2012/07/09

Mats Persson vs Håkan Mild - en subjektiv analys

Nu har jag återigen sammanställt en analys som jag tänkte dela med mig av. Den här gången handlar det om antalet bra, halvbra och mindre bra värvningar (enligt mig) som gjorts av respektive sportchef Mats Persson och Håkan Mild. Resultatet blev inte riktigt så svartvitt som jag förväntade mig.

Vi börjar med de lätta delarna. De positiva delarna.

Mats Persson kan briljera med följande lyckoträffar:
Magnus "Ölme" Johansson, Niclas Alexandersson, George Mourad, Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Stefan Selakovic och Pontus Wernbloom. (Marcus Berg, Jonatan Berg och Andres Vasques utelämnas då de fanns i ungdomsleden redan då MP tillträdde.)
Totala plus: +7

Håkan Mild har lyckats med följande kanoner:
Thomas Olsson, Jonas Wallerstedt, Sebastian Eriksson, Ragnar Sigurdsson, Tobias Hysén, Kim Christensen, Robin Söder, Tobias Sana, Hannes Stiller och Joel Allansson. (Gustav Svensson och Mikael Dyrestam räknas ej in av samma anledning som bröderna Berg och Vasques.)
Totala plus: +10

Så långt ett försprång för Håkan som med största sannolikhet beror på MP bara var i IFK över två säsonger och Håkan hunnit med sex säsonger fram till och med 2011.

Nu går vi in på de tråkigare bitarna. Besvikelserna.

Mats Persson har plockat in de här flopparna:
Martin Ulander, Andreas Nilsson (who?), Martin Smedberg, Peter Ijeh, John Alvbåge (0 matcher) och Tommy Lycén.
Totala minus: -6

Håkan Mild har langat fram följande kalkoner:
Richard Richardsson, Ali Gerba, Eldin Karisik, Mathias Ranégie, Marcus Sandberg, Nicklas Carlsson, Daniel Alexandersson, Karl Svensson, Tuomo Turunen, Alexander Faltsetas, Pär Ericsson och Andreas Drugge.
Totala minus: -12

Detta ger oss ställningen MP: +1 och Håkan: -2. Utöver detta finns några spelare som är svåra att benämna som bra eller dåliga och måste få en egen mellan-kategori. Vill man kan man ju placera dessa som plus eller minus på egen hand och räkna om siffrorna, men jag tycker inte att det är rättvist mot dessa spelare:

MP: Samuel Wowoah.
Håkan: Magnus Kihlberg, Theodor Elmar Bjarnason, Jakob Johansson, Erik Lund, Hjörtur Logi Valgardsson och Nicklas Bärkroth.

Slutligen har vi ett antal Håkan-värvningar som faktiskt inte har haft tillräckligt med tid eller möjligheter på sig att visa än om de är en bra eller dålig värvning. Det är givetvis de spelare som värvats in till denna pågående säsong, plus Erik Dahlin som fått stå åt sidan efter sitt genombrott förra säsongen. Jag tänkte lista dessa spelare med ett tecken för vartåt jag tycker att det lutar, ett plus för en spelare där känslan är att man kommer kunna se tillbaka på honom som en bra värvning, ett minus för motsatsen och en nolla för ännu en som är på väg att bli en mellan-kategori-spelare.

Erik Dahlin (+), Philip Haglund (+), Emil Salomonsson (+), Kjetil Wæhler (0), John Alvbåge (-), Pontus Farnerud (-), Nordin Gerzic (-), Daniel Sobralense (0).
(De två sista var svåra, men är baserade på deras inköpspris. Gerzic var dyr. Sobra var gratis.)

Sammanfattning i siffror:
Ofta klagas det på Håkan Milds värvningar, men man ska då även tänka på att hans föregångare Mats Persson enbart lyckades med 50% av sina värvningar.
Att Håkan lyckas med 36% av sina värvningar är dock inte en siffra som är acceptabel och vi får verkligen hoppas att några av årets nya spelare kan höja den siffran.
Tycker man att spelarna i mellan-kategorin bidragit tillräckligt för att räknas som en godkänd, en bra, värvning så blir siffrorna istället 57,14% för Mats Persson och, ja faktiskt, 57,14% även för Håkan Mild.

Man kan givetvis vrida och vända på dessa siffror och spelare fram och tillbaka i oändlighet och det finns inget som säger att jag håller med om detta själv efter en veckas perspektiv, men det är åtminstone lite intressant att se att det inte var så jättemycket bättre innan Håkan tog över rodret men att det definitivt finns behov av en förbättring, något som de flesta redan vetat om en längre tid. Notera även att jag inte tagit in kostnad i min bedömning av vilka som är bra, halvbra eller inte så bra värvningar.

Ha det gott till nästa gång!
/patricw

EDIT: Efter vidare efterforskning har det visat sig att Thomas Olsson och Magnus Kihlberg var klara redan innan Håkan Mild tog över. Detta ger således Håkan ett extra minus (-3) och Mats Persson ett extra plus (+2). Härligt att ni som läser är med och hajar till när något inte verkar stämma! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.