2012/07/03

Know your enemy: Djurgården borta

Så var det då dags igen. Äntligen är det dags igen! EM-fotboll i all ära, hur hög nivå det än är på fotbollen som spelas så är det helt enkelt inte samma sak som Allsvenskan och Blåvitt. Det blir helt enkelt inte samma nerv, inte ens när Sverige spelar. Och det är något jag saknat.

Inför en omstart efter ett långt uppehåll är det oerhört svårt att veta vart man har lagen. Både sitt eget och övriga i serien. För vem hade trott att Åtvidaberg skulle slå Elfsborg med 5-1 i lördags? Att Elfsborg förlorar en match med 5-1 hör knappast till vanligheterna. Senast det hände var 2010 på Gamla Ullevi och om jag inte missioner mig blev JJ då tvåmålsskytt.

Vad gäller formen på lagen i dagens match har jag faktiskt ingen koll överhuvudtaget. Har inte haft möjlighet att se någon av Blåvitts tre träningsmatcher (3-3 mot Rosenborg, 5-0 mot Öis och 2-0 mot Århus). Utifrån de matchrapporter jag läst så verkar det som att Daniel Sobralense visat god form.

Förhoppningsvis stämmer det och vi kan få se lite av det spel han visade upp under försäsongen. Även Robin Söder och David Moberg-Karlsson har lovordats efter sina insatser. DMK lyckades även göra sina två första seniormål och känslan är att vi snart även får se det första i allsvenska sammanhang.

Om man utgår ifrån Olofs träningsrapport så är det följande startelva vi får se imorgon.
Alvbåge
Salomonsson - JJ - Kjetil - Logi
Sella - Farnerud - Gerzic - Sobralense
Söder - Hysén

Att Gerzic startar tillsammans med Farnerud i mitten känns ganska logiskt då Haglund har varit skadad. Om han är med i truppen eller ej vet jag inte då detta skrivs innan den ännu publicerats. Men eftersom att han varit med och tränat fullt borde han vara tillgänglig för spel. Det samma gäller Tobias Sana och Mikael Dyrestam. Skall bli intressant att se hurdan Sanas form är nu efter skada och långt uppehåll, om det nu blir någon speltid för honom.

Att JJ återigen startar som mittback känns rätt i och med att Hjalmar är borta. I sista matchen innan uppehållet mot Kalmar så tycker jag han gjorde en bra match. Med JJ istället för Hjalmar som mittback tycker jag att vi får ett mer spelande försvar. Alternativet istället för JJ hade varit att starta med Dyre istället, men min gissning är att han helt enkelt inte är i tillrcklig form för 90 minuter. Att Allansson saknas är givetvis tråkigt då han varit riktigt bra under våren.

Vad vet vi då om Djurågrden? Inför säsongen gjorde Djurgården, likt Blåvitt, ett antal nyförvärv. Man plockade bland annat in Yussif Chibsah, Ricardo Santos och James Keene. Trots ett gäng namnkunniga nyförvärv har Magnus Pehrssons lagbygge inte riktigt fått det att fungera. Det började dock lovande i premiären mot Elfsborg där Djurgården bjöd på fint spel. Det som då satte stopp för Djurgården var Elfsborgs målvakt Kenneth Höie. Höie som från och med förste augusti kommer att representera Djurgården. Skulle Höie hålla den nivå han gjort i Elfsborg så är det en klar förstärkning för Dif då målvaktsposten varit ett problem under säsongen. Kasper Jensen som värvades inför säsongen som tilltänkt förstemålvakt har knappast imponerat och efter ett par grodor blev han förpassad till bänken. Istället fick Vaiho förtroendet och inte heller han har väl direkt tagit chansen utan det har varit svajigt bakåt.

För att få bukt med problemen i försvarsspelet värvade man utöver ny målvakt även en ny mittback. Marc Pedersen plockades in från den danska andraligan och har gjort det bra. Men ett avslitet korsband har satt stopp för Pedersens säsong. Det har knappast nedfört mer stabilitet till försvarsspelet att bli av med en mittback.

I Djurgårdens trupp saknas idag även Kebba Ceesay som fått spela både till höger i backlinjen och i mitten. I matcherna mot oss har han allt som oftast placerats centralt för att kunna ta löpduellerna med Hysén. I dagens match kommer det nog bli så att Emil Bergström startar i mitten med Toivio.

Offensivt har det stundtals sett bra ut för Djurgården. En anledning till det är att Kasper Hämäläinen hittat rätt i sin nya, offensivare roll. Även bakom honom har det fungerat bra med de två "sittande mittfältarna" Chibsah och Sjölund även om de har vuxit fram en frustration hos Djurgårdarna över antalet onödiga varningar Sjölund drar på sig.

Annars är det ganska svårt att säga någonting om Djurgårdens startelva. Sett till antalet forwards man har borde man spela med två stycken lägst fram. Men oftast endast använt sig av en. Både Santos och Keene har gjort ett par mål var när dem fått spela. Samtidigt har Brian Span dykt upp lite i bakgrunden och det är en spelare som känns oerhört intressant.


FRÅGETECKNET Ett frågetecken som finns inför varje match. Vad blir resultatet? Men ska man se till tidigare matcher som lagen spelat så känns ett kryss som ett logiskt resultat. Djurgården har fem raka 1-1matcher i allsvenskan samtidigt som Blåvitt har fyra raka kryss. Varav de tre senaste slutat 1-1.


UTROPSTECKNET Den spelare som det gäller att hålla koll på blir främst Kasper Hämäläinen. Finnen som haft en hel drös utländska klubbar på plats under våren har verkligen hittat rätt i sin roll något längre fram i banan än tidigare.Uppdatering: Som nämndes tidigare skrevs delar av texten innan truppen var presenterad, vilket den nu är. Ingen Dyre i truppen vilket inte var helt oväntat. Istället får vi se ett nytt ansikte i truppen. Hampus Zackrisson är med i dagens trupp och så vitt jag kommer ihåg är det första gången. I alla fall i allsvenskt sammanhang.