2008/10/19

För många ungdomar - en fara för a-laget?

KRÖNIKA Det snackades för ett tag sen att ett par av grabbarna i u-truppen var besvikna för att Blåvitt hade värvat Tobias Sana från Qviding, och inte ”satsat” på att flytta upp personerna ifråga istället till a-truppen. Dom var ju nästan lika gamla och lika bra, tyckte dom. Jag förstår inte riktigt det där.

För det första så är inställningen, om det stämmer, rent horribel. Att ett lag värvar en spelare från ett annat lag som konkurrerar på ens position, när man kommer underifrån från u-laget, vad är det att bekymra sig över. Det händer hela tiden. Konkurrensen är redan hård och den blir hårdare. So what? Är man så duktig att tränarstaben och sportchefen bedömer att man platsar i a-truppen så blir man uppflyttad ändå, oavsett position och oavsett vilka som spelar där eller vilka som värvas. Så för de spelare som nu står på gränsen mellan u- och a-trupp så är det bara att bita ihop och köra på, plocka fram den så viktiga karaktären för att bevisa att man skall ta platsen med de stora grabbarna. Att talangen finns är det ingen som tvivlar på, men finns karaktären?

Kanske är det till och med en negativ effekt att så många spelare under Rehn/Olsson-eran fått chansen så tidigt. Kanske är det så att alla i u-truppen tror att man måste få debutera i a-laget när man är 16, annars är det kört typ. Tror inte det är så men det är trots allt värt att tänka på.

Sen är det ju bara att titta på hur det är ställt i a-truppen just nu, framförallt då det gäller just yttermittfältsplatserna dit Sana är värvad. Herregud, i senaste matcherna mot Hammarby och Kalmar börjar vi matcherna med Alex på högerkanten och Adam till vänster. Alex lägger av och Adam är ytterst medioker som vänstermittfältare. Som om det inte vore nog så avslutar vi Hammarby-matchen med Walle och Jakob på vänster- respektive högerkanten. Eller om det var tvärtom. Jag har nog förträngt för det var sannerligen ingen vacker syn. I matchen mot Atalanta rörde man till det ännu mer, med Alex centralt, Söder på en kant och Jakob på topp. Tillsammans med Hysén som numera också har lämnat kantlivet. Jonatan Berg fick komma in sex minuter på slutet men han lämnar sannolikt laget till nästa år.

Så vill man ta plats som yttermittfältare i det lag som nästa år springer ut på den nya arenan så är chansen bättre än någonsin idag. För de som tillsammans med Sana vill åt en av dessa två platser gäller det nu att bita ihop, visa karaktär och kämpa ända in i kaklet. Då kommer chansen.

Å andra sidan är det lite svårt det där, för man kan knappast flytta upp för många ungdomar i a-truppen. En trupp nästa år skulle i så fall se något märklig ut med några 30-plussare (Walle, Carlsson, Olsson, Sella, Dalex, Kim, ?) varav några av dom kanske inte ens är kvar, en gäng runt 23 år (Wernbloom, Bjärsa, Gurra, Ragge, ?) och resten under 20 ( Sebban, Lund, Bärkroth, Söder, Jakob, Sana, Stenman, Dahlin, Etéus?, Dyrestam?, Selim?, Kamal?, ?) och endast några (Adam, Tobbe, Hjalle) i ”lagom” mogen ålder.

Jag tillhör förvisso också den skaran som på ett självklart sätt säger att ”bäste man skall alltid spela, oavsett ålder” men frågan är om effekten av att lyfta upp så många så unga spelare på samma gång snarare blir att träningarna tappar i kvalité. Missförstå mig rätt nu, jag är den första som hyllar den ungdomssatsning vi gör nu, men är det inte så att det i alla fall måste finnas några rutinerade rävar på träningarna för att visa de unga hur det skall gå till. Eller har jag fel?

Det blir ett delikat problem för tränarstaben och Håkan att ta tag i till nästa år. Det finns så mycket talang i u-truppen men inför nästa år måste några bort och några ”måste” upp. I en kompott med spelare som lämnar och spelare som värvas skall det bli enormt spännande att se hur man löser det.

18 kommentarer:

  1. bra skrivet r, jag är helt enig

    SvaraRadera
  2. det är väl bara bra att ungdomarna är förbannade för att de inte får komma fram? det är ju HELT RÄTT attityd. vill du ha förlorare i ungdomsleden som tycker det är helt ok att folk värvas in istället för att de får chansen eller? klart de vill få chansen till varje pris och SKA bli förbannade om de inte får det. allt annat vore ju katastrof.

    SvaraRadera
  3. Walle, Carlsson, Olsson, Sella, Dalex, Kim, Wernbloom, Bjärsa, Gurra, Ragge, Adam, Tobbe OCH Hjalle är för mig alla rutinerade och tror nog det räcker mer än väl med mer än elva spelare som är det.

    SvaraRadera
  4. fan, ta hem martin eriksson nu! rätt ålder, rätt attityd och rätt skills.

    för övrigt så har jag en liten fundering om att det kan finnas nån form av baktanke med att spela adam på vänstermitten. kan inte stereos plan vara att spela in honom på mittfältet och låta honom ta över efter sir alex!?

    SvaraRadera
  5. Man ska vara besviken och kämpa för att få spela, inte bli förbannad och gråta i pressen. Sånna saker är för AIK och Hammarby, inget som jag vill att våra framtida spelar skall syssla med.

    En drös med Bojan Djordjics och Zlatan attitydsmässigt är inget jag är intresserad av iallafall.

    SvaraRadera
  6. Varför nämns Lund två gånger bland de spelare under 20 år? tycker baraben så himla mycket om honom eller vad? =P

    SvaraRadera
  7. Jävla tjat om åldern hela tiden. De bästa lirarna för dagen skall spela helt enkelt. Någon som vet hur det är ställt på backsidan i ungdomsleden föresten? Någon som kan göra fler än två på foten, är snabb och inte tjongar boll i minimalt pressade lägen, a la 80-tals-Tipsextra-backar?

    Rob

    SvaraRadera
  8. Kan bara hålla med, bra skrivet.
    Sluta lipa i pressen, bit ihop och visa varför du skall ta plats i Blåvitt. Bäste man skall spela vara sig han är 16(10)år eller 37 år..Forza Blåvitt

    /Capello

    SvaraRadera
  9. Det är ingen från u-truppen som har snackat med pressen.
    Isf ge mig en länk.

    Som det är nu är det bara rykten och spekulationer om vad u-truppspelarna tycker om värvningen av Sana.

    SvaraRadera
  10. Kommer ni ihåg han som klagade på att vi "panikvärvade" Kim med motiveringen att våra andra unga målvakter skulle bli ledsna...

    Han är rätt tyst nu...

    Fan ungdomar, kolla på Micke Nilsson, ja han i Grekland, han va fan 25+ när han debuterade i Halmstad. Han spela div 4 fotboll innan det.

    SvaraRadera
  11. I matchen mot Atalanta rörde man till det ännu mer, med Alex centralt, Söder på en kant och Jakob på topp.

    Det kanske berodde på ett landslagsuppehåll!

    SvaraRadera
  12. Medhåll!

    Älskar att vi satsar på unga spelare men det måste helt klart in någon mer rutinerad spelare i truppen. Killar runt 16-17 är för ojämna och det kommer svackor i deras spel det är helt naturligt, då måste i ha lite rutin som balanserar.

    SvaraRadera
  13. Att karaktären är det viktigaste är det nog ingen som tvivlar på, men om man tittar lite närmare på de unga spelare som hitills fått chansen i A-laget, så är det inga "renodlade" akademi-uppfostrade spelare som genomgått alla moment i "Fotbollens Hemligheter". Både Niklas Bärkroth och Robin Söder kommer ju utifrån, och så även Sana från Qviding. Många av de spelare som nu finns i U-truppen och som är på väg upp, har fostrats med "Fotbollens hemligheter" och utbildats av de många engagerade och duktiga tränare som finns i Akademien. De bjuder på enormt hårt arbete som sliter på både prvatliv och ordinarie arbetsliv.
    Om denna satsning, med "Fotbollens Hemligheter" och Akademien ska få den effekt som man önskar och samtidigt ge trovärdighet bland alla tränare och unga U-trupps-spelare, så måste vi också få uppleva att dessa spelare flyttas upp i A-truppen, kanske före andra spelare som istället spelar A-lagsfotboll i unga år. Annars sänder man ju ut signalen att det är bättre att uppfostras i en mindre klubb med en annan typ av lagkänsla och social gemenskap, och att kanske få chansen till seniorspel i ett A-lag i tidig ålder. Det är inte lätt att motivera alla spelare i en stor trupp som omfattar A-, U- och J-lag. Som elit-förening med satsning på internationellt spel i Europa, så är det naturligt att man hela tiden vill "se om sitt hus" och vara med i kampen om de största talangerna i Sverige, men om man har en likvärdig talang i de egna leden så kan man vinna något som kan bli ännu mer värt i framtiden och det är lojalitet och klubbkänsla. Det är de spelarna som oftast visar karaktär och orkar kämpa vidare i motgång. Det är dessa spelare som skriver på ett nytt kontrakt precis innan de blir värvade av en europeisk storklubb. Det är inte lätt att motivera alla, men ta inte bort drömmen för alla spelare i U-laget och akademien, genom att sända ut fel signaler. Redan nästa år kan vi kanske hoppas på en liten "skörd" av alla de frön som Akademien har sått. Den stora utmaningen är nog att kunna behålla och motivera alla talanger som är på väg upp.

    SvaraRadera
  14. Väl talat sista anonym!

    SvaraRadera
  15. Vasquez och Dennis Jonsson gick hela vägen,
    eller iaf från 10årsåldern upp till A-laget.
    Finns säkert fler, men det är dom jag kommer på nu.

    SvaraRadera
  16. Lägg till Mikael Dyrestam som började lira i blåvitt vid sju års ålder. Han lär få A-kontrakt till nästa säsong.

    Och för den delen bör man inte se ett motsatsförhållande mellan att Etéus, Bärkroth, Söder mfl. ansluter till U-laget och den ungdomssatsning som vi har.

    Det är ju med anledning av att vi har ett ganska bra U-lag som vi kan göra det ännu bättre. Och det är ju en del i att spelare utvecklas i vårt U-lag.

    Huvudsyftet kan inte vara att ha spelare som spelat i klubben sedan de började grundskolan. Utan meningen bör ju vara att bedriva en stark ungdomsverksamhet och det verkar vi ju göra riktigt bra.

    Om gubbar som Ali Selim, Kamal eller någon annan har en invändning mot värvningen av Sana så bör de ha i åtanke att de aldrig kommer att komma någonvart om de skyr utmaningar.

    Jag är övertygad om att Håkan, Rehn mfl. kommer att ge dem chansen om de bara visar sig vara tillräckligt bra.

    Att Kamal fick vara med mot Atalanta tillsammans med Dyrestam pekar ju på något.

    SvaraRadera
  17. Älskar er ungdomsbevakning, och att ni tar fram alla sidor av ungdomssatsningen. Det är en styrka att kunna knyta till sig stora talanger som Söder, Etéus m.fl. utan akademien hade det varit svårt.

    SvaraRadera
  18. Absolut ! De höjer både kvalitén och konkurrensen. Men om man ser detta ur "de egna" spelarnas synvinkel så har de alltså själva varit ett "lockbete" och bidragit till att det kommer spelare utifrån som får ett bättre kontrakt och därmed fler och större chanser till mer speltid.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.