2013/04/06

Know your enemy: BP hemma

Seger i premiären mot Häcken och seger i svenska cupens kvartsfinal. Två segrar som givetvis väger oerhört tungt. Större delen av eftersnacket av matchen har handlat om Alejandro Bedoyas uttalande om Blåvitts spel efter matchen, men kanske än mer om Baraben's svar. Även om det ligger lite i det Bedoya säger, att Blåvitt spelade tråkigt i matchen mot Helsingborg, så kan man ju fundera på vem som förväntat sig annat. Jag tror inte någon hade förväntat sig att man skulle åka ner och spela ut Helsingborg.

Spelet i matchen tycker jag ändå är godkänt sett till att vi får ett tidigt mål och helt enkelt försöker spela av matchen. I första halvlek borde vi dessutom gjort ett eller kanske till och med två mål till. Bägge gångerna var det Hysén som hade fina lägen som Pär Hansson räddade. Att varken Hysén eller DMK lyckas göra mål för tillfället är lite smått oroande kan jag känna. DMK har bara gjort ett mål under försäsongen och det börjar bli hög tid för att göra ytterligare ett... Hysén har inte gjort något mål sedan Nyköping borta, då han gjorde tre stycken. Och det har inte handlat om att man inte skapat lägen. Bägge två har haft ypperliga målchanser att göra mål. Men inte gjort det. Ett var på söndag känns som en plan...


Dagens träning bjöd på en hel del sol och mycket folk. Det vekar även som att det blev rejält klirr i kassan hos Söndagsmackan, där pengarna för dagen gick till Young Fellows. Vad gäller träningen så var det svårt att tyda någon startelva. Men de spelare som fattades helt var Ludde och Sobra. Vidare fanns det ett par som inte deltog fullt ut. Bland de som inte deltog i tvåmålsspelet återfanns Farnerud, Sam, Dyre, Kjetil och Allansson. Samtliga dessa finns med i morgondagens trupp och får ses som speldugliga. Två spelare som gör comeback i truppen är Hjalmar Jonsson och Robin Söder. Hjalle hade dagen till ära en rejäl ansiktsmask på sig. Jämfört med truppen senast mot Helsingborg är även Emil Salomonsson tillbaka. Även Adam Johansson ska åter vara tillgänglig för spel.

Under träningen var det svårt att utläsa någon startelva då det rullades ganska friskt på samtliga positioner. Men man brukar ju säga att man inte ändrar på ett vinnande lag och min gissning är att det är så Stahre resonerar i den mån det går. Med undantaget att Adam går in på högerbacken och Dyre flyttar ut till vänster där Logi får ställa sin plats till förfogande. Det blir även en ändring på mittfältet där Sobralense är skadad och inte är spelduglig. Allansson var den som fick chansen i cupmatchen när Sobra skadade sig. Under träningen huserade Allansson mest ute på vänsterkanten medan Salomonsson/Gerzic tog hand om högerkanten. Det känns inte som en allt för vild gissning att Salomonsson åter finns till höger på mittfältet.

Startelvan tror jag således blir;

Alvbåge
Adam - Kjetil - Bjärs - Dyre
Emil - Haglund - Jakob - Sam
Hysén - DMK


I Brommapojkarnas trupp hittar man en hel del välkända namn. I truppen återfinns bland annat Andreas Haddad, Gabriel Özkan och inte minst Nicklas Bärkroth. Tre spelare som har ansetts som jättetalanger men haft stora skadebekymmer alla tre. Det man hoppas på från BP's sida är helt enkelt att dessa spelare ska få ut den kapacitet man besitter när man får arbeta under mindre press. Främst Bärkroth och Özkan kommer ju från klubbar där det funnits en enorm press att prestera direkt. Detta tillsammans med mycket skador kan ha bidragit till att varken Özkan eller Bärkroth riktigt tagit det där sista steget. Samtidigt får man inte glömma att Bärkroth bara är 21 år. Så det finns gott om tid att utvecklas.

I premiären spelade BP 2-2 hemma mot Öster. Ett nykomlingsmöte alltså, något som är oerhört svårt att värdera bara utefter resultat. Men ser man till BP's föregående säsong så var man det lag som tillsammans med Halmstad gjorde flest mål. 61 mål på 30 matcher är ett riktigt bra facit. Men det ska även sägas att man tappat sin skyttekung från förra året, Pablo Piñones Arce som gick till Öster. In plockade man istället tidigare nämnda Bärkroth, Özkan och Haddad som samtliga kan spela längst fram. Om man får sitt anfallsspel att fungera är ett stort frågetecken fortfarande.

Annars har man en god mix av gammalt och ungt. Man har länge varit kända för sin ungdomsutveckling och det finns fortsatt ett par intressanta unga namn i truppen. Även om man tappade det intressantaste, Ludwig Augustinsson, så finns det fortfarande ett par talangfulla spelare kvar. Pontus Segerström i mittförsvaret är en av de mer rutinerade spelarna i laget med spel i bland annat danska Odense och norska Stabaek. Även i målvakten Niklas Westberg har man gott om rutin i form av cirka 200 superettanmatcher (Norrköping, BP och Väsby United). Men det har bara blivit elva matcher i högsta divisionen inför den här säsongen. Även en viss Bojan Djordjic får ses som en av med mer rutinerade i laget och kommer få ett stort ansvar. Kanske större vid sidan av planen än på den samma.

Förra året spelade man ett 4-3-3-liknande spel med en central "tank" längst fram och mycket fart på kanterna. Om man ser till hur Blåvitts träning såg ut idag så räknar man med ett liknande spel även imorgon då det var den typen av uppställning man tränade mot. Någon tokoffensiv lär vi knappast få se i alla fall.

FRÅGETECKNET Får man ihop sitt anfallsspel? Förra året kretsade mycket av spelet kring Piñones Arce som stod för hela 28 poäng (18 mål och 8 assists) förra året. Även om man har plockat in ersättare  så är jag osäker på hur man får ihop det som lag. Det skiljer trots allt en del mellan superettan och allsvenskan och det tar ofta tid för nya spelare att komma in i sina nya lag. När man dessutom plockar in flera nya spelare kan det ta ytterligare tid. Haddad gjorde visserligen mål direkt i premiären, men hur många fler blir det?UTROPSTECKNET Som vanligt väljer jag att lyfta upp en ex-ängel som matchens utropstecken. Jag tror att om det är någon som skulle lyckas sänka Blåvitt så är det just Nicklas Bärkroth. Om jag förstått saken rätt har han varit skadad det senaste och spelade bara 75 minuter på grund utav att han inte orkade längre. Han största styrka är givetvis hans snabbhet och det vet givetvis blåvittförsvaret om. Bärkroth är en av de spelare jag verkligen hoppas ska lyckas. Bara inte imorgon! Annars vore det ju ganska givet att någon av ex-aikarna Bojan eller Özkan avgör matchen...Under dagen passerades 10 000 sålda biljetter och förhoppningsvis kan det bli uppåt 15 000 på plats imorgon. Som det ser ut nu lovar väderprognosen strålande sol och en fem, sex plusgrader. Något som ofta innebär att fler letar sig ut ur stugorna. Även om premiären redan är spelad så är det något speciellt med hemmapremiär. Att få höra Snart skiner Poseidon eka över Gamla Ullevi är en känsla i vi alla saknat. Så till er som ännu inte köpt biljetter. GÖR DET!

- EN FÖR ALLA, ALLA FÖR BLÅVITT!