2008/08/08

Det är svårare att vinna i Allsvenskan än i Europa

FRANKIE FREESTYLE Analysen av det kollektivistiska ledarskapet inom föreningen sedan kedjan Roger-Håkan-Gertmo-Rehn/Olsson återtog GöteborgsKamraterna från Halse och Mats Persson är väldigt tydlig om man studerar vår historia. Håkan Mild återgår medvetet till Ruben Svenssons och Roger Gustafssons framgångsrecept genom att plocka in två spelare från hans era att leda laget och genom att satsa på att plocka upp eget från U-laget, så som han själv och halva truppen under 90-talets första halva blev upplockade av Roger.

Att individualister inte platsar i den här filosofin är som jag ser det bullshit, för det finns en stor skillnad på att vara individualist som fotbollsspelare men ödmjuk och kollektivistisk som individ (från Jesper Blomqvist i dåtid till dagens Tobias Hysén) medan det är en annan femma att vara individualist både på plan och utanför (Kennet Andersson i dåtid till exempelvis Samuel Wowoah "idag").

Individualister och tekniska under är utan tvekan mer än välkomna in i föreningen och föreningens idelogiska idé, men de måste vara ödmjuka människor som passar in på andra plan med. Vi bygger en helhet idag, det finns åter principer i föreningen.

Jag ser nytänk i Roger som inte fanns i Svennis-eran i exempelvis hur man:
- Började värva spelare mer konsekvent utanför sin egen region
- Började punktbevaka Elitfotbollslägret som första lag
- Lade om träningen efter Champions League-säsong
- Satsade på U-lagen, innan Roger fanns i princip bara Johnny Ekström på 15 år som gått från ungdomsleden upp i A-laget och lyckats...
- Tänkte om kring varför spelare lyckas, de så kallade "rebellerna" som Roger införde som begrepp för spelare som skulle värvas till ungdomsleden, som inte brydde sig om vad tränaren sa utan som försökte apa efter världens bästa spelare.
- 4-3-3, även om ingen pratade om det så vågade Roger göra sådant som var mot föreningens policy. Alla kallade det för 4-4-2, men ofta spelade vi med 4-3-3 där Blomqvist och Micke-Martin spelade ytterforwards. Helt out of the box jämfört med 80-talet.

Listan kan göras lång, Roger Gustafsson var en nytänkare som tränare för oss, inte någon som fortsatte 80-talets arbete. Detta "nytänk" har föreningen åter börjat jobba efter på många områden, därav jämförelsen till Rogers epok på 90-talet och inte Svennis-eran på 80-talet. Jämförelsen går till den epok som gav oss största Europaframgång i "modern" (läs Champions League-befintlig) tid.

Precis därför blev förlusten mot Basel så jävla hård. För analysen var att vi faktiskt, i det tysta, så var på väg ut för att chocka Europa igen. Laget hade den där respektlösheten och anpassningsviljan till motståndets svagheter som gör att de på en bra dag kunde slå en hel rad internationella jättar. Självklart är det en massiv katastrof av domaren när han dömer straff på en solklar nick från Hjalmar Jonsson. Men det är inte därför vi förlorar, vi förlorar för att vårt huvudspel på fasta situationer var helt katastrofalt. Under all kritik. Uselt och svagt. Juniorklass. Varje luftsituation i defensiv box var ett läge att placera sitt hjärta i halsgropen på grund av vårt miserabla lustspel.

Det är därför vi förlorar vår viktigaste match på ett dussintal år. Om vi får behålla laget och fortsätta på samma väg så bygger vi ett klassiskt europakollektiv som kommer ta tillbaka vår rättmätiga plats bland de stora klubbarna på kontinenten. Om vi kan locka talangerna att stanna i Allsvenskan istället för att gå till skräplag i Danmark och Holland kan vi återvända till den stora scenen. Om vi klarar av att hålla skärpan och vinna Allsvenskan en gång till. Det sistnämnda är faktiskt mycket svårare än att ta sig till Champions Leagues gruppspel.
_____________________________________

19 kommentarer:

  1. Och när ska vi lämna rummen?

    SvaraRadera
  2. Fan nu finns det inte mycket att se fram emot. Semestern är slut, jobbet drar igång på måndag. IFK ute ur CL, livet suger. FAAAAN

    SvaraRadera
  3. En spännande allsvens höst är la något å se fram emot? Det är ju bara å vinna allsvenskan igen, så belägrar vi europa nästa år istället!

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet, hoppas bara detta håller i sig och att vi får fortsätta på samma bana.

    SvaraRadera
  5. Royal leauge kan vi la se fram imot? För de stod att de skulle startas.

    SvaraRadera
  6. Allt handlar om våra spelare har tålamod att stanna kvar istället för att dra dit pengarna finns. Hoppas innerligt att alla spelare ser potentialen som finns i truppen och även i de yngre leden.

    Om man är villig att vänta några år kan det här bli riktigt bra. Bollen ligger hos er Blåvitt. Vill ni så spelar vi CL-kval nästa år med.

    SvaraRadera
  7. Jag ska till Örebro imorgon. Hoppas inte jag blir ensam ängel där. Hetsa där nu. CL är över, det suger, men vi har fortfarande så mycket kvar att kämpa för.

    SvaraRadera
  8. Jag ska också till Örebro imorgon, så då e vi ju iaf två! Det lär la räcka för å överösta ösk-klacken??

    SvaraRadera
  9. Glöm inte Zoran Stojevski (lite osäker på stavningen) när du nämner spelare som gått från ungdomsleden till a-laget:)

    SvaraRadera
  10. Underskatta aldrig kubanerna. Men visst, jättemånga fler än två behövs nog inte! :D

    Vem gör årets rabona?

    SvaraRadera
  11. Det som möjligen gör det svårare att vinna i Allsvenskan än att ta sig till Champions League-gruppspelet är att i Allsvenskan kan man inte ha tur med lottningen.

    Det är ingen tvekan om att ni hade en tur med lottningen i CL, men trots det lyckades ni inte gå vidare.

    Djurgården 04/05 hade otur med lottningen (Juventus i tredje kvalomgången).
    Likaså hade Elfsborg ifjol (Valencia i tredje kvalomgången).

    Malmö 05/06 hade tur med lottningen, men blev trots det krossade av Thun i tredje kvalomgången.
    Djurgården 05/06 hade en relativt bra lottning, men skämde ut sig själva och drog ner Sverige på rankingen genom att åka ut i andra kvalomgången.

    Det är ingen som kan förvänta sig att Djurgården eller Elfsborg, eller något allsvenskt lag, ska kunna besegra Juventus eller Valenica över två matcher.

    Har man däremot som ni eller Malmö (och eventuellt Djurgården 05/06) tur med lottningen så är det definitivt möjligt att nå CL-grupperna.

    Nu görs dock kvalsystemet om till nästa säsong så det kan nog bli lättare att nå CL-grupperna.
    (Det är exempelvis ingen risk att stöta på någon av stornationernas lag innan gruppspelet.)

    Det är väl bara att hoppas på att Elfsborg och Kalmar FF kan fortsätta att vinna sina matcher i UEFA-cupen, och för Djurgården att börja vinna, så att Allsvenskan får en bättre ranking.

    SvaraRadera
  12. Jag hoppas spelarna taggar till ordentligt nu och att vi springer hem allsvenska i höst. Tror på riktigt laddade spelare på lördag.

    SvaraRadera
  13. junior- spelare som lyckats sa han...

    SvaraRadera
  14. 8/8/08 16:21: Zoran var ju grym i Cafe Opera!:)

    SvaraRadera
  15. Dan Corneliusson

    SvaraRadera
  16. Sno bilden bara. Gör det! ;)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.