2009/01/17

Gästkrönika: Den perfekta supportern

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. I dag tar signaturen L Landström bladet från munnen kring positivt tänkande på läktaren...

Tänk om det är möjligt att vi supportrar kan skapa ett nytt SM-guld helt enkelt genom att ”tänka” fram det? Jag tror det är möjligt! Men jag är bara 99,99 procent säker.
Någonstans har jag i hela mitt liv trott att ”som jag tänker – så blir det”. I dag kallas detta för mental träning och gör kanske den största skillnaden mellan om lovande spelare skall bli framgångsrika eller ej.

Det är både lätt och svårt att förstå hur detta med mental träning fungerar. Har man en positiv syn på livet så är det naturligtvis lättare att leva än om man ser problem och framhåller det negativa i allting och gör detta med negativa ordval. Men att förstå att vi supportrar skall kunna tänka fram IFK Göteborg till svenska mästare 2009 verkar lite långsökt och filosofiskt. Kan det verkligen vara möjligt?

När jag laddade inför de viktigaste matcherna på de glada 80- och 90-talen så gjorde jag ibland så att jag några timmar innan match kupade mina händer ungefär som jag höll i en kristallkula. I dessa händer visualiserade (skapade bilder i min hjärna) jag hur varje spelare (en i taget) mådde fantastiskt bra och hur avslappnat och fint han kommer att spela mot de världsstjärnor som han skulle möta. Tänk om mina tankar hade en positiv effekt på spelarna och laget?

Genom åren har jag experimenterat lite mera med dessa saker. Till exempel genom att tänka positiva tankar om den person som sitter intill mig på tåget in till jobbet – helt plötsligt kan jag se ett leende i deras ansikten utan att något annat i tåget har hänt.
Så håller jag på och leker och på senare år så har jag läst en del böcker och lyssnat på föredrag som varit minst sagt uppseendeväckande. I kommande inlägg kommer jag att citera forskare som Peter Senge, Bruce Lipton , Ken Wilber, Lynn McTarget med flera som påstår att våra tankar påverkar ALLT. – vilket ju också skulle innebära utfallet av en fotbollsmatch eller ett fotbollslags prestationer.

Många av dessa forskare refererar bland annat till Emoto -som visat att strukturen i vatten påverkas av våra tankar. Utan att värdera om dessa forskare har rätt eller inte så visst skulle det vara häftigt om vi som supportrar ännu mera påtagligt kan hjälpa våra hjältar att ta hem serien, spela hem Champions League etcetera. En nyckel påstås vara att fokusera på att det redan hänt, vara i känslan av hur det känns när vi nu har vunnit guldet. Någon skrev på denna sida att upplevelsen när vi genom Trelleborgsmatchen vann guldet 2008 var det finaste han upplevt i hela sitt liv. Tänk att gå med den känslan redan nu!

Hur skall vi då göra? Förstärk allt positivt våra egna spelare gör . För varje dragning, brytning och/eller pass JUBLA. Sänd inga negativa signaler till motståndare eller domare och ABSOLUT INTE till våra egna spelare. Positiva tankar och rop är många gånger starkare än negativa. För mycket fokus på det negativa gör dock att detta också går i uppfyllelse. Jag återkommer med fler konkreta förslag när jag funderat igenom det hela. Tänk på att en idrottsförening inte är någonting utan sina supportrar vi är de viktigaste – tänk dig en förening utan sina supportrar.

//L Landström

24 kommentarer:

  1. Intressant!
    Oavsett den totala sanningshalten i positivt tänkande så ger ett ljust sinne ett öppnare sinnelag. En blick som är för för möjligheter. Det bör naturligtvis kompletteras med sanning för att inte bli falskt.

    SvaraRadera
  2. Hehehe intressanta tankar, men det här med att tankar skulle kunna påverka vatten känns ju lite ovetenskapligt, vilket institut har gjort dessa undersökningar och när??

    SvaraRadera
  3. Ojojoj gästkrönika från en äkte love and peace-hippie. Är du 40-talist med?

    SvaraRadera
  4. Då kan man ju lika gärna säga att om vi tänker negativt om motståndarna så kommer det gå åt helvete för dem?

    (tänker död åt aik krossa aik)

    SvaraRadera
  5. Blåvita kristaller i kosmos är vad som behövs. Mer holistisk vibrationsenergi åt folket.

    SvaraRadera
  6. Inte för att förolämpa skribenten i fråga som tagit sig tid och delat med sig av sina tankar men detta känns lite väl Thomas Di Leva för min smak.

    Vi har vunnit gott om matcher och titlar utan att vi sysslar med denna tankeöverföringsverksamhet...

    SvaraRadera
  7. Själv tillhör jag sorten som alltid tror och tänker att det kommer gå åt helvete. Vi kan leda med 3-0 med fem minuter kvar och jag kan tänka att "mycket kan hända, får vi tre utvisningar, två snabba baklängersmål så får vi vara nöjda med oavgjort". Tur att inte alla är som mig...

    SvaraRadera
  8. Hur fräckt hade det inte varit om första minuten av varje match så satt alla på Gamla och blundade och förde över positiv energi till våra spelare!

    Men ärligt talat så har jag inte alls svårt att se sanningar i dessa grejer, bara dcet att det är vääääldigt mycket för avancerat för våra hjärnor! Mycket intressant!

    SvaraRadera
  9. J.Fante det är p.g.a sådana som dig som vi torskar mot Barcelona och ljungkile :)

    SvaraRadera
  10. anonym 13:22/ Och vinner mot Dundee och Hamburg, Milan och Man U osv osv?

    Snacka om humbug. Tänka positivt kan nog hjälpa en själv, men andra människor? Knappast.

    SvaraRadera
  11. Flummigaste jävla krönikan någonsin. Undrar hur många holkar det krävdes för den?

    Men men, det är läsning.

    SvaraRadera
  12. Man märker ju med en gång på kommentarerna att de flesta är negativa. Varför inte börja tänka posistivt? Ett leende smittar, testa själv. Tänker du positivt så ler du och då börjar omgivningen också le. Som sagt vad, tror du mig inte så testa. OBS! I början så är det ganska svårt att le hela tiden men det blir lättare. Testa!!! Eller är du redan för negativ?

    SvaraRadera
  13. Dags att byta ut den klassiska ramsan "vi ska supa....."
    till "Vi ska tänka änglarna till SM-Guld" =)

    SvaraRadera
  14. Ja, kära Landström, du verkar veta en del om verkligheten, men du ser vad rädslor du framkallar genom att nämna självklarheter.

    SvaraRadera
  15. Oavsett om det stämmer eller inte är det faen så mycket trevligare och roligare som skribenten önskar vi alla kunde tänka. Är inte det poängen, tänk positiv, bli positiv. Vem vill vinna allsvenskan efter en massa hat och ovänner runt om.Tar så mycket onödig energi

    SvaraRadera
  16. MER SÅNT HÄR!!

    SvaraRadera
  17. Intressant gästinlägg.

    SvaraRadera
  18. Jag vet inte vilka "forskare" som hänvisar till Masaru Emoto. Emoto är inte forskare och utför inte sina experiment på ett vetenskapligt sätt.

    SvaraRadera
  19. Det kommer alltid att vara positivt att jubla och lyfta fram vårt lag, men det kommer också alltid att vara svårare att göra det ifrån andra sidan spärrarna.

    När fotbollslaget genom föreningsstyrelsen väljer att försöka hålla några av de mest dedikerade supportrarna utanför läktaren, så kommer negativa känslor växa och en ond spiral att bildas.

    Att samma styrelse inte ens vill ta diskutionen på ett formellt möte kommer ytterligare föda dom onda spiralerna.
    Låt inte kostymerna döda det positiva i läktarkultur, satsa istället på att jobba bort det negativa tillsammans.

    SvaraRadera
  20. Sista anonym:
    Ultrasmongon är det sista vi behöver.

    Ultras javisst, men ultrasmongon - no way!

    SvaraRadera
  21. Vadå inte bua eller ropa på egna spelare? Gör man en dålig insats ska man fanimej få höra det! Det stärker även laget. Se på vändningen mot Kalmar!!!

    SvaraRadera
  22. Att vissa är så förbaskat fixerade på att bua på sina egna så tröttsamt. Man undrar om det är taskig barndom eller total brist på egna erfarenheter att spela fotboll på någorlunda nivå.
    Finns säkert något undantag som tänder av burop MEN de flesta presterar inte bättre genom det.

    När tänker cocosnötterna börja lyssna på vad som sägs från ledare ang detta. Det är självklart att de flesta spelare som ogillar skiten inte går ut med det.
    Det skulle kunna tolkas s0m ett svaghetstecken och förvärra deras sits.

    Kom inte dragande med skiten att så är det i andra länder som har äkta supporterkultur. Men visst många andra länder har mer kvinnovåld än lika bra vi ordnar en äkta kvinnosyn......o pangar på kvinnor lite mer....

    SvaraRadera
  23. quoute:

    Sista anonym:
    "Ultrasmongon är det sista vi behöver.

    Ultras javisst, men ultrasmongon - no way!"


    Svar:

    quoute:
    "satsa istället på att jobba bort det negativa tillsammans."


    Ditt inlägg är ju bara ytterligare ett bevis på inskränktheten och tunnelseendet i det "etablissemang" som styr idag med målsättning att bolagisera klubbarna för att i slutändan sälja av dom till högstbjudande. Är du verkligen så passiv att du tänker sitta still medans din klubbidentitet reas ut för att finansiera två nya "stjärnor".

    kan inte du se en framtid med både sång, tifon och en bra stämning. utan att för sakens skull anlita publikvärdar för att uppmana folk att sitta ner, "lex Emirates"

    Öppna ögonen, din inställning är knappast gynnsam för dialog och förståelse för andra.

    SvaraRadera
  24. en förening som häcken

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.