söndag 14 april 2013

Know your enemy: Ellos borta

Två segrar i serieupptakten innebär alltså bästa starten på tretton år. Precis som väntat blev det en annan typ av match än vad som tidigare spelats. Vi var det spelförande laget, främst i första halvlek och det hade mycket väl kunnat vara mer än 1-0 i halvtid. Främst Moberg Karlssons läge är det som fastnat. Han gör ju allt rätt men lyckas ändå inte få in bollen. Därför tror jag att hans 2-0-mål blir extra viktigt för honom. Han skjuter, enligt mig, i fel läge men lyckas ändå göra mål. Förhoppningsvis kan det innebära att han fortsätter ta avslut när han kanske inte har bästa möjliga läge, våga försöka göra mål när det inte "ska" vara mål.

Haglunds mål påminde inte så lite om Jakobs i premiären. Passning från Sam och skott utifrån. Hur många mål gjorde vi på skott utifrån förra året? Jag kan komma på ett, Gerzic borta mot Sundsvall. Men mer? Det trots att vi spelade ett spel som borde ha öppnat för det, när motståndarna föll djupt. Varken Haglunds eller Jakobs har ju varit några raketer. Men går skotten på mål så kan de bli mål. As simple as that!

Andra halvlek var precis som mot Helsingborg i cupen, något sämre än den första. Men utan att släppa till några direkta målchanser. Så allt som allt får det ses som en stabil insats.

I morgondagens startelva lär vi inte få se några förändringar från senast. Kontinuitet är något som anges som en framgångsfaktor och eftersom vi inlett med två segrar i Allsvenskan med samma startelva känns förändringar onödiga. Startelvan lär således bli;

Alvbåge
Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre
Emil - Jakob - Haglund - Sam
DMK - Hysén

Elfsborg borta är en av de svåraste matcherna på hela säsongen. Men varken försäsongen, cupen eller säsongsupptakten har varit direkt lysande för Elfsborg. 2-2 i premiären hemma mot AIK i en match där Elfsborgs försvarsspel knappast övertygade. I den andra matchen fick man bara med sig 1-1 borta mot Halmstad. En viss Stefan Selakovic var den som stod för HBK's kvittering via en straff. I samband med straffen blev även Elfsborgs mittback, Joakim Jörgensen, utvisad och är därmed avstängd i morgondagens match.

Just mittbackspositionen är något man haft problem med på grund av mycket skador. Både Jon Jönsson och Tom Söderberg har varit borta men det ser ut som att bägge dessa kommer kunna spela. Tom Söderberg gjorde comeback i en u21-match nu i veckan och lär inte vara i matchform. Det kan mycket väl bli så att han får problem med DMK's och Hyséns snabbhet. Kan bli en av nycklarna imorgon!

En av förra säsongens mest framstående spelare, Niklas Hult har även han haft en hel del skadebekymmer. I premiären mot AIK hoppade han in i slutskedet men det står nu klart att han blir borta en längre tid. En spelare som är ganska skön att slippa! Men trots en del skador så är Elfsborg ett mycket kompetent lag. Man tappade under vintern Oscar Hiljemark som gick till holländska PSV. In plockade man istället norrmannen Henning Hauger.

Men den kanske mest spektakulära värvning i hela allsvenskan i år är nog ändå Mohammed Bangura. Även Bangura har haft en del skadebekymmer. Skulle det vara så att han inte startar så har man ett rejält sparkapital på bänken och som mycket väl kan förändra en matchbild mer eller mindre på egen hand.

FRÅGETECKNET Frågetecknet blir helt klart hur Elfsborgs mittbackspar dels formeras, men också hur spelet för det samma kommer se ut. Det är ju inget ovanligt att ett längre skadeuppehåll märks på planen. Det samma gäller ju även det jag varit inne på tidigare, att kontinuitet är något som bidrar till en ökad säkerhet. Att flytta runt för mycket i laget är sällan bra, kanske gäller det främst i försvaret. Det ska bli oerhört intressant att se hur Elfsborgsförsvaret klarar sig imorgon!

UTROPSTECKNET Att Elfsborg bara gjort tre mål på de inledande omgångarna är kanske något som förvånar en del. Men något som förvånar mig än mer är att det är James Keene som stått för alla tre. Det var nog inte många som trodde att han skulle få så mycket speltid hos Elfsborg, absolut inte sedan man plockade in Bangura. Men genom två mål i premiären har han blivit något av en joker hos Elfsborg. Det var knappast någon spelare man räknat med mer än vid eventuella skador. Med spelare som David Elm, Lasse Nilsson och Mohammed Bangura högre upp på anfallslistan såg det inte ut att bli många minuter för engelsmannen. Men nu tre mål senare och ett gott självförtroende gäller det att se upp!


Skulle det vara så att ni fortfarande inte köpt biljett så görs det via Elfsborgs hemsida. När ni ändå gör det kan ni ju passa på att köpa kaffe och kaka...