2009/01/13

Stil, värdighet och pausunderhållning

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, i dag är det dock en stor blåvit profil som tar bladet från munnen. Ulf Bjereld som är professor och prefekt vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet kritiserar IFK Göteborgs pausunderhållningar, från sitt unika perspektiv.

Framgång förpliktigar. IFK Göteborg är otvivelaktigt Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubb genom tiderna. Klubben har vunnit Allsvenskan flest gångar och dess internationella framgångar saknar motsvarighet hos andra svenska klubbar. Snart har IFK Göteborg kanske också landets bästa fotbollsarena!?

I många avseenden lever klubben upp till det ansvar som framgång innebär. IFK Göteborgs arbete präglas av långsiktighet, ungdomssatsningar, laganda och ett socialt engagemang. De så kallade firmorna hålls – till skillnad från i Stockholm – på behörigt avstånd från klubblivet. (Visst – den nu snart avslutade skatteskandalen var en svårsmält plump i protokollet…)

Men det finns ett område där klubbens stil och värdighet faller sönder. Jag tänker på pausunderhållningarna, som länge har varit ett sorgebarn. Töntiga sponsorarrangemang eller prickskjutning för fotbollsintresserad allmänhet har alltför ofta stått på programmet.

Under den gångna säsongen tvingades publiken genomlida en tävling som gick ut på att en enskild okänd person på tid skulle genomföra följande tre moment: 1.) Sparka in sju fotbollar i ett tomt fotbollsmål, 2.) Äta upp en stor hamburgare, samt 3.) springa bort till en bil och tuta. Varje enskilt moment visades för hela publiken på storbilds-tv, ackompanjerat av en bombastisk speaker som rabblade sponsornamn.

Vid något derby har IFK och Gais prövat en ny variant: en match mellan spelarfruarna i de båda lagen. Klubbarna lyckades faktiskt med konststycket att ge matchen en inramning som inte innebar att spelarfruarna blev en halvsexualiserad dekoration i en manligt dominerad fotbollsvärld. Men ”spelarfruarna”? Om nu någon av de manliga fotbollsspelarna är homosexuell och sambo med en kille - skulle denne sambo då också få vara med i spelarfrulaget? Och hur roligt vore det om pausunderhållningen i en match i damallsvenskan bestod av en match mellan "spelarmännen"? Den förmenta oförargligheten är ofta könsmaktsordningens bäste vän.

Så bort med pausunderhållningens misslyckade mix av vulgaritet och tråkighet. Sätt i stället sporten i fokus. Här kommer mina önskemål i rangordning:

Matchanalys. Låt någon kunnig person analysera det vi just har sett, illustrerat med exempel från storbildsskärmen (eller illustrerat på annat sätt, om inte storbildsskärmen är möjlig att använda på grund av olika avtal). Det är för matchen publiken är där – inte för att se vuxna människor äta hamburgare på tid. Under denna rubrik inryms också en reell matchrapportering från andra arenor, spelar- och tränarintervjuer etcetera.

Tävlingsinslag. Skall det vara tävling så skall det vara på riktigt och betyda någonting. Och då menar jag inte att någon Janne från dagens sponsor skall vinna en gratismiddag på Feskekörka. Varför inte till exempel låta något av IFK och motståndarens ungdomslag spela 2 x 7.5 minuter på liten plan och vinna ett riktigt pris?

Uppvisningar. Uppvisningar av lite mindre men sevärda sporter, som t ex rugby, landhockey, baseball eller truppgymnastik.

Pausunderhållningen kan uppfattas som en mindre viktig sak. Kanske det, men dess larv och oprofessionalitet fäster sig på helhetsbilden. Djävulen sitter som bekant i detaljerna. Låt oss hoppas på en nystart i samband med invigningen av den nya arenan!

//Ulf Bjereld
Professor, prefekt vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet.

59 kommentarer:

  1. hahaha det här var träffsäkert och roligt på samma gång :D

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet. Men jag tyckte faktiskt att löpning kombinerat med hamburgerätning var rätt kul....

    Däremot skule vi behöva bättre Blåvittlåtar i samband med inmarsch. Det är ingen som har känningar i Mustasch (de är erkänt blåvita) som kan få dem att skriva en ny IFK-låt?

    SvaraRadera
  3. Problemet med spelarmän kommer aldrig att uppstå i Damallsvenskan!

    Spelarnas flickvänner spelar ju i samma lag som de själva!

    SvaraRadera
  4. Right on spot!

    Jäklar, detta var en riktigt bra krönika. Håller med om allt.

    //H

    SvaraRadera
  5. Shit, Ulf Bjereld är alltså Blåvit? Jag har sett dig på tv, men aldrig i fotbollssammanhang, du får kuppa och ha en blåvit halsduk nästa gång media knackar på... ;)

    SvaraRadera
  6. Bra skriviet, gillade dock hamburgarätande och låtsas-kim i mål!

    SvaraRadera
  7. Håller med dig i sakfrågan och tycker att biljakten var hemsk att se. Samtidigt måste man förstå att det är svårt för en svensk förening att tacka nej till 500.000 eller vad dom fick av Burger King och Seat för att folk skulle förnedra sig i paus.
    /Thomas

    SvaraRadera
  8. Mycket bra skrivit. En Matchanalys hade inte vart fel i halvtid.

    SvaraRadera
  9. Thomas/ Det var KIA som är vår huvudsponsor och inte Seat.

    Och du har en poäng.

    Men man måste även värdera kundernas (publikens) faktiska helhetskänsla högre än de kortsiktiga pengarna. För upplevelsen för publiken är det som säkrar de långsiktiga inkomsterna (publiksiffror) och därmed även reklam- tv- och sponsorinkomster i förlängningen.

    Jag håller med professor Bjereld. Snälla snälla, ge oss en vettig pausunderhållning och ingen patetisk bugarshow till Nya Gamla Ullevi.

    SvaraRadera
  10. Fast man kan inte annat än älska "mexikansk-tecknad-serie-låten" som spelades under Biljakten! ;)

    SvaraRadera
  11. Eller - om det ska vara fånigt så gör det RIKTIGT fånigt. Sätt in Jim Jidhed med Ronald McDonald-dräkt, trådlös gitarr och nån ruskig Nordmansk rocklåt från ´93. Och en full, rävig presentatör utan känsla och finess.

    SvaraRadera
  12. anonym 12:44/ Så hade vi väl det under hela 90-talet?

    SvaraRadera
  13. Könsmaktsordning. Suck.

    SvaraRadera
  14. anonym 13:15/ Din suck är nästan ett bevis på att problematiken är värre än någonsin. Tänk över din egen reaktion lite och undra i fall det kan vara så att ditt perspektiv inte är det korrekta för övriga samhället.

    SvaraRadera
  15. oj jävlar, ulf bjereld! respekt!

    SvaraRadera
  16. Har tänkt på det här i många år. Dags att höja nivån på kringarrangemangen

    SvaraRadera
  17. Helsingborg kör ju faktiskt med kommentatorer under sina matcher. Givetvis grymt färgade och det ska våra också vara. Behöver någon som berättar för mig att det fortfarande finns hopp när Blåvitt ligger under med 0-2 mot Kalmar efter 45 minuter.

    Annars tycker väl inte jag att Pausunderhållning är så viktigt, det är i min värld då man tar lite lugnt, snackar igenom matchen med sina polare, köper öl och läser matchprogrammet. Sen å andra sidan tillhör jag den gruppen som tycker det borde vara dödstraff på att göra nått av det under själva matchen.

    SvaraRadera
  18. Väl rutet av Professorn!

    Bra om musiken kunde bytas ut också. Att en låt handlar om Göteborg och/eller Blåvitt behöver inte att betyda att den är bra. Den tråkiga "Winnerbäckmusiken" innan kunde ju bytas ut mot lite frejdig rock. Idag är den ju bara deprimerande.

    SvaraRadera
  19. Hörru Pilbågen,

    Kul att även Helsingborgs kommentatorer är färgade ;)

    Bor det en Hegerfors i dig?

    SvaraRadera
  20. Eeeeh, har ingen jävla aning om hur jag hamnat på en SPORTBLOGG! GAH! Men nu när jag är här, så lämnar jag en kommentar, ohyfsat är det annars!
    Häppåre!

    SvaraRadera
  21. För att citera Ulf "Tävlingsinslag. Skall det vara tävling så skall det vara på riktigt och betyda någonting. Och då menar jag inte att någon Janne från dagens sponsor skall vinna en gratismiddag på Feskekörka. Varför inte till exempel låta något av IFK och motståndarens ungdomslag spela 2 x 7.5 minuter på liten plan och vinna ett riktigt pris?"

    Så du anser att skjuta sju stycken bollar i ett mål, för att sedan käka en hamburgare och sedan springa tvärs över planen för att tuta i en bil och i sin tur kanske vinna bilen, inte är ett riktigt pris?
    Eller du kanske vill att vi ska dela ut flygplan, hummrar eller ett hus i göteborg som första pris... jisses

    SvaraRadera
  22. Kommentatorerna är till och med GRYMT färgade...

    Skämt åsido, jag var i Borås och tittade på en match förra säsongen och de hade matchuppföljning på en lokal radiostation med spelarintervju mm efter matchen. Det är något för oss att ta efter. Det bygger ej hype runt matchen. Jobbigt att sno ideér av bänderna men det fungerar ju...

    SvaraRadera
  23. Och sänk volymen i högtalarna för höge farao. Det är ju stört omöjligt att kunna diskutera matchen med sina bänkgrannar i halvtid. Minst sagt irriterande...

    SvaraRadera
  24. Avsaknaden av matchprogram är ett tillägg från min sida. Det duger inte att ha ett fladdrigt annonsblad med utfyllnadstexter som redan publicerats på hemsidan. Publikförakt skulle man kunna sammanfatta det som.

    Finns bara en väg mot helhetskänsla och det är att gå hela vägen. Först då får man något som attraherar och ur det perspektivet också slutligen kan ta bättre betalt för. Satsa på att skapa en helhetskänsla kring matchdagen. Börja med att slänga alla gamla blandband som spelats på Ullevi de senaste 2 åren.

    Jag hoppas att de sedam tidigare uttryckta funderingarna från exempelvis Seppo Vaihela runt engagemanget kring lag som Vålerenga inte bara stannar vid något slags artigt snömos utan faktiskt resulterar i något konkret och positivt för vår förening.

    SvaraRadera
  25. Helt rätt, har också förundrats över hur extremt dålig paus-"underhållning" vi har. Skicka till IFK, detta är något de borde jobba med!

    SvaraRadera
  26. Jag har bara sett två pausunderhållningar de senaste två säsongerna eftersom min pausunderhållning består av två snabba cigg på tillåtet område. De gångerna jag fuskade var i cupen 07 då närmsta person satt 35 stolar från mig och då tog jag mig friheten.

    Däremot har jag aldrig hört någon säga något gott om pausunderhållningen förutom om snubben som tog ett par minuter på sig att trycka i sig en hamburgare, det skulle tydligen vara ganska komiskt.

    Så jag har inga klagomål, om nu inte totalt rökförbud införs på nya arenan, då blir jag riktigt upprörd.

    SvaraRadera
  27. Helt okej krönika även om jag tycker pausen är ett utmärkt tillfälle att exponera sponsorerna. Däremot tycker jag det är pinsamt att titulera sig med sitt yrke i ett sammanhang där det är helt irrelevant. Precis som om pausunderhållning skulle vara ett expertområde för en professor i statskunskap. Nä, fåfängt sa Bull.

    SvaraRadera
  28. Håller med helt, och pausunderhållningen av idag gör att man skäms lite grann för att man går på fotboll. Absolut en stor grund för publiktillströmningen.

    SvaraRadera
  29. Ulf är kristen, socialdemokrat och blåvit precis som jag...lite kul ändå.

    SvaraRadera
  30. Bra skrivet, helt klart en grej att ta upp och förbättra.

    Hoppas det blir något i stil med det första alternativet. Match analys och snack i någon uppbyggd studio nere vid sidan av planen samthöjdpunkter från de övriga arenorna.

    SvaraRadera
  31. Klokt. Låt någon av de initierade journalister som alltid är på plats ge en analys av matchen. Varför ska vi som går på matcherna få sämre pausunderhållning än de som sitter hemma vid tv:n!!!!

    Skärp er blåvitt!

    SvaraRadera
  32. Jag förstår och håller med om dina åsikter Ulf. Men Baseboll som uppvisning i halvtid? Långtråkigare och mer svårförstålig underhållning är väl svår att hitta

    SvaraRadera
  33. Tack för alla glada tillrop och kommentarer! Jag noterar att hamburgerätning på tid väcker blandade känslor.

    Ett par tillrättalägganden: Jag menade turngymnastik och inte truppgymnastik - de skiljer sig åt en del... När det gäller baseball så har jag aldrig sett en sådan match, och är därför osäker på hur tråkig sporten är. Men det är möjligt att Kapten har rätt. :-)

    Instämmer helt i synpunkten om värdet av ett mer kvalificerat matchprogram.

    Och jag skall försöka tänka på det där med blåvit halsduk i mediala sammanhang...

    SvaraRadera
  34. Men herregud, ska vi låta en professor bestämma pausunderhållningen?! Pausunderhållningen är inte till för baraben-läsare eller liknande inbitna supportrar, den är till för marginalsupporten som kanske behöver lite paus från fotboll i halvtid. Jag menar inte att det är grymt i dagsläget, men all lättsam underhållning är inte "patetisk". ALLT kan inte passa de (inklusive mig själv) som följer laget året runt!

    SvaraRadera
  35. Själklart borde 1:a halvlek analyseras i minst 10 minuter och ytterligare några minuter kan läggas på att spåna om hur andra halvlek ska genomföras.
    Sen kan väl lagen komma in och avverka de sista 45, eller?

    I Korpen är det en klunk vatten och en halv cigg, sen kör man igen och i div 7 är det typ 5 minuters skitsnack mellan halvlekarna. Men våra allsvenska spelare ska softa i minst en kvart för att palla med 45 minuters spel igen.

    Sitter de och glor i en kvart medan tränaren pratar eller är det massage och tröjbyte som tar tid?

    SvaraRadera
  36. Hamburgarätartävlingen är bland den roligaste pausunderhållning vi har haft på flera år tycker jag. Vilket inte säger så mycket i och för sig.

    För övrigt är låten som spelades under samma som användes i Benny Hill, vet dock ej vad den heter...

    SvaraRadera
  37. Bland det löjligaste jag sett på en arena var när Thomas Pettersson, han den där Halmstad-komikern, åkte runt på släpet till en traktor och skulle jaga upp någon stämning hos Halmstadpubliken (mission impossible). En grej som vi som var där hångarvar åt fortfarande. Jag är säkert på att många bortalagssupportrar tänker samma sak om hamburgerjakten och det vet jag inte om jag har lust att bjuda på.

    Helsingborg har (haft) en ganska vettig kringunderhållning (även innnan matchen om jag inte minns fel) som flera varit inne på och den snackas det ju positivt om i våra led.

    Så om jag får välja, hellre något som får bortasupportrar att tänka "varför har inte vi något sådant" än att de får hångarva åt nån pinsam hamburgerlek.

    SvaraRadera
  38. Innan match och i paus ska det spelas blåvittlåtar. det tänder publiken och är bättre än all jävla skitmusik och reklam.

    och anonym 11:16, heja blåvitt ska vi ha kvar till dödsdagar, den ÄR blåvitt.

    SvaraRadera
  39. Är det bara jag som saknar tiden då man hade en marschorkester som promenerade runt på planen i halvtid och spelade?

    SvaraRadera
  40. Det var inte SEAT utan Våran stor sponsor KIA. Klart Kia ska få visa upp sig när de ger så mycket till blåvitt. Kille fick ju en grattis KIA

    SvaraRadera
  41. Håller med om analysen, men har aldrig riktigt förstått varför vi behöver pausunderhållning över huvud taget. Har man slitit sitt hår i 45 minuter behöver man återhämta sig/pissa, snarare än att lyssna till ytterligare en förståsigpåare som skall berätta vad det var man just har sett.
    Från en blåvit som bara är universitetslektor...

    SvaraRadera
  42. Vad som händer i paus är väl ganska ointressant? Jag är där för att titta på grabbarna lira boll - inget annat - och skiter i och med det vad som händer mellan halvlekarna. Om jag vill fylla på med folköl eller pissa ut en så är det ju kanon att göra det när inget av intresse händer. Halvleken är visserligen till största delen där för att spelarna skall kunna ge järnet även sista halvan av matchen, men den är även där för oss - vi som stått och gastat i 45 och behöver fukta strupen eller käka en korv.

    Spelarfruar hit och homopar dit. Skit i det! Att spela guitarhero eller fia-med-knuff i paus kan väl dom göra som tycker det är ball. Ett skräckscenario är ju dock, om vi nu ändå måste ha underhållning utöver bollen, om det blir något i stil med boråsjippona i paus - Fame Factory trean sjunger Shirley Clamp-låtar, Tripple n' Touch jonglerar med Gais-juniorer eller Joe Labero trollar bort tre poäng för AIK ur tabellen (det hade varit grymt iofs).

    Kolla bollen och koncentrera er på det. Ni som behöver tillfredsställas ytligare kan väl gå på cirkus eller kolla någon av TV4s dokumentärer. Eller flytta till Borås.

    SvaraRadera
  43. NY MUSIK!

    Jag är avundsjuk på Gaisarnas musik. Inte för att den är bra, men den är inte helt värdelös som blåvitts iaf.

    Det senaste hyllade tillskottet "En stad ett lag" ger mig kväljningar. Att folk tycker om den betyder inte att den är bra. Är Per Gessle bra bara för att de flesta lyssnar på skiten?? Nej, det behövs bra musik när mina blåvita hjältar trampar in på Gamla Ullevi! Spela ingen musik alls annars.

    /Roffe

    SvaraRadera
  44. Benny Hill-låten heter Yakety Sax och finns givetvis på Youtube

    SvaraRadera
  45. Könsmaktordning? Dog inte det begreppet med Roks?
    Truppgymnastik sevärt? Jo jag tackar. Tror nog att folk hellre ser en fjant som äter hamburgare på tid än truppgymnastik.
    Matchanalys? Om man inte begriper vad man sett kanske man ska göra nåt annat. Truppgymnastik?

    SvaraRadera
  46. De kassa blåvittlåtarna tänder INTE publiken. Sävliga och sövande Winnerbäck-wannabelåtar.

    SvaraRadera
  47. Håller helt med om "En stad - ett lag".

    Måste ju finnas något bättre. Kan inte Mustasch som någon skrev spela in några goa blåvitt-låtar?

    Något med lite adrenalin och fart i.

    SvaraRadera
  48. Spännande att vi/ni som skriver här gör sig till tolkar för alla matchbesökare och deras musiksmak. Rätt meningslös diskussion. Men om vi nu ska ha den så är ju Danielsson&Pekkaris "Som sommaren" och Heja blåvitt det enda som ska spelas. Och så Göta Lejons paradorkester då klacken skriker: Visa pattarna.

    SvaraRadera
  49. Glömde att jag som en homage till mannens mustasch vill kalla mig som ovan.

    SvaraRadera
  50. Barnfamiljerna vi försöker locka kanske gillar inte mustasch & dylik musik.
    Think outside the klack.

    SvaraRadera
  51. Om matchen ska analyseras gäller det att "analysatorerna" :) är positiva även när blåvitt suger. Så inte folk traskar hemmåt.

    SvaraRadera
  52. Vi som inte dricker bärs eller röker utan sitter/står kvar vill oftast inte stirra rakt ut i luften i drygt en kvart. Därför är det viktigt med en vettig pausunderhållning. Ska det vara så svårt att fatta för vissa som gör sig lustiga över att denna frågan lyfts upp?
    Hellre att en "expert" står och säger självklarheter varvat med matchbilder än 15 minuter grå göteborgshimmel som pausunderhållning.

    SvaraRadera
  53. Håller med Ulf om det mesta. Sen hoppas jag att de skrotar mixmegapol, och tar Bandit rock som sponsor. Sen vill jag ha en ingångslåt av InFlames eller Mustasch./P

    SvaraRadera
  54. Baseboll hade varit kul att se!
    De hade kunnat köra lite lyr bollar och info i pausen.

    Bra skrivet

    SvaraRadera
  55. Bjereld är king! Men truppgymnastik? :D

    SvaraRadera
  56. Innan varje matchstart borde "lika blå som dina ögon" med schytts spelas. Perfekt hymn innan match möjligtvis med omarbetad text. Påminner lite om min favorithymn "Roma roma roma" med A. Venditti.

    SvaraRadera
  57. Att befläcka IFKs matcher med hamburgerätning var groteskt. Matchanalys borde vara lätt att fixa, det finns ju ett gäng fotbollsintresserade på plats. Problemet är ju att IFK tenderar att kämpa mer för att få dit "marginalsupportrar" eller som normala människor säger: Eventmongon som skiter fullständigt i fotboll men gärna är med där det händer.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.