2008/10/11

Hankins: Ikväll blir Zlatan större än gud

LANDSLAGET Kan en svensk lagkapten bojkotta landets största kvällstidning? Zlatan Ibrahimovic är idag Sveriges bästa spelare. Han är en individualist som spelar i en av europas riktiga toppklubbar. Paradoxalt nog blir han lagkapten i det mest utsatta läget för svenska landslaget på väldigt länge. Individualisten ska leda urkollektivet till seger.

Det här kan gå hur som helst.

Nu ska vi förvisso inte överdriva betydelsen av en lagkapten i ett svenskt landslag. Svenska spelare fostras i ett systemtänk som innebär 4-4-2, press med understöd, defensivt ansvar, zonförsvar och kollektivt tänkande. Så blev svensk klubblagsfotboll framgångsrik och precis så har det svenska landslaget blivit ett av världens mest stabila lag under det senaste decenniet. Det här kollektivet ska nu ledas av superindiviualisten från Rosengård.

Det här kan bli katastrofartat.

Eftersom spelare efter etablerad spelare skadat sig inför den tidigt förmodade gruppfinalen mot Portugal så ställer blågult upp med ett minst sagt sargat lag. I sådana obekväma och nervösa situationer växer betydelsen av ett starkt ledarskap. Zlatan Ibrahimovic har aldrig uppvisat de rätta ledaregenskaperna i den blågula tröjan. Nu är det upp till bevis.

Det här kan bli en chocksuccé.

En av anledningarna till Zlatans anonyma tillvaro i blågult har varit ständiga närvaron av läromästare Larsson eller annan äldre profil blir dagens match lite annorlunda. Alla är ju skadade.

Det riktiga elddopet för Zlatan Ibrahimovic blir när den svenska pressen före, under och efter matchen vill ha raka svar från landslagets kapten. Zlatan bojkottar ju sedan tre år tillbaka landets största kvällstidning. Välkommen till moment 22.

Här var jag först inne på att agitera för att en svensk kapten måste släppa prestigen och prata med alla. Men efter en stunds funderande så vore det rakt motsatta faktiskt en välkommen frisk fläkt. Det här säger jag inte för att jag för tillfället får lönecheckar i slutet av månaden från Expressen, det säger jag för att vi med Zlatan faktiskt väntar oss det oväntade. I alla fall ute på planen.

Därför hoppas jag att vi inte redan har får se dagen då Zlatan förvandlas till en av alla snälla små biskopar i påve Lagrells fotbollsvatikan. Det som vore fräscht och intressant att se stavas "fortsatt bojkott mot Aftonbladet", av principskäl.

Jag hatar uttrycket "det är så svenskt" följt av en illa dold förolämpning. En förolämpning mot något som betingas ett typiskt svenskt beteende av negativ karaktär. Men det vore så himla svenskt om diskussionen inom landslaget ebbar ut i att Zlatan får ge vika för sin intensiva irritation mot en viss tidning och deras agerande för ett par år sedan - för att nu stilla i tysthet avvika från sina egna principer.

Ska svenska landslaget stå fast vid sina principer om hur framgångsrik fotboll spelas? Om hur kollektivet skall bete sig för att nå framgång? Den senaste tidens experimenterande med 3-5-2 har väckt frågorna. Är vi inne i en fas för svensk landslagsfotboll? Eller var det bara en kortsiktig flört med något nytt?

Jag tror vi spelar 4-4-2 ikväll.

Jag tror likt många andra att vi går tillbaka till grunderna för att faktiskt ha en hygglig chans mot ett bollförande och rappt Portugal. Vi vet våra begränsningar och när ett offensivare lag inte kan luckra upp Albanien känns fortsatt experimentverkstad mot Portugal som ett högriskprojekt. Oavsett om ZuperZlatan fått kaptensbindeln eller ej.

Jag tror Zlatan pratar med Aftonbladet idag.

Men svenska fotbollsförbundet, A-landslaget och alla närstående är trots allt inte de typiska svenskarna. Ödmjukhet är ofta rena grekiskan för den här gängen och därför skulle jag inte förvånas om min farhåga ändå inte blir besannad. Lagrell, Lagerbäck, Zlatan och deras spindoctors skulle utan tvekan komma undan med en fortsatt bojkott av rosa bladets utsända.

De är ju kollektivet. Fotbollsvatikanen. De vet bäst. Även när de får storstryk. En överhängande riskzon för ikväll. Men Zlatan kan bli droppen som får bägaren att rinna över. Som får kollektivets David att ta kampen mot en förmodat bättre motståndare. Låt honom ta den rollen ute på gräset ikväll. Om det betyder att han behöver bojkotta vissa medier för att få arbetsro - so be it.

Zlatan Ibrahimovic är större än påven själv.
Ikväll kan han bli större än gud.
Och som gud gör Zlatan vad han vill.
____________________________________
För övrigt så är det fem mil mellan Bergamo och Milano. Det är klart att AC Milan hade scouter på plats när IFK Göteborg spelade mot Atalanta, de har scouter på plats i princip varje gång en boll rullar på italiensk mark. Det betyder inte att det förbereds något mångmiljonbud på Robin Söder, om man säger så.

10 kommentarer:

  1. Tycker gott Z kan fortsätta bojkotta Aftonbladet eftersom det är århundradets pajastidning nr1.

    Sen finns det bara en Gud och det är Torbjörn. Det vet du.

    SvaraRadera
  2. ska bli sjukt intressant att följa zlatan vs laul idag. upplagt för nytt storbråk då, typ.

    SvaraRadera
  3. Inget snack om att Z är en fantastisk lirare. Tyvärr så står han och ett par till i truppen också för en räcka negativa egnskaper såsom ren och skär egoism och fåfänga till förbannelse (0ch nej jag förbannar inte frisyrgele etc)

    Att en människa kan komma undan varje gång med spydigheter som svar på vanliga frågor ter sig bara dumt. Typ: "Ha ha vad härligt kaxig han är den där Zlatan".

    Nä fan, lite vanligt jävla hyfs hade inte skadat ibland. Spara respektlösheten till motståndarna.

    Tack för mig.



    Håller för övrigt med förste anonym om att Torbjörn är GUD. Hjärnsläpp Frankie? ;)

    SvaraRadera
  4. lite tråkig krönika idag faktiskt!

    SvaraRadera
  5. Visst Torbjörn är GUD för oss men jämför Torbjörn vs Zlatan så är det ju inget snack om vem som har/hade störst status i världen. Zlatan, ett fenomen som vi bör vara stolta över.

    Visst, Zlatan är ibland onödigt kaxig. Men hade Henke Larsson varit detta så hade folket accepterat detta. Nu heter han Ibrahimovic i efternamn..det är skillnaden.

    Grande Zlatan uno di noi!

    SvaraRadera
  6. Frankie måste vara en av de få som fortfarande får sin lön via check...

    SvaraRadera
  7. Gud e allt tid störst!!

    SvaraRadera
  8. Jo det e säkert många här inne som känner Zlatan personligen och kan säga att han är egoist och fåfäng

    SvaraRadera
  9. Avgå Frankie! Zlatan kan inte bli gud. Det finns bara en gud och han heter Torbjörn Nilsson. (Hans barn får för övrigt gifta sig med vem de vill!)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.