2009/01/20

Debatt: Musiken på Gamla Ullevi

ARENAMUSIK Under mycket lång tid har man hört synpunkter från allehanda håll på den musik som spelas på Ullevi i samband med match. Den vanligaste åsikten verkar vara att musiken mest känns tråkig och intetsägande. Undertecknad känner sig tvingad att hålla med. Nu när vi går över till en ny arena bör man även ta tillfället i akt att se över vilken ljudbild man skall erbjuda publiken.

Varför är nu detta så viktigt? Det är väl för att se fotboll man är där, inte lyssna på musik? Förvisso, men musiken utgör en viktig del i det stora sammanhanget. Under timmen innan avspark skulle musiken kunna spela huvudrollen då lagen värmer upp på planen och läktarna fylls av åskådare. Lagen på planen laddar upp inför match men det gör även publiken. Eftersom musik har en stark påverkan på människors sinnelag kan man därmed påverka publikens engagemang i den riktning man önskar genom valet av musik ur högtalarna. Jag försökte finna någon forskningrapport som styrkte detta påstående men fann bara en som fastställde att grisar blir glada av glad musik, men om nu rapporten visar att det fungerar på Malmö FFs hemmapublik borde samma sak gälla även här. Därmed är min bestämda åsikt att genom valet av musik som spelas innan match så kan man styra vilken stämning det blir på läktarna under matchen då musiken har tystnat. Vill man ha en högljudd och engagerad klackverksamhet så kan man hjälpa sina gäster att ladda upp genom att spela musik därefter.

Men varför har musikutbudet varit så torftigt hittills? Min teori är att eftersom IFK Göteborg har en månghövdad publik där alla generationer och alla bakgrunder - kalla det samhällsklasser om du så vill - representeras, så har man valt musik i första hand för att undvika att uppröra någon - allt för att inte skrämma bort någon. Skulle man välja att spela låtar som passar de yngre generationerna så kan man få klagomål från de äldre och vice versa. Just därför har man genom åren valt musik som man vet inte gör någon förargad och därmed musik som inte engagerar någon. Allt för att känna sig säker. Man har satt på Schytts schyssta samlade värk från 70-talet och så har det varit bra med det. Ibland har man fått med någon mer modernare låt med Jim Jidhed.

Nu vill jag poängtera att jag definitivt inte anser att vi bör byta ingångslåt. "Heja Blåvitt" med just Schytts är så djupt rotad i den blåvita själen att det skulle kännas som om något dog inombords om den byttes ut mot något man inte alls har samma relation till.

I och med flytten bör man fråga sig för vem man spelar musiken och varför. Den musik som spelats under många år tillför ingenting. Med den repertoaren skulle man lika gärna kunna låta uppvärmningen ske utan musik och genom tystnaden försöka locka klacken att sjunga organiserat redan då. Eller också tänker man igenom vad man vill uppnå med musikvalet. Med rätt typ av låtar kan man trigga klacken till stordåd när väl mannen med pipan blåser och samtidigt få med övriga publiken. Är man riktigt genomtänkt kan man även störa motståndarlaget och få dem nervösa. Ta inledningen på Rage Against The Machines "Renegades of Funk" som exempel: No matter how hard you try you can´t stop us now! Eller spela Carl Orffs "Fortuna" ur Carmina Burana när Blåvitt kommer in för att värma upp. Och att de då kommer in först efter att motståndarlaget gått ut på planen. Få motspelarna ur balans, eller försök åtminstone. De skall inte känna sig välkomna. "Vi är stora starka Blåvitt och ni skall frukta oss".

När det gäller musikvalet så kan man inte göra alla nöjda. Då blir ingen nöjd. Bestäm ett syfte med musiken eller strunta i att ha den överhuvudtaget om det är hissmusik som är syftet. Bestäm målgrupp för låtvalet och löp då linan ut. Musiken är en stor del av inramningen. Underskatta inte musikens betydelse. Men överskatta samtidigt inte dess betydelse. Under själva matchen är det klackarnas, och övrig publiks, uppgift att skapa en ljudbild utan motstycke.

Få för Torbjörns skull inte heller för er att försöka få igång sittplatspubliken via speakersystemet. Det är klackens jobb. Det finns inget man skrattar mer hånfullt över än Elfsborgs speaker som med sitt "Kôm igän nu allihôpa! Älfsbôrj! *klapp*klapp*klapp*" försöker få publiken att överrösta IFK-klacken. Tyvärr är det oftast det enda man skrattar åt då med tanke på hur det brukar gå rent sportsligt på den där skitarenan... Bara en parentes.

Men hur skall man gå tillväga för att få musiken mer engagerande? Det är svårt att byta musik om man inte vet vad man skall byta till. Många skriker på ett byte men få eller ingen specifierar vad man vill ha i stället. Ett enkelt sätt kan vara att använda sig av den erfarenhet som finns i krogmiljön runt hela Göteborg. Det borde vara en smal sak att få tag i frivilliga professionella DJ:s som mer än gärna skulle vilja spela musik för drygt 20000 öron under en timme innan avspark - DJ:s som dessutom är engagerade blåvittsupportrar. Mer kompetenta låtväljare än så är det svårt att finna. De om några vet vad som får en folkmassa att gå igång. Eller varför inte bjuda in någon/några av de blåvita musiker staden fostrat, exempelvis Nina Natri, Ian Persson eller Ralf Gyllenhammar? Bara för att nämna några. Göteborg är fotbollens huvudstad, men det är även en stor musikstad. Fläta ihop de egenskaperna.

Eftersom jag nu har klagat på musikvalet så kan det vara på sin plats att sticka ut en av sina hakor och ge exempel på vad jag skulle vilja höra när man ser våra killar spelar kvadraten. Egentligen bör man väl överlämna låtförslagen till de som kan, men jag försöker ha den personliga egenskapen att om jag ropar på förändring så skall jag även säga vad jag vill ha istället. Därmed kommer här några låtar som skulle vara upplyftande för mig. Listan är högst subjektiv och jag gör inga som helst anspråk på att den skulle vara något facit över vad som skall spelas. Det finns lika många listor som det finns besökare. Här är hursomhelst tolv låtar som jag skulle bli riktigt glad över att få höra innan match. Få av dem är av senare datum, men de är som sagt bara exempel. Främst vill jag höra låtar som dem.

Rage Against The Machine - Renegades of Funk

Kommentar: Det är rätt många av RATMs låtar som skulle gå hem inför en match. Få band har sådan smittande glöd i sina låtar som just dem. Eftersom jag citerar denna låten ovan får den stå som exempel för hela RATMs repertoar.
__________

Manu Chao - Rumba de Barcelona
'
Kommentar: Svårt att inte ryckas med och bli glad av denna.
__________

Sultans of Ping FC - Give Him A Ball (And a yard of grass)

Kommentar: Hög kultfaktor på denna fotbollslåten. Det är på tiden att Sultans of Ping FC får en revival, one hit wonders som de är med låten "Where's me jumper".
__________

E-Type - Campione

Kommentar: E-Type är allt annat än en favorit hos undertecknad. Denna är med dels för att representera nåt slags mainstreamalternativ, dels för att det trots allt är en rätt så bra fotbollslåt.
__________

Eminem - Lose Yourself

Kommentar: Inga större märkvärdigheter här än att stämningen i låten är grym.
__________

Gary Glitter - Rock and Roll part 2

Kommentar: Gary Glitter är ett avskum som bör strykas ur musikhistorien, men det är svårt att komma ifrån att detta är en grymt bra stämningshöjare.
__________

House of Pain - Jump Around

Kommentar: Försök sitta still om du kan!
__________

Beastie Boys - Sabotage

Kommentar: Överflödiga. Sabotage funkar alltid.
__________

The Offspring - Come Out And Play (Keep em seperated)

Kommentar: Inte mer än att jag gillar den. Subjektivt så det förslår.
__________

P.O.D. - Boom

Kommentar: Here come's the Boom-Boom-Wernbloom.
__________

Pantera - Walk

Kommentar: RESPECT! WHAT DID YOU SAY?!
__________

Collapsed Lung - Eat My Goal

Kommentar: Fotbollslåt och jag gillar den. That's it.

__________


Till sist skulle jag vilja kommentera Ulf Bjerelds krönika "Stil, värdighet och pausunderhållning" från 13 januari här på BaraBen. Det var just ett stycke jag tog fasta på som jag gått och funderat på under några dagar. Stycket där Ulf Bjereld ansåg att juniorlaget skulle kunna få spela en kort match i halvtid.

Jag tycker det är en utmärkt idé. IFK Göteborg lägger ner åtskilliga miljoner årligen på sitt Änglagårdsprojekt. Att visa upp sina talanger som man lägger så mycket krut på för den stora massan känns självklart, även om det kanske inte blir varje match. Många har hört namnen Kamal Mustafa, Ali Selim, William Atashakade, Niklas Martinsson, etc etc. Det är spelare alla hoppas på. Spelare alla nästan tror på. Hur många har sett dem spela? Hand upp? Jag skulle tippa på att av de dryga 10000 som regelbundet kommer besöka Gamla Ullevi så kan det vara högst 200 kalenderbitare som verkligen sett dem trilla boll.

Till förra året fanns det knappt några bilder på talangerna på officiella hemsidan. Då delade några vänligt inställda supportrar med sig till IFK Göteborg av sina amatörbilder från juniormatcherna, bland annat undertecknad, så Blåvitt hade något att visa upp. IFK motiverade avsaknaden av bilder när jag hade kontakt med dem att proffsfotograferna inte besöker dessa matcher. Om nu inte proffsfotograferna kan ta sig till juniorerna, ta juniorerna till proffsfotograferna. Enkel logik.

Dessutom kan det vara en nyttig erfarenhet för en junior att under lugna former få utsättas för den stora publik IFK Göteborg har så att de inte får en chock när de väl får chansen i Allsvenskan. För det skall de väl så småningom?

Låt juniorerna få visa upp sig vid något/några tillfällen varje säsong. Änglagårdsprojektet är något IFK Göteborg skall vara stolt över och därmed borde det visas upp.

84 kommentarer:

  1. Ta inte illa upp, men av dina låtval att döma kan det vara så att du har sämst musiksmak i västvärlden.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker gött o väl att du sakna nån samba låt. det är lättare o hålla takten då!

    SvaraRadera
  3. 00:09: Det har jag säkert. Men så aspirerar jag inte heller på att bli DJ på Ullevi heller.

    Vilket kanske är tur, eller hur?

    Jag ville inte bara skrika på förändring utan att försöka specifiera vad jag vill förändra till.

    Listan är subjektiv. Alla som vill får puckla på mig angående den. Jag stack ut hakan - slå på den!

    SvaraRadera
  4. Kan man inte ta en italjensk låt o göra om? som typ DIF har gjort!

    http://pappamedbarn.blogg.se/

    SvaraRadera
  5. Ja, det var inte meningen att vara tyken. Det var bara en spontan reaktion mot tanken på att nån av de låtarna skulle spelas på Ullevi;) Håller för övrigt med om det du skriver om speakers som försöker få igång sittplatspublik, samt att man borde kunna anlita nån bra, kunnig DJ. Själv har jag sedan länge drömt om att få styra
    låtvalet på Ullevi, men befarar att högst 10% av publiken skulle uppskatta det. / 00:09

    SvaraRadera
  6. Jag håller med dig på alla plan Olof. Både när det gäller musiken (kanske inte alla låtar du valde) men att vi behöver en liten förändring på det planet. Och lite show-off med våra små framtida stjärnor.

    Och samtidigt ge dem en upplevelse de aldrig kommer få uppleva igen genom att sjunga för dem.

    Mycket bra skrivet för övrigt!

    SvaraRadera
  7. grozny - när jag blickar över götet är väll den som spelats i alla fall på NYA Bullervi de senaste matcherna .

    rätta mig om ja har fel

    SvaraRadera
  8. som ingångslåt asså

    SvaraRadera
  9. Olof: Du har knappast sämst smak då du uppenbarligen är smart nog att ta med Pantera. Klassiskt om ngt det. :-D

    Jag har fan skrattat åt musiken länge nu när man är på matcherna. Bra att ngn tar upp detta iaf.

    Pausunderhållningen skulle ju vara klockrent om man fick chansen att se våra juniorer alt. yngre förmågor i ngn form.

    Efter detta behöver vi bara ta itu med fenomenet att ngn måste tjata om lottovinster och annat skit under matcherna. Skulle även vara mycket uppskattat om alla som är med på raketklappningarna blir bannlysta för evigt. ;-D

    /Fnyq

    SvaraRadera
  10. Grozny skrev inte Blickar Över Götet!

    SvaraRadera
  11. av givna alternativ är väl "house of pain" självskriven

    SvaraRadera
  12. anonym 00.34//

    Det var längesedan jag hittade så många fel i en så kort kommentar. :) Blickar över götet är som sagt inte skriven av Groznyj. De har skrivit En stad, ett lag som också spelas innan matcherna. Dessa två låtar har heller inte varit inmarschsånger utan spelats innan det var dags för spelarna att komma in på plan ackompanjerade av Heja Blåvitt.

    SvaraRadera
  13. helt klockren musik! :)

    SvaraRadera
  14. Rätt ball när man spelar alla låtarna på en gång..kanske hadde vart nått... ne men Gary Glitter-låten va ju grym.

    SvaraRadera
  15. Man kanske kan aktivera samtliga genom att trycka upp "blåvita allsångstexter" i matchprogrammet och på storbildsskärmen med bakgrundsmusik i högtalarna och t.ex. Lasse Kronér på innerplan. Han skulle krossa Anders Lundin på skansen och Lotta Engberg på Liseberg med 18.000 på läktarna i "full hals" !
    EXEMPEL :
    "GÅNG PÅ GÅNG" syftar på blåvitts passningsspel :
    Musik : Magnus Ugglas "Pom Pom Pom"
    Länk : http://www.youtube.com/watch?v=UwWn8CRGRvA

    Rätt ofta hör jag dumma kommentarer,
    men det allra märkligaste som man sagt
    Är att vi bara passar lagkamrater,
    i umpa-bumpa discotakt.
    Hur kan det bli för många såna mackor
    frågar jag mig om igen.
    För det är ju lagets allra bästa chans och...
    Här kommer därför ännu en :

    GÅNG PÅ GÅNG !!
    ÅH! ÅH! ÅH! ÅH! ÅH! ÅH!
    NA-NA-NA...SHU-BI-DUUUU-AH !!
    ÅÅH! ÅÅH! ÅÅH! ÅÅH! ÅÅH! ÅÅH! ÅÅH!
    NA-NA-NA ÅÅH! ÅÅH! ÅÅH! ÅÅH! AAAH!

    Men även jag kan faktiskt också gilla,
    glassiga ”tunnlar” som ett
    substitut.
    Tills någon börjar infernaliskt dribbla,
    med tusen finter per minut.
    Du kanske fattar denna gudagåva,
    när en fotbollsplan är hal.
    Sen kan vi sänka lag som Barcelona,
    i en häftig cup-final !!

    GÅNG PÅ GÅNG!!
    ÅH! ÅH! ÅH! ÅH! ÅH! ÅH!.......

    Så kom och lyssna till vår sång.
    En låt med passningar på gång !!
    Perfekt för vår epok,
    och för BLÅVITTS språk,
    ÄNGLARNA !!!
    Vi ska gå till final !!!

    GÅNG PÅ GÅNG !.....
    GÅNG PÅ GÅNG !.....

    SvaraRadera
  16. ...och "ÄN EN GÅNG SKA VI SEGRA" kan vi dra till med under uppvärmningen, för att tagga killarna och sänka motståndarna !

    ÄN EN GÅNG SKA VI SEGRA !!
    Melodi : Pomp and Circumstance
    Musik-Länk :
    http://www.youtube.com/watch?v=gxqFdcZz974

    Än en gång ska vi segra !
    Än en gång är vi bäst !
    Vi kan konsten att ”fajtas”,
    så fotboll blir till en fest

    Gamla Ullevi gungar,
    i takt med våran publik.
    ÄNGLARNA får oss att sjunga,
    För ”liret” är skön musik
    ÄNGLARNA får oss att sjunga
    För ”liret” är skön musik.

    Om vi missar i kvalen,
    kommer vi alltid igen !
    BLÅVITT har ju moralen,
    och viljan som bästa vän !

    Upp mot toppen vi vandrar,
    EN FÖR ALLA FÖR EN !!
    "Götet" är vårat hemland,
    och BLÅVITT är vårat gäng !!
    "Götet" är vårat hemland,
    och BLÅVITT är vårat gäng !!

    SvaraRadera
  17. Mer SKA/Rocksteady....och punk...

    SvaraRadera
  18. Musiken i listan är varken något som är några personliga favoriter eller några särskilt "creddiga" låtar, dock tycker jag att dom passar utmärkt till sitt syfte.
    Skaffa en DJ som väljer låtar med den andan!!!

    SvaraRadera
  19. http://youtube.com/watch?v=NPhlIynzcTE
    Hitta tyvärr bara live..

    Thåström - Från himlen sänt
    Kan det vara något annat än en ängel?

    "Det var ni som blev som jag och inte jag som blev som ni!"

    SvaraRadera
  20. Musiken ska förutom "hej blåvitt" fungera som mingel-musik lågt i bakgrunden. Någon uppladdnings booster tror jag inte på, för stor splittring i musiksmak. Det spända sorlet innan föreställningen funkar som uppladdning för mig. =)

    SvaraRadera
  21. För egen del är det primära att inte musiken tillåts överrösta publiken. Det finns inget tråkigare än när klacken försöker bygga upp stämning, men inte tillåts det för att E-type ska spy ut ur högtalarsystemet på högsta volym.
    Sen skulle jag föredra om man tog bort all musik bortsett från de riktigt klassiska låtarna, och även de ska spelas sporadiskt. Det sista jag vill är att blåvitts matcher ska lek-och-stoj-shower likt Indians. Det är säkert så att blåvitt skulle dra mycket mer publik under matcherna om vi börjar spela ACDC, skaffa halvnakna dansöser (vilket vi iofs redan har haft), och skjuta raketer till månen. Men är det verkligen vad vi vill? Jag vill det definitivt inte. Jag går dit för att se mitt favoritlag spela fotboll, inget annat. För egen del är det inte bara så att "stämningshöjare" som musik inte fungerar för mig, snarare sänker det min stämning genom att ligga som ett högt ointressant störningsmoment.

    SvaraRadera
  22. Klock ren idé med "junior match" i halvtid. Enda gilltiga skälet emot det skulle väl vara att Blåvitt kanske missar intäckter i form av mat och dryck som annars skulle sålts i halvtid. Jag skulle dock uppskatta det enormt.

    Och föresten har du västvärldens sämsta musiksmak så är du iaf inte ensam.

    SvaraRadera
  23. Sultans fick för övrigt en revival för sisådär två år sedan. De vann tydligen någon omröstning (eller om de kom tvåa?) om Irlands bästa låt någonsin.
    Och gjorde som följd av detta en turné. Var bland annat på Sticky Fingers i en helt fantastisk konsert. Gick dit med noll förväntningar, och gick hem med ett stort fånleende som inte gick att tvätta bort!!!!!!

    SvaraRadera
  24. Jag håller med anonym 09.28. Jag var i Frankfurt som har en av världens coolaste arenor, men.. Man spelade musik på så hög volym att det inte gick att prata med varandra. Och vad värre var, klacken dränktes totalt i musiken, en klack som är 10 gånger ljudligare än våran. Musiken var dessutom bl.a. Beach Boys "Surfing in the USA", det känns inte speciellt mycket som tysk, klassisk fotbollstradition eller?

    SvaraRadera
  25. Bra med debatt.

    Jag vill inte heller dränka hela arenan med skyhög musik under uppvärmning. Det skulle nog hålla folk borta från arenan till avspark. Det jag efterlyser är mera eftertanke vad gäller musikvalet så det inte bara blir nåt alibispelande bara för att man hört av nån att det borde vara musik i högtalarna, så man sätter på sitt gamla blandband med samma gamla låtar år efter år.

    Har man ingen plan med musikvalet kan man lika gärna skippa den biten och låta publiksorlet och klacken sköta inramningen under uppvärmningen.

    För att göra ett väldigt långt blogginlägg kort: Mer seriositet vad gäller musikinslaget kring match efterlyses.

    SvaraRadera
  26. gud i himlen vilken usel musiksmak ni sportar. och ja - ta in lasse kronér och lotta engberg. varför inte bingo-lotta också? vilken jävla svenneförening blåvitt är alltså.

    SvaraRadera
  27. Gary Glitter ar pedofil och skall inte spelas pa var arena!

    Tack for ordet

    SvaraRadera
  28. Det viktiga måste vara att usel rock som "ett lag, en stad" och "blickar över götet2 försvinner. Musik ingen skulle lyssna på om det inte var blåvitt-texter. Av de musiker du nämner befinner ju sig både Nina Natri och Ian Persson alltid på läktarna, Nina är dessutom Dj. Levande sittplats har ju pratat om att ha olika Djs i sin bar, de musiken borde väl kunna spelas över hela arenan?

    SvaraRadera
  29. Pumpa http://se.youtube.com/watch?v=2ClrifHFZPQ innan och efter match och vi kommer ha idel segrar.

    /jpop ftw

    SvaraRadera
  30. USA må vara jordens anus, men en del bra kommer från det landet. Bara att kopiera, eller?

    http://se.youtube.com/watch?v=RgVRHtR2R0g

    För övrigt var din lista rätt bra.

    Borde det inte finnas någon militärpsykolog som kan uttala sig om vilken musik som får igång en svenne bäst?

    SvaraRadera
  31. Du har några bra alternativ där.

    Inte favoritmusiken kanske men dock får man se på det stora hela.

    Fortuna är givet valet för min del.
    (under uppvärming)

    rör fan inte heja blåvitt.

    SvaraRadera
  32. DJ:s och stämningshöjande dunka-dunka låter ju bra. Sen kan man ju spela lite goa jinglar i varje spelavbrott också så att sittplatspubliken har något att klappa händerna till :-) - eller så går man på hockey...

    SvaraRadera
  33. Ett bra inlägg där poängen verkligen behöver diskuteras, dvs vad har blåvitt för plan med musiken.

    Bra musikval förutom Gary Glitter. Oavsett om han så hade gjort världens bästa låt, så ska han inte spelas någonstans, någongång.

    Att ens nämna Pantera - Walk ger credd, oavsett sammanhang. :)

    Jag hade gärna sett att vi hyllar blåvita grupper såsom Mustasch, In flames. Dels för att det är jävligt bra musik och dels för att dom hyllar blåvitt så fort dom får chansen. Detta skulle även späda på ännu mer att Göteborg är hårdrockens mecka. Läs gärna frankies artikelserie om hårdrocken i göteborg på hans blogg. Alla är hårdrockare innerst inne, precis som att alla vill vara änglar.

    Angående Juniormatch innan riktiga matchen är ju helt klockrent. Två flugor i en smäll. Det kan inte finnas nått negativt med det.

    SvaraRadera
  34. Thåström, som någon nämde här skall absolut inte spelas då han är en Djurgårdsjävel...uppfattat ?

    SvaraRadera
  35. Jag tycker att "nedräkningen" innan avspark med "Blickar över Götet" och En stad, ett lag" och sen Heja blåvitt när spelarna går in.
    Sen vill jag att lite kaxigare musik som "Änglarna från Göteborg" spelas lite mer.

    SvaraRadera
  36. Favorit i repris!!!

    ...och "ÄN EN GÅNG SKA VI SEGRA" kan vi dra till med under uppvärmningen, för att tagga killarna och sänka motståndarna !

    ÄN EN GÅNG SKA VI SEGRA !!
    Melodi : Pomp and Circumstance
    Musik-Länk :
    http://www.youtube.com/watch?v=gxqFdcZz974

    Än en gång ska vi segra !
    Än en gång är vi bäst !
    Vi kan konsten att ”fajtas”,
    så fotboll blir till en fest

    Gamla Ullevi gungar,
    i takt med våran publik.
    ÄNGLARNA får oss att sjunga,
    För ”liret” är skön musik
    ÄNGLARNA får oss att sjunga
    För ”liret” är skön musik.

    Om vi missar i kvalen,
    kommer vi alltid igen !
    BLÅVITT har ju moralen,
    och viljan som bästa vän !

    Upp mot toppen vi vandrar,
    EN FÖR ALLA FÖR EN !!
    "Götet" är vårat hemland,
    och BLÅVITT är vårat gäng !!
    "Götet" är vårat hemland,
    och BLÅVITT är vårat gäng !!

    SvaraRadera
  37. Senaste anonym: Pomp and circumstance kan vi inte använda. Den har engelsmännen snott av Bajen. ;)

    SvaraRadera
  38. http://se.youtube.com/watch?v=LTWylaON8wc&feature=related

    over and out from Jonte i Jakan

    SvaraRadera
  39. wow, jag trodde det här skulle vara 40 olika kommentarer på temat "alla andras musiksmak suger, HÄR är vad som BORDE spelas på ullevi!" och sen en youtubelänk. men folk diskuterar ju faktiskt! barabens kommentarstråder: ibland överraskar de faktiskt positivt.

    SvaraRadera
  40. http://se.youtube.com/watch?v=r-udrNZR7Ro&feature=related

    Levande sitt plats skit i musiken
    Over and out Jonte i Jakan

    SvaraRadera
  41. http://se.youtube.com/watch?v=9ZXelXpHYWs

    Kanske borde värva en lirare som denna också, då snackar vi uppvärmnings-underhållning...

    SvaraRadera
  42. Precis som anonym 10:16 säger känns det primärt att den usla blåvittrocken försvinner. Den framställer blåvitt som om det vore en bondklubb lik våra grannar i Borås. Det är förståligt att klubbens yngre fans uppskattar den här sortens musik, men det är trots allt många av oss som inte är 14-16 längre.
    En våt dröm hade varit om klacken, om inte hela arenan, sjöng heja blåvitt när laget marcherade in. Det hade varit mäktigt och roligt.

    SvaraRadera
  43. Intressant reportage. Dock sa finns det inte en enda vettig lat i hela din musik lista...tur att du inte blir DJ pa Ullevi...!!!

    SvaraRadera
  44. Bengt Vilket underbart klipp det är, Maradona, jag saknar ord om den killen alltså.

    Olof, bra skrivet, jag älskar ju musik och inför match skulle jag gärna vilja att det spelades lite "höja stämningen" musik.

    Men det är ju jättesvårt att göra alla nöjda, en utmaning för en bra DJ. Det där med att de yngre talangerna får visa upp sig är ju
    kanon, säkert väldigt nyttigt för dom med.

    SvaraRadera
  45. http://www.youtube.com/watch?v=WI2NYRhlM30

    Blir inte bättre pepp än såhär!

    SvaraRadera
  46. Det skall vara mäktigta låtar som spelas, typ Campione!

    SvaraRadera
  47. Du tar upp professionella DJ:s i artikeln, och för att spinna vidare på det säger jag; Mikael Weermets.

    Han har sen länge ett blåvitt hjärta, bor här i stan och kan definitivt anpassa (läs: ändra) sin vanliga house-lineup till en mer blandad publik.
    För mig vore Micke det ultimata valet.

    SvaraRadera
  48. Det viktiga nu är att Baraben lyfter fram förslaget om juniormatcher i paus till Blåvitt!

    SvaraRadera
  49. Måste bara säga att de felsta av låtarna passar rätt kasst in på fotboll. Mer på en basket match! Rap o fotboll nja! Men boom med P.O.D och e-type låten bra val!

    SvaraRadera
  50. Ni glömde The fans - (Name of the game)Olé olé olé

    SvaraRadera
  51. LASSE HOLM - CANNELONI MACARONI!!!!

    SvaraRadera
  52. Förbannat bra att ta upp detta!! Förbannat bra med kreaktiva killar/tjejjer som kommer med egna alternativ.
    Förbannat bra att länka till youtube ang. musiken.
    Utöver "DJ jobbet" har jag en önskan och det vore
    förbannat bra om alla kommer överens om en, ja EN gemensam låt vid matchstart och samma låt när en kvart kvarstår a´la Liverpool/Celtic som exempel..

    http://se.youtube.com/watch?v=awositUJYLM

    http://se.youtube.com/watch?v=Y7xvegPH_Lw

    SvaraRadera
  53. Mycket relevant krönika!
    Hoppas IFK lyssnar dessa tankar.

    Om det sedan blir så bra att olika av stans DJs med fingertoppskänsla kommer få turas om sköta musiken så bör ju dessa inte var dummare än att man sänker volymen när sång rullar igång från läktarna.

    Vet att det redan finns/står ett gäng riktiga DJs i supporterleden...

    SvaraRadera
  54. Grabbarna i In flames kanske skulle kunna spika ihop något? Daniel är ju urblåvit och Anders likaså, tyvärr finns det ju makrilltendenser på en viss medlem i bandet, men han kan nog stå ut med det ;)

    (Daniel läser säkert på baraben)

    SvaraRadera
  55. Om man skall välja något av dina alternativ så e ju "Sultans of Ping FC - Give Him A Ball" mitt val, den e fin å Sultans funkar alltid !

    SvaraRadera
  56. Mycket väl rutet Olof.

    Skulle vara bra med en debatt vid annat tillfälle om hur vi visuellt kan höja stämningen på nya arenan.

    Kan inte spelarna lägga en tusing var till lite nya flaggor mm ;)

    SvaraRadera
  57. man kaanske kunde klämma in lite ejs of bace?

    Göteborgstema=)


    pappamedbarn.blogg.se

    SvaraRadera
  58. JÄVLA HOCKEYFASONER!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  59. Varför inte bara koncentrera sig på blåvitt och göteborg genom att enbart spela IFKlåtar och låtar om Göteborg? Finns ju en hel del låtar om Göteborg och om IFK.

    SvaraRadera
  60. Den här borde vara med på en spellista.

    http://www.youtube.com/watch?v=ftVoTWgSaQk

    SvaraRadera
  61. de här låtarna kommer ju skrämma bort alla pensionärer och vanligt folk från arenorna... bara 14 åringarna kvar.. musiken måste passa alla

    SvaraRadera
  62. Är det bandy? kan donera låtvalet till gais

    SvaraRadera
  63. Hardslug och Pontus Anderssons "Blickar över Götet" är en fruktansvärt bra stämningshöjare enligt mig.

    Och jag tycker även jag att det borde spelas bättre musik innan match och även i halvtidspausen.

    Glory Glory, Halelujah?

    Vettigt inlägg som jag hoppas läses av insatta!

    SvaraRadera
  64. Haha kolla detta klippet. Ingelsten och Elm försöker snacka engelska.

    http://www.ostfrallan.com/tips/3187/Skön-svengelska-av-fotbollsspelarna-Elm-och-Ingelsten-i-sin-nya-klubb

    SvaraRadera
  65. Renegades of Funk och Jump Around är två klassiker som funkar som stämningshöjare. Vill höra dom 2009

    SvaraRadera
  66. Ingen pop, house eller 80-tals rock tack. De flesta på läktarna är ju anglofiler så det är ju inte speciellt svårt att välja passande musik.

    SvaraRadera
  67. Liten fråga är det den nya låten (vilken nu det blir om det blir någon) Kommer den spelas vid ingången och vid målen eller delar man upp det och har typ den gamla heja blåvitt när det blir mål och något annat vid ingången ? Eller hur ser ide ärena ut ?
    En anna sak när vi kolla över till england där har det ju sjungits samma låt jag vet inte hur länge för vissa lag. Kan inte det blir tex så för blåvitt att när man hör något nytt att det är inte den där känslan riktigt ? Tänk tex om Liverpool hade bytt och sjung något annat än You never walk alone ?

    SvaraRadera
  68. "Blickar över Götet" (eller vad den nu heter) är verkligen deprimerande. Då kan vi lika väl ha den muntra Staffan Hellstrand i paus.

    Ingen dum idé med In Flames tycker jag.

    SvaraRadera
  69. Tack för alla kommentarer och synpunkter!

    Vad som skall spelas på nya arenan är en mycket komplicerad fråga där det blir svårt, om inte omöjligt, att göra alla nöjda, men alla verkar vara rörande överens om att något måste göras åt musikutbudet kring match.

    Att jag la till en lista på slutet skall väl ses som en stor parentes då jag ändå aldrig kommer spela en enda skiva på Ullevi. Den delikata uppgiften överlämnar jag med glädje till de som kan sin sak bättre än jag.

    Hursomhelst hoppas jag att den gedigna responsen på mitt inlägg gör att IFK Göteborg i framtiden tar musikutbudet i samband med match på betydligt större allvar än man gjort tidigare.

    Tack.

    SvaraRadera
  70. När jag varit i England för att se fotboll har jag vid flera tillfällen slagits över hur bra musik de spelat på arenorna. Det har varit allt från oasis, bowie, blur, who, primal scram och gammal soul.
    Helt enkelt tror jag att hederlig engelsk pub rock skulle funka utmärkt på vår nya arena. Annars tycker jag man kan spela något från soundtrack of our lives, de är ju ändå från stan även om Ebbot är gaisare...

    SvaraRadera
  71. Okej, för det första, "Renegades of Funk" är INTE Rage Against The Machines låt, utan en fruktansvärd cover/slakt av Afrika Bambaataas electro-hiphopklassiker från 1983, och sådant helgerån hör verkligen inte hemma på Gamla Ullevi!
    För det andra P.O.D. (eller Pingis Or Die som det står för) är en PINGPONG-låt, och ska så förbli! Rapmetal och pingis hör ihop, och ska aldrig blandas ihop med fotboll! (se länk)
    http://se.youtube.com/watch?v=TvOvy66PxOg

    SvaraRadera
  72. lätt jump around eller loose yourself

    SvaraRadera
  73. Denna är klart underskattad, vet inte varför den inte spelats mer, Riktigt bra:

    Blåvita Ränder

    SvaraRadera
  74. Kan väl iofs bli svårt att ändra musiken så länge som radio city har ett finger med i spelet.

    SvaraRadera
  75. World in Motion - New Order

    SvaraRadera
  76. Heja blåvitt är lika given som att arenan heter ullevi! Vad vi spelar för musik innan "heja blåvitt" kan man ju däremot diskutera. Jag skulle gärna se något som stack ut ur mängden. Undvik för guds skull E-type och radiopoppen!


    Ska är en skön musikstil som man verkligen blir på humör av... Tänker typ "this is england" men i lite modernare tappning för att tilltala en lite bredare publik (ala går ju tyvärr inte igång på toots and the maytals). Sedan så är ju halvbrunstig folkpunk à la Dropkick Murphys ett alternativ med. hade dessutom inte varit helt felplacerat kulturellt sett.

    Det var bara några tankar som naturligtvis är ganska färgade av min egen musiksmak... Håller med tidigare åsikt att "renegades of funk" skulle vara lite helgerån; men i stort sett är det bra låtar som föreslagits i inlägget!

    Vad beträffar "blickar över götet" och "en stad, ett lag" så borde de låtarna aldrig spelas i samband med fotboll igen. Kan vi inte försöka sälja de låtarna till ett visst blaskölmärke? Låter som något de skulle kunna tänkas använda i sin reklam...

    SvaraRadera
  77. "Lika blå som dina ögon med schytts", perfekt inför-matchenhymn!!

    SvaraRadera
  78. Det är självklart att man ska ha
    "You'll never walk alone"
    precis som Celtic och Liverpool har.

    SvaraRadera
  79. Varför inte Club foot - Kasabian eller Dont speak (I came to make a bang) - Eagles of Death Metal, från den kända Nike-reklamen. Borde väl först skaffa ett sponsoravtal med de först isåfall...

    Mindre seriösa förslag: Drug is football - Vanilla muffins och trouble on the terraces

    SvaraRadera
  80. trouble on the terraces - Cock Sparrer

    SvaraRadera
  81. ingen göteborarekan tycka illa om
    den här låten med Maia Hirasawa
    http://www.youtube.com/watch?v=KG64DmsSQH4

    SvaraRadera
  82. Anonym 11.15 sa:
    "DJ:s och stämningshöjande dunka-dunka låter ju bra. Sen kan man ju spela lite goa jinglar i varje spelavbrott också så att sittplatspubliken har något att klappa händerna till :-) - eller så går man på hockey..."

    Instämmer så jävla hårt! tradition och stolthet, ett rungande Nej till den moderna fotbollen!

    SvaraRadera
  83. http://www.youtube.com/watch?v=7ZAUqgxMgG4

    Joy Division, The Smiths, Oasis, Gorillaz, The Streets, Mitchell Brothers är musik jag tror skulle uppskattas generellt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.