2009/01/21

Premiär: Inifrån Blåvitt - Tobias Hyséns blogg

INIFRÅN BLÅVITT Eftersom farsan inte vet hur man surfar, får jag glida vidare på bloggvågen här på BaraBen.com. Just nu satt jag och spelade "Become a legend" på PES med Fulham och vann typ allt. Det blir en hel del tv-spel överlag för oss i laget. Ofta spelar vi på resorna till och från matcher men nu när det är försäsong så blir det klart mer spelande mellan träningar och på träningsläger.

Det blir även en hel del av strategispelet Football manager där tjusningen är att kunna köpa sig själv till ett av de riktigt bra lagen ute i Europa och se om man håller där eller inte. Jag håller oftast, kanske inte i de allra bästa lagen men i lag som Blackburn och Newcastle så brukar det gå funka rätt bra. Oftast spelar jag med Liverpool, men de är rätt rötna när det kommer till själva spelet så jag lyckas sällan med dem. Då har jag andra favoriter som Atletico Madrid, Juventus och Spurs, plus kanske några till.

Men mest av allt så spelar vi hockey på X-box.

Jag älskar hockey även utanför tv-spelens värld och följer Frölunda i Elitserien på nära håll. Det svider extra varje gång de förlorar då jag känner några av gubbarna i laget, som Johan Andersson och Fredrik Petterson. Vi brukar snacka mer än med de andra i Frölunda, men det är alltid skoj att träffa gubbarna när det blir av. De flesta är ju inte från Göteborg men då vi i Blåvitt är störst i stan finns det nog en och annan som håller på oss med. För mig som hållit på VF sedan jag var grabb så är det bara coolt att få snacka med spelare som Niklas Andersson, Kallio och Ronnie Sundin. Men sen är det väl så att vi känner igen deras ansikten och vice versa, så det blir alltid lättare att bryta isen då.

Men vi fotbollsspelare och de är väl lika på många sätt. En grej är ju att många hockeyspelare snusar och när jag tänker efter så är det en hel del killar i vårt omklädningsrum som gör det med, Ragge och Pontus för att nämna några. "Har du snus?" nog den vanligaste frågan i omklädningsrummet. I alla fall av det som är tillräckligt rumsrent att skriva om. Det är väl framför allt jag som är mot snus i vårt lag och det kommer från en del dåliga upplevelser i ungdomen. Snus och alkohol går inte alltid ihop om man säger så.

Nu när det är försäsong blir det mycket tid borta från familjen. I början tyckte jag inte att det var någon större fara. Grabben var ju liten och förstod inte så mycket, men nu när han är lite större är det rätt jobbigt. Ja eller jobbigt och jobbigt, jag vill helt enkelt vara mer med honom än man är. Sådant som träningsläger blir extra jobbigt ju äldre barnen blir, antar jag. Pappa-ledigheten får jag bara under våra ledigheter, när vi inte behöver träna på Kamratgården. Det hade ju varit något att komma till tränarna och säga att: "nu kommer inte jag på fyra månader för jag ska vara pappaledig", man måste ju vara där om man vill spela. Jag vill ju spela alla matcher och tränar jag inte så spelar jag ju inte. Det är en sådan grej som bara är som den är. Men jag har ju dagar att ta ut på pappeledigheten tills grabben fyller sju år så jag får väl helt enkelt ta dem senare när jag tappar farten, då blir jag ju medioker, haha.


På träningarna så sliter vi som djur men den här försäsongen är lite annorlunda, det känns som om vi är mycket bättre tränade än vi var i fjol. För egen del går det bara bra. Spring i benen ska man inte ha nu, men det känns som sagt att man är längre fram än i fjol. Vi blir bättre och bättre i spelet med, Blåvitt är alltid tunga att möta. Så var det när jag lirade med Djurgårn också, det var alltid jobbigt att möta IFK. Men sedan är det en annan grej att omsätta allt slit till att vi ska kunna dominera matcherna. Vi har lärt oss att vi kan sätta fart tidigare i matcherna, för att vi vet att vi orkar slutföra dem och det kommer bli en psykisk fördel för oss om inte annat.

Efter förra årets förlust mot Basel så körde vi fast lite grann. Vissa spelare tog det hårdare än andra och framför allt så tror jag felet var att vi körde på som om ingenting hade hänt. Med facit i hand skulle vi nog hellre sagt direkt att "fan vad jävla knäckta vi blev, men det är så det är, vi jobbar vidare ändå".

I slutet av förra säsongen började ett nytt spelsystem växa fram, där vi spelar 4-3-3 i anfallsspelet, som nästan blir till 4-1-5 eftersom våra inre mittfältare gärna ska med upp i banan. Jag tror det är en styrka att vi kan byta lite, för 4-4-2 är Blåvitt ut i ryggmärgen. Det systemet har alltid spelats här så jag tror att det kan vara bra att skifta om lite, speciellt då vi körde fast en del med vårt 4-4-2 och blev lästa av vissa motståndare. Då är det bra att ha ett alternativ att byta till om det går lite i baklås. 4-1-5 ja, det är kanon. Anfall är bästa försvar. Jag tror att många gillar systemet med på grund av resultatet vi fick med det i slutet av förra året. Då spelade vi jävligt bra fotboll och fick mer av ett eget passningsspel där det kändes som att vi var överallt i banan på ett annat sätt.

När man möter ett lag som Ljungskile vet man ju att dom kommer grisa och kriga. Då handlar det om att luckra upp dem och just det var vi för dåliga på förra året. Men när vi möter topplag är det oftast bästa dagsformen som avgör till den enes fördel, eller några individuella prestationer, som försvaret och Kim i bortamatcherna mot Kalmar.

Tills nästa blogg - hälsningar inifrån Blåvitt
//
Tobias Hysén

49 kommentarer:

  1. Bra skrivet, den där 4-1-5 uppställningen ser jag fram emot...;)

    SvaraRadera
  2. Det där med att sälja in sig själv i ett annat lag i Europa tar nog en del mer seriöst än andra.

    *host* Bjärs *host* Bjärs.

    Trevlig läsning för övrigt.

    SvaraRadera
  3. riktigt bra. baraben borde driva officiella hemsidan med, vilken jävla fart det skulle bli på grejerna då...

    SvaraRadera
  4. kul läsning- bra initiativ!

    SvaraRadera
  5. Förbannat bra initiativ!

    SvaraRadera
  6. Riktigt bra! Jag hoppas definitivt att du uppfostrar barna dina till att bli riktiga änglar också!:)

    SvaraRadera
  7. Härliga tider, blåvita tider!

    Kul initiativ.

    SvaraRadera
  8. Tack Baraben o Tack Tobbe!
    Sånt här är alltid roligt att få läsa.

    SvaraRadera
  9. spelarbloggar kan vara rätt trista (adam) och barnsliga (pontus) men detta var både intressant och läsvärt! bra jobbat!

    SvaraRadera
  10. Skönt att få lite sånt här att läsa under den mörka delen av året. Hoppas du skriver mer än farsan din.

    SvaraRadera
  11. Tack för detta initiativ i dessa sillytider!
    Tack Tobbe! Ska bli kul att läsa i fortsättningen.

    SvaraRadera
  12. Bästa Blåvittrelaterade jag läst på flera månader. tack tobbe och ni på baraben som gör detta möjligt.

    SvaraRadera
  13. Bästa bilden nånsin som postats.. :D

    SvaraRadera
  14. Stört bra, hoppas bara det inte rinner ut i sanden som alla andra bloggar som dykt från blåvittspelare :D, undantag Risps blogg då som är den bästa av dom alla! Okej Baraben är väl hyfsad också :D

    SvaraRadera
  15. Helt underbar läsning! :)

    Vi ses på gamla tobbe!

    SvaraRadera
  16. Fasen va gött Tobbe, riktigt rolig läsning!

    Keep it up och se till att fostra lillknodden rätt!

    Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  17. Underbar läsning! Vill vi gärna se mer av!!

    SvaraRadera
  18. Kul läsning Tobias! Men det blev lite tvetydigt med din inställning till snus. Är det verkligen dåligt för att det inte funkar med alkoholen?;)

    SvaraRadera
  19. Alltid kul att läsa vad som rör sig i tankarna hos en spelare och speciellt hos hajsen! Hoppas inslaget blir stående.

    SvaraRadera
  20. Ja, mer HOCKEY på bloggen.
    Nåväl, alltid kul att det händer något nytt. Ni kan inte styra skribenterna, jag förstår.

    SvaraRadera
  21. Jävligt gött att läsa en spelarblog av någon som kan det här med att skriva.

    SvaraRadera
  22. Riktigt bra! Kul att läsa, hoppas det fortsätter. Alltid roligt att höra vad Tobbe har att säga

    SvaraRadera
  23. Kul att höra att många fotbollsspelare på elitnivå inte alls struntar eller avskyr hockey. Tvärtom uppskattar de hockey. Till skillnad mot de fiiiina fotbollskulturbärarna...

    SvaraRadera
  24. H - O - C - K - E - Y

    HOCKEY!
    HOCKEY!

    HOCKEY! HOCKEY! HOCKEY!
    VM..

    SvaraRadera
  25. lillgrabben i startelvan 2029 då!

    SvaraRadera
  26. Tobbe är Frankie! Det är ju helt uppenbart!

    SvaraRadera
  27. Neeeej Tobbe, hur f-n kan du hålla på Svartfot indianerna?
    Ser fram emot nästa inlägg.

    Glenns pôjk, Tobbe!

    SvaraRadera
  28. Äntligen lite läsvärt. Skönt att slippa Holger, Glennita och "vad den där gnälliga bruden nu hette".

    Men att öppet erkänna att man gillar hockey? Nu börjar Glenns övergång till Gajs klarna, för det är väl egentligen bara gajsare som gillar hockey och fotboll??!

    SvaraRadera
  29. Nu när det bara är positiva kommentarer så blir det svårt för "Laphroaig Baraben" att hitta något att säga...

    SvaraRadera
  30. Mer snack om försäsongen och hur ni arbetar där skulle jag vilja höra!

    SvaraRadera
  31. Mycket trevligt, stillar fotbollsabstinensen något.
    Keep up the good work Tobbe!

    Få lite helt OT:

    Lille Olle gick på små skolan när läraren frågade vad deras pappor jobbade med. De vanliga svaren dök upp: polis, advokat, brandman osv. ?
    Men lille Olle som vanligtvis var den som höll låda och var klassens mest aktiva kille satt för sig själv i ett hörn.
    Läraren tyckte detta var konstigt och frågade Olle om han inte skulle berätta för klassen vad hans pappa jobbade med.
    Olle sa: -Min farsa är erotisk dansare på en homo-bar.
    Där tar han av sig alla kläderna och dansar näck framför en massa andra kåta män som betalar honom för det. Och de som betalar riktigt bra följer han med hem och blir påsatt av...?
    Läraren blev mycket förskräckt över denna förklaring.
    Han drog lille Olle undan medan de andra i klassen satt och ritade.
    -Är detta sanning Olle??
    -Näääe, svarade Olle skamsen, men farsan spelar fotboll i Gais och det är så jävla pinsamt...?

    SvaraRadera
  32. Fan du och Pontus är ju kungar på Football Manager. Även om dom till min stora förskräckelse har gjort dig något sämre i den senaste patchen. Pontus används givetvis som anfallare, men han blev riktigt grinig på mitt save och flyttade till Reading :-).

    Mycket roligt att se dig axla manteln från din fars utmärkta bloggkarriär (Ha ha).

    En spelare som är riktigt kass på FM i blåvitt är Bjärs, fyy.
    Fortsätt med bloggandet nu!

    Alla heter Glenn i Göteborg!

    SvaraRadera
  33. Skulle vara intressant att höra Tobbe utveckla det där med VF. Att heja på ett annat lag än det man spelar i känns ju sådär. Frölunda Indians äcklar mig verkligen. Stå där i Scandinavium med pajashatt tillsamans med gaisare, öisare och diverse bönder från hela västkusten.

    Förstår verkligen inte hur man kan heja på det laget om man kallar sig blåvit

    SvaraRadera
  34. Senaste Anonym:

    Jag förstår inte det resonemanget faktiskt. Om han är intresserad av hockey så är väl Frölunda det lämpligaste alternativet om man är göteborgare? Att det sedan finns öjsare och gajsare och allsköns underliga människor i publiken stör väl heller inte, det är ju inte de som personer som stör mig utan de skitklubbarna de håller på. Jag har en kompis i mitt korpenlag sopm håller på AIK i fotboll. Helt jävla underligt, men killen är trevlig och jag kan inte gärna tycka illa om honom för att han valt fel fotbollslag? NMI har säkert arbetskamrater som är öjsare. Hatar man dom per automatik?

    SvaraRadera
  35. anonym 16:00/ Varför skulle man inte kunna hålla på ett annat lag, dessutom i en annan SPORT? Det var nog det dummaste jag hört, är inget hockeyfan själv med Tobbe får väl hålla på vilket jävla lag han vill. Och klart man som Göteborgare håller lite extra på vårt lokala lag då. Hallå eller.

    SvaraRadera
  36. gillar skrapt tobbes mailadress på baraben: glenn.hysen@baraben.com

    SvaraRadera
  37. Holger Hansson:

    Jag tycker det är väldigt märkligt. Då borde man väl hålla på Frölunda i fotboll också. Jag vet att de inte är samma förening länre men de var dte en gång i tiden och har all historia gemensam (bland annat hockeyns första SM-guld).

    För mig är Frölunda en konkurrent till IFK Göteborg och de bör man inte supporta. Dessutom har jag väldigt svårt för de jippoliknande arrangemang hockeyn överlag håller på med. Det är en riktig bonnsport där det är lika viktigt att käka popcorn och kolla på halvnakna cheerleaders som att följa sitt lag. Tyvärr är fotbollen på väg mot en liknande utveckling.

    Vi är Blåvitt - BÄST I SVERIGE!

    SvaraRadera
  38. anonym 17:43/ Med ditt resonemang är ju alla andra verksamheter i hela Göteborg konkurrenter till Blåvitt om jag förstår dig rätt?

    SvaraRadera
  39. Inte så jätteintessant text men kul och se att Tobbe till skillnad ifrån andra fotbollspelare klarar av att skriva som en vuxen människa. Jag tycker fortfarande att det var fel av IFK att "släppa ut" spelare som Bjärs i Fotbollskanalen för chat med läsare, utan att han fick hjälp med språket.



    Klart att man håller på frölunda som Göteborgare. Även om hockeyn inte är lika viktig som Blåvitt.

    SvaraRadera
  40. Tobbe! Nu gör du inte samma misstag som Glenn o sätter din pojk i Häcken.
    In i blåvitt direkt!

    SvaraRadera
  41. Salutos!
    Kanonbra initativ och en kanonbra bloggposter!!!

    FORZA BaraBen!

    SvaraRadera
  42. Kul att få läsa lite "inifrån" blåvitt också.
    Förövrigt har Tobbe mycket bra val av spel. PES, FM och NHL.

    Spelar Tobbe aldrig FM med Blåvitt är ju en fråga som dyker upp?
    Hur fomrerar han laget?

    Vad har ni övriga här som spelar FM hittat för bra nyförvärv till blåvitt?

    Själv fick jag sparken när jag kom fyra med Blåvitt i FM2009 med nya patchen. (Var en poäng från andraplatsen...)
    Det är bra med höga krav på blåvitt men det där kändes rätt fel.

    SvaraRadera
  43. Väl skrivet!

    Kul att du tar dig tid och skriver lite till oss som går och väntar på nästa säsong!

    SvaraRadera
  44. Det är så man häpnar när man läser inläggen om frölunda och dess fans. Sådan intolernas som vissa visar här skulle göra judarna i Israel, GW Bush och gamla nazister gröna av avund.

    SvaraRadera
  45. snus dä ä gött de!

    SvaraRadera
  46. Vad fan?
    Gillar man hockey och IFK Göteborg inte finns, ska man inte få hålla på nåt lag då eller?
    Vad är det för resonemang, får man inte hålla på Manchester United i England heller då, dom är ju inte heller IFK, eller Sveriges landslag, dom har ju spelare från andra lag med i laget...
    Vissa här inne får ju ta sig en tankeställare....

    SvaraRadera
  47. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  48. berätta vad din farfar lärt dig. i dag 09-10

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.