tisdag 2 april 2013

Know your enemy: Helsingborg borta

Premiären avklarad! Och så mycket bättre resultat kunde vi knappast få med oss. 3-0 mot Häcken som är en av guldfavoriterna är givetvis ett bra resultat. Men hur mycket säger det om årets Blåvitt? Om det var något Blåvitt lyckades med förra året så var det ju matcherna mot de förväntade topplagen. Och det såg mycket ut som förra året i just dessa matcher. Ett kompakt försvarsspel som inte släpper till allt för många chanser. Man kan givetvis inte vara allt för pessimistisk efter en 3-0-seger, men på söndag mot BP blir det en helt annan typ av spel blåvitt får visa upp.

Men sett till den matchbilden som var i söndags tycker jag blåvitt gör en riktigt bra match. Man vet om att Häcken vill ha spelet genom Makondele och Martin Ericsson. Bägge dessa plockades bort helt av Jakob och Haglund. Istället fick Chatto, Ayarna och Mohammed Ali Khan sköta deras uppspel och man kan väl säga att det var blandad kvalitet på dessa... Häcken lyckades egentligen bara skapa två målchanser under matchen, en i vardera halvlek. Den i andra halvlek är en målchans som inte ska få uppstå. Alvbåge släpper en retur rakt ut efter en frispark. En frispark som jag nog tycker han ska kunna hålla. Även om den är hårt slagen så går den faktiskt rakt på Alvbåge. Om han ändå väljer att inte hålla bollen MÅSTE han kunna styra den bort från straffområdet.

Sett till antalet målchanser tycker jag ändå att en blåvit vinst var rättvis, även om 3-0 var i största laget. Måste även tillägga att det kändes som att målen kom i psykologiskt viktiga lägen. Jakobs mål kom i ett läge där vi börjat bra, skapat ett par halvchanser men inte fått dit bollen. Så det kändes viktigt för att inte hamna i liknande läge som vi gjorde förra året, spelar hyggligt men får inte utdelning. Nu kan vi tacka Källqvist för att så inte blev fallet. Bjärsmyrs mål kom dels ganska tätt inpå halvtidsvilan, men kanske främst i en period där Häcken började ta över mer och mer.

Sam Larsson, en av matchen förgrundsfigurer
Efter tre poäng i sin första allsvenska match från start känns det som att man måste nämna Sam Larsson. I inledningen av första halvlek tyckte jag att det kändes som att han hela tiden valde det svåraste alternativet både vad gällde passningar och dribblingar. Jag tyckte även att han tappade lite för mycket bollar, men efter ett tag kom han in i det riktigt bra. Nu kommer det givetvis inte fortsätta med lika mycket poäng framöver, men jag tror inte det var de sista poängen vi såg från honom i år!

Ytterligare en spelare jag vill lyfta lite extra är Adam Johansson. Det är fan klass i allt han gör! Mottagningar, passningar, löpningar. Ja, allt! Det samma gäller Bjärsmyr, förlorade han en närkamp överhuvudtaget? Det finns många fler man kan plocka fram som gjorde bra matcher. Men Sam, Adam och Bjärs tycker jag stack ut mest. Och som vanligt, Jakob Johansson!Blåvitt lär ställa upp med samma lag som senast och det finns egentligen ingen anledning till ändringar. Skulle spelet låsa sig finns det en hel del sparkapital på bänken i form av Gerzic, Farnerud, Sobralense, Stiller och Allansson som alla skulle kunna hoppa in och få till en förändring i matchbilden. Frågan är vilken form Gerzic och Farnerud är i. På lördagens träning såg ju tydlige Gerzic riktigt vass ut och skulle säkert kunna gå in och vara en pigg injektion. Startelvan blir troligtvis alltså följande;

Alvbåge

Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre
Emil - Jakob - Haglund - Sam
DMK - Tobbe

Finns det några förändringar du skulle vilja se i startelvan? I så fall vilka och varför?


Även Helsingborg inledde säsongen med en 3-0-vinst. Hemma på Olympia blev det Djurgården som fick kapitulera. Redan efter 35 minuter stod det 3-0 och matchen var redan där avgjord. Hur matchen i sig var vet jag inte, då jag inte såg den. Men Helsingborg har de senaste åren verkligen spelat som ett lag och byggt mycket av sitt spel på att kollektivet har fungerat ihop. Dessutom har man haft allsvenskans kanske bästa innermittfält med Ardian Gashi och May Mahlungu. Förra året hade man dessutom två anfallare som gjorde mål. Först Finnbogasson som försvann under sommaren. Då lånade man in Djurdjic som tog över målfabrikationen, men även han tappade man.

Istället plockade man in dels David Accam som hann med ett par matcher redan förra säsongen. Men man plockade dessutom in ett av superettans intressantaste namn, Robin Simovic. Accam inledde årets säsong med att göra två mål direkt och var dessutom med i speluppbyggnaden av det tredje. Utöver Accam och Simovic har man även Alejandro Bedoya som är en väldigt duktig spelare och man har överlag en bra bredd på de offensiva positionerna. 

Även på de defensiva positionerna har man ett par riktigt bra spelare. I mål kanske lagets största stjärna, Pär Hansson som de senaste säsongerna alltid verkar göra bra matcher mot just Blåvitt. Känns som att han nästan är för bra för allsvenskan, men Helsingborg har gjort det riktigt bra för att behålla honom. I backlinjen är det kanske Peter Larsson som sticker ut mest som i sina bästa stunder, även han är en av allsvenskans bästa. Även Walid Atta, som varit skadad, är en mittback av hög allsvensk klass som dessutom är ett riktigt hot på fasta situationer. Vad Atta's status inför morgondagen är vet jag inte.

Överlag har Helsingborg ett starkt lag och kommer nog vara ett av alla lag som kommer att vara med i toppen när tabellen summeras i november. 

UTROPSTECKNET David Accam! Här gäller det att se upp hans snabbhet. Själv trivs han bäst ute på vänsterkanten för att kunna vika inåt i banan medan hans lagkamrater helst ser honom längst fram. Oavsett vilken utgångsposition han har så kommer han att vara involverad i en stor del av Helsingborgs offensiva spel.  Både som avslutare och framspelare. Han främsta styrka är snabbheten så Bjärsmyr och de övriga får se till att hålla ordentlig koll på honom!

FRÅGETECKNET Vilken nivå håller Robin Simovic egentligen? Även om han gjorde en hel del mål i superettan så skiljer det ganska mycket upp till allsvenskan. Det finns många exempel på spelare som varit riktigt bra i superettan men som inte kunnat ta steget upp till allsvenskan. Gör man 18 mål i superettan så besitter man givetvis kvalitéer som avslutare men håller det i allsvenskan? Och är han rätt typ av anfallare för Helsingborg?

Även om matchen spelas med den helt horribla avsparkstiden 18:00 så kan vi förhoppningsvis bli ett skapligt gäng nere i Helsingborg. För er som inte kommer kunna vara på plats kommer SVT att vissa matchen med start klockan 17:30 på SVT1 för att sedan gå över till SVT2 vid matchstart. 

För er som är på plats tidigt i Helsingborg har Änglarna Skåne anordnat pubsamling på Harrys, med start 16. Läs mer om det här.