På gång


måndag 12 september 2011

Damfotboll väcker känslor

Kvinnor och idrott väcker känslor. Vi såg exempel på det när Arne Hegerfors nyligen vecklade in sig i ett resonemang om att ishockey var en "tjejidrott" eftersom den var lättare att förstå än fotboll. Hegerfors försökte sedan reda ut saken genom att klargöra att han inte menade att kvinnor var mindre intelligenta än män, men att de var mindre intresserade av sport och därför hade lättare att ta till sig idrotter där det hände saker hela tiden och där reglerna inte var så komplicerade. Jag är inte säker på att Hegerfors försök att förtydliga vad han egentligen menade var särskilt lyckosamt.

I Aftonbladet för Jan Guillou diskussionen vidare. Guillou menar att "damfotbollen skulle bli bättre och roligare med mindre spelplan och mindre målburar".

När det gäller målburar har Guillou uppenbart fel. Mindre målburar leder till färre mål och tråkigare fotboll. Däremot är jag mer positivt inställd till förslaget med mindre spelplan (Guillou är självklart inte först med denna idé). Kvinnor på elitnivå springer i genomsnitt 10-15 procent långsammare än män Det innebär att bolltransporterna tar 10-15 procent längre tid, vilket leder till långsammare spel. Just långsamheten är något som damfotbollens brukar ta fasta på och just där tycker jag också att de har en poäng.

Robert Laul kommenterar Guillous förslag med att "om spelplanerna minskas blir det mindre tid för spelarna med boll vilket ställer högre krav på teknik vilket skulle innebära fler stoppade anfall, mer bröt och gröt, mer misstag". Well, säger jag, högre krav på teknik skulle utveckla damfotbollen i det avseendet. Med dagens planstorlekar är incitamenten för att utveckla tekniken inte lika starka som de skulle vara med mindre planer.

Ingen begär att kvinnliga kulstöterskor eller spjutkasterskor skall använda samma redskap som männen använder. Fotbollsplanens storlek ursprungligen anpassad efter männens fysiska förutsättningar. För mig är jämlikhet lika villkor givet olika förutsättningar. Därför tycker jag också att idén om mindre planer för damfotbollen är värd att pröva seriöst.

Ulf Bjereld

35 kommentarer:

 1. Helt OK men ta ett steg till.Du nämner det själv -mindre redskap.
  Kan inte damfotboll men visst spelar de med lika stor boll som herrarna?
  Rätta mig om jag har fel.

  SvaraRadera
 2. Då kan vi ju förstora målen inom herrfotbollen för att få mer mål? Nej målburarna bör också bli mindre så folk slipper sucka åt alla de ballonger som seglar in över dammålvakter.

  SvaraRadera
 3. Man skulle kunna testa det på lägre nivå, tex i division 2 eller 3, om alla lag går med på det. Problemet är bara att det skall gå att lösa med förminskning av planer, och också av träningsplaner. Det krävs rätt mycket så jag tycker inte det är värt det. Tycker det är bättre att damfotbollen får fortsätta utvecklas vidare. Alternativet är att man kör med mindre boll eller nåt.

  SvaraRadera
 4. En annan, rätt bra lösning är ju att skrota hela damfotbollen. Damfotbollen är, förutom det undermåliga underhållningsvärdet en fara för unga flickor. Har hört historier från insatta människor att Sjögran o allt vad de heter inte är nådiga mot de yngre förmågorna i duschen efter träningarna. Damfotbollen är sexistisk. Inte vi som vill få bort den! MVH Bockstensmannen, stenåldersmänniskan, bonden eller vad nu de duktigt korrekta kommer kalla mig!

  SvaraRadera
 5. PS. Vad har detta med Blåvitt och/eller fotboll att göra. MVH Bockstensmannen m.m.

  SvaraRadera
 6. Eller, och det här är bara ett förslag, så låter man de som är intresserade av damfotboll bestämma hur de vill att damfotbollen ska se ut.

  Jag tror personligen att damfotbollen gräver sin egen grav ifall de fortsätter att försöka utmana herrfotbollen på herrfotbollens vilkor. Men det är bara min åsikt. Jag skulle å andra sidan aldrig lägga en krona på att få gå och se t ex Kopparberg-Göteborg spela mot Piteå i Damallsvenskan heller.

  Min poäng är att man har som fotbollsintresserad ingen plikt att stötta damfotboll. Man har inte som plikt att stötta damfotboll om man förespråkar ett jämnställt samhälle heller.

  Egentligen är debatten om damfotboll lite absurd. Det känns ofta som om det man säger är "Damfotbollen är inte populär men herrfotbollen är Sveriges nationalsport. Det kan knappast bero på att tjejer är fysiskt svagare, långsammare och mindre än killar, och att spelet är alldeles för oslipat för att ge någon underhållning till en åskådare, det måste vara ett manligt förtryck av kvinnors rätt till att spela fotboll."

  Låt damfotbollen stå och falla på sina egna ben. Vill de inte ändra reglerna så fine, vi får se hur det går för dem. Vill de ändra reglerna? Så roligt för dem, tror ändå inte det hjälper mer än marginelt dock.

  SvaraRadera
 7. Bockstensmannen: Vi har inte sagt något än. Hur mår du egentligen?

  SvaraRadera
 8. Som sagt det är ju varken damer eller fotboll...

  SvaraRadera
 9. men för fan, klart det ska vara på samma planer, ofta någon klubb någonstans kommer pröjsa för att minska planer som även nyttjas av lag med manliga spelare

  SvaraRadera
 10. Rent praktiskt kommer det att bli jobbigt. Ska alla män spela med linjer innanför dom "riktiga" linjerna? Eller ska vi bygga helt egna planer till damer? eller strecka om efter varje match?

  SvaraRadera
 11. Anonym 17:09 Jag är ingen expert på det här med bollstorlekar. Men i en sidoartikel i Aftonbladet (ej på nätet) står det så här: "I vissa distrikt spelar även damlagen med bollar av storlek fyra. Att spela så ända upp till damallsvenskan togs upp på förbundsnivå så sent som i fjol." (Storlek fyra är alltså en något mindre boll än den herrseniorerna använder."

  SvaraRadera
 12. Du säger att dom inte ska minska målen för då blir det mindre mål och tråkigare matcher,
  det är just den amerikanska inställningen till idrott jag spyr på. Fotboll och damfotboll är inte underhållnig på det sättet.
  I damfotboll ska bollen, målen och planen vara mindre.
  Om det inte blir underhållande nog för dig kan du gå på bio istället

  SvaraRadera
 13. Anonym 19:02. Nej då. Jag har personligen en faiblesse för 0-0-matcher.

  Men mindre målburar ger färre mål och jag är inte säker på att det är rätt väg för damfotbollen i dagsläget. För att uttrycka det milt.

  SvaraRadera
 14. Tror att mindre planer kan vara rätt väg att gå. Målen borde kunna göras aningen mindre.

  SvaraRadera
 15. "PS. Vad har detta med Blåvitt och/eller fotboll att göra. MVH Bockstensmannen m.m."

  Bockstensmannen förutser att någon kommer påpeka att BaraBen skriver om fotboll i allmänhet och Blåvitt i synnerhet, och argumentera att damfotboll räknas som fotboll. Bockstensmannen kommer argumentera mot detta. Och tycka att han är fyndig. Det är han inte.

  SvaraRadera
 16. Varför bry sig om damfotboll över huvud taget? Kassa målvakter och läbbiga (lebbiga?) tjejer i största allmänhet.

  SvaraRadera
 17. Varför bry sig om damfotboll över huvud taget? Kassa målvakter och läbbiga (lebbiga?) tjejer i största allmänhet.

  SvaraRadera
 18. Ser man på damfotbollens popularitetsutveckling de senaste 15 åren kan man väl bara dra en slutsats? Oavsett vad de gör, så gör de det jävligt bra och bör nog fortsätta med det; på samma plan, med samma mål och med samma boll.

  SvaraRadera
 19. Jag har inget emot dig personligen Ulf... Men snälla.. Du skriver de mest ointressanta blogginläggen som någonsin publicerats på baraben.com. Kan inte tvinga dig eller hota dig till att sluta. Men snälla, för allas vår skull, sluta skriv.

  SvaraRadera
 20. Svarte Filip12/9/11 22:06

  J-man,

  det är ju ingen som tvingar dig att läsa.

  Men du kanske föredrar pärlor som:

  http://ifkgoteborg.blogspot.com/2011/05/kommentarer-overflodia.html

  http://ifkgoteborg.blogspot.com/2011/04/galenskap.html

  http://ifkgoteborg.blogspot.com/2011/04/vem-ska-bort.html

  SvaraRadera
 21. Kvinnor ska helt enkelt inte spela fotboll annat än som en ren "kul grej på fritiden liksom" Vem fan orkar intressera sig för "damfotboll"? Seriöst?

  SvaraRadera
 22. Svarte Filip: Jag läser i princip allt som skrivs här för att jag anser att detta är det bästa blåvita forumet. Jag slutade nästan läsa helt efter bara ett stycke eller två men försökte skumläsa igenom resten för att se om det blev mer intressant och för att ge inläggsförfattaren ännu en chans. Om du inte tål att någon skriver en kritisk kommentar om något så kan du ju lika gärna hålla det för dig själv. Kritisera mina åsikter allt du vill. Min åsikt om något kan i vilket fall förändras ifall jag blir motbevisad och därför tänker jag fortsätta läsa allt som skrivs på baraben.com och skriva kritiska kommentarer om jag har en sådan åsikt och tvärt om.

  SvaraRadera
 23. Att damfotboll skall klassas som "fotboll" håller jag inte med om. Kalla mig stenålders eller vad fan som helst. Men damfotboll berör inte på samma sätt. Kvaliteten är usel. Damfotboll är som att titta på en Div. 5-match. Skall vi börja visa Div. 5-matcher på TV också? Var det inte Djurgårdens p15 eller något som mötte a-laget för damer och vann med typ 15-0. Det säger väl egentligen allt om varför damfotboll är så jävla oattraktivt.

  Känner flera fotbollsintresserade kvinnor, många feminister. Men de ser heller inte på damfotboll för att det är så jävla dåligt. Har inget med kvinnorna att göra, de har bara inte de fysiska förutsättningar som krävs för att bli bra på fotboll.

  SvaraRadera
 24. Detdär med mindre mål kommer nog ifrån att väldigt många mål i dam fotboll är nåt halvdant skott som svävar in i slowmotion och den stackars målisen är för kort för att nå bollen.

  Jag tvivlar inte på att alla kvinliga fotbollsmålisar på elitnivå kan nå ribban om dem står på mållinjen och hoppar, Men man står sällan på mål linjen mitt under spelet eftersom du vill så "stor" som möjligt.

  SvaraRadera
 25. Damfotboll på en blåvitt blogg?!
  Snacka om lägsta möjliga vattenmärke här på baraben så långt.

  SvaraRadera
 26. Banan Gio13/9/11 08:03

  "Fotbollsplanens storlek ursprungligen anpassad efter männens fysiska förutsättningar".


  Som den var i mitten av 1800-Talet . Groligen är kvinnornas kapacitet idag högre än männens då.

  Men principen är rätt att anpassa planens storlek. Detta problem gäller ej bara Damfotboll utan även ungdomsdito.

  Hur löjligt ser det inte ut när ungdomar spelar 11-manna första året.

  Kanske skulle planernas storlek anpassas för varje årsklass.

  Återstår bara att lösa detta praktiskt.

  SvaraRadera
 27. Ulf,

  Varför? Jag får en känsla av att du bara vill särskilja damfotbollen från herrfotbollen, mest för sakens skull. Damernas fysiska kapacitet är, precis som någon skrev här ovanför, förmodligen betydligt högre än var herrarnas var för ett antal år sedan och då var det väl ingen som pratade om mindre planer?

  Sedan rent praktiskt:
  En förminskad plan skulle förmodligen innebära damfotbollens död i Sverige. Inte många småföreningar skulle ha råd att anlägga en särskild plan enbart för damerna.

  För övrigt kanske vi skulle minska herrarnas plan i Sverige också? Jämför allsvenskan med lagen i Champions league och det ser ut som två olika sporter!

  /Göran

  SvaraRadera
 28. Det som gör debatten allt annat än seriös och värd att ta på allvar, är att det är Jan Guilou(!) som kommer med åsikter i frågan och inte Dennerby, Sundhage, Hanna Ljungberg eller någon annan som rimligtvis borde veta vad de pratar om.

  SvaraRadera
 29. Göran: Nej, jag vill inte särskilja damfotboll från herrfotboll för sakens skull. Jag vill att damer och herrar i alla sammanhang skall idrotta på så lika villkor som möjligt.

  Men jag ser också att många uppfattar damfotbollen som "tråkig", inte minst för vad som uppfattas som ett alltför lågt tempo. Att minska planytan sklle öka tempot och bidra till att utveckla tekniken. Det tror jag att damfotbollen skulle tjäna på.

  Sen ser jag som du de praktiska svårigheterna, och kanske att förslaget faller på det.

  Anonym 09:09. En argumentation bör alltid prövas i sig, inte utifrån vem som framför det. Som jag skrev i texten så är det ju förstås heller inte Guillou som kommit på idén. Och mindre bollar har nyligen diskuterats på förbundsnivå.

  SvaraRadera
 30. Lauls argument håller inte att mindre yta kräver mer av teknik och spelförståelse av den enkla anledningen att allt går långsammare.

  Han är en duktig journalist och krönikör, men han måste hoppat av skolan rätt tidigt.

  SvaraRadera
 31. Men Ulf,
  Utifrån det argumentet (att mindre plan skulle få upp tempot och göra damfotbollen mindre tråkig) borde vi väl minska planen i herrallsvenskan också. Jämfört med internationell fotboll är de flesta allsvenska matcherna tempofattiga och tråkiga.

  /Göran

  SvaraRadera
 32. Ulf Bjereld: Varför skulle det ge färre mål med mindre mål?

  Jag menar, om du förminskar allt (eftersom allt går långsammare), borde det inte då bli lika många målchanser och mål som för herrarna då? Det borde ju vara fair att målets storlek är anpassad efter kvinno- resp manskroppen.

  Jämför med 110/100m häck. Det är ungefär samma tider och det ser ungefär likadant ut av den enkla anledningen att man justerat höjden på häcken och distansen.

  Jag skiter också egentligen i damfotboll som Pihlbaoge skriver, men på svaret vad som ska göras för att göra damfotbollen mer attraktiv så tror jag förminskning av allt är nyckeln.

  Det kommer dock av praktiska skäl aldrig hända.

  SvaraRadera
 33. Damfotboll väcker känslor.

  Om blåvitt körde med medicinbollar istället hade vi kunnat konstatera att vi sluppit massa "lycka till bollar" på Tobbe.
  Inte säker på att det blivit attraktivare och eller snabbare spel dock.

  SvaraRadera
 34. Har väl egentligen ingen åsikt om damfotbollens storlek på plan eller mål. Skiter fullständigt i vad dom håller på med men tyckte det var rätt underhållande att se VM. Men jag kan ju konstatera att man då också kan ställa sig frågan om inte allsvenskan skall fundera på att spela på mindre plan? Allsvenska spelare bör ju också springa 10-15 % mindre och långsammare en vad exempelvis man gör i premier league?

  Ett problem är väl också att idag spelar män och kvinnor på samma arenor. Skall man bygga nya arenor för damfotbollen? Tycker det verkar vara kostsamt och jävligt bökigt?

  SvaraRadera
 35. De spelade med bollstorlek 4 förut, jag vet inte varför de ändrade det men det känns ju som en bättre förändring.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.