2008/10/09

Don't listen to reason comrade - Sana väcker redan heta känslor

LANDSLAGSPAUSGÔTT Det bubblar i ungdomsleden. U-lagets killar ser på värvningen av Tobias Sana som en signal att Blåvitt hellre plockar in likvärdiga spelare från lokalkonkurrenter än satsar på sina egna talanger. I dagens U-trupp finns det speciellt två spelare som häpet måste ha studerat nyheten om Sanas övergång. De spelar på samma position och har i U21-serien spelat minst lika bra som Sana. Varför de inte får chansen är för mig en gåta i föreningen som "satsar på sina egna". Snart är det dags att börja sanera den här mediemyten. För hur många killar är det egentligen som kommit upp från våra egna ungdomsled och via U-lagen tagit steget till A-truppen?

Det kryllar inte av dem direkt.
______________________________________
Seger mot Kalmar innebär att vi bara har sju poäng upp till serieledningen, med hela tolv poäng kvar att spela om. Ingen inom Blåvitt vågar eller vill ta de här sifforna på sina läppar. Men tro fan att de läser tabellen slaviskt för sekunden. Sonya Hedenbratt har inte sjungit än.
______________________________________
Vi fotbollsfans är inte resonabla. Vi tycker saker och ting för att sedan backa upp åsikten verbalt och känslosamt. Vi tål inte svek och falskhet, då blir konsekvenserna brutala. Fråga dem som vänt oss ryggen, som stuckit kniven i våra, som visat sin Judasådra. Vi är jävliga att ha att göra med, så även jag. När vi skakat av oss den första ilskan vänder vi oss mot dig med ett jävligt skratt. Det här är ingen varning, det är ett löfte. Jävlas inte med jävulen, om man säger så. Big mistake. Se på årets kaos i DIF som ett Lex supportermakt.

Don't fuck with us.
______________________________________
Niclas "Alex" Alexandersson slutar med fotbollen. Blåvitt värvar Sana. Ålder ut, ungdom in. Men håller nykomlingen klassen? Självfallet ska killen få chansen att spela om det innan dom faller, men redan i ett tidigt skede är tongångarna lite skarpare än tidigare år. En strid ström av medelmåttor har trots allt passerat förbi de senaste åren, som en kontrast till de som slagit igenom på riktigt. Idag är bevisbördan omvänd. Tidigare var det tränaren som ställdes mot väggen vid motgångar. Nu är det delvis en långsiktig föreningsstrategi men även ett flertal titlar vars funktion blivit trumpkort för tränartrion i den här diskussionen. Istället riktas blåslampan mot de blåvita spelarna. Det finns egentligen inget utrymme för misslyckanden.

Ändå finns idag spelare i den blåvita truppen som presterar på en väldigt ojämn nivå. De här killarna kommer få det allt svårare att hålla sig kvar i truppen i ett mer långsiktigt perspektiv. Det är de här killarna som är utbytbara, som innehar platserna 13 och uppåt i den blåvita truppen. Det är här vi härdar morgondagens guldhjältar.
______________________________________
Zoran Lukic till Fotbolldirekt.se om Tobias Sanas övergång:
- IFK är helt rätt val. De har en målmedveten satsning på unga spelare och har två tränare som har modet att släppa fram unga spelare. Jag tror att Tobias Sana kommer gå långt. Inom några år är han ett namn för Europa.
Hade du önskat att Sana skulle stanna ett år till i Qviding?
- Nej för oss är det viktigt att fostra spelare och sedan sälja vidare. För Tobias var det dags att gå vidare.
______________________________________
U21-landslaget skulle möta "krigsprovokatören" Georgien i veckan. Georgien vars fotbollsförbund likt hela Islands nation är bankrupt. Så när georgierna inte hade råd att skicka sitt lag norröver blev motståndet istället superettalaget Landskrona BOIS. Detta ger nu hopp för skåningarna som nästa år kan få möjlighet att spela 30 Allsvenska omgångar! Detta då fattiga lillebror Öis verkar gå upp i allsvenskan och inte har råd att skicka sitt lag till några matcher alls. Oavsett hemma eller bortaplan.
______________________________________
Nej, tyvärr Michael Wagner på Aftonbladet.
Ledsen att göra dig besviken. Inga hot med i den här texten heller.

35 kommentarer:

  1. Vad är det för fel på att värva sana? Mer konkurrens gynnar ju bara ungtupparna.

    SvaraRadera
  2. Hur hade det låtit om vi låtit honom gå till tex gais och lyckas där. Fan va skit mild skulle få

    SvaraRadera
  3. det ryktas att våra egna talanger inte längre är talanger. Enligt tränarkollegor runt omkring Gbg så vågar inte Blåvitts spelare spela ut, utan merparten gör sitt handlande utifrån ett mönster på plan....hmm stoppar Rogers inflytande våra egna talanger att själva "tänka" fotboll.

    personligen tror jag att "akademin" är bra men att man kanske bör se över inehållet för att få fram talanger och inte enbart spelare som endast följer mönstret. Kolla bara JJ vs zlatan...

    Ä skit samma, bara vi vinner sm-guld och säljer våra spelare dyrt så är allt bra./Capello

    SvaraRadera
  4. håller med capello, förutom de två åren i blåvitt som jj gjort så är det ju ingen skillnad på zlatan och jj. om inte jj gått till blåvitt utan till iffiff så hade han varit zlatan nu. vad konstigt det känns.

    SvaraRadera
  5. Capello:

    Tränarkollegor runtomkring Göteborg?

    Är det de där tränarna som inte har något lag som spelar final i DM, som inte har ett snitt på två spelare per ungdomslandslag och som kissnödigt försöker måla upp en mörk bild för de som väljer blåvitt.

    Ali Selim, Mikael Dyrestam och Mustafa Kamal är väl "hyfsade" spelare?

    Bilden om Roger är en myt som hänvisar till A-lagets lir på 90-talet. Som inte var utvecklande på samma sätt som Bajen-spel eftersom en förlust är mer givande än en vinst enligt sägnen.

    SvaraRadera
  6. Gaistränaren:

    Rogers idéer bygger på att ta fram just det där rebelliska i spelarna. Han konstaterade tidigt att de som blir riktigt stora är de som inte följer stimmet, utan vågar prova sin egen väg.

    Kul att du tar upp ämnet, trist att du inte hade koll.

    SvaraRadera
  7. öis har ju haft råd att åka på bortamatcher detta året, så varför skulle man inte ha råd att göra det i allsvenskan också. Speciellt när man får mer pengar i kassan då.
    Sluta försök dissa när du upenbarligen saknar den förmågan.

    SvaraRadera
  8. öis har ju haft råd att åka på bortamatcher detta året, så varför skulle man inte ha råd att göra det i allsvenskan också. Speciellt när man får mer pengar i kassan då.
    Sluta försök dissa när du upenbarligen saknar den förmågan.

    SvaraRadera
  9. "De spelar på sama position och har i U21-serien spelat minst lika bra som Sana. Varför de inte får chansen är för mig en gåta"

    Ojdå, Frankie... Har DU sprungit ner B-laget. Måste missat dig då eller ser du bara bortamatcherna?

    SvaraRadera
  10. Tobias må eller må inte Niclas mantel, det är omöjligt att säga. Han är fortfarande lite ojämn, tar inte riktigt det defensiva jobbet och är en humörspelare rent allmänt. Dock tycker jag "bubblandet från u-ledet" luktar lite avundsjuka. Sana har trots allt presterat på en jävligt hög nivå. Jag har själv sett honom snurra runt med både Assyriska och Landskrona. Fullkomlig lekstuga och han har bevisligen presterat på hög seniornivå, något som INTE våra u-gubbar har gjort, ÄN i alla fall. Tack för ordet

    SvaraRadera
  11. Sicket dösnack om "supportrar" och deras makt. Var nog mer Bosses ledarstil som ställde till det. "Supportrar" med våld och hot kommer bara bli varse när samhäller fått nog. Missat kritiken om kvartsamtal i djyrgården. Något som ALDRIG förekommer bland europas storklubbar och våldssupportrarna är bara våldsamma men helt utan inflytande

    SvaraRadera
  12. capello?:
    Grejen är ju att JJ fostrades i Trollhättan och värvades direkt in i A-truppen. Så han har ingenting med akedemin att göra. Så lasta inte Roger för något han aldrig rört!

    SvaraRadera
  13. capello/ JJ är ju inte en av våra, han är invärvad från Trollhättan i vuxen ålder. Get your facts straight.

    SvaraRadera
  14. Vad handlade det sista om med kursiv stil? Det om hot m.m.?

    SvaraRadera
  15. Förlåt mig det stämmer. JJ är inte en av våra egna spelare..han är värvad som precis alla andra yngre spelare.
    Nämn någon bra spelare som är helt fostrad i Blåvitt? Sanningen är den att Blåvitt börjar värva spelare i 13års åldern. Inget fel i detta men jag tror att många spelare skulle må bättre av att utvecklas i andra föreningar i yngre åldrar.

    Jag älskar Blåvitt men kolla vilken fotboll vi spelar. Redan i 13 års ålder så lär sig grabbarna at tjonga upp bollen mot anfallarna.
    Kenneth Anderson spelade i Blåvitt för 15 år sedan...

    Nä, det gör ont att säga det men VI är mil ifrån att spela något som kallas för den moderna fotbollen (Arsenal, Ryssland osv) till detta spel behövs det tekniska och spelskickliga spelare.
    kan inte förstå varför U-spelarna skule lipa över lite konkurrens? Välkommen till verkligheten grabbar..det finns bara en Zlatan;)

    /Capello

    SvaraRadera
  16. Capello

    Om Blåvitts ungdomar bara får lära sig att tjonga, hur kommer det sig då att de dominerar de olika ungdomslandslagen? Jag vet inte vilket lag du håller på men en ungdomsverksamhet som Blåvitts har ni inte i alla fall.

    SvaraRadera
  17. "Anonym sa...
    Capello

    Om Blåvitts ungdomar bara får lära sig att tjonga, hur kommer det sig då att de dominerar de olika ungdomslandslagen? Jag vet inte vilket lag du håller på men en ungdomsverksamhet som Blåvitts har ni inte i alla fall.

    9/10/08 20:04"

    Ha ha jo den var bra. Dominerar de SVENSKA LANDSLAGEN..och???
    Hur bra är svenska ungdomslandslag?
    De blir totalt fuckade i Europa och i världen. Jag är Blåvittare MEN jag vågar kritisera föreningen..det är därför som jag älskar BARABEN.COM

    Sanningen gör ont!

    /Capello

    SvaraRadera
  18. Det ligger lite i det hela...
    Jag vet att många yngre spelare i föreningen är missnöjda med spelidén, som är något av en röd tråd inom föreningen. Den bygger ju på ett direkt spel, dvs inte så mycket rullande på mitten utan mer rakt framåt. Jag vet att det finns spelare i de yngre leden som blir väldigt låsta och frustrerade av denna spelidén. Dom får liksom inte chansen att ta tillvara på sin kreativitet!

    SvaraRadera
  19. Capello:

    Nu får du allt tänka till lite.

    Du påtalar att andra tränare i området (alltså i Göteborg) beklagar sig över blåvitts syn på fotboll. Men när det väl kommer till kritan så menar du alltså att de andra tränarna i Göteborgsområdet är oroade över talangutvecklingen som IFK står för - inte för att IFK inte är bäst i Sverige - utan för att Sverige är för dåligt jämfört med övriga europa?

    Jag tycker att de där andra tränarna ska sopa framför egen dörr innan de börjar bitcha om att IFK gör fel. De kan väl åtminstone visa hur man gör rätt först, innan man tar sig ton. Eller?

    Sedan kan vi ju säga Mikael Dyrestam som exempel på en spelare som kommit till IFK från att han var sju år gammal, om det är de som är kriteriet..

    Nämn hur många av Arsenals alla storstjärnor som började i Arsenal när de var sju år? Om vi nu helt onödigt idiotiiskt ska jämföra ungdomsverksamhet med storlagen i världen.

    Hur som helst, men om vi nu gör dig till viljes och jämför en svensk klubbs talangutveckling med övriga talangfabriker i europa. Kan vi inte börja med att ge det några år innan man uttalar sig i former som "IFK utvecklar inga egna stjärnor av världsklass".

    (Återigen fattar jag inte hur Göteborgska klubbledare för andra lag som gör ett sämre jobb, uppenbarligen, uttalar sig i en fråga med hänvisning till hur Arsenal spelar - är de från månen?)

    I alla fall..

    Vår akademi med kombinerad fotboll och skolgång har funnits i ett år. Det är lite skillnad det mot Ajax, Sporting Lissabon, Manchester United mfl.

    Det kommer att generera tekniska fotbollslirare som kommer att få en extremt utvecklad funktionell teknik. Om det råder inget tvivel. Men fortfarande behöver man en massa tur också.

    Dessutom är det också som så att om IFKs talangverksamhet ska vandra den väg som Roger hoppas, så kommer det kräva ett större upptagningsområde. De flesta i ungdomslagen i Ajax har inte börjat i Ajax, är uppväxta i Amsterdam och från fem års ålder gått hela vägen upp till U-18 laget.

    Så..

    Vilken sanning är det som gör ont?
    Att fotbollsledare i Götet som gör ett sämre jobb än IFK vet mer men gör mindre?

    Eller att Sporting Lissabons Akademi med skola kombinerat med fotboll pågått längre än IFKs?

    SvaraRadera
  20. Capello:

    "Ha ha jo den var bra. Dominerar de SVENSKA LANDSLAGEN..och???
    Hur bra är svenska ungdomslandslag?
    De blir totalt fuckade i Europa och i världen."

    Och du menar att innan man blir bäst i Sverige så ska man bli bäst i Europa? För fan,tänk lite. Detta "nytänkande" under Roger är färskt, så faktum att vi dominerar redan nu i landslagssammanhang kan väl knappast ses som negativt?

    Innan man kan "fucka" Europa får man väl "fucka" Sverige först?

    SvaraRadera
  21. Om de andra killarna i u-laget gnäller låter det väl mer som problemet ligger i deras karaktär än att Mild värvar en lovande 19-åring? Det var inte Christiano Ronaldo som värvades. Om killarna i u-laget håller klassen är jag övertygad om att Rehn-Olsson låter dem spela lika mycket som Sana. /koagad

    SvaraRadera
  22. undra varfr frankie inte skriver på gt längre haha. haha.

    SvaraRadera
  23. anonym 11:08/ Han har ju varit med i nästan varje GT den här veckan med artiklar?

    SvaraRadera
  24. Här kommer lite fakta ang akademins sätt att jobba.

    1. IFK värvar inga unga spelare, spelaren måste själv ta kontakt med IFK för att börja spela.
    Dock så kan en spelare "värvas" till U-truppen.

    Så glöm att IFK skulle ta kontakt med en 13 åring och att han sen skulle spela med P13.

    2. Speliden som A-laget använder sig utav. Börjar spelarna lära sig först i P-truppen. Alltså dom yngre spelare inte på samma sätt.

    Hör Ni några andra myter, kan Ni skriva dom här så ska jag svara.

    SvaraRadera
  25. Mediemyt var ordet! Tror att Helsingborg producerat fler egna spelare.

    SvaraRadera
  26. Helsingborg producerar väl inte fler talanger?

    Helsingborg har fått fram många unga,men ärligt,hur många av dem håller i kvalitet,hur många är i landslagen-svenska u landslagen?

    Dessutom går hif;s "ungdomsverksamhet" ut på att toltalt damsuga stadens övriga lag i 13-14 års åldern på spelare som redan är talanger!

    SvaraRadera
  27. Ska inte vara sån, men tror att Mjällby AIF har sveriges bästa talangverksamhet,om man ska kolla på spelare som spelat där från 7 år och fram!

    Linderoht och Chippen har maif som moderföning!

    Man har 4 spelare i starelvan som gått hela sin ungdomstid som maif spelare och man har över 8 sycken i a truppen som gått hela sin ungdomstid i maifs ungdomslag!

    Mjällby AIF-Sveriges plantskola!

    SvaraRadera
  28. anonym 12.23

    ang. din punkt nr. 2:
    När jag skriver de yngre leden (anonym 9/10/08 20:58) så menar jag ungefär från p-trupp och uppåt.
    Jag vet spelare som är missnöjda med spelidén och att dom känner sig låsta osv...

    Lägger in mitt förra inlägg igen:
    "Det ligger lite i det hela...
    Jag vet att många yngre spelare i föreningen är missnöjda med spelidén, som är något av en röd tråd inom föreningen. Den bygger ju på ett direkt spel, dvs inte så mycket rullande på mitten utan mer rakt framåt. Jag vet att det finns spelare i de yngre leden som blir väldigt låsta och frustrerade av denna spelidén. Dom får liksom inte chansen att ta tillvara på sin kreativitet!"

    SvaraRadera
  29. Pinsamt blogginlägg. Sana är riktigt bra i superettan och Ali Selim, vad har han lyckats med? Senast jag såg honom dominerade han knappast mot andra lags u-spelare. Sana däremot har ju lekstuga mot backar i Superettan i en mot en situationer.

    Sedan är det direkt fel med att Blåvitts ungdomslag skulle tjonga. Jag har själv spelat mot dem ett par gånger och vi blev rejält uppsnurrade varenda gång. Det är sjukt att ni dissar blåvitts kortpassningsspel när andra lag i den åldern antingen sysslar med individuella saker eller tjongar bollen...

    SvaraRadera
  30. kanske inte är fel att bredda truppen inför nästa år, finns ju ändå några i dagens trupp som inte kommer spela kvar i blåvitt säsongen 09, bl.a alex (slutar)och berg borde väl ha gjort sitt och de är ju båda yttar. sen är det många matcher på en säsong så bredd är aldrig fel.

    SvaraRadera
  31. Killen har fått ett fyraårskontrakt, vilket är ovanligt i hans låga ålder. IFK måste helt enkelt ha mycket höga tankar om hans kapacitet och utvecklingspotential. Om det finns någon likvärdig spelare i IFK:s U-trupp så kommer denne säkerligen få chansen att visa vad han kan tillsamans med A-lagstruppen. Om Sana tar det där riktigt stora steget får framtiden utvisa. Men det är helt klart ett nyförvärv som skall bli spännande att följa.

    SvaraRadera
  32. Jag håller med Frankie, kvaliten på killarna från Änglagården är inte så bra som den borde vara och väldigt mycket hänger på tränarna. Jag vet att det funnits många lag som knapppt haft tränare under vissa perioder där uppe och man får inte killarna att urvecklas. Dessutom behöver du som tränare ingen egen fotbollsbakgrund man dammsuger, väldigt ofta är det föräldrar som tränar. Om man skall satsa måste man var mycket mer proffsiga. Det finns så många talanger med vilja som går till spillo och vi blir tvingade att köpa killar som Sana, en för mig måttlig men hyffsad kvick spelare, som haft flyt och fått självförtroende under en period. Sätt in honom i en U-match och han kommer absolut inte att dominera. Men har man satsat pengar på honom och han kommer dessutom att få betydligt fler chanser än vad en kille från Änglagården där man vet om alla hans "brister" och inte kommer att jobba vidare med att hela tiden stärka självförtroendet.

    SvaraRadera
  33. Senaste anonym:

    Och hur förklarar du att Dyrestam och Kamal Mustafa fick speltid mot Atalanta?

    Två tekniska spelare fostrade i klubben. Och med fostrad menar jag att de spelat här i stort sett hela deras fotbollskarriär.

    SvaraRadera
  34. Som vanligt,denna jävla bloggen har blivit en jävla 2klaga på allting" blogg!

    När ni klagar på en massa,som det alltid är, kom med vad ni vill ha istället då!

    Personligen ÄLSKAR jag änglargården,och tänkter inte döma ut den redan nu!

    SvaraRadera
  35. med tanke på att alexandersson och berg kmr lämna kommer det ju att behövas en till ytter så köpet av sana är bara posetivt ali selim är en duktig lirare men alla som sysslar med fotboll vet att det inte alltid kan gå rakt upp i en formkurva ibland går det upp och ibland ner och så är det. exempelvis mikael dyrestam hur många visste vem han var för 1 år sedan ?, helt plötsligt tränar han med A-laget, starta mot atalanta (träningsmatch förvisso men ändå) samt landslagsdebut. rätt som det är så kommer det bara

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.