Fotbollen har över 3 300 medlemsföreningar vilket är mer än dubbelt så många som något annat förbund i Riksidrottsförbundet (RF). Dessutom omsätter fotbollsföreningarna i snitt mer än dubbelt så mycket som en snittmässig svensk idrottsförening. Fotbollen är svensk idrotts Goliath.
Många mindre idrottsförbund rasar nu mot det faktum att fotbollen tilldelas det största statliga bidraget av alla – samtidigt som vi är störst, har mest pengar och bästa möjligheterna till kommersiella intäkter via tv-pengar och sponsoravtal. Inkomstkällor som kanotförbundet, fäktningsförbundet, cykelförbundet och hundratals andra idrottsförbund - bara kan drömma om.
Förra året offentliggjorde regeringen en 500-sidors utredning av Sveriges idrottspolitik. I kapitlet där effekterna av de största statliga stöden ses över sammanfattas fotbollens unika ställning så här:
”Fotbollförbundet utgör det specialförbund i RF (förutom Korpen) som har tilldelats det största statliga stödet samtidigt som man även har störst egna intäkter, högst självfinansieringsgrad och följaktligen bäst förutsättningar att klara sig utan offentliga medel för sin centrala förbundsverksamhet”.Regeringens utredare backar alltså upp kritiken mot fotbollen. Logiken är att "de största skall inte ha mest stöd, de som står på egna ben skall inte äta upp för mycket av den gemensamma kakan". Kritiken är i sak inte bara svår att värja sig mot, tvärtom så är den fullständigt korrekt. Men fotbollen har även väldigt skilda världar och uppgifter att redovisa. Uppgifter som inte andra idrotter lyckas ta hand om eller fylla ut på ett lika effektivt vis. Samtidigt som vissa elitföreningar kan spendera enorma belopp och omsätta fantasisummor så finns det en gräsrotsrörelse som i många fall lever på att få statligt stöd för sin breda sociala- och ungdomsverksamhet.
Till skillnad från fäktningsförbundet så håller fotbollen faktiskt tiotusentals ungdomar borta från kriminalitet och sysslolöshet i allt från urbana förorter till minsta landsbygd. Fotbollen har i mångt och mycket tagit ett enormt samhällsansvar under en period där samhället självt sagt upp sitt ansvar för dess ungdomar. Fotbollen är i dag samhällets mest effektiva ungdomsgård och det vore ett fullständigt vansinne att börja omfördela stora statliga resurser från fotbollen till obskyra småsporter med högljudda förbundschefer.
– I dag är det svårare för en sju- eller åttaåring att undvika att komma i kontakt med fotboll än att faktiskt börja spela. Om RF vill att åtminstone några ska ägna sig åt exempelvis bordtennis, brottning eller fäktning i framtiden måste de ändra sin fördelning, säger pingisförbundets Walter Rönmark till DN.
Säg vad ni vill om er elaka kusin fotboll. Det är trots allt idrotternas egna ansvar att skapa intresse för sig - för att på så sätt "tjäna" det stöd man säger sig förtjäna. Vad man än tycker om detta så står det allt tydligare klart att idrotten - i dagens samhälle - inte bara har en funktion som hälsans riddare, idrotten är ett fritids, en ungdomsgård och till och med vår bästa socialarbetare. Idrotten håller ungdomarna borta från gäng och brottslighet. Inte i alla fall, men tillräckligt många för att anses som dagens mest kompetenta samling av socionomer.
Där samhället misslyckas finns idrotten som räddningsnät.
Räddningsnätets starkaste del utgörs just av breddfotbollen.
Underminera inte det - tro mig, ni vill inte se de socioekonomiska konsekvenserna av en sådan omfördelningspolitik. I alla fall inte förrän vi som samhälle börjat ta hand om våra ungdomar igen. Den dagen kanske aldrig kommer - men då bör aldrig pingisen tillåtas stjäla så mycket som en krona från fotbollen. Det vore förödande för våra ungdomar och för Sverige som samhälle.
Tänkvärt!
SvaraRaderaPsst, gräsrotsrörelse!
//G.Lenn
jävligt viktiga poänger i detta, just kring vilken social funktion småklubbarna och ungdomsfotbollen faktiskt fyller i samhället. det glömmer folk när de vill ha pengar. då är det småförbunden som (med all rätt kan man tycka) blir egoister som vill ha mer av kakan.
SvaraRaderadet här är sådant som lätt missas i flödet av alla vanliga fotbollsnyheter, bra att det är uppe till debatt i alla fall. det är en svår fråga.
SvaraRadera[Off topic-debatt tas lämpligast på vårt forum eller i vår chatbox på förstasidan av BaraBen.com. Tack för det.]
SvaraRaderaRuskigt bra nivå på Baraben på sista tiden. Härlig blandning av humor, seriös debatt och rena Blåvitt-inlägg. Keep it up!
SvaraRaderaBra artikel i en debatt jag inte orkar ta ställning. Läsvärt!
SvaraRaderaIntressant och tänkvärt. Är det någon som vet hur många som är aktiva inom Blåvitt (spelare, ledare och funktionärer i alla åldrar)?
SvaraRaderaSom vanligt i Sverige förväntas de rika bara ge och ge och ge.
SvaraRaderaDet är dessa gräsrotsrörelser vi måste tänka på när somliga i ängla-leden drar fotbollen i smutsen. Fotbollen är större än blåvitt.
SvaraRaderaAnonym 09:37/ Fan vad korkad du är. Ge, ge och ge? Hela situationen handlar ju om att fotbollen får får och får, de ger ju inte ett skit till de andra idrotterna.
SvaraRaderaAnonym 09:37: Sen lever vi ju i världens bästa land också.
SvaraRaderaOn topic: "bordtennis, brottning eller fäktning" är alla individidrotter. Är det bara jag som tror att avkastningen vad gäller stabila och solidariska samhällsmedborgare är högre på en krona satsad i en lagidrott jämfört med en individidrott?
Förutom att man spelar i lag har bollsporter en annan fördel: det belönar sina utövare med bollsinne och mitt (på inga vis märkvärdiga) bollsinne är fanimej något jag värderar lika högt som min läskunnighet. Det gör att jag vart jag än vänder mig i världen har tusentals kamrater att aktivt umgås med. Varesig den lokala fallenheten är fotboll, hackesack, cricket eller vollyboll, så har fotboll i unga år gett mig the basic skill att vara med.
PS. Måste ju erkänna att ölsinnet fyller ungefär samma funktion :D
Bra artikel och det är klart att mycket är rätt. Kärnfrågan blir då: Finns det fortfarande en gemensam idrott att bygga en rörelse på?
SvaraRaderaSlå ihop Svenska Fotbollsförbundet och Riksidrottsförbundet. Vi andra, som inte räddar tillräckligt många ungdomar från kriminalitet och droger, kan gå ihop i "Svenska småidrottsförbundet" och göra vår grej.
Märklig argumentation från kritikerna, som om det viktigaste är att vara solidarisk mot små idrotter, istället för att vara solidarisk mot utövarna av idrotterna.
SvaraRaderaFinns det statliga stödet för idrotterna eller idrottarnas skull? Är det viktigaste att barn till låginkomsttagare skall kunna idrotta, eller att obskyra sporter ska överleva. Solidaritet har man med individer, inte med specifika kulturyttringar.
Men fine om det nu ska vara på detta viset så kan fotbollen avbryta allt samarbete med Svenskaspel och pengarna övriga idrotter får därifrån.
Visst är det så att Fotbollen(och andra stora bollsporter) är ett bra dagis upp till en viss ålder, men bara för de som gillar boll. De andra får mycket dåligt utbud då fotbollen(mfl) slukar så mycket av kommunens resurser. Ex nya konstgräsplaner, större delen av alla halltider osv. Medan små idrotter lever på nåder om än det. I min kommun byggde gladeligen kommunen en konstgräsplan för ca 10 mkr, men låter fotbollsklubben, för egen vinning, sälja den gamla gräsplanen, troligt försäljningsvärde på marken ca 10 mkr. Det lär de väl använda till spelarlöner/köp, kommunen löser ju det andra.
SvaraRaderaNågot som är väldigt konstigt är att kommunerna skänker enorma satsningar gratis till privata föreningar istället för att faktiskt behålla dessa gemensamma tillgångar som just gemensamma tillgångar.
SvaraRadera