2008/08/09

Från massakern i Basel till slakten i Örebro

FRANKIE FREESTYLE Två personer som måste ha satsat hela sina månadslöner på en ÖSK-seger idag är Stefan Rehn och Jonas Olsson. Eller vid närmare eftertanke, Hjalmar Jonsson och Tobias Hysén måste nog även de haft en peng på Örebro med tanke på hur försvarsspelet var katastrofalt hela vägen från tränare till siste man.
– Vi ser att fler kunder än normalt spelar på ÖSK. De hoppas förstås kunna utnyttja IFK:s baksmälla efter den tunga förlusten mot Basel i Champions League-kvalet, sa Expekts Dan Vikman till Aftonbladet före matchen.

Jag snackade med Mattias Bjärsmyr i paus och trots det darriga spelet trodde vi bägge på en seger till slut. Det kändes som att ÖSK gick att köra över på ren kraft. Om Blåvitt bara kunde vakna till lite och börja rulla boll i anfallsspelet.
Men nu blev det förlust igen. 4-2 i röva. För andra matchen i rad. 8-4 i målskillnad på de senaste två matcherna ger en väldigt oroväckande signal om att något är extremt fel i försvarsspelet. Visst, Bjärsmyr var avstängd idag men han deltog trots allt i massakern mot Basel. Vi har under dessa två matcher uppvisat ett luftspel i defensiv box som är helt uselt, vi är inte två på bollen, just nu är vi sist i telefonkatalogen på bollen. Blåvitt som tidigare varit känt för att vara de fasta situationernas superlag är idag tyvärr sämre än bottenlaget Örebro på fasta situationer.

Stefan Selakovic är i skitbra form och gör ett mål via ÖSK-back, gör ett till via inlägg från Alexandersson och fixar dessutom fram en straff i slutminuterna som grädden på moset. Men när Rehn och Olsson formerar laget helt obalanserat hjälper inte Sellas offensiva storspel. När man i Bjärsmyrs frånvaro flyttar in Hjalmar Jonsson i mitten och har en vänsterback i Sebastian Eriksson tillgänglig, sätter man honom på den platsen då? Nej, istället flyttar de ner vänsteryttern, tillika Blåvitts mest offensiva mittfältare på en vänsterbacksplats. Resultatet blir inte vackert. Med tanke på att Hjalmar Jonsson är lagets svagaste back behöver han stabila försvarsspelare bredvid sig, när han istället får anfallsglada Hysén på sin flank blir det rena jävla hönsgården i vårt försvarsspel.

Men Hjalmar kan inte hjälpa att han är den han är.
Hysén kan inte hjälpa att han inte är en back.
Ragnar kan inte hjälpa att han saknar förra årets form.

Stefan Rehn och Jonas Olsson måste hållas till svars för de senaste två matchernas helt katastrofala försvarsspel, vi måste tillbaka till grunderna och vi måste börja spela med våra grabbar på sina rätta positioner. När det tidigt i matchen syns att duon Hjalmar-Hysén har stora problem att freda sig i defensiven så borde tränarna omedelbart ha flyttat ner Sebastian Eriksson på vänsterbacken, in med Alex på innermittfältet, över med Sella till höger och upp med Hysén på vänsterkanten. På så vis kunde de ha löst problemet, fått fyra spelare som hamnat på sina "rätta" positioner samtidigt som försvaret hade stabiliserats.

Istället ger tränarna oss inte ett skit.

Wernbloom snackar till sig en varning och missar en straff.
Söder glöder inte alls utan är lika rörlig som en hög aska.
Adam följer upp en bra match med att slå bort varenda pass.
Hysén missar sin markering tre gånger, resultatet: tre mål.
Kim har släppt in åtta mål på två matcher. Åtta mål, två matcher.
Ragnar saknar nästan all extra energi som vi älskade under 2008.
Hjalmar tjongar in i ÖSK-spelare och följer upp med självmålskaratespark.

Två matcher och åtta mål i röva med ett närmast Gais-aktigt försvarsspel vid fasta situationer och huvudspel vid inlägg. Försvaret, som alltid varit Blåvitts stolthet, är just nu i fullständig upplösning. Innan vi drabbas av en kollektiv kollapps, innan vi förlorar en hel rad matcher och innan vi mister allt vad guldchans heter måste vi tillbaka till grunderna och bygga en stark försvarslinje framför vår målvakt. Vi har trots allt en av ligans sämre luftburna målvakter och måste därför formera en nickstark och stabil försvarslinje framför honom. Den senaste veckans försvarskaos måste åtgärdas från tränarhåll och det måste åtgärdas nu.

För övrigt efterlyser jag ett mittfält med två defensiva spelare.

52 kommentarer:

  1. Kim kan man nästan inte skylla på i något av de åtta målen, faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Fast skylla eller ej, det är under all kritik att släppa in 8 mål på två matcher som målvakt lik förbannat. Hade han varit bättre i luften kanske vi inte hade varit så darriga på alla luftbollar som vi är just nu...

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Skitbra skrivet Frankie. Tänkte plita ner något liknande men du fick med allt jag funderat på under matchen. Idag finns i mina ögon bara fyra spelare på planen. Sella, TO, Alex och Adam.

    Jag tyckte Adam höll riktigt bra klass, både ikväll men framför allt mot Basel. Jag tycker att Hjalmar snäppte upp sig en smula och att Hysén gjorde tvärtom.

    Men som huvudpunkten i artikeln säger. Tränarna måste sätta rätt gubbe på rätt plats, och så var det med det!

    SvaraRadera
  5. Bänka hela vänsterkanten förgott, ärligt talat fyfan va dåliga dom två är.. specillet hjalmar, men de e ju som vanligt, han blir inte bänkad ändå

    SvaraRadera
  6. Är för fan inte Kim som släppt in 8 mål. De är backlinjen.... Säg ett mål han "borde" tagit ?

    SvaraRadera
  7. Vi har ju ett redan ett mittfält med två defensiva mittfältare!
    Eller tycker du Olsson är offensiv???
    Det han gör är att dra ner på tempot och passa bakåt.

    SvaraRadera
  8. Bang bang baby shot
    me in the heart

    Bang bang baby hit me one time,
    two days..

    SvaraRadera
  9. Undrade om Hysen blivit mutad av något spelsyndikat eller något...

    SvaraRadera
  10. Anonym 18:30/ Det jag menar med sista kommentaren är att vi ska ha dem i linje, så att bägge fungerar som defensiv mur framför backlinjen och stänger ut anfallen mot kanterna. I teorin är det ju bra, men just nu har vi så uselt huvudspel i mitten att det förmodligen bara skulle leda till att vi får massa mål på inlägg från kanterna på oss. Vilket vi redan har problem med...

    SvaraRadera
  11. Klockrent skrivet! Jag tyckte iof att spelarna verkade hänga med huvuderna redan innan avspark. Att sen sätta den där nöten hjalmar som mittback är ju tamigfan sjukt, vi har ju riktigt bra ungdoms-mittbackar som kunde fått chansen istället! Nä upp med huvudet och positivt tänkande är va gubbarna (pojkarna) behöver! in med en idrottspsykolog DIREKT!! å få bort förlusten mot basel för det är där som dagens förlust ligger! och hos vänster försvaret!

    SvaraRadera
  12. MEN... Hur var det nu?
    Det var väl domarens fel sist?

    J-vla kappvändare, fullt fokus på domaren sist utan minsta lilla självkritik och nu denna käftsmällen bara några dagar senare.
    Nog dags för många "supportrar" också att komma ner på jorden.

    Vi är inte mycket bättre än såhär och det är ta mig fan upp till alla att börja leverera, topp 3 är ett krav.

    SvaraRadera
  13. mathias, du bör nog läsa vad som står innan du börjar klaga. Efter Basel-matchen skrev Frankie så här:

    "Självklart är det en massiv katastrof av domaren när han dömer straff på en solklar nick från Hjalmar Jonsson. Men det är inte därför vi förlorar, vi förlorar för att vårt huvudspel på fasta situationer var helt katastrofalt. Under all kritik. Uselt och svagt. Juniorklass. Varje luftsituation i defensiv box var ett läge att placera sitt hjärta i halsgropen på grund av vårt miserabla lustspel.

    Det är därför vi förlorar vår viktigaste match på ett dussintal år.
    "

    Ingenstans skyller han enbart på domaren där utan pekar på vårt försvarsspel som huvudanledningen till att vi förlorar. Så vad fan handlar ditt "kappvändare" och skit om? Folk som bara kastar ur sig ord och begrepp utan att de betyder ett skit ger inte intryck av att vara speciellt skärpta...

    SvaraRadera
  14. optimus/ Jag tror inte den där "mathias" förstår att den här bloggen består av massa olika skribenter och inte bara Frankie...

    SvaraRadera
  15. Haha, senasta med det skumma namnet.
    VAr fan nämner jag Frankie?
    Jag talar om supportrar i allmänhet, inte frankie i synnerhet. Han ÄR inte Blåvitt, jag lovar dig.

    Tendenserna har funnits länge, vi balanserar på en skör tråd, mycket sällan vi vinner matcher på övertygande sätt.

    Men visst, fortsätt kär huvudet i sanden...

    SvaraRadera
  16. Härligt gäng ni är härinne med, inte en person som rusar till undsättning, tagga ner...

    SvaraRadera
  17. Vi rättrogna hade gärna uppskattat att ni tog iaf en poäng mot ÖSK för att vi kunde få hålla distansen. Inte ens det duger lillebror till. Ni är helt enkelt helt hopplösa.
    /Olle J.

    SvaraRadera
  18. Sella var fan bra idag! Gjorde ett mål via örebro:are, ett mål själv och skapade en straff som PW inte borde ha lagt efter som att hans självförtroende inte är på topp.

    Nu tar HBK!!!!!

    SvaraRadera
  19. Frankie boy: Med GAIS-aktigt försvar hade ni bara släppt en boll idag. Max.

    SvaraRadera
  20. Två matcher och åtta mål i röva med ett närmast Gais-aktigt försvarsspel vid fasta situationer och huvudspel vid inlägg.

    Det är saxxat från erat inlägg. Grejen är den att vi (GAIS) är det laget som släppt in minst mål i Allsvenskan, Elfsborg har släppt in minst. Så liksom, förstår inte riktigt vad ni menar med GAIS-aktigt försvar. Faktan talar väl sitt tydliga språk?

    SvaraRadera
  21. mathias- om du är inne och kommenterar på den här tråden och skriver lösa saker är det inte speciellt långt till att tro att det är artikeln du kommenterar ditt kötthövve. skriv inte så jävla luddigt så kanske folk fattar vad du menar...

    SvaraRadera
  22. Näst minst menar jag såklart.

    SvaraRadera
  23. jussii- Slå upp Gais i ordboken så förstår du.

    "Gais- (Gaisigt), Uselhet, misär och patetisk insats."

    SvaraRadera
  24. Besserwisser:
    Sluta dra förhastade slutsatser du, kötthuvud.

    Intressant att Baraben börjar utveckla sig till precis det ni anklagat Mugsen för hela tiden, en klubb för inbördes beundran.
    Visst fan e bloggen läsvärd(vad gör jag här annars?) men när ni hugger så på en självklar kommentar, då får ni fan rannsaka er själva, alternativt avgå. Allihop. Nu öl, sedan kan vi fortsätta göra upp, mupp!

    SvaraRadera
  25. Du "mathias" kanske borde rikta dina kommentarer till de luddiga personer vars åsikter du anser dig vilja kommentera istället för i en tråd här då...

    Jag med det konstiga namnet, du har inga som helst popkulturella referensramar eller? (Se länk)

    SvaraRadera
  26. jag har inget med baraben att göra så du kan ju skippa snacket om inbördes beundran.

    men det roliga är ju att du sitter här inne och öser skit utan att säga vem det är du gör det på. när du då gör det i en tråd som är till en artikel, är det konstigt att folk tror att du menar artikeln eller?

    det är ju uppenbarligen fler än jag som reagerade på ditt lilla utbrott men självklart är alla andra dårar och du den som har rätt, hur var det nu, självinsikt va?

    SvaraRadera
  27. HAAAAAAAAAAATA GAIS!

    SvaraRadera
  28. HAAAAAAAAATA HATA HAAAATA!

    SvaraRadera
  29. mathias- vem har anklagat GP-Svenskafans för inbördes beundran? Jag trodde att åtalet mot dem gällde:

    - Låg intelligens
    - Bönder
    - PPV-åskådare
    - Rövslickare utan kritisk förmåga

    Men det är bara jag det.

    SvaraRadera
  30. Baselmatchen avgjordes av domaren, punkt slut. Han blåste sönder matchen och han blåste en avgörande straff i slutminutrarna, han avgjorde matchen och det är katastrofalt dåligt!

    SvaraRadera
  31. Gurra som mittback hade ju varit det bästa idag. sen vettefan om någon i blåvitt hade hängt med örebros snabbe jamaican?! ute på kanten.. kanske därför hysén valdes på den posititionen idag. sen tycker jag att olsson börjar bli gammal o seg.. inte mycket som går hem. och som vanligt så är bytena alltid försena.. dom byter efter att skadan har skett och inte innan, som en tränare ska göra!

    SvaraRadera
  32. anonym 19:36/ Men om vi inte hade släppt in de två första (horribla) målen hade det inte spelat nån roll om domarjäveln dömt den där idiotstraffen...

    SvaraRadera
  33. Som vanligt efter en förlust är känslorna heta och svallande på många håll. Lugna ner er allihopa nu.

    SvaraRadera
  34. Hoppas att Stefan S är ordinarie ett tag nu.

    Sen.. Mathias, vilket jävla namn. Var dina föräldrar dyslektiker?

    För övrigt vill jag att IFK skall ha avgjort det hela med fem omgångar kvar.

    SvaraRadera
  35. Kim är INTE bra, inse det. Han går ut i fel lägen, står fel, darrar i luftspelet, gör oväntade saker (positivt om du är Robinho, inte positivt om du är målvakt och backlinjen ska lita på dig). Backlinjen är katastrofal. Ragnar och Bjärsmyr verkar göra en Höiland (spelar medvetet dåligt för att bli sålda). Hysén är ett skämt. Wernbloom är i jättedålig form och borde bänkas till förmån för vår skyttekung. Eriksson ska inte vara innermittfältare. Gustav måste få spela. Skärp er.

    SvaraRadera
  36. Varför tar inte Söder Wallersted i hand vid bytet? Det ser inte bra ut...

    SvaraRadera
  37. Reflektioner efter förlusten...

    1. Hjalmar måste bort NU!!!

    2. Hysen ska aldrig mer spela vänsterback.

    3. På nåt konstigt sätt va d bra med en förlust, (hur det nu kan va bra???) så vissa supportrar kommer ner på jorden igen efter basel matchen.

    4. Alla målen vi släpper in mot ösk idag är misstag i försvaret. Vad har hänt med vårt så vanligtvis så starka försvar???

    5. Hur kan man sätta Hysen som vänsterback när vi har en fullgod vänsterback i seb o gurra som kan spela innermitt????

    SvaraRadera
  38. 6. Sen när började wernbloom lägga straffar.

    7.Dålig coaching idag. Man måste se att våran vänsterkant blöder och åtgärda detta.

    8. Hjalmar ser ju inte ens ut att ge allt och han ser inte ens ut att bli arg om han förlorar en duell.

    9. Hjalmar kan inte få förlängt.

    10. BORT MED HJALMAR!!!!

    SvaraRadera
  39. Hysén var helt bedrövlig idag, den senaste tiden har Hysén varit seg orörlig och helt utan glöd, han verkar trött på fotboll, är han redan en föredetting Glenns pöjk?

    SvaraRadera
  40. när ska rehn o co fatta att inte hysen och hjalmar platsar dessa tå får nog träna lite till och spela ett par b-lags matcher ...kan inte säga mer än....jävla pajasar

    SvaraRadera
  41. Gubbarna såg jävligt trötta ut.

    SvaraRadera
  42. AMEN! ge fan i att flytta fram och tillbaka spelare där de inte kan spela. vafan, nu känns det som att rehn/olsson bara skämtar till det lite och det verkar som att så länge vi har elva spelare på plan så ordnar det sig. helt katastrofalt misstag att skicka ner hysén på vänsterbacken samtidigt som eriksson spelar innermittfält. galet värdelöst!

    SvaraRadera
  43. Kim Olsen var igår där Marcus Berg förra året...på rätt plats vid rätt tid. Nu får gubbarna vila och träna på det som behövs i några dagar sen får vi hoppas det kommer en reaktion mot Halmstad.

    SvaraRadera
  44. Jag älskar KIM. Visst han är lite svajig i luften men en världsmålvakt med fötterna och snabba reflexer.

    Det är bara att inse att laget inte orkade ladda om till Allsvenskan, det är inte konstigt att de fick sig en knäck efter CL matchen mot Basel. Själv är jag lite rädd att det kan komma en formsvacka...hoppas jag har fel.

    Olsson och Rehns coaching har jag aldrig förstått, Olsson är inte kompetent-detta har tyckt länge och tycker fortfarande. Han har fått jobbet för att han är Milds kompis.

    Nä gubbar, tror Elfsborg eller KFF tar hem guldet och vi kommer topp fyra.

    SvaraRadera
  45. GAIS aktigt försvarsspel? Vad menas? GAIS har släppt in näst minst mål i årets allsvenska...

    SvaraRadera
  46. Typiskt Bara Ben- nu är allt åt helvete, nyss hyllades " nya Blåvitt "! Sanningen är ju att föreningen jobbat som den gör minst sedan " Perssons tid ". Det var ju t ex den förkättrade Arne, som släppte fram ungdomarna i Alaget- Bjärsa, Oscar, Gustaf och Pontus t ex ( och då var det också kamp om guldet in på mållinjen, fast vi fick domslut mot oss- Skansen- och inte med oss- Råttorna ). Var inte historielösa- föreningen är på rätt väg, men vårt lag ständigt köps sönder av andra klubbar med fetare plånböcker!

    SvaraRadera
  47. Skänk bort Glenn jr till Qviding. Han kostade drygt 20 mille hur mycket har han kostat oss genom sin oduglighet på planen? IFKs sämst värvning genom alla tider, inklisive JP, flagsstångs Christian och HBK Robban.

    SvaraRadera
  48. kim - från vänster - seb - bjärsmyr - sigurdsson - johansson
    sella - GS - TO - Alex
    söder - wernblom

    SvaraRadera
  49. En riktigt usel insats av de flesta spelarna i Blåvitt. Man har svårt att ge någon spelare godkänt betyg efter en sån här match. Man kan kritisera vissa spelare mer en andra. Men fotboll är ett lagspel. Och laget spelade ingen bra fotboll varken offensivt eller defensivt.

    Fast faktum för mig är att när det står 2-2 i halvtid kan det gå hur som helst. Inte att jag nu på något sett vill säga att Blåvitt gör en godkänd match i första halvlek. Vill bara uppmärksamma vissa här om att om vi gjort ett skitmål och vunnit med 3-2 så hade tongångarna här varit helt annorlunda. Då hade de flesta mungiporna varit uppåt och det hade inte varit en massa pajkastning här. Och tyvärr så är det inte ovanligt att vi får resultatet med oss och allt är frid och fröjd. Det är väl inte de här två senaste bottennappen som oroar mig. Det är väl egentligen hur vi kan spela så usel fotboll och ändå ligga på den övre halvan. Att när man får 3 poäng inte ser att spelet under långa perioder är grymt knackigt. Vad är ambitionen i Blåvitt och hos oss supportrar spelmässigt? Får det se ut hur som helst bara det blir 3 poäng? Inte för mig. Och en seger i nästa omgång så är detta glömt av de flesta. Vi kan snacka om att vi har en massa talanger och en ljus framtid. Har vi verkligen en så ljus framtid? Jag är inte så säker på det. Vi är alldeles för nöjda med 3 poäng. Vet att det är poängen som räknas. Men med detta spelet så blir det inte så mycket poäng i framtiden. Man måste ju kunna visa upp ett mycket bättre passningsspel och vilja ha bollen inom laget mm.

    Visst kan man skylla på domaren i matchen mot Basel. Vi gör en hyfsat bra match borta mot Basel. Nyckeln till att gå vidare fanns där. Taktiken var väl också rätt. Problemet är ju att när man har 2-1 inte kan behålla lugnet och bollen inom laget. Tekniken brister och vi blir stressade. Basel pumpar på utan att imponera på mig men trots det så ger vi bort enkla mål. Och båda våra mål där är ju mer eller mindre tursamma de också? Vi har ju inte mängder med chanser mot Basel om man tittar över båda matcherna. Och de chanser vi har är ju inte frukten av ett gudoligt spel med fart och finess.

    Bara att inse att Blåvitt har grymt mycket att jobba med! Det saknas en hel del för att vi skall bli det lag som tar sig in i de europeiska cuperna år efter år. Och jag tror att talangerna måste ha bättre spelare runt omkring sig för att utvecklas till de talangerna vi vill at de skall bli.

    SvaraRadera
  50. har vi någon speciell spelare från u truppen som utmärker sig tillräckligt för att kunna ta en vänsterbacks position i a - laget? frågan främst riktad till de som har koll på just u - truppen

    SvaraRadera
  51. Inte nog med att Kim är svajig i luften, han kan ju uppenbarligen inte styra försvaret heller.

    Vet inte om de har svårt att förstå danska eller var problemet ligger, men det är väldigt uppenbart att samma spelare som var ett starkt försvar framför Bengan ser jävligt yra i mössan ut framför Kim.

    SvaraRadera
  52. Kim borde vara bättre på att styra backlinjen. De behöver mer trygghet. Bjärsa och Ragnar ser ut som yra höns den här säsongen jämfört med förra. Adam är den enda som håller klassen men han går bort sig defensivt emellanåt också.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.