På gång


tisdag 22 februari 2011

Ekonomi och sånt

SMÅTT & GÔTT. Malmö FF släppte sin årsredovisning för 2010 i dagarna. Att våra stora rivaler i Skåne gör en ofattbar brakförlust på 33 miljoner kronor kommer inte direkt som någon överraskning om man hängt med det minsta lilla i nyhetsflödet under vintermånaderna. Det är ett rätt saftigt nytt rekord i negativt resultat inte bara för MFF utan för hela Allsvenskan. Sedan Svenska fotbollförbundet började redovisa sina analyser över de allsvenska klubbarnas ekonomi år 1998 ser topplistan – exkluderat 2010 då alla lag ännu inte släppt sina siffror, att MFF tar förstaplatsen är dock givet – ut som följer:
 1. -23,9 mkr – IFK Göteborg (2001)

 2. -19,9 mkr – AIK (2000)

 3. -19,1 mkr – Malmö FF (2002)

 4. -17,7 mkr – Helsingborgs IF (2002)

 5. -16,7 mkr – Helsingborgs IF (2001)

 6. -16,1 mkr – Djurgårdens IF (2009)

 7. -15,4 mkr – Malmö FF (2003)

 8. -15,0 mkr – AIK (2008)

 9. -13,8 mkr – Malmö FF (1999)

 10. -12,9 mkr – IFK Göteborg (2002)
Att släppa ifrån sig en förstaplacering till Malmö FF har nog aldrig smärtat så lite som i just det här fallet. Man bör dock vara medveten om att omsättningen i de allsvenska klubbarna har ökat drastiskt (snittomsättningen har mer än dubblats) vilket gör att vår egen rekordförlust från 2001 i förhållande till vår omsättning det året, 35,9 mkr, var ett rätt mycket hårdare slag än vad Malmös förlust på 32,8 mkr är i förhållande till deras omsättning 2010 på 153,9 mkr.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Jag rundade av gårdagskvällen med att se Hertha Berlin mot Energie Cottbus i 2. Bundesliga. 40 000 åskådare på Olympiastadion i Berlin gjorde rätt bra väsen ifrån sig. Trots en halvfull arena, löparbanor och ett gigantiskt ingenting för klacksångerna att försvinna ut i så hade jag föredragit att att se den matchen före det mesta. Det är något speciellt med tysk supporterkultur.

Intressant att notera är att det var östra Tysklands senaste 1. Bundesliga-lag som mötte forna Östtysklands senaste 1. Bundesliga-lag. Den inre tyska gränsen existerar inte sedan över 20 år tillbaka, i alla fall inte politiskt. I sportens värld är den lika tydlig som en Andreas Augustssonsk armbåge över Hyséns näsa. Sedan den första gemensamma säsongen 1991–92 har bara fyra lag från forna Östtyskland spelat i högsta ligan och tillsammans har de skrapat ihop klena 23 säsonger – VfB Leipzig (1), Dynamo Dresden (4), Energie Cottbus (6) och Hansa Rostock (12) – att jämföra med Västtysklands 339.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

IFK Göteborg B spelade mot Landskrona BoIS i lördags. Att döma av nätdebatten kan man som vanligt konstatera att, för att parafrasera Churchill, aldrig har så många haft så mycket att diskutera om så lite gällande försäsongen. Det var två eller kanske tre spelare på planen från start som kommer ha en chans att ta en ordinarie plats när Allsvenskan börjar. Stefan Selakovic är given, Mikael Dyrestam, Logi Valgardsson och Robin Söder lär slåss om att få ta plats i backlinje respektive anfall. Ändå talas det om avgång och ändå klagas det över bristen på bra spel. Visst. Och Manchester United ska väl räknas bort från Premier League-toppstriden nu när B-laget med nöd och näppe klarade av femtedivisionslirarna i Crawley Town...

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Snart släpps årsredovisningen inför årsmötet och för min del är det försäsongens absoluta höjdpunkt. Kent har redan kommunicerat ut att Blåvitt kommer att göra ett litet plusresultat i år. Detta trots den sportsligt mediokra resultatet som även påverkat publiktillströmningen. Här ska man dock vara medveten om att det sänkta publiksnittet inte nödvändigtvis behöver betyda många miljoner i förlust eftersom vi dels sålde fler årskort och det dels är möjligt att fler stannade hemma trots biljett 2010 än vad de gjorde 2009.

Kanske än mer är det också så att vi inte gjort några försäljningar att tala om (halva Gustav Svensson och hela Kim Christensen ger oss gissningsvis mindre än tio miljoner). Ändå ska det alltså bli svarta siffror. Det ska bli spännande att se hur vi lyckats med det konststycket.

Angående årsmötet så ska man ju visa upp sitt medlemskort när man kommer dit. Ett medlemskort som åtminstone jag ännu inte fått. Om jag förstått det rätt ska de dock vara på gång så om ni är fler där ute som undrat så är det inte läge att bli orolig riktigt än. Hur många det nu är som är oroliga för att missa ett årsmöte... Tyvärr är den bistra sanningen att det bara är ett hundratal som engagerar sig i det som är IFK Göteborgs högsta beslutande organ.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Jag klarar inte riktigt av tyska St. Pauli. Alternativism är härligt till en viss gräns, sen blir det lite för mycket. St. Pauli har gått från att vara den där härliga kultklubben till att bli den där äckligt hippa alternativa klubben som folk runt om i världen håller på just för för att de vill vara hippa och alternativa (lite som att många inflyttade göteborgare/stockholmare med medelmåttigt fotbollsintresse väljer Gais/Bajen för att vara hippa och alternativa, fast på en helt annan skala).

St. Pauli har blivit som Chelsea och Barcelona och Manchester United, bara på ett annat sätt. Jag vet inte vad som är mest kräkframkallande, att hålla på ett lag bara för att det är alternativt eller bara för att det är framgångsrikt.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Som om ens försäsongsresultaten med en fullstark startelva har betydelse för hur säsongen kommer se ut?

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Nedanstående graf är rätt effektiv för att förklara var IFK Göteborg brister lite i sin satsning. Det som syns är IFK Göteborgs (blått) och Malmö FF:s (rött) intäkter från tre av de fyra stora intäktsposterna*, matchdag (heldraget, trianglar), sponsorer (kortstreckat, cirklar) och souvenirförsäljning (långstreckat, fyrkanter).

* SEF:s utdelning för sändningsrättigheter och placering har utelämnats då 1) MFF inte redovisar dessa separat och 2) det inte går att "dra ifrån" vad gäller dessa intäkter då det finns ett maxtak.


Vad som först är slående är hur otroligt välsynkade IFK och MFF är när det gäller matchdagsintäkter och merchandise. Det är nästan kusligt hur varje liten uppgång och nedgång finns representerad för båda lagen. Det är kusligt hur det bara skiljer sig ett par miljoner hit eller dit varje år. På båda områdena har Blåvitt ett knappt försprång. Med stor sannolikhet sjunker dock matchintäkterna för 2010 till en nivå under MFF:s och detsamma lär gälla även varuförsäljningen.

Men det är inte där den stora poängen ligger. Den ligger i sponsorintäkterna. Trots att IFK är hela Sveriges lag, Göteborgs överlägset mest populära lag och ett lag som drar in runt åtta miljoner kronor i sponsorpengar bara från ICA (samtidigt som MFF inte fick en endaste krona eftersom man inte hade någon tröjsponsor) så ligger vi hopplöst efter. Malmö drar in mer än dubbelt så mycket i sponsorintäkter. Det har gett ungefär 100 miljoner kronor högre intäkter över sexårsperioden 2004–2009. Det motsvarar ett helt års extra omsättning. Där har marknadsavdelningen rätt mycket att jobba in.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

För två helger sedan planerade Bank och Niva i en weekendresa som få någonsin kommer få chansen på. På fredagen var det Revierderby när Borussia Dortmund tog emot Schalke 04. På lördagen var det Berlinderby i 2. Bundesliga när Hertha spelade mot Union inför ett slutsålt Olympiastadion i en av de mest sedda andradivisionsmatcherna i hela världen, genom alla tider. Det var nästan lite för bra för att vara sant att Hamburger SV skulle spela Hamburgderby mot St. Pauli på Volksparkstadion (ryyyys) på söndagen. Det visade sig vara det också eftersom matchen blev inställd på grund av en jävla massa regn. Chansen att få se tre tyska superderbyn så där över en helg lär aldrig dyka upp igen. Om den gör det så svär jag vid mitt Blåvita årskort på att jag ska närvara.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Tacka vet jag Sheffield Wednesday. De är varken hippa, alternativa eller framgångsrika...

52 kommentarer:

 1. MFFs sponsorintäkter visar väl bara fördelen med att vara ensam i sin stad.

  Här i Göteborg "tävlar" vi mot Gais, Häcken, Frölunda (hockey) och i viss mån Örgryte om företagens sponsorpengar.

  Göteborg är för litet.

  SvaraRadera
 2. Oerhört intressanta siffror Feldgrau.

  Toppinlägg.

  SvaraRadera
 3. Sankt Pauli är Bundesliga fjärde populäraste förening enligt Fanshop statistik. Har så varit i många år. Även när St Pauli lirade i 3.Bundesliga i 4 år så sent som 2006. Sankt Pauli är nummer 1 i hela världen dock som mest kända föreningen/antal fans utanför Tyskland.
  1. FC Bayern
  2. Borussia Dortmund
  3. Schalke 04

  SvaraRadera
 4. 4. Sankt Pauli (Hamburg)

  i försäljninsstatistik

  SvaraRadera
 5. Citat "Jag klarar inte riktigt av tyska St. Pauli. Alternativism är härligt till en viss gräns, sen blir det lite för mycket. St. Pauli har gått från att vara den där härliga kultklubben till att bli den där äckligt hippa alternativa klubben som folk runt om i världen håller på just för för att de vill vara hippa och alternativa (lite som att många inflyttade göteborgare/stockholmare med medelmåttigt fotbollsintresse väljer Gais/Bajen för att vara hippa och alternativa, fast på en helt annan skala).

  St. Pauli har blivit som Chelsea och Barcelona och Manchester United, bara på ett annat sätt. Jag vet inte vad som är mest kräkframkallande, att hålla på ett lag bara för att det är alternativt eller bara för att det är framgångsrikt."

  Du kan väl fundera lite extra på det här fenomenet, när du inser att halva stan håller på IFK, men enbart 1% dyker upp på matcherna. Det är "enkelt" att hålla/rösta på IFK Göteborg.

  SvaraRadera
 6. Något att fundera på är oxå att om St Pauli skulle möta IFK i en tävlingsmatch på Millerntor i Hamburg så skulle vi inte ha en chans.Årets St Pauli lag skulle vinna med minst 5-0 så stor e faktiskt kalsskillnaden mellan 1 bundesliga och IFK. Betänk att St Pauli vann mot HSV på bortaplan

  SvaraRadera
 7. jag ser ju de flesta matcherna via www.eurosportplayer.SE för 300 kr/år. Där kan man se ALLA första och andra Bundesliga i arkiv eller live.

  IFK hade faktiskt åkt ur 2 Bundesliga och hamnat i botten på 3Bundesliga där Bayern Munchens andralag ligger sist(som är ett jävligt bra lag med de bästa talangerna) !

  SvaraRadera
 8. Ghettoheed Ol'z22/2/11 10:10

  Jag tycker man skall göra något åt ICA reklamen på tröjorna. 8 millar är en piss i havet.

  Man skulle helt klart se över detta och enligt mig, sälja ut platsen till högstbjudande.

  Tänk ett nystartat företag a 'la Spotify (ett företag som vill ta världen med storm, och där investerare kastar pengar på dom), tänk då om man får två eller ännu fler liknande i ett budkrig?. Man skulle kunna ta in massvis med pengar. Det är bara sentimentalt att satsa mer på ICA. Eller så får dom punga upp. Och skriv för fan inte 10-års kontrakt - NÅNSIN.

  Det kan ju inte finnas någon liga i världen där lagen är så "lojala" (läs:mesiga) mot sina sponsorer.

  SvaraRadera
 9. Jag KRÄVER att ni KAMMAR er.

  SvaraRadera
 10. Riktigt jävla bra inlägg!

  Tycker ditt resonemang spricker lite kring St. Pauli.
  Jag uppfattar dig som att det är ett kul lag så länge som det inte är många som hejar på/tycker om laget. Blir mest löjligt om man resonerar så tycker jag.

  SvaraRadera
 11. Bra om sponsringen, sämre om St. Pauli. Blåvitt är ju exakt ett sådant lag (inte lika extremt) som fick massa lösa fans på sina framgångar och det är väl bara kul att St Pauli som är ett litet radikalt lag får känna på framgång och få medgångssupportrar som tycker laget är häftigt och annorlunda. Även om Blåvitt är poppis i bredare lager så är det framgången som har likheten...

  SvaraRadera
 12. Toppinlägg, som någon skrev.

  Det hade varit intressant och se hur väl grafen för GAIS, Blåvitt, Häcken, ÖIS totala sponsring följer Malmös. Lockar 4 lag fram fler sponsorer, som man ju kan tycka, eller är ett enda starkt varumärke och representant för staden snäppet bättre?

  SvaraRadera
 13. det är frölunda som käkar upp så mycket spons här i stan. Kanske däras nedgång ger blåvitt ett uppsving? hoppas hoppas...

  SvaraRadera
 14. Bygg en egen arena!

  SvaraRadera
 15. Varför skulle Man united inte vinna ligan? De vann ju mot Crawley Town, IFK förlorade mot Landskrona, det är det som är skillnaden.

  SvaraRadera
 16. Att IFK inte kan dra in lika mycket pengar i sponsring som MFF beror väl även på att Malmö äger reklamen på sin arena?

  IFK vill ju hyra Gamla Ullevi "clean court" för att på så vis kunna tjäna pengar på reklamen på arenan.

  SvaraRadera
 17. Garotta di Marulk22/2/11 13:01

  Mycket läsvärt och intressant inlägg!

  SvaraRadera
 18. Mitt företag ville sponsra IFK med ca 35 miljoner kr för ett 5 års kontrakt. IFK tackade nej och sa att man skulle göra en "riktig" upphandling nästa gång..ha ha jo tjena då väljer vårt företag att satsa på ett lag som vill bli sponsrade. IFK och dess styrelse är en sekt för inbördes beundran..

  Byt ut ICA och Adidas så kommer ni dubbla omsättningen!

  /Berlusconi

  SvaraRadera
 19. Anonym 08:30/ Precis.

  Anonym 08:40/ Vad du säger har ingen som helst relevans för det jag skrev. Eller menar du att folk runt om i världen håller på IFK för att vi är "framgångsrika"?

  Ghettoheed Ol'z 10:10/ Ditt uttalande om att "8 millar är en piss i havet." är rätt roligt med tanke på att det förmodligen inte finns något lag i Allsvenskan som får mer från sin tröjsponsor. Malmö FF krävde den här säsongen 10 miljoner för att få synas på tröjan. Inte en enda organisation nappade.

  Micke 10:40/ Vad jag menar är att det är rätt löjligt att försöka framstå som "alternativa" när man är så stora som man är och lockar så många "glory hunters" (fast istället för ära är det hipphet som jagas).

  Anonym 11:00/ Jag vänder mig inte mot att St. Pauli når lite framgång. Mer mot att det snart kommer bli löjligt att framstå som "mot etablissemanget" när man så gott som är en del av etablissemanget (i termer av supporterskap).

  Anonym 12:46/ Då missade du helt poängen. Poängen är att B-lagets spel och resultat har noll påverkan på A-laget.

  Martin 12:54/ Det är långt ifrån hela sanningen. Notera att MFF stack ifrån oss långt tidigare än 2009.

  Anonym 13:04/ Jag tror inte ett dugg på vad du säger.

  SvaraRadera
 20. Borde det inte vara medlemskortet för 2010 som skall visas upp på årsmötet? Det är ju 2010 som skall avhandlas, och var man inte medlem 2010 så bör man väl inte ha något med saken att göra även om man är medlem 2011. Eller?

  SvaraRadera
 21. Anonym 14:13/ Man kan tycka det men de beslut som tas (framröstande av styrelse, nya motioner, o s v) av de närvarande gäller för 2011 och logiskt sett är det således medlemskort för 2011 som ska medtagas. Från officiella: "Medlemskort för 2011 uppvisas i entrén."

  SvaraRadera
 22. God läsning, o välkommen ut ur vinteridet feldgrau

  SvaraRadera
 23. Ghettoheed Ol'z22/2/11 15:10

  Ghettoheed Ol'z 10:10/ Ditt uttalande om att "8 millar är en piss i havet." är rätt roligt med tanke på att det förmodligen inte finns något lag i Allsvenskan som får mer från sin tröjsponsor. Malmö FF krävde den här säsongen 10 miljoner för att få synas på tröjan. Inte en enda organisation nappade.

  Förstår inte riktigt vad du menar med "tröjsponsor" men..

  Så bara för att det inte finns något lag som får mer från någon enskild sponsor (i detta fall gäller det en "stjärn-sponsor"), så betyder det att allt är bra?.
  Det är just sånt tänk som gör att vi inte kommer längre. Tänk istället vad vi kan göra bättre - inte nöja oss med det vi redan har.

  För övrigt
  Blåvitts sponsorer ~2 000. I olika kategorier: Stjärn- (Ica), huvud- (Adidas, KIA, SEFA mfl), Kamratskap.. samt massa partners. Where's the money?

  Man har samarebetat med ICA i 39 år. Men imho, 39 är bara en siffra. Man gör inte mer pengar på att vara blödig.

  SvaraRadera
 24. Det var endast Niva.

  SvaraRadera
 25. Ghettoheed Ol'z 15:10/ Du skrev att "Jag tycker man skall göra något åt ICA reklamen på tröjorna. 8 millar är en piss i havet. Man skulle helt klart se över detta och enligt mig, sälja ut platsen till högstbjudande." Eftersom IFK har en riktigt bra deal när det gäller just tröjsponsorn (alltså de som syns på bröstplatsen) känns det lite löjligt att klanka ner på just den delen. Där ligger ju IFK i allsvensk topp. Det är snarare på andra håll det brister.

  SvaraRadera
 26. Ghettoheed Ol'z

  Vart vill du komma? ICA är vår tröjsponsor och det betyder att det är den största loggan på tröjan. I mindre länder som Sverige sitter det iofs ofta flera olika sponsorer på tröjorna men i de stora ligorna har lagen bara en tröjsponsor. Att ICA är den enskilt största sponsorn i Allsvenskan är väl bra eller? (det är kanske svårt att säga till någon som redan betalar mer än någon annan att betala ännu mer?) Förstår inte hur du kan klaga på det? Att MFF drar in ca 60 miljoner och vi ca 30 miljoner på sponsorer är naturligtvis inte bra, eller godkänt men som någon ovanför skrivit så kan det kanske bero en del på att vi inte fått clean court?

  feldgrau säger ju inte att allt är perfekt och att inget kan bli bättre så jag förstår inte riktigt vart du vill komma?

  SvaraRadera
 27. feldgrau var uppenbarligen själv snabbare än mig =)

  SvaraRadera
 28. anonym 08:4022/2/11 16:29

  feldgrau/ Nej inte i världen, men i Sverige. Så som St Pauli vinner sympati för att vara mot strömmen vann Blåvitt sympati för att vara underdog. Bägge fick massa fans för att de gjorde det "omöjliga" och nådde framgång trots att oddsen var mot dem/oss.

  SvaraRadera
 29. Så du menar att IFK's så kallade b-lag har noll påverkan på A-laget? intressant.
  De flesta säger att vi har en bra konkurrenssituation i laget just nu, om jag inte minns fel så har t.o.m tränarna sagt det, att vi har en bred trupp, att konkurrensen är mördande. Det är alltså spelare som vill in i en startelva och så vitt jag vet så tillhör alla som var på planen IFK'S A-lag, eller har jag missat något? IFK förlorade med 2 mål mot Landskrona, på "hemmaplan", med ett mediokert spel från hemmalaget, så klart att folk reagerar, eller ska man bara sitta passiv och le och hoppas och tro att allt kommer att ordna sig?

  SvaraRadera
 30. Dags för IFK att styra upp medlemsrutinerna! Får fan mailbomba för att få bli medlem och ligga på varje år. Har aldrig fått frågan om jag vill förnya mid medlemskap.

  SvaraRadera
 31. Anonym 17:11/ Nej, jag påstod att B-lagets SPEL och RESULTAT har noll påverkan på A-laget. Naturligtvis draget till sin spets men jag står fast vid att man inte kan dra några som helst slutsatser om den kommande säsongen baserat på helgens match. Vilket var min poäng.

  SvaraRadera
 32. Jag är allergisk mot det sättet blåvitt spelar fotboll på. Att bygga ett spel på två alternativ, lång boll på Hysen eller att sella skall slå inlägg från kanten är sjukt korkat. Denna matchen var en tydlig signal på att inte särskilt mycket har förändrats över vintern utan spelarna och ledarna ser precis lika håglösa ut som förra året. När Hjalmar började slå långbollar sista 10....Då förstår vad som gäller vere sig det var a, b eller c-lag.

  SvaraRadera
 33. tröjsponsor är väl snarare adidas. Ica gör väl inte tröjjor.

  SvaraRadera
 34. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/article291903.ab

  SvaraRadera
 35. Efter 20 år får Helena känna på det hon själv utsatte Glenns förra familj för. Svinhugg går igen!!

  SvaraRadera
 36. Jag hör dig Feldgrau, men fastställande av årsredovisningen och ansvarsfrihet för styrelsen m m avser ju verksamhetsåret 2010. Jag tycker det är skitkonstigt att man måste vara medlem 2011 för att få lov att rösta om detta...

  SvaraRadera
 37. anonym 17.41:
  Amen!

  SvaraRadera
 38. Anonym 19:07/ Jag förstår dig, jag har själv tänkt i samma banor. Ansvarsfriheten rör dock även den främst framtiden eftersom ett klubbande av ansvarsfrihet begränsar framtida möjligheter att stämma styrelsepersoner.

  SvaraRadera
 39. Kan inget bero på att Malmö fick bygga sin egen arena och då såg till att skaffa riktigt många och bra sponsorloger som tillåter att företag kan ha olika "events" i samband med matchen.

  SvaraRadera
 40. Mycket intressant läsning!

  Skulle du kunna göra en liknande granskning mot Elfsborg också? Det är nåt konstigt med den klubben - hur kan ellos som enda lag göra såna storvärvningar, vad har de för magiska inkomster som ingen annan har?

  SvaraRadera
 41. blavitt ar inte intressant att sponsra for till skillnad fran frolunda och scandinavium som faktiskt lockar en relativt intressant kategori manniskor ur sponsringsynpunkt (i.e. valavlonade och hogutbildade) sa ar blavitt i stallet forknippade med valdspubertala kids fran hisingen. det ar den bistra sanningen.

  SvaraRadera
 42. Ok Feldgrau, det är väl riktigt. Tack för intressant diskussion. / Anonym 19.07

  SvaraRadera
 43. Feldgrau

  Det är klart att att du inte tror mig. Jag kan ge din inside information om du vill...du kommer inte tro att det är sant. Jag har ingen anledning att ljuga om detta.

  /Berlusconi

  SvaraRadera
 44. Berlusconi/ Mejla gärna kontakt@baraben.com med mer info om detta.

  SvaraRadera
 45. Anonym 20:22/ Som jag skrivit tidigare i kommentarerna drog MFF ifrån långt tidigare än 2009. Visst beror en del på det, men inte hela kakan.

  Anonym 20:25/ Elfsborg har inte sina årsredovisningar uppe på nätet (jag har bara siffror för 2006 och 2007) så det blir svårt. 2006 och 2007 hade de dock siffror i samma storleksordning som Blåvitt i kategorin sponsor-/reklamintäkter och ett par miljoner högre för matchintäkterna (troligen som en följd av deras nya arena).

  Anonym 22:31/ Du får gärna maila mig på feldgrau@baraben.com med mer information om du vill. Om det är så att du inte vill skriva det öppet. Jag lovar så klart att inte släppa vidare informationen utan ditt godkännande.

  SvaraRadera
 46. Ååååh, vad skönt att det finns fler som känner samma sak som ang angående St. Pauli. Att vara medgångssupporter är ju f-n att föredra jämfört med att vara alternativ tillsammans med en majoritet. Och sen inte fatta det själv. Ett par (men väldigt få) gamla fans från Pauli har börjat förstå vad som händer, men de kan inte ändra utvecklingen heller. Tacka vet jag SC Freiburg, sämst när det gäller, och det utan merchandising... ;)

  SvaraRadera
 47. Gillar inte politikerupplägget på dennna artikel. Vad ska jag kommentera? det första.. andra eller.. skriv ett inlägg och låt folk kommentera det osv. inte flera i ett. = dåligt

  SvaraRadera
 48. Blåvitt fick nog en del pengar för att de visades ganska frekvent i tv sändingar, kan nog bidra lite, vet dock inte hur mycket, nån som har koll på hur mycket lagen får för att visas i ex canal +?

  SvaraRadera
 49. Men det var väl inte bara IFK som hade B laget i mötet med Bois? Även de saknade 4-5 ordinarie spelare.. sen anser även jag att alla spelare som ingår i en trupp skall hålla för spel. Dock kan det ju diskuteras huruvida flertalet spelare i IFKs trupp håller el inte..

  SvaraRadera
 50. Anonym 00:24/ Vad menar du med "politikerupplägget"? Hurvida du vill kommentera en grej eller flera är upp till dig. Menar du att det blir svårare att kommentera för att det finns flera saker? Jag förstår inte riktigt resonemanget. 40 kommentarer över dig klarar uppenbarligen av att kommentera och många av dem tycker också uppenbarligen att smått och gott-inlägg är trevligt.

  SvaraRadera
 51. 00:24/ Du är ju uppenbarligen inte en van läsare av BaraBen eftersom denna typ av inlägg med funderingar om olika saker som är aktuella varit tätt förekommande här i många år.

  SvaraRadera
 52. En anledning till att MFF fått ökade sponsorintäkter är la också att sponsorerna pumpade in x antal miljoner till byggandet av deras nya arena.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.