2008/10/07

Publikkrisen är en myt

PUBLIKKRISEN Ja, det är uppenbarligen det stora ämnet just nu. "Vilken publikkris?", säger jag. Ärligt talat existerar det ingen publikkris. Och det är främst av allt inte en kris orsakad av att det i år är 16 lag i Allsvenskan. Det är en myt och ett uttryck myntat av folk som inte kan tänka längre än vad näsan räcker. Nu ska jag visa verkligheten.

Åskådarrekord
Låt oss börja med att ta en titt på det totala antalet åskådare i Allsvenskan. Efter 25 spelade omgångar av årets serie har drygt 1,6 miljoner åskådare tagit sig till de allsvenska arenorna. Räknar man med att årets snitt på 8 154 hittills håller i sig över avslutningsomgångarna (det brukar till och med höjas något) betyder det att efter 30 spelade omgångar så kommer nästan 2 miljoner åskådare ha räknats in (1 956 960 om vi ska vara petnoga). Så många åskådare har aldrig genom tiderna räknats in under en säsong. Den tidigare rekordnoteringen ligger på 1 956 042 och stammar från maratonsäsongen 1957–58. Förra årets total blev 1 867 039 och var faktiskt den näst högsta siffran genom tiderna. Är det verkligen befogat att tala om en allsvensk publikkris när fler än någonsin sett de allsvenska matcherna?

Tillfällig topp
Förra årets totalsnitt på 10 258 åskådare per match är vanligen det som det jämförs med när det nu talas om publikkris. Vi har tappat 20 procent mot den siffran. Samtidigt var förra årets snitt det högsta snittet sen säsongen 1965. Årets snitt är—om det står sig—det högsta snittet sen 1971 om man bortser från säsongerna 2001–2007, som med lite eftertanke bör betraktas som en extremt god publikperiod snarare än någon sorts normalnivå. 8 241 är inget dåligt publiksnitt. Det ser bara dåligt ut eftersom det råkar inträffa direkt efter en jättetopp. 8 154 hade år 2001 eller 2002 varit ett klart godkänt snitt, det hade varit en ökning med nästan 20 procent jämfört med säsongen 2000. Under 80- eller 90-talet hade det varit ett fantastiskt snitt, och hade förmodligen beskrivits som en publikboom.

"Ja, ja, men..." säger ni. Och visst, jag kan hålla med. Snittet har sjunkit med drygt 20 procent, det är ovanligt många matcher med oväntat låg publiksiffra och intresset verkar ha minskat överlag. Det går inte att förklara bort med rekordsiffror och tillfälliga toppar. Så låt oss då ta en titt på varför det blivit som det blivit.

16 lag i Allsvenskan
Naturligtvis påverkas snittet av att varje lag får ytterligare två hemmamatcher. Så vad betyder det i realiteten? I princip alla lag har tappat sitt snitt, i många fall rejäla ras. Men påverkar det klubbarnas ekonomi, egentligen? Låt oss ta en titt på de klubbar som spelat allsvenskt både 2007 och 2008. Jag utgår från att klubbarnas nuvarande snitt håller i sig säsongen ut.

Örebro SK: +18 650 åskådare, +16.3 %
Malmö FF: +10 541 åskådare, +6.1 %
Kalmar FF: +9 127 åskådare, +11.3 %
Helsingborgs IF: +5 263 åskådare, +3.4 %
Hammarby IF: +416 åskådare, +0.2 %
GAIS: -1 572 åskådare, -1.8 %
Trelleborgs FF: -2 479 åskådare, -5.5 %
Halmstads BK: -4 934 åskådare, -5.2 %
IF Elfsborg: -5 963 åskådare, -3.9 %
AIK: -6 036 åskådare, -2.2 %
Gefle IF: -8 404 åskådare, -12.5 %
Djurgårdens IF: -23 111 åskådare, -12.6 %
IFK Göteborg: -61 595 åskådare, -30.0 %
Summa: -70 097 åskådare, -3.9 %

Som synes har det inte varit något allmänt totalt publiktapp för de allsvenska klubbarna utan snarare så att det i princip enbart är Blåvitt som tappat onormalt mycket—inte helt utan anledning—publik sen förra säsongen. Övriga klubbar ligger inom ett intervall på +/- 10–15 % och ett antal klubbar kommer faktiskt öka sina publikintäkter (med antagandet att snittpriset för en biljett är detsamma) jämfört med förra säsongen.

EM-uppehållet
16 lag i Allsvenskan betyder att ytterligare fyra omgångar behöver placeras in någonstans. En "udda" säsong hade det inte betytt så mycket, en veckas tidigare start, en omgång extra under sommaren och två veckors senare avslutning. Men inte nog med det så hade vi ett abnormt långt uppehåll på nästan två månader mitt i säsongen, för EM-spel. Kombinerat innebar detta att det under vårsäsongen spelades match var tredje eller fjärde dag, och därmed hade alla lag en hemmamatch varje vecka. Det faller sig naturligt att det inte tilltalar alla publikgrupper. När IFK under säsongens inledning först spelar mot Örebro och Norrköping med helt ok publiksiffror, men sedan på den tredje hemmamatchen under två veckor lockar under 10 000 åskådare mot AIK trots en poängmässigt bra inledning, är det svårt att inte hitta anledningen i spelschemat. Utan EM-uppehåll hade publiksnittet inte varit så lågt som det är.

Topplagen
Det går inte att komma ifrån att Kalmar, Elfsborg och Helsingborg i topp inte ger samma publikdrag som om IFK, MFF, AIK och Djurgården slagits om guldet. Bra säsonger för de här lagen innebär förmodligen ytterligare 100 000–200 000 åskådare totalt och därmed en ökning av snittet med runt 500-1 000 åskådare. Storstadslagen drar inte bara extrapublik till hemmamatcherna när det går bra, utan även extrapublik till bortamatcherna. Det gör inte Kalmar och Elfsborg på samma sätt. Det har inget med 16 lag i Allsvenskan att göra, vi hade med största sannolikhet sett ett minskande publiksnitt även med 14 lag den här säsongen, om storstadslagen varit lika dåliga.

Slutsats
Nästa säsong kommer förmodligen publiksnittet att stabiliseras eller öka något från årets nivå, och "publikkrisen" existerar inte längre. Vårsäsongen kommer inte vara fullt så späckad på matcher som i år, både Malmö och Göteborg får nya arenor som definitivt kommer att höja snittet oavsett tabelläge, storstadslagen börjar om på ny kula och fler människor än någonsin lär se en allsvensk match nästa säsong. Vem kan klaga?

22 kommentarer:

  1. IFK Göteborg: -61 595 åskådare, -30.0 %
    Summa: -70 097 åskådare, -3.9 %

    Blåvitt producerar alltså i princip hela publikbortfallet i Allsvenskan. Helt sjukt om man tänker efter.

    SvaraRadera
  2. Men visst hade EM en viss negativ påverkan? Från att ha sett så många matcher med bra spel kändes det som korpen hade intagit Ullevi när Blåvitt dessutom hade en avgrundsdjup formsvacka. Kvalitetsglappet var enormt!
    Men nästa säsong kommer vi nog att få uppleva en av de bättre publikmässigt. Jag tror att nya arenan kommer att göra fotbollen så mycket roligare och många av de nyfikna kommer att fortsätta komma på matcherna.

    SvaraRadera
  3. Frankie:

    Medhåll. Det är helt sjukt, men samtidigt inte så förvånande.

    Vi säljer dåligt med årskort, vi har en bortskämd publik som äntligen fick sitt guld och efter missen mot Basel inte orkade motivera sig att gå på fotboll.

    Vi har en nuvarande arena som är oerhört känslig för publikbortfall. Tappar vi 1000 personer i match 1, smittar det av sig och plötsligt tappar vi 3000 i match tre-fyra. Och ju tommare läktarna ser ut ju färre vill gå.

    Fledgrau:

    Bra redogörelse. Hoppas bara inte att vår ekonomi tagit allt för mycket stryk av detta.

    SvaraRadera
  4. Jag tror tappet enbart beror på den stora betongklumpen. Förra säsongen hade inte folk hunnit tröttna men nu har det spelats för länge på en otroligt dålig fotbollsarena. Nästa säsong kommer det vara helt andra siffror.

    SvaraRadera
  5. Allt beror på klackens placering.. vi har tagit slipsnissarnas platser. LM

    SvaraRadera
  6. - 61 295 åskådare. Då skall man ju inte glömma guldmatchen som drog 40 istället för, säg 8-9000?

    SvaraRadera
  7. LM: Slipsnissarna? Jag har bara slips på begravningar! Är det så konstigt att man förändras med åren? En stor del av åttiotalet var jag en del av klacken. Nu, när jobbet lugnat sig och ungarna börjat skolan, finns det tid att följa mitt älskade IFK igen och då föredrar jag att sitta på långsidan för att se bättre.
    Men ok, på den tiden var det ren ståplats högt upp på solsidan, och vi buade åt sittplatsfolket också.
    LM, jag undrar om du kommer att stå i klacken när du närmar dig de 50?
    ;)

    SvaraRadera
  8. Bra och intressant!

    Om man får hoppas att Stockholm rycker upp sig till nästa år och att nya arenan får heta något annat än Gothia Arena, så kommer vi nog ta tillbaks rätt många av de 60 000.

    SvaraRadera
  9. Man ska ju även ha i åtanke att stockholms fansen bojkottar bortamatcher. Tror att dom bojkotterna betyder mer för oss, än för något annat lag i Allsenskan.

    /Daniel

    SvaraRadera
  10. Jag och min flickvän plus 2 till jag känner kommer tex köpa årskort i samband med nya arenan 2009. Vem bryr sig just nu... 2009 kommer bli magiskt... Jag är helt övertygad!

    Levande sittplats ideen är helt lysande någon som har en aning om vart den kommer vara benägen ?

    SvaraRadera
  11. Vilken Sektion?

    SvaraRadera
  12. Vi har två bar alternativ just nu.
    Vilket det blir beror på lite andra faktorer som inte är helt klara.
    Vi kommer gå ut med ett nytt brev så fort vi fått mer information.

    Vi är också övertygade om att 2009 blir fantastiskt!

    Mvh
    Levandesittplats

    SvaraRadera
  13. Ja jo, okej... men jag skiter i hur det går för allsvenskan i stort. Vad jag är skeptisk till är IFK:s publiktapp - som alltså är en stor del av det totala tappet. Även om man räknar bort guldmatchöverskottet så landar man på ett tapp på, säg, 30.000. På femton hemmamatcher. Som regerande svenska mästare. Andrej och marknadsavdelningen fick mkt beröm förra året när dom power-boastade publiktillströmningen, men i år talar dom mer om hur svårt det är att locka folk till ullevi. Tro fan att det är svårt att locka folk till vår motorstadion - men jag tror inte att det är hela förklaringen.

    I år är det inte mycket att göra åt och nästa år kommer garanterat publiken att öka - nyhetens behag och allt det där - men om ett par år, det är då det det är dags att utvärdera marknadsavdelningens arbete. Och jag kommer vara bitande i min kritik, för det har jag bestämt mej för redan så här på förhand...

    SvaraRadera
  14. Du har alldeles för mycket fritid, men jävligt bra inlägg. Har själv nästan slutat gå på matcherna efter Basel. Ser mest fram emot 2009 i nuläget.

    SvaraRadera
  15. Beakta noga guldmatchen och Elfsborg hemma förra året som båda drog bra med folk. Stockholmsmatcherna drar alltid mycket folk men det blir ju en loj inramning när bortasupportrarna ej dyker upp.
    Nej, en sammanställning när säsongen är slut är väl det enda som ger en något så när jämförbar bild.

    SvaraRadera
  16. TV-sändningarna. Är det verkligen ingen som reflekterat över att TV4 sänder fler och fler matcher från allsvenskan. Kan inte detta ha en viss betydelse för de minskande publiksiffrorna?

    Jag tror säkert att Nya ullevi och annat påverkat men jag tror att när matchen går på TV är det lätt att sätta sig hemma och dricka riktig öl istället för att stå på betongen och dricka folköl....

    SvaraRadera
  17. Word up Feldgrau! Bra att ngn nyanserar diskussionen.

    SvaraRadera
  18. Jag tror också att TV är en del av problemet. Lagrell auktionerade ut och släppte kontrollen över var och när matcherna sänds. Ännu mer utspridda omgångar, TV4-matcherna plus att människor som vant sig vid PPV på bortamatcherna nu väljer det alternativet på hemmamatcherna också.

    Sedan måste jag få påpeka att man bör jämföra snittsiffror, inte totalsiffror, när man utvärderar 16-lagsserien. Att spela två+två extra matcher kostar för klubbarna. Därför måste snittsiffrorna bibehållas för att det skall vara någon poäng med utökningen.

    SvaraRadera
  19. Klubbarna gnäller över publiksiffrorna därför att de måste dela med sig av centrala bidrag(TV pemgar, Svenskaspel pengar med mera) till ytterligare två klubbar.
    16 lag och "sämre" kvaliet är inte orsaken till publikbortfallet.(skall vi vara ärliga om kvalitet hade stor inverkan på publiksiffrorna så borde allsvenskan snitta i pariet med handboll...)

    SvaraRadera
  20. Feldgrau - det är väl inte såååå relevant att jämföra publiksiffran för årets allsvenska med serien 1958-59 eller situationen under 1970-talet? Detta kräver analys av så många fler störande variabler vilken ni chalmerister säkert har koll på.

    Exampelvis har Stor-Göteborg cirka 70 % fler invånare idag än 1950 vilket du bör beakta i en historisk jämförelse.

    Nej, jämför med senaste säsongerna vilket är väsentligast och bilden klarnar; årets publiksiffra är pinsamt dålig.

    Jag tror det är en följd av en kombination av många faktorer som folk har nämnt, exempelvis TV4s sändningar, ullevi, EM, mindre marknadsföring etc etc.

    Publikkris? Kanske inte. Men det kommer garanterat kännas i kassan.

    För övrigt gillar jag dina inlägg och ser fram mot nya analyser, Feldgrau.

    PS.
    När ska Baraben skriva ett kritiskt reportage om IFKs blödande barn, ÄNGLAGÅRD?????

    SvaraRadera
  21. Anonym 13:48/ Visst är det så att 2+2 ytterligare matcher ger kostnader som inte fullt täcks upp. Samtidigt tror jag som sagt att snittet kommer att öka till nästa säsong och när ekonomin går +/- noll finns det sportsliga fördelar av att spela 30 istället för 26 matcher.


    Ludwig James/ Jag jämför väl inte någonstans med 50- eller 70-talets publiksiffror? Det råkar bara falla sig så att årets totalsiffra kommer vara det största någonsin, ett rekord som tidigare tillhörde säsongen 1958-59, och att årets snitt (bortsett från 2000-talet) är det högsta sen 1971. Det betyder på intet sätt att jag jämför dessa siffor. Det är inte mer än förhållningspunkter.

    Jämför du med de senaste årens publiksiffror, finner du att årets snitt ligger runt det snitt du får om du räknar med säg, de tio senaste säsongernas publiksnitt.

    SvaraRadera
  22. och det skulle inte vara att jämföra???

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.