talat super klantig.

  http://www.svartamassan.se/mikael-stahre-medlem-i-dsm

  SvaraRadera
 38. nej, inte stahre. inte för att han är gnagare, utan för att han är en person jag inte vill se på kamratgården.

  gonzo

  SvaraRadera
 39. Tack Glänn
  N1are

  SvaraRadera
 40. Tack Glänn
  N1are

  SvaraRadera
 41. Anonym 18.42

  Haha, Du är skärpt! och tänk dig en Sta(h)re på detta!
  Rena rama djurparken;)

  SvaraRadera
 42. NEJ till Stahre. Skulle ni vilja se Bojan i Blåvitt eller? Det är ju fan samma sak. HATA AIK!

  SvaraRadera
 43. http://www.facebook.com/pages/Vi-som-INTE-vill-se-Stahre-i-Bl%C3%A5vitt/252684008099436#!/pages/Vi-som-INTE-vill-se-Stahre-i-Bl%C3%A5vitt/252684008099436

  SvaraRadera
 44. En stammande Ajkare..., men va f-n......

  SvaraRadera
 45. "Den svenska fotbollen saknar förutsättningarna för det förstnämnda, en match mellan Blåvitt och MFF kommer aldrig att skapa samma magnetiska kraft som ett El Clasico kan göra även för den objektiva åskådaren. "

  Du mena subjektiva åskådaren?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.