2009/01/31

Provsmak av en domares skor - svaren

HELGQUIZ OK. Nu har ni fått fundera en stund på SvFFs hemfrågor till domarna (jag lyfte ur frågorna från inlägget för att göra det lite kortare). Här är de svar min kollega angav. Jag har inget exakt facit tillgängligt, men eftersom han blev godkänd så tar jag för givet att hans svar ligger bra nära sanningen. Har han fel på någon fråga? Korrigera honom i sådana fall.

Lite grundläggande termer först bara för att undanröja några eventuella frågetecken:

Lindrig utvisning = Oftast två gula kort eller annan icke allvarlig förseelse. En match avstängning och ingen rapport om incidenten till förbundet.

Målchansutvisning = Rött kort direkt om man klart förhindrar mål på ett otillbörligt sätt. Lindrig i det avseendet att det blir en match avstängning och ingen rapport till förbundet.

Grov utvisning = Rött kort direkt om man är vårdslös, våldsam eller uppför sig rejält disciplinärt illa. Rapport skickas till förbundet där händelsen utreds och påföljd bestäms.

Så, nu till frågorna och svaren.

1. Den assisterande domaren signalerar för hands i straffområdet på en försvarspelare. Innan domaren hinner blåsa sparkar en anfallsspelare våldsamt en spelare från det försvarande laget. Domslut?

Svar: Straff i förstaläget till anfallande lag och grov utvisning på den våldsamme anfallsspelaren.

3. En spelande tränare i lag A som är uppsatt på laguppställningen bland en av de 11 som skall starta matchen uppträder smädande mot domaren före matchstart i samband med uppvärmningen. Domaren meddelar tränare/spelaren att han inte får befinna sig vid bänken (i det tekniska området) och att tränare kommer att bli anmäld. Får han ersättas i matchen som spelare?

Svar: Ja, han får spela. Hans tilltag i egenskap av ledare skedde innan avspark.

4. Vid utrustningskontrollen påträffas en spelare med örhänge bestående av en slät ring. Får spelaren delta i matchen med denna ring?

Svar: Nej, inga örhängen får bäras på plan. Man får ha en slät ring, men bara om fingret.

5. En spelare vägrar att lämna spelplanen för att rätta till utrustning.

Svar: Spelaren åker på en lindrig utvisning, dvs en utvisning utan rapport till förbundet och därmed en match avstängning.

6. En spelare har råkat skada sig och får behandling utanför spelplanen. Vem ger tillstånd för återinträde i spelet och var skall det ske när spelet är stoppat?

Svar: Det är huvuddomaren som tillåter spelaren komma in igen. Han skall gå på från långlinjen. Är det i samband med hörna kan han få kliva på från kortlinjen.

7. Vilken praxis gäller för halvtidsvilan i Sverige?

Svar: 10 minuter från avblåsning, 15 minuter i elitfotboll. (Sen om det diffar nån minut hit eller dit spelar väl nån mindre roll).

8. Målvakten i lag B blir efter en räddning liggande med bollen under sig. Domaren uppmanar målvakten att spela ut bollen men han är så svårt skadad att han inte kan göra detta. Domaren blåser, hur återupptas spelet och varifrån?

Svar: Nedsläpp utanför målgårdslinjen eller där målvakten låg. Inofficiell praxis är att fair play skall gälla och försvarande spelare skall tillåtas sparka bort bollen ostört. Han sa själv att om det trots allt skulle vara kamp om bollen i detta läget så ställer han sig så att försvararen får en liten fördel...

9. En frispark slås så att bollen träffar i ryggen på domaren och bollen studsar tillbaka till frisparksläggaren som skjuter bollen i mål.

Svar: Indirekt frispark till försvarande lag. En annan spelare måste vidröra bollen innan frisparksläggaren får sparka bollen igen. Eftersom domaren är en "död" punkt i spelet så räknas det inte att han är på bollen. Det är som om bollen studsade mot en vägg.

10. Spelaren nr 10 i lag A är på väg mot mål med klar målchans. Han fälls då av nr 4 i lag B med en tackling som inte är vårdslös eller våldsam. Domaren blåser en direkt frispark och visar ut nr 4 för målchansutvisning. Då upptäcker domaren att AD (assisterande domaren) vinkar för offside. Vid samtal säger AD att nr 10 var offside då bollen spelades till honom. Domslut?

Svar: Ingen utvisning. Offsiden upphäver hela nästkommande situation. Hade tacklingen däremot varit vårdslös eller våldsam så hade försvararen åkt på en grov utvisning. Bara för att det är avvinkat för offside så får han inte göra som han vill i följande situation.

11. Under ett anfall hamnar en spelare ur det anfallande laget inne i målet och stannar där. Han börjar ropa och styra sina medspelare därifrån. Du dömer att detta stör målvakten. Domslut? Hur sätter du igång spelet?

Svar: Indirekt frispark till försvarande lag.

12. En spelare befinner sig i offsideposition. För att undvika offside springer spelaren in i mål och ställer sig vid vänstra stolpen. En medspelare skjuter ett långskott som går in i mål vid högra stolpen. Vad skall domaren göra?

Jadu, denna kunde han faktiskt inte svara på på rak arm. Vi diskuterade frågan fram och åter med en mängd olika lösningar, men vi kom inte fram till något. Någon som har något förslag?

13. Målvakten och en anfallsspelare springer för att nå bollen. När de befinner sig utanför målområdet och har bollen inom spelhåll tacklar anfallsspelaren målvakten korrekt med skuldran. Domslut?

Svar: Ingen åtgärd. Målvakten är tacklingsbar utanför målområdet.

14. Målvakten lägger en direkt frispark innanför eget straffområde och spelar bollen ut ur straffområdet, där han tar upp bollen med händerna då det kommer en anfallsspelare springandes mot honom. Domslut?

Svar: Målchansutvisning av målvakten och direkt frispark från där han plockade upp bollen.

15. När domaren blåser straff till lag A i 60:e minuten, påkallar AD hans uppmärksamhet och påtalar att i momentet innan straffsituationen har en spelare i lag A, som befinner sig i mittcirkeln, med knytnäven slagit ner en spelare i lag B. Domslut?

Svar: Det blir ingen straff. Det blir grov utvisning på slagskämpen och direkt frispark där den situationen skedde. I och med att knytknävsslaget inträffade före straffsituationen upphäver slaget situationen efter.

16. En försvarsspelare slår en hård bakåtpassning med foten till egen målvakt som befinner sig strax utanför målområdet. Denne måste kasta sig för att avvärja att självmål görs genom att fånga bollen med händerna. Målvakten reser sig upp och kastar våldsamt bollen på spelaren som gjort bakåtpassningen. Domslut?

Svar: Grov utvisning av målvakten och indirekt frispark från där målvakten tog upp bollen.

17. Lag A har fått inkast. Domaren har tydligt markerat varifrån inkastet skall utföras. Den som utför inkastet, nr 7 i lag A, är emellertid uppretad på sin motståndare nr 8 i lag B och kastar avsiktigt bollen med stor kraft rakt i ansiktet på nr 8, som befinner sig tre meter från sidlinjen. Kastet utförs på ett korrekt sätt men från en plats som är fem meter från det ställe domaren angivit. Vad skall domaren göra?

Svar: Grov utvisning av inkastaren. Inkastet går över till andra laget och skall utföras från korrekt plats.

18. Spelare nr 8 i lag A stoppar nr 6 i lag B genom en tröjdragning. Domaren blåser av spelet. Direkt efter domarens signal tar nr 6 bollen och kastar den på en åskådare som förolämpat honom för tröjdragningen. Domslut?

Svar: Grov utvisning på nr 6 och frispark för tröjdragningen.

19. Två spelare, A och B, en från vardera laget, befinner sig efter en närkamp utanför spelplanen. Spelare A, som bringats ur balans, slår ner spelare B med en rak höger. Bollen är i spel och domaren blåser. Domslut?

Svar: A åker på en grov utvisning. Nedsläpp där bollen var vid avblåsning.

20. En sedan tidigare varnad försvarsspelare försöker med handen förhindra att bollen går i mål men trots att spelaren lyckas få handen på bollen rullar den ändå in i mål av egen kraft. Domslut?

Svar: Gult kort för handsen och därmed lindrig utvisning (två gula). Målet godkänns givetvis. Hade han lyckats stoppa bollen hade han åkt på en målchansutvisning och det hade blivit straff.

21. En anfallsspelare rusar mot mål i fritt läge med bollen framför sig. Han förföljs av en försvarsspelar som försöker bryta anfallet med en glidtackling. Denne missar emellertid bollen med någon decimeter och anfallsspelaren faller över hans ben som följd av den misslyckade brytningen. Förseelsen sker 3 meter utanför straffområdet. Domslut?

Svar: Målchansutvisning av försvararen och direkt frispark.

22. Nr 3 i lag A är sur på nr 17 i lag B. Medan målvakten håller bollen spottar nr 3 på nr 17, som befinner sig en meter innanför straffområdet. Nr A:3 står en meter utanför straffområdeslinjen. Vad skall domaren göra?

Svar: Spelare nr 3 åker på en grov utvisning och frispark till nr 17:s lag där nr 3 stod. Att 17 står innanför straffområdet är irrelevant. Det är var den skyldige stod som är intressant.

23. Vänsterbacken i lag A räddar ett målskott just på mållinjen men faller samtidigt in i nätet. Han stannar där för att visa domaren att han ej längre deltager i spelet. Bollen går till nr 9 i lag B, som passar till sin forwardskollega nr 10. Denne har då endast målvakten mellan sig och mållinjen. Nr 10 skjuter förbi målvakten, men vänsterbacken sträcker då fram händerna och räddar på mållinjen. Vad skall domaren göra?

Svar: Ingen offside på nr 10. Försvarande vänsterback är med i spelet alldeles oavsett senare agerande. VB åker på en målchansutvisning och det blir straff.

24. En anfallsspelare är på väg mot mål med en uppenbar målchans. Han blir då angripen bakifrån med en brutal spark över benen, han har då bollen ca 1 meter framför sig och befinner sig på straffområdeslinjen. Domslut?

Svar: Straff och grov utvisning. Straffområdeslinjen är en del av straffområdet.

25. En målvakt gör en dålig inspark. Han springer fram och tar upp bollen med händerna innan den passerat straffområdeslinjen. Domslut?

Svar: Ny inspark eftersom bollen inte lämnade straffområdet.

26. Vid fast situation nära straffområdet har domaren tagit ut avstånd men ej givit klarsignal. Centern i det förfördelade laget sätter igång spelet genom att spela bollen till sin medspelare, vilken skjuter bollen i mål. Domslut?

Svar: Varning på centern och ny frispark.

27. Vid en avgörande straffsparkstävling rör sig målvakten framåt innan bollen slås vid två straffar i rad och räddar dessa. Domaren ger honom då en erinran. Trots detta fortsätter målvakten röra sig framåt och räddar även nästa straffspark. Målvakten är varnad tidigare under matchen för ojust spel. Vad skall domaren göra?

Svar: Målvakten åker på ett andra gula kort och utvisas. En utespelare får ställa sig då inga byten under pågående straffsparkstävling är tillåtna.

28. Lag A har inkast. Högerbacken kastar bollen med ett enhandskast och försöker nå sin målvakt med kastet. En forward i lag B hinner dock mellan och skjuter på volley så att bollen går i mål. Vad skall domaren göra?

Svar: Målet underkänns och inkastet går över till andra laget.

29. Vid ett inkast hoppar en motspelare upp och ner 1,5 meter framför den spelare som skall göra inkastet. Domslut?

Svar: Gult kort på störande spelare. Man får inte stå närmare än 2 meter vid inkast.

30. Vid en hörnspark lägger hörnläggaren bollen på sidlinjen inom hörncirkeln. En försvarsspelare går då 1 meter närmare den linje som markerar 10,15 meter från hörnstolpen för att han vill stå 9,15 meter från bollen då hörnsparken slås. Är detta tillåtet?

Svar: Nej, det är inte tillåtet. Radien på hörncirkeln är 1 meter. Tanken är här att när bollen ligger så nära målet som möjligt vid hörna så får man som närmast stå 9,15 m från bollen och att om bollen läggs vid sidlinjen kan försvararen flytta med bollen och fortfarande stå 9,15 m från den. Men det är hörnflaggan som är intressant och i förhållande till den får man inte stå närmare än 10,15 m - oavsett var bollen är placerad.

Har han rätt i sina svar? Om inte, korrigera honom.

25 kommentarer:

 1. Ibland är tystnad talande...

  Reine Carlsson

  SvaraRadera
 2. Vad är en grov utvisning?

  SvaraRadera
 3. Anonym(12.00) det står förkllarat i början av texten. Fördel att läsa igenom allt ibland.

  SvaraRadera
 4. 31. Vad händer om domaren medvetet sparkar spelare nr9 i lag A, i pungen?

  SvaraRadera
 5. Haha, åh fan. Jag gick direkt på svaren, struntade i att läsa inledningen. Sorry.
  / 12:00

  SvaraRadera
 6. DOMARJÄVLAR

  SvaraRadera
 7. Generellt bra svar, men några jag anser är felaktiga:

  3. En spelande tränare i lag A som är uppsatt på laguppställningen bland en av de 11 som skall starta matchen uppträder smädande mot domaren före matchstart i samband med uppvärmningen. Domaren meddelar tränare/spelaren att han inte får befinna sig vid bänken (i det tekniska området) och att tränare kommer att bli anmäld. Får han ersättas i matchen som spelare?

  Svar: Då händelsen utspelades på idrottsplatsen kan domaren förhindra spelaren ifrån att deltaga i matchen. Han kan dock mycket riktigt ersättas så att dom slipper spela med 10 man.

  6. En spelare har råkat skada sig och får behandling utanför spelplanen. Vem ger tillstånd för återinträde i spelet och var skall det ske när spelet är stoppat?

  Svar: Det är mkt riktigt HD som ger tillåtelse. Sker det under spelets gång måste inträdande ske ifrån långsidan. Är spelet stoppat kan han dock komma in från vilken sida, oavsett hörna eller ej.

  12. En spelare befinner sig i offsideposition. För att undvika offside springer spelaren in i mål och ställer sig vid vänstra stolpen. En medspelare skjuter ett långskott som går in i mål vid högra stolpen. Vad skall domaren göra?

  Så länge spelaren inte uppenbart stör iblandade spelare (ex. målvakt) med rop, utgöra hinder eller skymma sikt så skall han ej dömas offside. Målet därmed godkänt.

  18. Spelare nr 8 i lag A stoppar nr 6 i lag B genom en tröjdragning. Domaren blåser av spelet. Direkt efter domarens signal tar nr 6 bollen och kastar den på en åskådare som förolämpat honom för tröjdragningen. Domslut?

  BaraBen Svar: Grov utvisning på nr 6 och frispark för tröjdragningen.

  Vill addera ett gult kort nr 8 för tröjdragning.

  22. Nr 3 i lag A är sur på nr 17 i lag B. Medan målvakten håller bollen spottar nr 3 på nr 17, som befinner sig en meter innanför straffområdet. Nr A:3 står en meter utanför straffområdeslinjen. Vad skall domaren göra?

  Grov utvisning mkt riktigt, men det blir dessutom straff. Kan inte motivera med regelboken, men har under utbildningarna av instruktör lärt mig att det är där spottloskan träffar som räknas. Har förekommit på regelfrågorna förr.

  26. Vid fast situation nära straffområdet har domaren tagit ut avstånd men ej givit klarsignal. Centern i det förfördelade laget sätter igång spelet genom att spela bollen till sin medspelare, vilken skjuter bollen i mål. Domslut?

  Målet underkänt och frisparken slås om - mycket riktigt. Gult kort kan jag därmed inte hålla med om.

  Kommentera gärna, och håller ni inte med så motivera gärna utifrån Regelboken. Ovan nämnda svar bör vara korrekta om det inte tillkommit någon ytterligare i år (som vi än så länge inte fått utbildning i).

  Jättebra initiativ BaraBen, kan verkligen behöva spridas kunskap om att reglerna är mer än inkast, frispark och straff.

  /Domare i GBG

  SvaraRadera
 8. 12.Spelaren ska varnas eftersom det inte är tillåtet att lämna planen för att upphäva offside!

  SvaraRadera
 9. Jag vet inte vad ni tycker i frågorna men jag har alltid lärt mig att svaren ska vara så här...

  3. En spelande tränare i lag A som är uppsatt på laguppställningen bland en av de 11 som skall starta matchen uppträder smädande mot domaren före matchstart i samband med uppvärmningen. Domaren meddelar tränare/spelaren att han inte får befinna sig vid bänken (i det tekniska området) och att tränare kommer att bli anmäld. Får han ersättas i matchen som spelare?

  Svar: Straff för blåvitt, grov utvisning för gnaget.

  6. En spelare har råkat skada sig och får behandling utanför spelplanen. Vem ger tillstånd för återinträde i spelet och var skall det ske när spelet är stoppat?


  Svar: Straff för blåvitt, grov utvisning för gnaget.

  12. En spelare befinner sig i offsideposition. För att undvika offside springer spelaren in i mål och ställer sig vid vänstra stolpen. En medspelare skjuter ett långskott som går in i mål vid högra stolpen. Vad skall domaren göra?


  Svar: Straff för blåvitt, grov utvisning för gnaget.

  18. Spelare nr 8 i lag A stoppar nr 6 i lag B genom en tröjdragning. Domaren blåser av spelet. Direkt efter domarens signal tar nr 6 bollen och kastar den på en åskådare som förolämpat honom för tröjdragningen. Domslut?


  Svar: Straff för blåvitt, grov utvisning för gnaget.

  22. Nr 3 i lag A är sur på nr 17 i lag B. Medan målvakten håller bollen spottar nr 3 på nr 17, som befinner sig en meter innanför straffområdet. Nr A:3 står en meter utanför straffområdeslinjen. Vad skall domaren göra?


  Svar: Straff för blåvitt, grov utvisning för gnaget.

  26. Vid fast situation nära straffområdet har domaren tagit ut avstånd men ej givit klarsignal. Centern i det förfördelade laget sätter igång spelet genom att spela bollen till sin medspelare, vilken skjuter bollen i mål. Domslut?


  Svar: Straff för blåvitt, grov utvisning för gnaget.

  Jättebra initiativ BaraBen, kan verkligen behöva spridas kunskap om att reglerna är mer än inkast, frispark och straff.

  SvaraRadera
 10. 9. En frispark slås så att bollen träffar i ryggen på domaren och bollen studsar tillbaka till frisparksläggaren som skjuter bollen i mål.

  Svar: Indirekt frispark till försvarande lag. En annan spelare måste vidröra bollen innan frisparksläggaren får sparka bollen igen. Eftersom domaren är en "död" punkt i spelet så räknas det inte att han är på bollen. Det är som om bollen studsade mot en vägg.

  Hmm. Enligt dem direktiv jag har fått så är domaren ett död ting i sånna här sammanhang. Precis som när spelet är igång. Men jag kan ha missuppfattat det. Nån som är säker på hur det är?

  SvaraRadera
 11. Kback: Jag är säker, och det är precis som domaren du citerar svarat. Domaren är en död punkt, alltså tar spelaren bollen två gånger.

  SvaraRadera
 12. Skulle det alltså gälla samma sak om bollen gick i målramen och tillbaka till frisparksläggaren?

  SvaraRadera
 13. Är det sant som jag hört att om målvakten vid inspark skulle skjuta bollen i eget mål blir det hörna??

  SvaraRadera
 14. "13. Målvakten och en anfallsspelare springer för att nå bollen. När de befinner sig utanför målområdet och har bollen inom spelhåll tacklar anfallsspelaren målvakten korrekt med skuldran. Domslut?

  Svar: Ingen åtgärd. Målvakten är tacklingsbar utanför målområdet."

  Det här stämmer i teorin, men...
  I praktiken hade 95% av domarna dömt frispark för målvakten. 50% hade dessutom varnat anfallaren.

  SvaraRadera
 15. 26. Vid fast situation nära straffområdet har domaren tagit ut avstånd men ej givit klarsignal. Centern i det förfördelade laget sätter igång spelet genom att spela bollen till sin medspelare, vilken skjuter bollen i mål. Domslut?

  Målet underkänt och frisparken slås om - mycket riktigt. Gult kort kan jag därmed inte hålla med om.

  Vet inte vem som var domare i matchen under guldåret när Berg fick en "gigantisk utlösning" men inte fick Alex gult kort iaf..

  SvaraRadera
 16. Det handlar ju om att domaren skall hinna tänka och se rätt också..

  SvaraRadera
 17. 12. En spelare befinner sig i offsideposition. För att undvika offside springer spelaren in i mål och ställer sig vid vänstra stolpen. En medspelare skjuter ett långskott som går in i mål vid högra stolpen. Vad skall domaren göra?
  Svar : varna han som gick av planen för otillåten svgång av palen dmt offside hade jag dömt iaf

  SvaraRadera
 18. Anonym sa 31/1/09 17:39.
  Skulle det alltså gälla samma sak om bollen gick i målramen och tillbaka till frisparksläggaren?

  Svar: Ja! Även stolpe, ribba och hörnflagga är döda punkter.

  SvaraRadera
 19. Ok, en dåligt placerad AD med foten på linjen? Även det en död punkt?

  SvaraRadera
 20. Gillar detta svaret skarpt, kommer aldrig att klaga på en domare igen!

  9. En frispark slås så att bollen träffar i ryggen på domaren och bollen studsar tillbaka till frisparksläggaren som skjuter bollen i mål.

  Svar: Indirekt frispark till försvarande lag. En annan spelare måste vidröra bollen innan frisparksläggaren får sparka bollen igen. Eftersom domaren är en "död" punkt i spelet så räknas det inte att han är på bollen. Det är som om bollen studsade mot en vägg.

  Du menar alltså att det skulle dömas indirekt frispark till försvarande lag om bollen studsade mot en vägg under en match. Jag tror det skulle få betydligt allvarligare konsekvenser än så, men vad vet jag. Det är ju rätt svårt att föreställa sig när det skulle kunna hända, men bra liknelse för att vi lättare skall förstå.

  Angående det där med att vara bakom kortlinjen och upphäva offside. Var det inte en sådan situation under EM, med svenska domare i huvudrollen dessutom?

  SvaraRadera
 21. En av de enklaste reglerna är huruvida en boll har gått i mål/är död.

  Någon som tror sig veta svaret?

  (Nej det räcker inte med att bollen har kontakt med den vita linjen för att det ska bli mål/bollen vara utanför plan.)


  /En som är trött på felaktigt dömda inkast.

  SvaraRadera
 22. Har inte hörncirkeln radien: 0.5m och diametern 1m?

  SvaraRadera
 23. Till Stoker:

  Situationen du syftar till är inte densamma som regelfrågan. I Peter Fröjdfeldts fall var det Panucci (en försvarsspelare) som hade hamnat bakom kortlinjen, till skillnad från fallet i regelfrågan där en medspelare till anfallsspelaren hade hamnat bakom mållinjen.

  I båda fallen är det mål+avspark. Hade Panucci medvetet traskat av plan för att ställa van Nistelrooy offside hade han dessutom fått en varning.

  Som GBG-domaren sa: Mycket lovvärt initiativ!

  (En fråga, nu när det är så många domare som är inne och skriver på baraben, är det då liktydigt med att vi vet hos vilket lag domarnas sympati hamnar?)

  // GBG-domare

  SvaraRadera
 24. Ja, det är något man märkt generellt hos domare i Göteborg, dom tenderar att hålla på stadens stolthet.

  Svar till anonym ovan:
  Hörnans radie är enligt regelboken (var tvungen att titta upp det) att radien är 1 m, inget annat.

  SvaraRadera
 25. På länken finns facit till frågorna. (Scrolla ner en bit)

  http://www.svenskfotboll.se/files/%7B505B07FF-2F5A-4D24-B33A-E0C20F716BF7%7D.pdf

  Fick förövrigt 12/13 på det officiella regelprovet på fortbildningen förra helgen.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.