2012/07/08

Så tar vi guld!

Här kommer nästa del i min lär-känna-patricw-serie av artiklar som ny bloggare för BaraBen. Den här gången tänker jag plocka fram lite uträkningar som jag gjorde imorse och med hjälp av den komma fram till vad som krävs för att IFK Göteborg ska vinna SM-guld 2012 (ja, i år).

Vi börjar med att titta på antal poäng som krävts för att komma 1a, 2a, 3a och 4a i Allsvenskan de senaste 10 åren:

Eftersom det varit olika antal lag i Allsvenskan och därför också olika antal matcher är det enda sättet att få en rättvis jämförelse att räkna ut antal poäng per match som krävts för att uppnå samma placeringar som ovan:

Om man slår ihop samtliga säsongers "guldsnitt" och delar på antalet säsonger (10) så kommer vi fram till snittet 2.06 poäng per match. Det är ett snitt som hade räckt till guld sex gånger av tio om man ser till statistiken, vilket får anses som helt okej odds.

Enligt snittet 2.06 poäng per match skulle man i så fall hamna på 62 poäng efter 30 omgångar. Det räckte för AIK 2009, så det skulle kunna räcka för IFK år 2012.

För att uppnå 62 poäng behöver vi lägga 47 poäng till de 15 vi redan har. Slår vi ut de 47 poängen över återstående matcher (17 stycken) så behöver vi ta i snitt 2.75 poäng per match. Skrämmande nära att behöva vinst i alla återstående matcher, inte sant?

Skulle man ändå tänka att "jo, men det är ju inte helt omöjligt" så har jag ytterligare lite siffror att presentera för er:

Elfsborg har på sina inledande 13 matcher tagit 30 poäng. Med samma poängskörd under resten av säsongen skulle de till slut hamna på 69 poäng.

*tystnad* *lång suck*

Jag vet. Ska IFK ta 70 poäng så krävs att man på de avslutande 17 omgångarna tar 3,25 poäng per match. Med andra ord ska vi vinna fem matcher för varje fyra matcher vi spelar. Försöka går ju.

Däremot ska det sägas att det inte är helt omöjligt att komma topp 4 och ha chans på Europaspel. De uträkningarna överlåter jag dock till var och en att göra, för att inte göra detta inlägg för långt och tradigt.

Dags att ge ungdomarna speltid inför 2013 när det ändå är kört? Kanske. Men det är en annan diskussion.
Ha det!
/patricw

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.