2008/10/20

Slutet för levande ståplats?

Det har talats om levande sittplats bland Gais och Blåvitts fans. Igår såg vi ett av de sista andetag som levande ståplats gör i svensk fotboll när Öisare rasade åt alla håll när ståplatsläktaren gav vika på Valhalla. Ståplats är en utdöende läktarform, speciellt i dessa arenabyggens tider. Men är det rätt utveckling? Går vi åt rätt håll?

Ska svensk fotboll ha enbart sittplats?
Ja, fotboll ska inte vara livsfarligt. Allseater nu!
Nej, enbart sittplats ger en hockeymentalitet!
Vem bryr sig?
Nyansera debatten! Vi kan ha alla delar...
  
pollcode.com free polls

31 kommentarer:

  1. Garvade sönder när detta hände under matchen. De krävs inte mycke att fatta att ett träräcke ska gå sönder med så mycket tryck...

    SvaraRadera
  2. Det är ju knappast ståplats som läktartyp som ska ställas till svars för att materialet ger vika. Det rör sig snarare om bristfälliga säkerhetsrutiner. Sånt här kollas tydligen bara innan säsongen. Det borde inte ha kommit som någon överraskning att uppspelta supportrar på en full läktarsektion match efter match ger upphov till slitage.

    Eftersom moderna ståplatser ser ut som de gör, med räcken lite varstans, så kan det aldrig uppstå något större tryck bakifrån som i gamla tiders läktarkatastrofer. Det är bara ett par publikrader i taget som kan tynga mot räcket, även i värsta måljublet, och sånt borde det tveklöst tåla.

    (Självklart var det inte träräcken, smör. Vanliga metallräcken, men med reklamskyltar av trä på. Kul att du hade roligt i alla fall...)

    SvaraRadera
  3. sven rydell- det hade ju inte hänt på sittplats?!?

    SvaraRadera
  4. Att skratta känns ju lite väl rubbat måste jag säga. Det var tur att det inte gick värre än vad det gjorde. Stort grattis till ÖIS, nu får vi ytterligare 2 sköna derbyn nästa år och rent ekonomiskt så kan det nog bli en fullträff då det bör locka även en del öisare till matcherna mot IFK. Vi får inte glömma att vi har ganska bra facit mot ÖIS i modern tid så 6 lätta poäng är ju inte fel.

    SvaraRadera
  5. fan när är väl inte gaisare? Ni kan väl stå upp framför en stol eller?

    /En ängel som Kan stå upp bakom en stol

    SvaraRadera
  6. framför en stol då?

    SvaraRadera
  7. Inte för att jag diggar ÖIS(Dennis Jonsson till ära dock) men sånt här får inte hända vilket lag det än gäller. Tro sjutton när man fyller upp Valhalla med gratis inträde och inte kollar säkerheten noga först. Ni som var med nere i Trelleborg, första matchen 2007 vet ju vad som hände när Wernblom nickade in 1-0. Som tur va gick det rätt bra den gången. Det är arenans ansvariga som bör se till att säkerheten är fullgod.

    SvaraRadera
  8. Ganska omotiverad omröstning. Kan säga att ingen av de som trillade ner igår föredrar sittplats före ståplats (stod 2 trappsteg ovanför). Vill man sitta ner kan man kolla ppv hemma eller gå på pajashockey, där får man ju t.o.m. underhållning under de 17 minuter långa mcdonaldspauserna. Skulle iofs gissa på att de 32 % som just nu röstat på alternativ 1 redan gjort det valet.

    SvaraRadera
  9. Problemet med stå-framför-stol är att alla kanske inte vill göra det. När man köpt sin stol på gamla ullevi ska man spendera hela säsongen med samma griniga gubbe två rader upp som hela tiden klagar på att man står upp på sittplats.
    Därför tycker jag att stolarna ska väck. På några sektioner.

    Gothevent har inget bra fotbollsår. Nu har dom nog lyckats klämma in alla fel man kan göra. Dessutom är dom nu polisanmälda för vållande till kroppskada. Bra jobbat, nötter!

    SvaraRadera
  10. Blåvitt föll mot GAIS i sista derbyt på Ullevi och nu föll öisklacken ner på knä inför sin gud Allbäck, hoppas bara ingen blev allvarlligt skadad, STÅ UPP.
    (Häcken sätter sig alltid ned eller)

    SvaraRadera
  11. Ståplats är ofarligt så länge säkerhetsarrangemang håller, och det är långt ifrån en omöjlighet. Troligt att något liknande skulle hända på Nya Ullevi? Tror inte det, nej.

    SvaraRadera
  12. Motiverad omröstning, men alt. 2 och 4 kunde sammanfattas i samma alt.?

    SvaraRadera
  13. Det ryktas om att Benny Wisemen slet loss räcket..

    SvaraRadera
  14. Lägg ner allt garv. Jag var där och jobbade. Visserligen var det inga högre höjder, men om man faller tungt och får emn massa folk över sig kan det gå åt helvete. Jag vet att vi inte snackar Hillsborough här, men det var tillräckligt allvarligt att jag kan försäkra att ingen garvade när det hände.

    När jag kom hem seda såg jag att Thomas Wernersson varit inne på samma linje som skribenten grunnar på. Det går bra att stå på sittplats också. Jag håller med numera (inte bara baserat på gårdagen).

    Fråga de som var på Ryavallen -79 om de tyckte att det var kul. Jag har flera äldre blåvita vänner som var där. De tyckte inte heller att det var kul att räcken rasar.

    SvaraRadera
  15. Ståplats kan dra åt helvete.
    Det funkar lika bra att stå på sittplats om man nu tvunget vill stå upp.
    Jävla gajsarfasoner (trädkramare, vapenvägrare, bakåtsträvare, ståplatsfacister).

    SvaraRadera
  16. Det va inte alls jag, det va Gandalf

    SvaraRadera
  17. Att stå på sittplats är förenat med livsfara. Läktarna är branta som fan (åtminstone på nya arenan), det finns inga räcken att hålla sig i och inget benutrymme för att kunna ta ett kliv framåt och parera. Får man en knuff bakifrån, eller tappar balansen av annan anledning, så faller man troligen handlöst över framförvarande stol och vidare nedåt med huvudet före. GAIS försökte tydligen få till en klacksektion med "stående sittplats" på västra läktaren på nya Gamla, men fick nej av just den anledningen.

    SvaraRadera
  18. Studiomannen: Tråkigt att fler inte blev skadade igår..

    SvaraRadera
  19. Förstår inte vad de e med folk. De var ÖISare, och? Fortfarande tråkigt att det hände. De e fortfarande människor, Göteborgare.
    Spelar ingen roll om de händer Gais eller Öis. Fortfarande tråkigt att folk skadas på en fotbolls match.

    /Icke idiot

    SvaraRadera
  20. svempa:
    Är det fullt på ståplats så gör man ett faceplant in i ryggen på killen framför och "fallet" dämpas efter endast några dm.

    Men bygg fler räcken så slipper vi lavineffekten på ståplatsen.

    SvaraRadera
  21. Ska bli härligt att få krossa änglaäcklen nästa år på nya arenan.

    ÖIS äger Götet

    SvaraRadera
  22. Är det det där som är röd-blått-inferno som ÖISarna brukar snacka om?

    SvaraRadera
  23. Tsssss... Såg ingen bögen på tv4 sporten som ställde sig framför kameran och skrek ÖIS E LIVET! Han måste ju ha ångest idag... Sicken jävla flöjt!

    SvaraRadera
  24. Om Blåvitt gjort mål hade hela Valhallas betong sprängts i bitar av publiktrycket - och det hade blivit ett stort jävla Heden!
    :D

    SvaraRadera
  25. anonym 16:00: Tycker du själv att det är en bra idé att ha läktare vars "säkerhetslösning" består i att hoppas att det råkar stå någon framför när du faller? Räcken kan man man inte ha på sittplats, de är i vägen. Dessutom fyller de ingen funktion för sittande publik. Skall man anpassa läktaren särskilt för stående så bygger man lämpligen ståplats istället. Eller ännu hellre kombiplatser, så har man alltid möjligheten att göra sittplats av det senare om man skulle få lust.

    Jag har förstått att ni är ganska många IFK:are som vill avskaffa ståplats helt. Men då får ni acceptera konsekvenserna också, att samtliga åskådare sitter ner matchen igenom. Första steget i säkerhet på arenan är att man använder läktarna på det sätt de är konstruerade för och inget annat.

    SvaraRadera
  26. Ståplats är så 90-tal

    //Seat and feed

    SvaraRadera
  27. Sittplats är så 50-tal

    //Stand up

    SvaraRadera
  28. det är ju lite skillnad på nya gamla nya gamla ullevi (kalla den vad ni vill) och valhalla som är en plan byggd för korpmöten och damfotboll

    om ståplats förbjuds är det en skandal utan dess like. bygg bättre arenor istället för att bygga bort fotbollens själ

    SvaraRadera
  29. Det som hände igår var farligt och bör ses över.
    Ni som inte håller med har fel.

    SvaraRadera
  30. Från det ena till det andra. Vi tog sammalagt 2 poäng mot ljungskile och gais iår. 2 POÄNG! Vi ska ha 12 poäng på dom matcherna. Är så förbannad för det hade varit lite extra gnista i dessa matcher och vi hade varit med i guldstriden på allvar. 10 poäng till och vi hade varit i ledningen med 3 poäng om jag inte räknar fel. Jag sa det direkt efter första matchen mot ljungskile till en kompis att det är sånt här som kommer att straffa sig i slutet. Vi har inte spelat blända iår men det hade ändå inte krävts mkt mer för att vi skulle ha en ordentlig chans att kamma hem det iår igen. Fan också!

    SvaraRadera
  31. "Det som hände igår var farligt och bör ses över.
    Ni som inte håller med har fel."

    klart det behövs se över, arenorna bör byggas säkrare

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.