2008/10/05

Hankins: Riksclownen Rydström måste sluta gnälla

KRÖNIKA En underdog kommer undan med gnäll - mästare måste lära sig ödmjukhet.

I och med att jag jobbar som krönikör och skribent beskylls jag ibland för att vara en mediehora. "Du vill bara söka uppmärksamhet och är inte intresserad av journalistik", kan det låta. Ibland kanske de till och med har rätt. Men jag har hittat min överman. Jesus vad trött jag är på Henrik Rydström.

Det finns en charm med att varje lag ska ha sin tjötgubbe. En sådan där kille som alltid snackar mer än han presterar, en som hånar alla omkring sig och tror sig vara bättre än han egentligen är. Men den charmen är något som måste förvaltas väl för att den inte ska spilla över i obscent uppmärksamhetssökande. Här går det tyvärr utför för mister Rydström.

Just nu känns det som att det inte passerar en enda allsvensk fotbollsmatch utan att Rydström gnäller på sin blogg, rasar i sin krönika eller blir intervjuad om senaste pest- och kolerakänslan han grävt fram från den småländska myllans rödaste inre.

Kalmar FF ägnade ett par år åt kollektivt gnäll om en hemsk medieskugga. Storstadslagen hade ställt sig i vägen för medieljuset och någonstans där i den mörka silhuetten doldes de tjongande kalmariterna som valt en kalsong som klubbmärke.

Klubben med kalsongen i klubbmärket blev snabbt till killarna i kalsonger när en småkul hemvideo från Kalmars träningsläger gick på nationell tv. Men när kritiken planenligt kom mot hur spelarna svinade, söp och sprang runt nakna så var medierna plötsligt orättvisa enligt de gnälliga grabbarna från östkusten. Rydström var missnöjd i skuggan, snabbt blev han missnöjd i rampljuset.

Men visst är han härlig på många vis, den hetsige Henrik. Han vågar ta bladet från munnen och ställa till med lite kontrovers. Om fler yttrade sina åsikter på ett sätt likt den lille skallige i rött så skulle hela den svenska fotbollscenen bli mer attraktiv för både medier som fans. Men problemet är att Henrik Rydström aldrig kniper igen. Aldrig.

Om det inte är dåligt med uppmärksamhet så är det fel uppmärksamhet. Om det inte är gnälliga motståndare så är det filmande motståndare. Om det inte är, äh, ni fattar poängen.

Till en början så är det charmigt. Då kommer han och hela Kalmar undan med sitt konsekventa underdog-perspektiv och medföljande medielipande eftersom de varit fast i en svår position. Ett tabellmässigt, publikt och ekonomiskt underläge mot jättarna i det berömda rampljuset har gett Kalmars hjältar ett litet utrymme för sitt mediala martyrskap.

Rydström har älskat rollen.

Men nu är Kalmar FF utan tvekan säsongens bästa fotbollslag. Trots förlusten i svenska cupen går de fram som en ångvält i Allsvenskan och dominerar idag den inhemska fotbollsrapporteringen i alla tänkbara medier. Senast idag så jämfördes bröderna Elm med bröderna Norddahl i ett smått bisarrt SVT- inslag.

Nu måste Kalmar och då främst Henrik "motormouth" Rydström lära sig en ny roll. Som dominant och vinnare är det inte attraktivt att vara den gnälliga kusinen från landet. För när motgång aldrig är ens eget fel utan domarnas, motståndarnas eller till och med vindens - så börjar Kalmar bli lika gnälligt och patetiskt som det Djurgården de alltid älskat att hata.

Jag efterlyser lite ödmjukhet från Rydström och hans Kalmar. Ska man dominera svensk fotboll bör det ske med lite stil och klass, inte med handboken till bonnakomplexets hemligheter under armen. Annars har allt gnäll endast varit skramlandet av en stor tom tunna. Skramlandet av ett par röda kalsonger på det halvtomma Fredriksskans.

29 kommentarer:

  1. Bra skrivet Frankie. Även om man tycker om Rydström på många sätt(en av få fotbollspelare som faktiskt kan uttrycka sig i tal och skrift med en viss överdrift) så börjar det bli lite jobbigt med hans gnäll. Möjligt att det är så att det börjar mer jobbigt då Kalmar faktiskt inte är några underdogs från bonnahölan längre. Från bonnahölan är de så klart men... :-)

    SvaraRadera
  2. w w w w w w w oooooord!

    SvaraRadera
  3. Skramlandet av ett par kalsonger? Markus/Frankie/whatever your name is, sluta försöka hitta på klämkäcka uttryck och säg bara det du vill säga.

    SvaraRadera
  4. Bra Marcus, igen....

    SvaraRadera
  5. Mycket rätt. Ett stort fel. Det var fan aldrig charmigt med att Kusinen från landet gnällde. Kusinen från landet bör stanna på ländet och hålla sig så långt borta från civilisationen som är fysiskt omöjligt.

    SvaraRadera
  6. ibland tycker jag du hafsat ihop grejer på senaste tiden hankins. men det här var spot on. spon on. riktigt bra skit.

    SvaraRadera
  7. rydström är en äkta självutnämnd martyr. alla har fel men han har sanningen och jävlar vad han vill gnälla om någon säger annorlunda.......

    SvaraRadera
  8. Orka bry sig, ge fan i att läsa skiten istället. Brukar inte tongångarna va liknande när andra är här och kommenterar ?

    SvaraRadera
  9. elvis- orka bry sig? killen är ju landets största opinionsbildare inom fotbollen nu med sina krönikor och uttalanden om allt och alla. han påverkar hela fotbollen vare sig du vill eller inte.

    SvaraRadera
  10. Optimus prime.. på vilket sätt påverkar han fotbollen ? Om han kan skapa opinion för ett arenabygge i Kalmar tex. så är det enbart positivt enligt mig. Och om fokuset flyttas från Stockholm för ett tag så känns det bara härligt.

    SvaraRadera
  11. Hankings gnäller ju lika mycket som Rydström. Konstigt att du aldrig hittar den poängen...

    SvaraRadera
  12. elvis/ på vilket sätt påverkar svensk näringsliv eller lo politiken? opinionsbildare sätter agendan och drar/trycker debatten åt ett visst håll. klart rydström påverkar. mycket dessutom.

    SvaraRadera
  13. Wellington/ Ja jag har varken liknande åsikter som Rydström, Skugge, Schyman och andra "opinionsbildare". Klarar av att tänka själv OCH tom. tycka att även meningsmotståndare kan vara läsvärda. Men skit samma..Syns ikväll.

    SvaraRadera
  14. elvis, viss skillnad på "läsvärd" och ej gnällig...

    SvaraRadera
  15. Kalsong??? Jag trodde det var sloggy-trosor

    SvaraRadera
  16. Men vad förväntar sig folk egentligen av honom? Han bloggar väl knappast gratis för Expressen och dom lever ju på lösnummersförsäljning. En utmärkt citatmaskin som gör sitt jobb för att få lyfta extralön.
    Tycker det verkar en schysst lirare annars och hade gärna sett att han kom från det blåvita ledet från början. Tänk er honom och PW jämte varandra och motståndarna hade vänt i Borås.

    SvaraRadera
  17. Känns lite konstigt att läsa de här texterna. Det är som om Hankins plötsligt samtalade med svärfar istället för med polarna. Mjukare ton, försiktigare och mognare.

    Som om det är en mognare Hankins så fort det skrivs för fotbollsveriges sajt.

    Än så länge är det ändå uppenbarligen en uppfattning som Hankins kan stå för, men det kommer bli intressant att följa utvecklingen.

    SvaraRadera
  18. anonym 11:21/ det kanske är för att han skriver krönikor där och blogginlägg här? det är ju ganska stor skillnad på de två sakerna.

    vilken är uppfattningen du menar till slut? som han "än så länge" står för?

    SvaraRadera
  19. Senaste anonym:

    Det jag menar är att Hankins har en väldigt kraftfull retorik när han skriver på bloggen. På fotbollssajten är den mycket mer nyanserad. Helt enkelt fler "om" och "men".

    Varför bör ens språk skilja sig åt beroende på om man är journalist som skriver krönika eller om man är bloggare som skriver krönika?

    Är det högre krav på nyans? Det är ju oavsett en subjektiv åsikt framförd av krönikören.

    Till viss del tror jag i vilket fall att Markus hade gjort sig själv en stor tjänst om han inte höll igen på krutet.

    Det finns liksom ingen anledning till det, snarare ger det intrycket av ett konstlat resonemang som inte alls överensstämmer med den oppinionsbildare som han gett sken av att vara i annat fall.

    SvaraRadera
  20. lokalclownen Hankins måste sluta tjöta...

    SvaraRadera
  21. anonym 14:06- hur får man den här krönikan till "konstlat resonemang"? tycker det är ganska rakt på sak- "rydström håll käft", typ.

    SvaraRadera
  22. anonym 14:06, du ser väl skillnad på krönika och vanliga blogginlägg här på barabe med eller? det gör jag i alla fall. olika ton beroende på sammahang.

    SvaraRadera
  23. Avundsjukan lyser igenom i krönikan. Varför får inte jag lika mycket uppmärksamhet?

    SvaraRadera
  24. Hankins: Riksclownen Rydström måste sluta gnälla !! Din Pajas vad gnäller du över då? e det inte bara att ge fan i att läsa vad han skriver då?????????????

    SvaraRadera
  25. Senast anonyme idiot 19:56:

    "e det inte bara att ge fan i att läsa vad han skriver då?????????????"

    Grejen är ju den att man får ju höra om allt Rydström säger i olika typer av tidskrifter, internetsidor och tvprogram. Inte så jävla lätt att missa det.

    SvaraRadera
  26. Rydström > Hankins.

    SvaraRadera
  27. det blir riktigt komiskt när en mupp trillar in med sin öh öh mentalitet och börjar jantegorma. fattar inte den här individen hur patetisk han är? bara en tanke.

    SvaraRadera
  28. Det är ju tur att vi har Hankins som till skillnad från Rydström alltid kniper igen och alltid är balanserad!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.