2013/04/25

Know your enemy: Malmö hemma

Det blev ingen rapport inför Åtvidabergsmatchen då det helt enkelt inte fanns tid för det. Kommer därför att skriva med lite tankar även från Syrianskamatchen här.

För att börja med matchen mot Syrianska så gör vi knappast någon toppinsats. En helt okej match, men inte mer. Det var första matchen där vi inte hade startelva som i de tidigare matcherna. Skillnaden var helt enkelt att Gerzic gick in på högerkanten istället för Salomonsson. Tanken med det var nog dels att vila "Salo" men den kanske främsta orsaken tror jag var att man ville få igång Gerzic i matchspel just utifall att Haglund eller Jakob skulle bli avstängda. Av samma anledning tror jag att det blir just Gerzic som ersätter Jakob i startelvan. Hade man velat ha in Joel hade man nog sett till att han fått åtminstone ett par minuter i de senaste matcherna. Det kanske viktigaste med matchen mot Syrianska var kanske Hyséns två mål. Även om det var två enkla mål, så befann han sig på rätt plats och det kan betyda mycket för självförtroendet, främst i avslutningslägena. Men det får inte bli ytterligare fyra allsvenska matcher utan mål, det är viktigt att Hysén verkligen blir den utpräglade målskytten vi har förväntningar att han ska vara.

Första halvleken mot Åtvidaberg var nog den sämsta vi gjort i år. Både Mikael Stahre och Philip Haglund var måttligt roade när man intervjuades i halvtid av C More. Vi släppte till fler chanser än vad vi gjort tidigare och skapade inga egentliga målchanser under den första halvleken. Istället var det Åtvidaberg som skapade absolut mest, främst genom sin högerkant där Dyrestam och Sam hade en del problem med Anton Tinnerholm och Martin Christensen. Innan halvleken är slut har Alvbåge tvingats till två riktigt svettiga räddningar och visade att den fina formen håller i sig.

I den andra halvleken höjs kvalitén på spelet något, men är fortfarande långt ifrån jättebra. Sam Larsson är inblandad i bägge målen som görs. Han har varit inblandad i de flesta målen vi gjort i år. Om han inte fått assist så har haft "hockeyassist" på de flesta. Så även vid det första målet. Det är just Sam som driver upp anfallet och väntar in tills Hysén fått en bra yta innan han släpper bollen. Och, icke att förglömma, Haglunds 80/90-meterslöpning är helt enorm! Vid andra målet gör Sam en riktigt bra nedtagning, även om han nu får bollen lite för långt ifrån sig. När han dessutom jobbar tillbaka bollen med en perfekt brytning och en perfekt passning, så kunde gärna inte Stiller missa.

Till morgondagens match blir vi tvingade till att göra förändringar i startelvan då Jakob som sagt är avstängd. Vår kanske bäste spelare den här säsongen blir alltså avstängd. Ett av ledorden för Blåvitt hittills i år har varit just kontinuiteten och att då behöva avvara sin bästa spelare är givetvis inte bra. Speciellt inte i ett toppmöte. Den som går in och ersätter blir med största sannolikhet Nordin Gerzic. Jag tycker att Gerzic såg pigg ut under försäsongen, men har efter sin skada inte riktigt kommit igång igen. I matchen mot Elfsborg visade han goda intentioner, men i matcherna han startat har det inte riktigt funkat. Han har tappat en del enkla bollar och man har inte sett den där kämpaglöden som man brukar göra.

Att en Gerzic i toppform skulle kunna gå in och göra det riktigt bra på innermittfältet råder det inga tvivel om. Men vilken form är han i egentligen just nu? Och hur påverkas resten av laget att Jakob försvinner? Han har knappt förlorat en närkamp på hela säsongen och nästan inte tappat bollen. När han väl tappar boll får han ofta frispark. Det jag tror att vi kan förvänta oss är nog en Haglund som får lite mer defensivt ansvar medans Gerzic får ta hand om den offensiva biten. Förhoppningsvis kan Haglund fortfarande våga fylla på, för det har han gjort riktigt bra hittills.

Det rapporterades även under dagen att Dyrestam inte tränade fullt idag. Det man sa från det medicinska teamet var att det bara var en försiktighetsåtgärd. Jag tror att det faktiskt var så och att Dyrestam kommer att spela imorgon.

Startelvan lär bli följande;
Alvbåge
Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre
Salomonsson - Haglund - Gerzic - Sam
DMK - Hysén


Likt Blåvitt står även Malmö på 13 poäng efter de fem första omgångarna och man är just nu tvåa med sämre målskillnad. Och det jag har sett av Malmö så har man visat upp ett väldigt varierat spel. Dels visade man prov på riktig brottarfotboll i segermatchen mot AIK, men man har också visat upp mer passningsorienterad fotboll, så som senast mot Öster. En match som man utan större problem lyckades vinna. Öster lyckades bara skapa en ordentlig målchans och Malmö visade upp ett stabilt försvarsspel.

Annars har man haft en del skadebekymmer i Malmö. Dels har två av mittbackarna, Pontus Jansson och Erik Johansson, varit på skadelistan och även Johan Dahlin har varit skadad. Som mittback har Filip Helander klivit fram och gjort det riktigt, riktigt bra! Även om man trott att han skulle vara ordinarie i år så skulle han vara det med Pontus Jansson som stöttepelare. Nu har Helander istället vuxit ut till en riktigt stabil spelare. Även på målvaktsposten har man fått in en stabil ersättare. Robin Olsen har efter tre matcher från start och ett inhopp fortfarande inte släppt in något mål. 

Offensivt finns det en hel drös med kreativa spelare hos Malmö. Efter skador i backlinjen har Markus Halsti fått lämna sin plats på det centrala mittfältet, vilket gjort att Simon Thern fått spela på den position han helst vill, centralt på mittfältet. Utöver Thern har man Jiloan Hamad, som visat en uppåtgående formkurva, Magnus Eriksson, som har allsvenskans kanske fulaste frisyr och Tokelo Rantie som nyligen blev Malmös spelare fullt ut. Av dessa spelare är det kanske Rantie som är det största hotet. I matchen mot Öster skapade han mängder av målchanser, både genom individuella prestationer och genom smarta löpningar. Men trots ett gäng målchanser så gjorde han bara ett mål.

UTROPSTECKNET Malmös försvarsspel. Det är i dagsläget bara Blåvitt som släppt in färre mål än IFF IFF. Detta trots att man haft mycket skador på på just försvarsspelare och målvakt. Förhoppningsvis ska det bli ändring på det under morgondagen. Som det verkar kommer Pontus Jansson åter vara tillbaka i startelvan och det kan mycket väl vara en nyckel. Att han kanske inte är helt i matchform. Det är ju långt ifrån ovanligt att spelare som inte spelat på länge misstajmar och missbedömer situationer.

FRÅGETECKNET Även om Tokelo Rantie var riktigt bra i Malmös senaste match mot Öster så hade han oerhört många lägen. Att bara göra ett mål på alla dessa lägen är faktiskt riktigt dåligt. Hur kommer situationen se ut mot ett Blåvitt som spelat ett bra och kompakt försvarsspel och dessutom har en John Alvbåge i högform längst bak. Att han inte kommer få lika många chanser som senast kan jag nästan lova. Även om han brände flera lägen senast så gäller det ändock för försvaret att se upp. Oerhört giftig spelare.


Över 15 000 biljetter är sålda och det finns fortfarande en del biljetter kvar. Tidigare fanns inga biljetter till klacken kvar överhuvudtaget, men nu när klockan passerat midnatt verkar det som att biljetter som endast reserverats har släppts. Och om jag inte sökt helt fel så finns det totalt 19 biljetter kvar på H/J. Så har du inte köpt biljett ännu så är det hög tid att göra det. NU!