2009/01/30

Provsmak av en domares skor

HELGQUIZ Brukar du vara en av dem som skriker ut din frustration över rättskiparen nere på planen? En rättskipare som inte lever upp till sitt namn enligt dig? Skriker på honom så som jag gör titt som tätt?

Idag på jobbet ryckte en kollega tag i mig och sa: "Olof, kolla här! Du brukar ha en massa synpunkter på domarna. Ta du och gå igenom detta formuläret av regelfrågor. Klarar du alla kan du ställa dig på läktaren och gorma hur mycket du vill."

Min kollega är en rutinerad domherre från de nedre divisionerna med 17 år på nacken - en herre som mer än gärna tar sig tid för att diskutera allehanda fotboll med en likasinnad. Med ett stort flin på läpparna räckte han över ett dokument med överskriften "Svenska fotbollförbundet, Domarkommittén. HEMFRÅGOR". Han berättade för mig att det är ett prov alla domare gör varje år för att få licens för att döma. Av 30 frågor skall man ha rätt på 28. "Klarade du det?", undrade jag. "Ja, reglerna kan jag ganska bra efter så här lång tid. Det är värre med konditionen...", svarade han med ett ännu större flin.

I inlägget ovan har ni årets hemfrågor för distrikt Västergötland. Hur hade du dömt i de olika fallen?

Jag kan tillägga att jag inte klarade alla frågor så i fortsättningen håller jag käften på läktaren.

God helg!

10 kommentarer:

  1. Jo det enda man kan konstatera av det här är ju att fotbollförbundet är experten på att ta fram en lista med massa lägen som antagligen aldrig kommer inträffa.. Man kan ju undra varför de inte har frågor med som om handsregeln som hälften av alla spelare och domare och majoriteten av åskådarna inte har koll på.. Tex ofta någon gör inkast med enhandskast..

    SvaraRadera
  2. Just situationer som "aldrig" inträffar under en match som vanligast, det är ju just dom situationerna som är svåra för en domare. Just därför det finns dessa frågor.

    / Peter

    SvaraRadera
  3. Hade ju vart skoj att faktiskt få se svaren också.

    SvaraRadera
  4. Pihlbaoge: Japp, det kommer imorrn. Jag ville bara hålla er på halster en stund så man kan fundera en stund innan man får facit.

    Eller facit och facit, ni får min kollegas svar. Det exakta facit från SvFF har jag inte, men i och med att han är godkänd så ligger hans svar bra nära kan jag misstänka.

    SvaraRadera
  5. 1. Anfallande lag får straff. Den anfallande spelaren får ett kort beroende på hur grovt det är.

    4. Nej

    5. Gult kort.

    6. Huvuddomaren ger tillstånd.

    SvaraRadera
  6. Pörta, Gajs och Marinella, är svaren på alla frågor.

    SvaraRadera
  7. Det där är ju skitsaker, det är ju värre när en blind linjedomare blundar för en solklar offside.

    SvaraRadera
  8. Jag skulle blåst straff för Blåvitt i samtliga situationer. Var det så svårt?

    SvaraRadera
  9. Bra initativ som har en ödmjukande effekt på en själv....

    SvaraRadera
  10. 03:44: Skoj att även Martin Hansson har hittat hit! ;-)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.