På gång


tisdag 8 februari 2011

"En pungspark mot fotbollsaktiebolagen"

POLISEN vs FOTBOLLSAKTIEBOLAGEN. Örgryte håller sig i dagarna ständigt i medias rampljus. Precis efter att gårdagens tilltänkta sammanslagning med Qviding har nått respektive klubbars -dittills oinformerade- medlemmar och fått fotbollssverige att höja ögonbrynen så föll domen mot Örgrytes konkursmässiga fotbollsaktiebolag att betala den till synes löjliga summan 2070kr för polisens bevakning av hemmamatchen mot Hammarby 2010.

Som ett led i förändrad lagstiftning och kanske framförallt som svar på den allmänna och medialt ökade kritiken kring de stora polisiära kostnaderna kring fotboll så skickade Göteborgspolisen en faktura till ÖIS fotbollsaktiebolag i somras. Räkningen överklagades av ÖIS AB av ren princip men överklagan avslogs alltså nu.

Men det är inte den futtiga summan 2070 kronor utan principen som är den stora nyheten. Polisen tänker -och lär- framöver härmed ta betalat för sina tjänster precis som ordningsvakts- och väktarbolag när själva bedömer att de behövs för att garantera säkerheten vid evenemang. Noterbart är att polisen än så länge bara avser ta betalt vid evenemang och matcher som drivs av bolag med vinstsyfte såsom aktiebolag. Blåvitt drabbas alltså tack och lov än så länge inte då de driver fotbollsverksamheten som förening.

Domen kan och lär överklagas av ÖIS men om myndigheterna väljer att inte godta en överklagan till nästa instans så lär domen få antas bli prejudicerande. En fråga är dock om Örgrytes Fotbolls AB finns kvar tills eventuell överklagan hinner tas upp i nästa instans. Men oavsett så lär dagens besked från kammarrätten knappast minska en ökad kritisk opinion kring att låta fotbollen själv få stå för de polisiära kostnaderna i samband matcher.

Dagens dom är ett bombnedslag och pungspark mot många redan krisdrabbade fotbollsaktiebolags ekonomi och det blir nu ytterst intressant att följa om polismyndigheterna i Stockholm framöver väljer att ta betalt för varenda arbetstimme i samband med tex högriskmatcherna där. Enligt TT har de inte bestämt sig ännu... Och AIK tyckte visst att domen var "knasig".

18 kommentarer:

 1. jag tycker italiensk fotboll är coolt.

  SvaraRadera
 2. Rösta på årsmötet så ordnar vi att ÖIS går i konkurs och får spela i lägsta serien :

  Man ringer/mailar till Qviding och ber dom skicka medlemsansökning.

  Telefon: 031-7623400
  E-post: kansli@qviding.se

  SvaraRadera
 3. Innebär detta att ett fotbollsaktiebolag kan välja att inte beställa ordningsmaktens tjänster?

  SvaraRadera
 4. Det handlar inte om poliser på stan, utan i samband/inne på arenan. Det räcker med att köpa en ap-bur till 08-orna så tar man bort flera poliser.

  SvaraRadera
 5. Kan någon mer insatt förklara hur det låg till runt 1 november matchen 2009?, Blåvitt fick ju betala om det var 500 000kr eller 1 000 000kr till polisen för deras fiasko på GU?

  SvaraRadera
 6. @16:14:
  Rimligtvis borde så vara fallet.
  Men nu är staten inte rimlig i alla lägen.

  SvaraRadera
 7. Apbur med tak är lösningen för de klubbar som valt att bli AB. För visst kan de inte förvänta sig att få allt gratis om man är ett vinstdrivande företag.

  SvaraRadera
 8. En riktig fotbollsklubb är inget AB eller "företag" utan en förening! Gott så!

  SvaraRadera
 9. Frågan är om klubbarna som blivit aktiebolag nu har några planer på att återgå till föreningsform. Det hade väl i sånna fall inneburit slutet för debatten om 51% regeln, där föreningen själva måste äga 51% av klubbarna.

  Annars är väl hela debatten rätt absurd. Polisen hamnar ju i en situation där de både kan bedömma att deras närvaro behövs och sedan ta betalt för sin närvaro.

  SvaraRadera
 10. http://svtplay.se/v/2320713/skattepengar_till_ois

  SVT om skattefifflande QVIS aka ÖIS

  SvaraRadera
 11. 16:14 Som evenmangsansvarig (ÖIS) måste du kunna säkerställa säkerheten för evenemanget. Det betyder i praktiken att de måste ha väktare/poliser. Alternativet är att inta arrangera evenemanget alls. Öis kan dock välja att använda sig av privata vaktbolag istället för polisen.

  SvaraRadera
 12. Johan 8/2/11 16:29


  Nej blåvitts kostnader sista matchen 2009 var "bara" till alla ordnignsvakter, hyra av meningslösastaket samt till det fullkomligt onödiga och inkompententa säkerhetsbolaget som ställde upp smurfar i röda collegetröjor som låtsades vara matchvärdar. Poliserna som sket i hålla tillbaka råttorna på läktarna tog tack och lov inte betalt för att de itne gjorde något när de lät gnagarna storma plan

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att bostadsbolagen ska betala när polisen får rycka ut till tex Biskopsgården, Rinkeby, Rosengård och alla andra stadsdelar där några bostadsaktiebolag har stökiga gäster. De har lika mycket makt över vad deras gäster ställer till med.

  SvaraRadera
 14. Härligt, då kanske även klubbarna kan få brottslingarna som förstör matcherna fällda, och tvinga de skyldiga att betala böterna?!

  Frågan är dock hur "ideell" tex blåvitt mm är som föreningar.

  SvaraRadera
 15. MrG:

  Okejj tack för svaret då klarnade det lite mer i mitt huvud :)

  SvaraRadera
 16. Visst presenterade IFK en artikel som nämnde summor angående hur mycket de bidrog till samhällsnyttan? Någon som kan skaka fram den? Skulle behöva den som inlägg i en debatt. Tackar på förhand!

  SvaraRadera
 17. Nu snackar dom på nyheterna om att föreningar som bedriver elitverksamhet också ska betala dessa "polissummor"

  Vilken tur då att IFK slipper, för inte är väl vi en elitklubb???

  SvaraRadera
 18. Inte bara fotbollsklubbar som borde betala för polisen. Krogar, bussbolag, butiker, listan kan göras hur lång som helst.

  Betyder detta också att vem som helst kan köpa polisens tjänster? Som i Balkan, Sydamerika mm?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.