2009/01/11

Ryktet om silly seasons död är betydligt överdrivet

Förvånas någon egentligen av att vi har en silly season där den vanligaste åsiktsyttringen är: "Fan va dött det är för oss den här gången"? Vi bör påminna oss om det faktum att IFK Göteborg nästan alltid är ett sanslöst tråkigt och så sett ett rent ut sagt för jävla uselt silly-lag.

Det gör oss inte sämre som förening, tvärtom.

För vi har ungdomssatsningen som ger oss spelare av hög kvalité. Så är det. Sällan har så många halvfärdiga talanger slagits om att ta en plats i vår elva som de senaste säsongerna. Men när föreningen tappar landslagsspelare och killar med tvåsiffriga årtals rutin från högsta ligan så kittlar det lite extra i nyförvärvstarmen.

Därmed inte sagt att föreningen bör "panikvärva" eller "videovärva" i sista minuten. Självklart skall det vara välscoutat och genomtänkt när det väl värvas en spelare. Men det är ju vår fotbollssektions huvudsakliga sysselsättning, att scouta, hålla koll på och analysera bra fotbollsspelare till vårt lag.

Så att ställa krav på att exempelvis Wallerstedt ersätts med annat än en junior är inte att i frågasätta en långsiktighet från Håkan Mild eller Seppo Vaihela. Det är att ställa kravet om att truppen ska hålla minst lika bra kvalité som förra året. För inte ens den mest hjärntvättade Blåvitt-Stalinist kan väl komma och påstå att Wallerstedt går att ersätta från vår juniortrupp?

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Nyåret 2009, i Göteborg. Männen på bilden
är kända från fotbollslaget IFK Göteborg.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Roligt är det inte, men härmed blir jag årets första "måla fan på väggen"-bloggare. Nyförvärvet Tobias Sana är en flopp. Jag vet, han har inte spelat en enda minut för IFK Göteborg än. Men jag har två minst sagft säkra "bevis" som backar upp min spådom om den kommande floppen:

1. Jag snackade här om dagen med en ledare i Qviding och försökte då luska lite i vad han trodde om Sanas chanser i ett allsvenskt topplag. Han sa så här: "Jag tror inte han kommer spela från start, för han kan inte fylla Niclas (Alexandersson) skor till höger och till vänster har ni ju Hysén. Som anfallare platsar han inte, så det krävs nog rätt mycket skador för att Tobias får spela, tyvärr."

Det här är alltså en ledare från den förening Sana kommer i från. En snubbe som följt Sana på nära håll och någon jag förväntade mig skulle hypa Sana. Jag var redan beredd inför snacket med ledaren i fråga att få tona ner de förväntningar på Sana som jag trodde han skulle ge mig. Men tvärtom fick jag en snäll, men dyster prognos om hans debutsäsong i Blåvitt. Sana är enligt Qviding-ledaren inget kommande stjärnskott till 2009. Tyvärr. Dock fyllde han på med att Sana hade potential att bli en starkt ytter om "Blåvitt har tålamod att låta honom växa in i den allsvenska kostymen under någon säsong".

För mig låter det där som snacket om Marino Rahmberg.

2. Jag snackade i höstas med ett par spelare med stor rutin från vårt B-lag, det så kallade U21-laget. Jag försökte se om de mött några spelare som de trodde var på gång att bli något. När Tobias Sana fördes på tal fick jag då gång på gång axelryckningar och resonemang likt "vi har ett par killar i vår U-trupp som lär gå före honom till A-laget" som svar. Vilket pekade på att Sana inte hade imponerat i de matcher där våra killar sett honom. Han hade gett ett grått intryck och det är olycksbådande.

Själv har jag sett Sana vid ett par tillfällen och tycker han är en duktig kille. För Öis, kanske för Häcken. Men än så länge har Tobias Sana väldigt mycket att bevisa, om man så vill så har väl Håkan Mild, Stefan Rehn och Jonas Olsson tillsammans med Teddy Olausson en hel del att bevisa i det här fallet. För killen är trots de negativa omdömen jag fått höra väldigt välscoutad. De fyra ovan nämnda har alla sett Sana i aktion vid ett flertal tillfällen och beslutet växte fram under lång tid.

Självklart ska Sana få chansen att motbevisa mig. Jag hoppas så innerligt att han gör det så vi slipper få en ny Lill-Alex eller Ali Gerba på halsen. För hur många offensiva floppar har Håkan Mild råd med innan kritiken börjar flöda? Ändå är jag rädd att jag kommer få rätt, förutsatt att vi inte drabbas av en skadekris så spelar Tobias Sana inte en match från start i årets allsvenska.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Alla ska med, var Sosseparollen för något år sedan. Nu slutar Göteborgs starke (och tunge) man från posten som kommunstyrelsens ordförande. Han har fortfarande fingrarna i syltburken på alla möjliga håll, bland annat som styrelsemedlem i Göteborg & Co, Liseberg, Business Region Göteborg, Göteborgsoperan med mera med mera. Hans avskedsbrev finns i dagens GT.

Därmed förväntar jag mig att Gunnar Larsson och Göran Johansson inom kort kör en sittning. Det sägs att gubbarna inte är de bästa av vänner, trots att bägge varit Sossepampar och att bägge suttit på stolen som Göteborgs mäktigaste politiker. Nu återstår det att se om "Fader Gunnar" vågar stå emot kanslisnacket, där en del personer sägs vara rätt stora skeptiker, och nominera "Himself" till posten som Blåvitts mäktigaste person.

53 kommentarer:

  1. Sana kommer att växa av omgivningnen. Därför kommer han ta kliv som inte fanns i Q.

    SvaraRadera
  2. Sana kan inte bli en ny Gerba eller Dalex, för han är inte inköpt för3-4 mille och han har inga krav att gå in i elvan direkt.

    Lyckas han inte är det bara att skeppa iväg han till Qviding eller Frölunda. ingen skada skedd.

    SvaraRadera
  3. anonym 16:56/ Vem hade krav på att Dalex skulle gå in i elvan? Inte jag i alla fall, sett till pengarna så kanske, men sett till hur bra spelare han är så aldrig...

    SvaraRadera
  4. Jag säger som Holger själv, jag hoppas att Sana motbevisar din spådom- men jag tror inte heller det tyvärr.

    SvaraRadera
  5. vem är han till vänster på bilden? (till höger sitter j berg va?)

    SvaraRadera
  6. Alla skriker efter nyförvärv, men hur många bra potentiella spelare finns det på marknaden egentligen som tänkbart nyförvärv? Ingen som jag vet iaf.

    SvaraRadera
  7. anonym 17:51/ Sen så är du förhoppningsvis inte heltidsanställd för att titta på nya spelare heller va?

    ang. bilden: nadj är det va? vår gamla andramålis!

    SvaraRadera
  8. Holger, för bövelen, du får ju se investeringarna på sikt. Om du köper aktier i ett småföretag kan du ju knappast räkna med miljonutdelning första året. Sätt en realistisk målsättning istället, så blir "floppen" en framgång.

    SvaraRadera
  9. WTF har Berg för tatueringar... Skulle ångra mig galet mycket!

    Annars coolt att personen de är hos har iaf en Blåvit lagbild uppe på väggen ifrån Bajen matchen(?) fån guldsäsongen.

    SvaraRadera
  10. Först kan man ju inte bedömma en person i detta fall Sana på så lösa grunder som du gör. "En person i Qviding". Fan han kanske jobbar på kansliet och har noll koll på fotboll. Det är klart att blåvittspelarna du "påstår" ha intervjuvat om honom håller på sina egna, de är ju kamrater.
    Killen på bilden brevid Jonathan är ju Wendt från Köbenhavn.

    SvaraRadera
  11. högskole/ du gör en miss, det är inte spelaren utan LAGET vi har våra aktier i genom biljett/sponsor/reklam/souvenirpengar. då vill vi att laget ska leverera tillbaka utdelning/sm-guld och inte en enskild spelare. gör om gör rätt!

    SvaraRadera
  12. vilket lag följer ni egentligen? wernbloom är på bilden. angående sana är jämförelsen med marino vrickad om man ser till ålder, investeringskostnad och framtida potential.

    SvaraRadera
  13. Bra skrivit.

    Har dock en fråga vad menas med Blåvitt-Stalinist?

    SvaraRadera
  14. Lite kuriosa: En god vän till mig lade för ett par år sen av med fotbollen i Qviding, han lämnade då högeryttern ledig. In från bänken kom Sana, å vips blev det blåvitt på det.

    Den goda vännen trodde förövrigt att det hela var ett för tidigt aprilskämt när han fick höra om övergången.

    Läste i en intervju med Sana i en av kvällsblaskorna att killens mål var att under den kommande säsongen få göra ett inhopp eller två. Kul att han har självinsikt i alla fall.

    Ali G - jätteflop
    Daniel A - flop
    Nicklas C - flop (Skada visserligen, men vad gör egentligen killen i vårat lag är man för dålig för AIK ska man knappast få chansen hos oss, råttjävel.)

    10-15 miljoner kr, väl invisterade pengar.

    Hade inte Ragge och dansken lyckats hade milds huvud legat på ett fat. För ungdomarna har vi Roger G att tacka för.

    SvaraRadera
  15. Vette fan hur bra det är att skriva på en så pass stor blogg att man tror Sana kommer misslyckas.

    SvaraRadera
  16. Anonym 19:19/ Hur många tror du tar dina åsikter seriöst efter att du pekat ut Nadj som Wendt? Stolle.

    SvaraRadera
  17. anonym 20:12/ Du svarade just på frågan anonym 19:52 ställde, "Vad är en Blåvitt-Stalinist" genom ditt inlägg. Du är en av de personer som tycker att vi ska ha en låtsasfasad och censur av kritik mot IFK Göteborg och brist på öppet diskussionsklimat (á la Stalin-Sovjet) när det i själva verket är precis sådant som behövs för att ha en vital och framgångsrik förening.

    tycker man att Sana har mycket att bevisa ska det sägas. Sana vet nog det själv med om han inte är en, ja Blåvitt-Stalinist.

    SvaraRadera
  18. det är ju en jävla skillnad på att dissa en spelare INNNAN han ens spelat en match.. tattare!

    SvaraRadera
  19. anonym 21:47/ skillnad mellan vad och vad?

    SvaraRadera
  20. jag tror tyvärr att sana är en i raden av skitvärvningar av mild.

    SvaraRadera
  21. Frågan är kanske vilket lag du håller på Anonym 11/1/09 19:50
    Om du tror att det där är boom så har du antagligen väldigt dålig syn eller så är du gaisare

    SvaraRadera
  22. doktor C:

    10-15 miljoner? För de tre? Redovisa jättegärna för dom. Tack.

    SvaraRadera
  23. "Jag tror inte han kommer spela från start, för han kan inte fylla Niclas (Alexandersson) skor till höger..."

    Det finns ju ingen i truppen som kan, så då blir det till att köra utan högermittfältare?

    SvaraRadera
  24. Det ryktas om att det är lite sköna intervjuer på gång här...

    http://www.barometern.se/blogg/henrik_rydstrom/

    Rydström i förarsätet, i klacken mot Eindhoven 92 stort ju.

    SvaraRadera
  25. schysst att lägga ut facebook-bilder på denna blogg.. schysst.

    SvaraRadera
  26. Holger - jag vill bjuda in dig till ett fotbollsevent i Göteborg - var når jag dig?

    SvaraRadera
  27. Alla ser att det är Glenn Hysén och Torbjörn Nilsson!

    SvaraRadera
  28. Dingo//
    Jag tänker inte hoppa på dig och kalla dig saker men det svar verkar inte ha varit så genomtänkt.

    Vad jag menade med " Vette fan hur bra det är att skriva på en så pass stor blogg att man tror Sana kommer misslyckas." är att det är väldigt onödigt att dömma någon INNAN de fått visa vad de går för. Jag förstår inte hur du får detta till, och framför allt hur du kan påstå att det är det jag säger, att man inte får kritisera någon.

    SvaraRadera
  29. Och vem fan kan fylla ut ALex skor???!!

    SvaraRadera
  30. Ja, fan vad roligt, en gais-bandy-gubbe som ordförande. Skulle verkligen vara jätteroligt! Heja heja.

    SvaraRadera
  31. anonym 00:37/ Bilderna är redan offentliga för hela världen på facebook din idiot.

    SvaraRadera
  32. Låt oss satsa på bandy istället!

    SvaraRadera
  33. Anonym 23:48

    Ali G 3 Miljoner
    Dalex 3 Miljoner
    Råttan Fri transfer
    Summa 6 miljoner.
    Löner och skatter på det och vi är lätt över 10 miljoner.

    Har betalat tillbaka i form av bra matcher: 0.
    Har betalat tillbaka i form av ett ökat intresse och en ökad hype kring IFK Göteborg: Nada.

    SvaraRadera
  34. Rydström har ju skrivit om hur han kom i blåvittmössa till en träning (första med a-truppen?) med Kalmar.
    Tänk om Taco hade haft ryggrad att träna med lite snyggare kläder...

    SvaraRadera
  35. Roger Gustafsson har ju sagt att vi inte skall värva dom bästa talangerna, utan dom bäst motiverade talangerna. (Något åt det hållet...) Tolka själva vad det betyder. Får hoppas Sana är en sådan värvning då...

    SvaraRadera
  36. Ärligt talat måste jag ifrågasätta skribenten. Förhastade slutsatser om spelare samt påståendet att en spelare från U-truppen inte kan vara bättre än Wallerstedt.

    Jag tror visst att det kan komma någon från U-truppen som är bättre än Jonas Wallerstedt, Söder kunde ju och om Walle inte önskar annat än att spela fotboll och sluta nöta bänk så kanske man kan unna honom den möjligheten? Som tack för trogen tjänst och väl utfört arbete?

    Walles eventuella övergång skvallrar dessutom om att vi spelar 4-5-1 nästa år. I ett sånt system så finns det nog inte plats för honom.

    Kritiken blir lite torftig om resonemanget är:

    IFK - Walle + junior = sämre IFK.

    Sen hur man får ihop jämförelsen mellan Marino och Sana vetåfan. Mina förväntningar på Sana är små och mina förhoppningar sträcker sig till att han kanske kan få hoppa in i några matcher mot tröttkörda motståndare.

    SvaraRadera
  37. Meningslöst att jämföra Dalex med Sana då det skiljer typ 9 år dom emellan. Känns som Sana kan utvecklas ganske så mycket mer än Dalex.

    Ge han en chans, tar han den så tar han den och tar han den inte så tar han den inte :)

    SvaraRadera
  38. Doktor C, visst är det kassa värvningar, men sen när började man räkna in löner och skatter i vad man vanligtvis brukar tala om som övergångssummor?

    SvaraRadera
  39. Skönaste bilden nånsin!

    SvaraRadera
  40. Ja visst är det väl offentliga på ett sätt, men folk med respekt för andra människor tar inte privata bilder från facebook utan att fråga och publicerar sen på en blogg. Så brukar folk med vanligt vett göra.

    SvaraRadera
  41. En sak är säker att det är inte Hankins som publicerat bilden då han lipar om källa och orginal hela tiden när man skickar in tips/förslag.

    SvaraRadera
  42. Holger Hansson: Bor du i Göteborg (eller nära)? Vill bjuda in dig till ett fotbollsevent som kan bli grymt. Var når jag dig?

    SvaraRadera
  43. detta va nog ett av dom absolut värsta låg vatten märke jag någonsin läst inne på BB . Vet att de e nyhets torka runt IFk men vad i helvette gör du mäniska ? . såga en kille som inte gått en rond för ifk och posta privata bilder från facebook.
    För faan baraben ta bort skiten direkt !
    jävla nolla !
    har ni bytt ut hela BB staben eller tycker de läggs upp ett lågvatten märke efter vart annat nu för tiden skärp till er för faan !

    SvaraRadera
  44. håller med ovanstående, ett jävla lågvattenmärke. exakt vad vill ni få ut av det? har ni inte mer respekt för blåvita el fd blåvita spelare? isf kan ni lägga ner bloggen eller iaf kicka ut skribenten. mer respekt tack, detta blir bara patetiskt.

    o sluta med alla tonårstuffa attityder ni slänger er med. väx upp.

    SvaraRadera
  45. anonym 15:57/ Man kan nå Barabens skribenter på mailadress kontakt@baraben.com, det står på förstasidan...

    Senaste anonym som gnyr som en liten säl, en jury av 100 utvalda bloggare har idag nominerat Baraben.com till Sveriges bästa fotbollsblogg, den enda som inte har en stor tidning i ryggen av kandidaterna. Så ärligt talat, dra ner mössan och lägg dig i diket.

    SvaraRadera
  46. Haha va i helvete.. hur fan lyckas man bli nominerad till ett sådant pris för att man letar upp 100 klipp med Zlatan på youtube.. Skrattretande.

    SvaraRadera
  47. Senaste anonym och förmodligen näst senaste anonym:

    Du verkar ju vara helt dum i huvudet rent utsagt. Vad gör du ens på Baraben överhuvetaget?

    SvaraRadera
  48. anonym 21:16- Hur står det till i din hjärna?

    Fan ta bort skitinlägget!

    SvaraRadera
  49. Frankie:

    Får gratulera till nomineringen, men måste ändå säga att det är intressant att man i vissa sammanhang kan skriva om hur jävla usla kvällstidningarna är och i nästa vända så slår man sig på bröstet för att man blivit nominerad av dem...

    SvaraRadera
  50. anonym 09:34/ Nu har de inte blivit nominerade av Aftonbladet utan av en jury av utvalda bloggare...

    SvaraRadera
  51. Göran Johansson är en pensionerad
    diktator. Behöver klubben honom?
    Skulle vara en total katastrof.
    Om han nomineras av valberedningen
    är det nog läge att börja byta
    ut valberedningen.

    SvaraRadera
  52. anonym 10:24/ När du pekar ut en folkkär och folkvald som diktator idiotförklarar du bara dig själv. Dra ner mössan och somna om.

    SvaraRadera
  53. Koldish:

    Folkkär?!! LillBabs är folkkär, Charlotte Kalla är folkkär, Oldsberg är folkkär. Göran Johansson är gais-bandy.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.