2009/01/10

Stå på er Blåvitt!

KRÖNIKA Jag tycker ofta man hör supportrars missnöje om hur dåligt IFK värvar. Att de säger att det är bra att de satsar på unga, men inte bara ungdomar. De vill ha etablerade spelare som ger rutin och ger truppen en bredd, en bredd som de tycker fattas. Okej, Till viss del kan jag hålla med alla de här supportrarna, till viss del inte.

Självklart är det viktigt att ha spelare med rutin i truppen men den sorten har vi redan gott om. Vi har gubbar som T.O, Hysén, Sella med fler. Sen tror jag att t.ex. Wernbloom kommer att axla de gamla gubbarnas ansvar väldigt snart om han inte redan har börjat göra det. Däremot kan man inte ha ett lag endast uppbyggt på en massa ungtuppar under 20 år. Detta har inte heller Blåvitt.

2007 vann IFK guld, det var två år sen. Alltså var alla killar i truppen två år yngre än var de är idag. Vid den tiden var det ingen som klagade på hur dåligt IFK värvade, men det gör man nu. Jag får det inte riktigt att gå ihop. Sedan de vann guld har samtliga spelare fått med sig två års rutin, alltså har de blivit två år bättre. Det som vi har idag är inte på något sätt sämre än det lag vi hade för två år sen, snarare bättre, Jag skulle till och med vilja säga att det är mycket bättre än det laget vi hade inför säsongen 2008 (eftersom vi hade tappat spelare som Bengt Andersson och Marcus Berg).

Dessutom är det inte bra för klubben att ta in för många spelare inför varje säsong. Här har vi några praktexempel som jag ska ta upp. Malmö och AIK framförallt. Båda dessa lag har värvat som idioter de senaste åren. Även Gais som redan har gjort klart med åtta spelare plus en tränare inför nästa säsong. Många supportrar tycker säkert detta är jättespännande och de hoppas verkligen att någon kommer att vara riktigt riktigt bra, Men hur ofta händer det? Inte ofta. Om IFK hade tagit in åtta spelare inför nästa säsong hade jag tyckt det var åt helvete rent ut sagt. En av de viktigaste aspekterna som gör ett lag till ett storlag i allsvenskan är att laget har en stomme och att alla känner sig trygga med varandra. Det ska kännas som ett kompisgäng. Det gör det inte om man tar in så många nya spelare varje år. Dessutom så är det ju faktiskt så att spelare kostar pengar. Tro det eller ej, men så är det! Onödiga kostnader som hade kunnat undvikas om man hade valt att göra som Blåvitt har gjort den senaste tiden. Att satsa på eget material eller lokala svenska talanger.

Ännu ett exempel på hur det kan gå om man värvar för mycket behöver vi inte gå speciellt långt för att hitta. Det exemplet har vi inom vår egen förening IFK Göteborg. Under stora delar av 80 och 90 talet var IFK laget inom svensk fotboll. Så var det bara. Vi var bäst, ingen sa något om det. Efter guldet 1996 kom vi på en retsam andraplats året efter. Vad gjorde man åt det? Jo, man värvade hem meriterade spelare för nära 15 miljoner kr. Spelare som Christian Carlsson och Jocke Persson skulle rädda Blåvitt och ta hem pokalen till Göteborg igen. Trots detta gick det inte riktigt som man hade hoppats på. Man slutade på en åttondeplats det året och var oerhört nära att nedgraderas en serie. 11 år senare och över 100 miljoner i förlorat kapital fick man äntligen se pokalen hemma i Göteborg igen.

Så vad vill jag få ut av den här texten?

Jag bönar och ber till IFK och Håkan Mild att fortsätta som de gör nu och skita i alla som tycker något annat. Vi har inte de resurser som andra europeiska storlag har så därför kan vi inte köpa in toppspelare till vår klubb. Vi måste anpassa oss efter våra resurser vilket t.ex. inte Gais och AIK gör. De lever över sina resurser och jag vill verkligen inte sluta som Gais, som köper in nära ett dussin spelare i hopp om att nån i den bunten ska var bra. Usch! Den vägen vill jag verkligen inte se IFK växla in på. Så, snälla IFK, stå på er och fortsätt på den inslagna vägen!

39 kommentarer:

  1. Helt rätt. vi har inte förlorat några spelare som inte kan ersättas av juniorer. Tappar vi därimot spelare i startelva då kan vi börja snacka om att ersätta. Bjärsmyr kan vi väl vara överens om att ingen vill ha kvar när han hotar att gå som bosman nästa år.

    Den enda platsen vi behöver värva någon på nu är på valfri kant. Känner tränarna att ingen av Bärkroth/Etteus kan axla Walles mantel så får vi väl köpa en där också men jag litar på att MOR har koll på det.

    SvaraRadera
  2. håller med förgående..

    SvaraRadera
  3. Tack som fan Rasmelius, skitbra skrivet.

    Du har precis grävt in dig i min hjärna och sagt allt jag har att säga om denna saken oxo.

    /D-day


    Ps. Man kan lägga till frölunda hockey i den värvningsgrejen oxo. När dom var som bäst så vann dom 2 sm-guld och då bestod laget av egna juniorer och några etablerade...hur har det gått på senare år?

    SvaraRadera
  4. Ölme
    Bengan
    Alex
    Wallerstedt
    Marcus Berg
    Jonatan Berg
    George Mourad

    Ja va fan, flytta upp en junior..

    SvaraRadera
  5. kissa på dig då...

    SvaraRadera
  6. bra skrivet reasmelius, det är såhär baraben borde skriva och gjorde det oxå en gång i tiden!

    SvaraRadera
  7. bra text, men helt fel slutsatser. det är noll logik i resonemanget och dessutom total avsaknad av lite kritik mot bristen på förstärkning i förhållande till spelarna man tappat...

    SvaraRadera
  8. Helt fel, värvar man 8 nya duktiga och motiverade spelare, talanger som meriterade och en ny tränare och får en bra sammanhållning, seriösitet och bra tempo på träningar så kan detta vara ett STORT plus inför en ny säsong!

    SvaraRadera
  9. Köp en rutinerad anfallare nu!!

    SvaraRadera
  10. e det inte gött att en sån här liten text kan väcka så här stora och olika uppfatningar?

    SvaraRadera
  11. helt rätt! har fullt förtroende för mild o company. vete sjutton om det inte kommer att dyka upp någon förstärkning till slut! magkänslan säger detta, kanske en innermitt.

    SvaraRadera
  12. Förhoppningsvis hittar Mild någon polare till Kim i Danmark som kan ersätta Alex på samma sätt som Kim ersatte Bengan. Ha tålamod och värva endast väl scoutade spelare, inga chansningar tack.

    SvaraRadera
  13. Trams! Klart vore det bra om vi kunde värva, en annan femma är att vi inte kan, vi spelar i ALLSVENSKAN! Europas 25-e bästa liga.

    "Vi har inte de resurser som andra europeiska storlag har" - vi är inget storlag, tyvärr, det är bara inse sanningen, vi befinner oss ungefär på franska, ryska, tyska, italienska div.2 nivå...

    och det där med kamratskapsanda, att det ska vara kompisar i laget os.v.... ohhh herrejävlar...

    SvaraRadera
  14. Jag skulle vilja påstå att spelarna fått ett års rutin sedan guldet, nämligen förra säsongen, inte två.

    SvaraRadera
  15. Väl talat rasmelius, Blåvitt borde enbart värva talanger och välscoutade spelare.

    SvaraRadera
  16. Problemet är att vi inte värvar alls och när vi väl värvar så är det skitspelare som AIK:arn, Ranegie, Lill-Alex osv ALLA ÄR FLOPPAR.

    SvaraRadera
  17. Man kan fortfarande inte utesluta vikten av nyförvärv..att mff och dif floppat senaste åren har ju att göra med att de har köpt helt fel spelare. Vissa lag kan ju värva hur mycket som helst och ändå lyckas.
    Sedan är det alltid bra att förstärka truppen, jag pratar om 2-3 nyförvärv, kanske några lite yngre som har potential att utvecklas under året samt ett "stjärnförvärv" så att Blåvitt får mycket plats i media osv.

    SvaraRadera
  18. NC kan väl ändå inte kallas flopp. Han spelade ju bara ett par matcher innan skadan. Hemma mot Norrköping var riktigt frejdig och passningssäker.

    Tror nog att han kommer göra en hel del nytta i år.

    Ranegie kostade ju nästan ingenting.

    SvaraRadera
  19. "Problemet är att vi inte värvar alls och när vi väl värvar så är det skitspelare som AIK:arn, Ranegie, Lill-Alex osv ALLA ÄR FLOPPAR."

    Hallå-vart har du varit det senaste året?
    Pölsemannen,Erik Lund :Är de också floppar?
    Får vi dessutom tillbaka Kalle så räknar väl du honom som flopp också? eller.
    Nä,skall man värva skall det vara någon som ODISKUTABELT går rakt in i laget och någon sådan finns inte till rimligt pris i Sverige.

    SvaraRadera
  20. Hysén, Wernbloom, Hjalle, Carlsson, Kim, Ragnar, Bjärsa, Olsson, Sella.

    Vi har ju för fan flera etablerade redan. Hade vi inte satsat på t ex Wernbloom och Gustav så hade dom inte varit så etablerade, båda 2 hör till bland dom bästa på sin position i hela allsvenskan.

    söder, bärkroth, etéus kommer också vara så etablerade om några år. då skall vi inte värva massa gamlingar.

    SvaraRadera
  21. Verkar som folk helt glömt bort Tobias Sana...

    SvaraRadera
  22. anonym 11:34/ Orsaken till varför han inte spelar är väl sekundär? ATT han inte spelar är väl det viktiga! Så sett är AIK-råttan en jävla flopp!

    SvaraRadera
  23. Helt rätt att satsa på egna produkter och inte köpa in en massa gubbar a la MFF och AIK!

    Det kostar en massa pengar att kontraktera en massa spelare utifrån, betydligt billigare att förädla de lovande ungdomar man har i föreningen.

    Dessutom om många talanger sen säljs som proffs till utlandet tjänar klubben också vid flera klubbyten för samma spelare genom betalning av utbildningsbidrag. Så det finns en ekonomisk sida här som man inte genast ser!

    Nä, det är helt rätt att göra som man gör dvs ersätta spelare från startelvan med klasspelare (Bjärsa-Kalle) och spelare på bänken ersätts av lovande ungdomar (J. Berg- Bärkan). Lite som Real Madrids gamla tänk Zidanes y Pavones...

    Helt rätt enligt mig!

    SvaraRadera
  24. Till många av er som är negativa. Har ni kollat på Blåviitt de senaste två säsongerna? Det har verkligen hänt mycket. Både spelmässigt, attitydmässigt och värvningsmässigt.

    Nån skrev:

    Ölme
    Bengan
    Alex
    Wallerstedt
    Marcus Berg
    Jonatan Berg
    George Mourad

    Jag säger:
    Lund
    Kim
    Sella. Bärken, Sana
    Söder
    Eteus
    ? Vadå ersätta J. Berg. Skämtar du?
    Se ovan..

    Sen har vi också värvat Lill-Alex och Råttan som vi inte sett så mycket av än eftersom de varit skadade nästan hela säsongen. Ge dem en chans. Man ska inte glömma Hysen som kom i mitten av gldsäsongen heller. Kom igen nu, ta av skyddsglasögonen så ser ni att vi visst värvar!

    SvaraRadera
  25. Varför så aggressiv i ditt språk Professorn? Svordomar och utropstecken gör inte att du tas mer på alvar i diskussionen.

    Lugna ner dig.

    SvaraRadera
  26. när kommer nästa Zlatan-video?

    SvaraRadera
  27. håll käft!!!

    inga fler zlatan videos

    /B

    SvaraRadera
  28. 14:00

    Den kommer ikväll kl 20.00 så du får hålla ut ett par timmar till.

    SvaraRadera
  29. rasmelius//
    Så du tycker inte det är någon skillnad på att värva en eller två etablerade spelare inför en säsong jämfört med att värva 8 nya?
    Exemplen du tar upp handlar om lag som köper/köpt en större mängd nya spelare inför en ny säsong.
    Vad jag vill säga är att det faktiskt finns mellanting mellan att inte värva alls och att värva 8 nya spelare. Det har du missat i din text!

    Om Blåvitt nu skulle värva en eller två nya etablerade spelare, inte fan kan det då jämföras med tex Mff, Gais eller liknande...

    Allt är inte svart och vitt, det finns mellanting också, något som texten saknar...

    // mange

    SvaraRadera
  30. RG:

    "Jag skulle vilja påstå att spelarna fått ett års rutin sedan guldet, nämligen förra säsongen, inte två."

    Dom har ju fått 2 års rutin jämfört med vad dom hade innan det året dom spelade och vann ligan. Bessersweiner.

    /Daniel

    SvaraRadera
  31. svar till mange: din kommentar gör mig lite chockad. Om du hade varit blåvitare hade du väl vetat att vi har tagit in en eller två "etablerade" spelare per år. förra året var det kim och lillalex och råttan. nu kanske det blir karl. vem vet? Det jag säger i min text är att dem ska fortsätta på den inslagna vägen dvs det dom har hållit på med nu i nåra år. Och dom har köpt in en etablerad spelare varje år ett bra tag nu. alltså fortsätt på den inslagna vägen ifk. däremot har jag aldrig sagt att dom ska sluta värva...

    SvaraRadera
  32. mange: + att dom blandar det med talanger givetvis

    SvaraRadera
  33. Äntligen någon som skriver vad jag tycker =)

    Även spelare som flyttas upp till a truppen är ju nyförvärv!

    SvaraRadera
  34. rasmelius//
    Nu tror jag inte det är många blåvita som vill att Blåvitt ska värva uppemot 8 nya spelare inför nästa säsong. De flesta av oss supportrar vill ha in en, kanske två och ABSOLUT MAX tre etablerade spelare inför säsongen (och då är Kalle inräknad som ersättare till Bjärs om han nu lämnar).
    Därför har jag svårt att förstå att du jämför detta med Mff, Gais osv.
    Det är väldigt stor skillnad på att göra ett par nyförvärv och att göra 8 st!

    //mange

    SvaraRadera
  35. Mange: BRA! jag tar till mig din kritik och ska tänka på det i nästa krönika

    SvaraRadera
  36. Kanon! Case closed.

    // mange

    SvaraRadera
  37. mange... e du full eller!?

    SvaraRadera
  38. Ärligt talat, Alex ut ingen in ?
    Skall vi inte ha en bättre trupp än förra året? Den som tror Alex går att ersätta med en junior eller någon annan i våran kära trupp borde skämmas. Hoppas innerligt någon är på G. Ny arena, ge oss bara ett bra nyförvärv, å hypen kring blåvitt skulle svälla i den graden att vi skulle bli ostoppbara :) HEJA BLÅVITT

    SvaraRadera
  39. Fantastiskt oinsatt analys. Den är ett klassiskt exempel på att stryka medhårs och intala sig själv (och för den delen omgivningen) att den egna vägen är den rätta.
    Exemplen du tar upp har många gånger lyckats rätt väl. Kolla på Grönsvart som har hittat guldkorn år efter år. Det är med stor sannolikhet inte frukten av chansningar, i stil med "vi tar in 8 gubbar, håller tummarna och hoppas på det bästa". Det är inte så man hittar Wandersons, Levons och Wiltons.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.